The Fooo konsert – roadtrip och övernattning i Karlshamn

black_n_white
Nu är vi hemma igen efter vår lilla roadtrip till Karlshamn. Joline och jag åkte dit för att gå på The Fooo’s konsert som invigde Östersjöfestivalen på onsdagskvällen. Hotellövernattning på Best Western hade kära maken fixat till oss. ♥ Det har varit hur kul som helst att gå på konsert med Joline och killbandet The Fooo. Jösses vilket pådrag av hysteriska, lyckliga foooer-tjejer. Helt galet vilka toner dom kan frambringa när pojkarna visar sig på scen. :-P

Vi kom dit vid lunchtid på onsdagen och körde direkt in till centrum för att lokalisera torget och scenen. Där stod redan tjejer och väntade och hade gjort i många timmar före vi kom. Joline blev uppskriven på en lista av en scenarbetare så hon kom med bland de som släpptes in först och slipper köa. Men köa gjorde vi ändå. Samlingen för VIP-tjejerna var redan vid 18.30 och därefter radades dom upp på led och släpptes in 50 åt gången. Många timmars trampande och väntande men till slut fick vi plats vid främsta säkerhetsstaketet och då var klockan inte ens 20. Bandet skulle börja spela kl 21.00 så vi väntade lite till. ;-)

Om man gillar The Fooo så är man en ”foooer” och varje ”foooer” har sin egen favorit bland de fyra killarna och ni kan se lite längre ner vilken som är Jolines ögonsten. ;-) Tjejerna hittade snabbt varandra och babblade på för fulla muggar och hade superkul tillsammans trots att dom inte träffats tidigare så var det en härlig gemenskap bland fansen. Kul att se faktiskt.

Jag drog mig tillbaka då jag kände mig aningens för ”gammal” för att stå där framme vid staketet. Satte mig i skuggan och njöt av att få SITTA ner… Haha!
Konserten var fantastisk och vilken respons fansen fick av sina pojkar, himla goa killar de där!

Bjuder på lite bilder från dagen, vårt hotell och lite av kvällen. Ett trevligt lunchställe i Karlshamn och även ett i Karlskrona.

the_foo

the_fooo_karlshamn_konsert
Scenen står uppställd, turnebussarna skymtar till vänster och de trogna fansen väntar redan på kvällens konsert.

konsert_band_the_fooo
Jolines nummer 69 som tog henne ända längst fram till scenen. :-P

kebabrulle_restaurang_karlshamn
Vi hittade ett lunchställe inne i Karlshamn ett kvarter bortom torget, Pizzaboden. Jag beställde en kebabrulle och Joline en kycklingsallad, men herregud så mycket mat! Jag delade rullen på mitten och orkade inte ens få i mig den ena halvan. Men kanongott, mycket sallad och tunn botten på rullen. Vitlökssås vid sidan om och massor med lök och tunt skivad kebab. Precis såhär ska de se ut och smaka. Synd på storleken bara för jag gillar inte att lämna mat på tallriken. ;-)

best_western_hotell
Efter att vi strosat runt i centrum, shoppat lite kläder och lunchat så checkade vi in på hotellet på Best western.

best_western_hotell_karlshamn
Rummen var kanonfina, nyrenoverade och sängarna bara såååå sköna! Ett par timmars vila och sen göra sig i ordning för kvällen.

karlshamn_best_western
Superfräscht!

best_western_karlshamn
Vi letade oss ner i relaxavdelningen och hann med ett dopp i bassängen också. :-P

scenen_karlshamn_torget_östersjöfestivalen
Framme på konserten och här är klockan ca 20 och det strömmar in förväntasfulla och spralliga tjejer. Längst fram står Joline tillsammans med dom andra fansen.

köa_konsert_the_fooo
Bästa platserna! :-P En stor eloge till scenarbetarna som jobbade bakom staket som försedde tjejerna med vatten och såg till att dom mådde bra under hela konserten.

the_fooo_konsert
Scenen tänds och det sprids ett jubel i publiken… Snart kommer dom!!

the_fooo_karlshamn
The Fooo Experience inleder kvällen med en cover på Boomfunk MC´s Freestyler!

joline_the_fooo_foooer
När konserten är slut är det många känslor och blanka ögon bland tjejerna…. Deras stora idoler reser nu vidare mot nästa turné. Vi landade på hotellet och somnade väldigt gott efter en fantastisk kväll.

frukostbuffe_hotell_best_western_karlshamn
Det bästa med hotellövernattning måste då ändå vara frukostbuffén! Oj så gott allting och man plockar ju på sig så mycket men orkar knappt hälften. ;-)

toscana_karlskrona
Efter några timmars softande efter frukost och nyhetsmorgon checkade vi ut och styrde hemåt. Gjorde ett stopp i Karlskrona och åt en dagens lunch på Toscana.

toscana_restaurang_karlskrona
File mignon. Rödvinssås och bearnaisesås… Så vansinnigt gott och prisvärt! Denna restaurang brukar vi äta på när vi är i Karlskrona så det är ett favoritställe vi gärna återkommer till. Ja, det var denna lilla resa i bilder. Nu önskar jag er alla en riktigt härlig helg! ♥

Fritera nyttigare pommes med 1 msk olja i Actifry

pommes_fritös_actifry_recept
För en tid sen fick jag hem en Actifry att prova. En smidig köksmaskin med många funktioner. Mest känd är den nog för att ”fritera nyttigare”. Med bara 1 msk olja istället för fettdrypande fritöser som både ryker och luktar gatukök.

Självklart blev jag nyfiken om den skulle imponera på mig så först ut i testet blev såklart pommes. Jag skar egna lite tjockare stavar av 3 bakpotatisar och behöll skalet på. 1 msk olja över och sen på med locket.

30 minuter senare fick vi såhär fina pommes. Går inte att jämföra om man skulle ha kört dom på en plåt i ugnen. Dom blev otroligt fina i konsistensen. Mjuka och ”mosiga” inuti och frasig, krispig yta. Helt perfekta! :-P

Förutom pommes kan man ”fritera” och tillaga allt möjligt tänkbart såsom grytor, woker, kyckling och grönsaker, fisk, kött mm. Ett fiffigt tillbehör är en metallkorg som kan sättas i istället för den roterande armen med vilken du kan tillaga panerade rätter såsom chili cheese, kroketter, schnitzel, fish n´chips mm.

Skulle du vilja vinna en egen Actifry?
TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!

Lämna då en kommentar här nedan om varför just du behöver en sån här och vad du skulle laga i den! ;-)
Till och med lördag 5:e juli kan du vara med och tävla. Vinnaren presenteras här på kryddburken under söndagen.

Actifry är värd ca 1990 kronor och är superenkel att använda:

  1. Du lägger i det du vill tillaga, ex. kött, grönsaker eller potatis
  2. Ställer in tid
  3. Du går och hittar på något kul under tillagningstiden
  4. Den plingar till när maten är klar

actifry

actifry_pommes

actifry_fritera

actifry_recept_pommes_fritera

Pastasallad med kycklingfilé

pastasallad_kyckling
Längtar du till sommaren? Fräscha och enkla sallader? Det gör jag och då är pastasalladen det givna valet. Funkar alltid och kan förberedas och göras i större mängd om man ska bjuda på buffé eller annan tillställning. I och med att den serveras kall så tycker jag att bröd och sås är självklara tillbehör. Gärna baguette eller surdegsbröd och vad gäller sås så passar nästan alla kalla såser, allt ifrån rhode island, vitlökssås, örtdressing eller tzatziki som jag serverade till denna sallad.

Den här pastasalladen är en sån där klassiskt, god och enkel som man lätt svänger ihop med stekt kycklingfilé, pasta och valfria grönsaker. Jag har även tärnad ost i och serverar den som sagt med tzatziki och bröd, det blir extra gott! :-P

6 port
Det här behöver du :
ca 500 gram kycklingfiléer
Rapsolja att steka i
2 tsk malen paprika
Trocomare örtsalt
Svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Hetta upp en stekpanna med olja. Stek kycklingfiléerna på medelvärme ca 8-10 min på varje sida. Krydda. Kontrollera att de är genomstekta, att köttsaften är genomskinlig och inte rosa. Lägg upp på skärbräda och låt vila en stund innan du skär upp dom i skivor och blandar med pastasalladen.

Salladen :
4 port kokt pasta (dressa pastan med lite olivolja, örtkrydda, salt och peppar)
Romansallad
Tomat
Gurka
Tärnad goudaost

Tzatziki :
150 gram riven gurka
2 dl turkisk yoghurt
2 rivna vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 skvätt vitvinsvinäger
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Riv gurkan grovt på ett rivjärn. Lägg gurkan i ett durkslag och salta (ca ½ tsk) så vätskan drar ur och den får stå och droppa av en stund. Blanda sedan med resten av ingredienserna och låt gärna stå i kyl nån timme före servering.

kyckling_kycklingfile_pasta_sallad
Godaste pastasalladen med kyckling, grönsaker och tärnad ost. Servera med tzatziki och bröd.

Krämig gryta med dijon och soltorkade tomater
Krämig gryta med dijon och soltorkade tomater
Källa: Peggy
Portioner: 4-6

Ingredienser:
1 fläskfilé eller ca 800 g kycklingfilé (gärna filé av lår eftersom det blir saftigare än bröst)
Smör till stekning
Salt och peppar
2 dl vatten
2 dl creme fraiche
1 msk kinesisk soja
2 msk dijonsenap
4 inlagda soltorkade tomater
Gör så här:
Skiva köttet, krydda med salt och peppar och bryn det i smör.
Lägg köttet åt sidan och häll vattnet i stekpannan och låt det puttra till en sky. Lägg i creme fraiche, soja och senap. Skär tomaterna i småbitar och lägg ner i grytan. Lägg tillbaks köttet och låt allt sjuda ihop till en krämig gryta.
Kyckling allt i ett med smak av timjan och vitlök

allt_i_ett_kyckling
En väldigt tacksam och enkel middag är såna man gör ”allt-i-ett” och det sköter sig lite själv. Dessutom sparar man ju på disk också! ;-)

Här har jag blandat kyckling med potatis och lite olika grönsaker, paprika, tomat, purjo mm. SUPERGOTT blev det. Med timjan och vitlök blir det en ljuvlig smak till såsen också.

Jag passar på att önska er alla en GLAD PÅSK ♥ Ta det lungt på kvastarna ikväll! :-P

Det här behöver du :
1 hel kyckling, styckad i delar
4 potatisar
1/2 purjolök
Några kvisttomater
1 röd spetspaprika
4 hela vitlöksklyftor
Trocomare örtkrydda
Paprikapulver
Torkad timjan

Såsen : 
Skyn från formen
2 dl creme fraiche
Salta och peppar

GÖR SÅHÄR :
Stycka kycklingen i delar. Tvätta och skär potatis. Skölj grönsaker och skär i slantar. Lägg allt i en rymlig form. Vitlöksklyftorna kan vara hela med skal, dom mosar man sönder och använder i såsen sen. Krydda med trocomare örtsalt, paprikapulver och torkad timjan.

Sätt in i ugnen på 200 grader ca 50 min. Använd aluminiumfolie och täck över formen, ta bort sista 20 minuterna så blir det inte bränt på ytan.
Plocka upp kycklingdelarna. Mosa sönder vitlöksklyftorna med en gaffel. Sila skyn. Lägg tillbaka kycklingdelarna i formen. Koka upp skyn med 2 dl creme fraiche ca 5 min. Smaka av med salt och peppar. Servera med såsen.

recept_kyckling

recept_med_kyckling_allt_i_ett

allt_i_ett_kyckling_hel_delar

kyckling_allt_i_ett

Tema – påskbuffé; Krustader och tilltugg

påskbuffe_tilltugg_snittar_krustader_tunnbrödsrullar_plockmat_buffe
Nu är det dags för veckans receptutmaning för mig och Jenny´s matblogg igen! Vi hade planerat ”påsktema” så redan förra veckan var jag inne på röda korset i Borgholm och letade rekvisita, som till synes inte syns så värst mycket på bild här ändå.

Jag hittade en rund skärbräda med handtag. Ni vet en sån där ”pizza.-spade-bräda”?
Stor och fin och inga repor. Och en gulrutig gardinkappa och några kycklingar i trä. :-P Allt för 20 kr.

Hur som så ville jag inte ha skärbrädan så trären och och fin så jag drog fram både rivjärn, knivar och ”ruggade” till den. (innan detta så lät jag den dock ligga över natten strödd med salt, då drar de ur smuts och bakterier).

Nästa steg efter en ruggig yta var att få färg på den. Inte målarfärg, bets eller andra kemikalier. Jag rörde ihop kaffesump med soya och tomatpuré och lite vanlig rapsolja och gnuggande in med händerna. KLETIG och fin blev jag! Sen fick den ligga ett par timmar innan jag sköljde av den och bara oljade in med rapsolja och lät torka. Blev himla nöjd. Tittar ni noga så ser ni den i bild lite vid kanterna, men det är inte mycket den syns trots sitt avseende ändamål. ;-)  Den kommer nog fungera väl till pass vid fler tillfällen misstänker jag dock.

Nu till mina små krustader och tilltugg.
En påskbuffé kan ju innehålla så mycket och allt man föredrar blir ju till slut ett urval av allt gott man tänk och tittat på så jag vi är inte sämre än att vi bjuder på fler valmöjligheter och fler recept till just påskbuffén! :-P

Jag har gjort två sorters krustader och två andra små snittar/tilltugg. Vad Jenny bjuder på ser ni längre ner.
12 st
Gratinerade krustader med brieost och salami : 
12 små krustadskal
150 gram brieost
3 skivor salami

12 st
Ostgratinerade sweet chilikrustader med räkor : 
2 msk philadelphiaost
1 msk creme fraiche
2 tsk sweet chilisås
Salt o peppar
24 räkor

12 st
Paprikahönor : 
12 rundlar av hönökaka (snapsglas)
2 msk philadelphiaost
1 msk creme fraiche
½ msk malen paprika mild
Salt o peppar
Röd spetspaprika

12 st
Tunnbrödsrullar med skagenröra :
2 tunnbröd
200 gram skagenröra
Ruccola

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop varje röra för sig. Krustaderna som gratineras, kör i ugn 175 grader ca 15 min. Låt svala något. Dekorera varje krustad/tilltugg valfritt. Se bilder för exempel.
Skagenröra, se recept nedan.

till 2 rullar tunnbröd, ca 12 bitar
Skagenröra : 

3 msk grädde (ska vispas lätt)
2 msk creme fraiche
1 msk majonäs
1 msk stenbitsrom
1 knippe dill, finhackad
1 rejäl näve räkor
½ finhackad rödlök
2 tsk pressad citronsaft
en nypa cayennepeppar
en nypa havssalt

krustader_fyllning_salami_brieost
Gratinerade krustader med brieost ihoprört med finhackad salami. En fräsch gurkbit på toppen bryter av det salta.

snittar_tunnbröd_plockmat_buffe_skaldjur_rullar_påskbuffe
Tunnbrödsrullar med skagenröra, toppad med skagen/stenbitsrom/citron/majonäs.

buffe_påskbuffe_tilltugg_plockmat_skaldjur_krustader_råkor
Ostgratinerade sweet chilikrustader med räkor och timjan.

snittar_tilltugg_buffe_plockmat_mingelmat_recept
Paprikahönor! :-P
Små rundlar uttagna med snapsglas från hönökaka, toppad med paprikaröra (philadelphiaost/creme fraiche/malen paprika/chili/salt och peppar) pudrade med mer malen paprika och röd spetspaprika i skivor på toppen.

påskbuffe_dekoration
Till alla slag bufféer tycker jag att dekoration efter årstid hör till. Ut i naturen eller trädgården och plocka in små snittblommor, kvistar och blanda gärna dekorationen med det som buffén innehåller såsom citron och dill, paprikor, timjankvistar, lökblast mm. Man äter ju inte bara men munnen utan även med ”ögat”…. .-P

kryddburken_buffe_krustader_plockmat_snittar_skaldjur_recept
Låt er väl smakas och hoppas ni får lite idéer av mig och Jenny nu till påsk. ♥

jennys_matblogg_räk_cheesecake
Matiga tårtor och cheesecakes brukar vara riktigt populära på bufféer av alla de slag. Här har Jenny gjort en räkcheesecake helt i påskens tecken. Ett perfekt tillbehör och dessutom en rätt som kan förberedas och serveras kall. För att komma till Jennys recept, klicka HÄR >>

Tonfisk och äggsallad med chilidressing

tonfisk_sallad_tonfisksallad_recept_ägg
Det blir lite långa hopp mellan inläggen nu men jag får skylla på förkylning och pollen. Nu börjar det blomma överallt ute. Även om dagarna kan vara blåsiga och regniga här på ön så har det mesta slagit ut. Gräset växer, knoppar på syrénerna, blåsippor, vitsippor, vintergäck och scilla har stått i backen länge. Ringblommorna är på gång, huggormarna har visat sig och även små harungar som skuttar runt så det blir nog snart sommar ändå! ;-)

Vi nyser dock ikapp här hemma i skogen och som vanligt drar man ju på sig värsta förkylningen när man är extra känslig mot pollen. Nu är det helt okej att det regnar faktiskt – Helt ok! :-P

Tänkte bjuda er på en och till och med två vansinnigt goda sallader. En tonfisk och ägg och en pasta med grillad kyckling. Sallader är ju så galet gott, enkelt och fräscht så vi slår ett slag för de och undviker stekt mat ett tag nu. Fruktsmoothies och färskpressad juice till frukost så ska vi nog ha helrenoverat vitaminförrådet också.

Apropå tonfisk, gillar ni det? 
Jag har en favoritröra jag brukar ha på rostat bröd. Det är tonfisk, kokta hackade ägg, finhackad rödlök, creme och citronpeppar. Har ni inte provat den innan så GÖR de! I övrigt är jag inte så förtjust i just tonfisk men kära maken tycker det är gott!

När man köper tonfisk, (det här har ni säkert hört eller läst förut) så köp tonfisk på burk som har stämpel med en delfin. Det fisket av tonfisk skadar eller dödar inte delfinerna.

1 rejäl portion
Det här behöver du :

Blandad sallat
Tomater
Röd spetspaprika
Gurka
Majskorn
4 kokta ägg
1 burk tonfisk i vatten

GÖR SÅHÄR :
Koka äggen. Låt svalna, skala och skär i kvartar.
Lägg ut blandad sallat på ett fat. Skiva tomater, gurka och paprika. Fördela över salatten tillsammans med majskorn. Lägg på ägg och avrunnen tonfisk. Toppa med dressingen.

Dressing :
Rör ihop 1 dl creme fraiche och 1 msk ketchup med paprikapulver, salt, peppar och D`Elidas chilisås efter tycke och smak. Smaka av.

tonfisksallad_tonfisk_i_vatten_sallad
Tonfisk och äggsallad med en het dressing.

kycklingsallad_grillad_kyckling_pastasallad
Sallad med pasta och grillad kyckling. En väldigt enkel dressing rör du snabbt ihop av  gräddfil + ketchup, salt och peppar. En gnutta majonäs om du har hemma. ;-) Enkelt och väldigt gott! Blir dressingen för tjock, späd med lite mjölk.
20140409-061125.jpg

Kokosolja till så mycket

En sådan här burk står framme på köksbänken. När jag precis köpt den testade jag att äta ifrån den precis som den är. Ja, bara små teskedar, då :))

Läste senare från en bekants facebooksida att hon körde oilpulling. 
Jag sökte information om det på nätet, blev lite intresserad, men inte helt övertygad.
Ventilerade även med en kollega, som genast tände på idén, och ville testa.
Jag frågade henne efter några dagar hur det var. Nja, hon var väl inte helt övertygad heller.
Kanske att man får köra en längre period, för att märka något resultat. 
Ja, vad skulle resultatet vara egentligen??

Jag tror jag fastnade för "vitare tänder" och att rensa ut från munnen.

Men annars används den mest som ett vanligt stekfett, av mig. Superduper-gott att använda när man steker kyckling. Mmmmm, den där kokos-tonen i maten är ju så väldans gott.

Har ni testat ??
Kokosolja till så mycket

En sådan här burk står framme på köksbänken. När jag precis köpt den testade jag att äta ifrån den precis som den är. Ja, bara små teskedar, då :))

Läste senare från en bekants facebooksida att hon körde oilpulling. 
Jag sökte information om det på nätet, blev lite intresserad, men inte helt övertygad.
Ventilerade även med en kollega, som genast tände på idén, och ville testa.
Jag frågade henne efter några dagar hur det var. Nja, hon var väl inte helt övertygad heller.
Kanske att man får köra en längre period, för att märka något resultat. 
Ja, vad skulle resultatet vara egentligen??

Jag tror jag fastnade för "vitare tänder" och att rensa ut från munnen.

Men annars används den mest som ett vanligt stekfett, av mig. Superduper-gott att använda när man steker kyckling. Mmmmm, den där kokos-tonen i maten är ju så väldans gott.

Har ni testat ??
Kokosolja till så mycket

En sådan här burk står framme på köksbänken. När jag precis köpt den testade jag att äta ifrån den precis som den är. Ja, bara små teskedar, då :))

Läste senare från en bekants facebooksida att hon körde oilpulling. 
Jag sökte information om det på nätet, blev lite intresserad, men inte helt övertygad.
Ventilerade även med en kollega, som genast tände på idén, och ville testa.
Jag frågade henne efter några dagar hur det var. Nja, hon var väl inte helt övertygad heller.
Kanske att man får köra en längre period, för att märka något resultat. 
Ja, vad skulle resultatet vara egentligen??

Jag tror jag fastnade för "vitare tänder" och att rensa ut från munnen.

Men annars används den mest som ett vanligt stekfett, av mig. Superduper-gott att använda när man steker kyckling. Mmmmm, den där kokos-tonen i maten är ju så väldans gott.

Har ni testat ??