Kan inte låta bli att reagera då upprörda känslor råder i delar av lchf-sfären. Givetvis har några fått för sig att man ska byta ut grönsaker mot potatismjöl- RS-resistent stärkelse!!
Det handlar INTE om att byta ut grönsaker mot potatismjöl, det handlar om att ta lite potatismjöl för att förbättra tarmhälsan och för de med diabetes att bla annat få bort gryningsfenomenet dvs att blodsockret är högt på morgonen innan mat. Även de strikta LCHF´are kan ha nytta av potatismjölet, dvs de som inte kan äta större mängder grönsaker och som absolut måste undvika rotsakerna. Per beskrev ju det så bra om varför det inte funkar med ökat grönsaksintag för somliga. Grönsaker tar sig inte hela vägen ner till tjocktarmsbakterierna, men det gör RS och vill du veta vilka grönsaker som innehåller RS och i vilken mängd så läs i länkarna längre ner.
Vore väl egentligen önskvärt om man faktiskt läser först noga och kanske forskar vidare, kanske tom frågar ut först innan man går till angrepp tycker jag. För det slutar säkert med att – Jo, det är ok med potatismjöl i just dessa fall och som typ kosttillskott.
Hade man läst rätt så hade man förstått att det är precis så Per Wikholm menar och skriver. Är det någon inom lchf -sfären som förespråkat rotsaker/grönsaker är det ju Per blir lite fel man å gå på
Jag tycker fortfarande det är värdefulla tips som vi kan fundera över.
Läs med positiva ögon.
Bedöm sedan är det något för mig eller är det det inte, svårare än så är det ju faktiskt inte!
LCHF-guiden till resistent stärkelse och Resistent stärkelse – Nej, det går inte lika bra med selleri
Du kan också läsa hos Margareta KiF, Martina – highfatfitness, Kostdoktorn och Annika D, men där får du leta själv
Därmed har jag sagt mitt ang RS och mest troligt så skriver jag inte om detta igen, den intresserade får själv hålla koll på bloggarna ovan för mer och vidare info.
Det här är en festlig och rolig rätt att tillaga. Både röra ihop fyllning, linda med bacon, spritsa mos och skära och lägg upp snyggt. En perfekt middag man kan göra tillsammans med barnen då det är många små men roliga moment. Dessutom är det ju vansinnigt GOTT!!!
Det här behöver du :
1 fläskfilé ca 450 gram
1 pkt skivade bacon
Fyllning :
1 ask Crème Bonjour Chili
2 dl riven lagrad ost (grevé)
Trocomare örtsalt
Peppar
GÖR SÅHÄR :
Rör ihop färskosten med riven ost. Det ska bli en ganska hård ”massa”.
Putsa fläskfilén och skär ett längsgående snitt via långsidan, inte helt igenom. ”Vik” ut filén och fyll med röran av färskost och riven ost. Nyp ihop och lindan baconskivorna hårt runtom filén. Skär den i två lika stora bitar. Bryn i het stekpanna med smör. Krydda med trocomare örtsalt och peppar.
När bitarna fått fin färg runtom lägg i en ugnsfast form med folie eller bakplåtspapper. Stick in en stektermometer i köttets tjockaste del. Slå in bitarna noga runt ändarna så rinner inte fyllningen ut så mycket. Stek i 150 grader tills innertemperatur visar 68. Ta ut och låt vila ca 15 min innan du skär upp i skivor.
Duchessetoppar :
ca 400 gram potatis
3 äggulor
½ dl vispgrädde
2 msk smör
Salt & finmalen vitpeppar
GÖR SÅHÄR :
Skala och koka potatisen mjuk. Pressa potatisen i en bunke med en potatispress. Tillsätt äggulorna, grädde, mjölk, smör och kryddor. Moset ska vara ganska fast i konsistensen. Låt det svalna något innan du fyller en spritspåse och spritsar ut moset i små toppar på bakplåtspapper. Gratinera i 220 grader ca 10-15 min tills topparna fått fin färg.
Bearnaisesås, recept steg-för-steg HÄR >>
Fläskfilén med fyllningen på plats.
Efterstek i ugn 150 grader tills innertemperatur visar 68 grader. Ta ut och låt vila 15-20 min före du skär upp. ”Packa” in ändarna noga så rinner det inte ut så mycket av fyllningen.
Servera med duchessetoppar och bearnaisesås. Recept steg-för-steg HÄR >>
Jag finner ju Per Wikholms inlägg om RS/resistent stärkelse jätte intressant. Men det är ju klart, jag är och har väl alltid varit en väldigt öppen , nyfiken och forskande människa.
Nu verkar det då som att några LCHF´are har reagerat kraftigt mot att inta RS för att mata tjocktarms bakterierna, vilket ju faktiskt är väldigt viktigt att ha! En fungerande tjocktarm, ja tarmar överlag, för alla vet väl att immunförsvaret också sitter i gott mående i tarmarna = göda de goda bakterierna där.
Detta är ju det RS gör! Den som vågar testa lär märka en ökad fisighet med en inte alltför trevlig doft. Skulle vilja säga att det hör till ”omställningsbesvären” när man börjar mata dem, det går över om man saktar över tid ökar upp till 3-4 msk / dagen.
Man har tydligen tyckt att det räcker fint att käka frikostigt med grönsaker. I sitt nya inlägg så visar Per Wikholm hur omöjligt det är som LCHF´are och i synnerhet för den individ som måste hålla ner på kolhydraterna av olika orsaker (diabetiker och insulinresistenta). Han visar också att det inte finns eller knappt inte ens finns RS i de av lchf godkända grönsakerna. Vi måste in och äta ganska mkt av underjords och då springer ju kh-halten över dagen iväg…
Läs gärna här för att få alla info och bedöm själv
Pers inlägg på LCHF.se:
Det går inte lika bra med selleri
Ps, är det för att potatismjöl känns ”processat och onaturligt” som känns svår, så betänk att du kan göra potatsimjöl själv, riv en potatis och låt den ligga i vatten över natt , sila av potatisen och drick. En urgammal huskur mot dåliga magar
måste få kopiera in en kommentar från länken ovan (läs gärna kommentarerna också förresten)
Tänk om rörelsen känns till detta redan i mitten av förra årtiondet. Då hade våra kokböcker sett lite annorlunda ut. Man måste nog vara en smula ödmjuk och inse att lchf fortfarande är stadd i utveckling och att vi har en bit kvar innan vi gafflat in det viktigaste.
Efter att först läst om det på LCHF.se och Per Wikholm berättat om det så gjorde jag ett blogginlägg om detta.
NU 3 månader senare skriver fler om detta!
och Per W är på G med nytt inlägg
Kostdoktorn, Annika D, Martina och Margreta L (KiF) alla skriver om det nu!
Spännande detta!
Läs och kontemplera och våga ta till dig även om ordet stärkelse används
Idag är den stora nyheten att kvinnor som solar dagligen lever längre, om detta skriver fler men jag väljer att länka till Sveriges Radio, där kan du höra det hela också.
”Det som är så kontroversiellt är att Pelle Lindqvist, docent vid Karolinska Institutet säger:
Dödligheten bland kvinnor som undviker att sola är dubbelt så hög jämfört med kvinnor som solar. Det visar en ny svensk studie, rapporterar Sveriges radio.
– Det är ju en väldigt stor skillnad. Vi har ju nationella riktlinjer som man ger ut för att förbättra hälsan och det känns ju väldigt konstigt då de som följer solriktlinjerna har en dubblerad risk att dö istället för en minskad risk.” skriver GP
Gäller det kvinnor gäller det även män givetvis
Vore önskvärt om detta kunde spridas!
Det man varnar för och som bör varnas för är kraftigt och överdrivet solande.
Pelle Lindqvist säger:
”– De som översolar och bränner sig har en ökad risk att få melanom, men dödligheten hos kvinnor som fått melanom var inte ökad bland solare, säger Pelle Lindqvist.
En hypotes är att D-vitaminet, som man får genom att sola, och som skyddar mot en rad sjukdomar, är det som ger de solande kvinnorna ett extra skydd. Pelle Lindqvist tycker Sverige borde ändra riktlinjer kring solning och rekommendera daglig solning.
– Det vi tror är att man skall sola dagligen och man skall sola kort mitt på dagen.”
man behöver inte sola sig som en stolle och bli bränd, det räcker som sagt med 20-30 minuters solande mitt på dagen. Sedan kan man öka den tiden ju brunare man blivit. 20 minuters solande ger 10.000 IE D vitamin!
Tillhör du den stora skaran av innearbetande folk och inte kan sola mitt på dagen, eller bor i vårt land där solen ofta är bakom moln MÅSTE man inta tillskott!
Försök ta 4000-7000 IE dagen. Holsitic är ett bra märke som kan fås tag på även i hälsokostaffären.
Det blir lite långa hopp mellan inläggen nu men jag får skylla på förkylning och pollen. Nu börjar det blomma överallt ute. Även om dagarna kan vara blåsiga och regniga här på ön så har det mesta slagit ut. Gräset växer, knoppar på syrénerna, blåsippor, vitsippor, vintergäck och scilla har stått i backen länge. Ringblommorna är på gång, huggormarna har visat sig och även små harungar som skuttar runt så det blir nog snart sommar ändå!
Vi nyser dock ikapp här hemma i skogen och som vanligt drar man ju på sig värsta förkylningen när man är extra känslig mot pollen. Nu är det helt okej att det regnar faktiskt – Helt ok!
Tänkte bjuda er på en och till och med två vansinnigt goda sallader. En tonfisk och ägg och en pasta med grillad kyckling. Sallader är ju så galet gott, enkelt och fräscht så vi slår ett slag för de och undviker stekt mat ett tag nu. Fruktsmoothies och färskpressad juice till frukost så ska vi nog ha helrenoverat vitaminförrådet också.
Apropå tonfisk, gillar ni det?
Jag har en favoritröra jag brukar ha på rostat bröd. Det är tonfisk, kokta hackade ägg, finhackad rödlök, creme och citronpeppar. Har ni inte provat den innan så GÖR de! I övrigt är jag inte så förtjust i just tonfisk men kära maken tycker det är gott!
När man köper tonfisk, (det här har ni säkert hört eller läst förut) så köp tonfisk på burk som har stämpel med en delfin. Det fisket av tonfisk skadar eller dödar inte delfinerna.
1 rejäl portion
Det här behöver du :
Blandad sallat
Tomater
Röd spetspaprika
Gurka
Majskorn
4 kokta ägg
1 burk tonfisk i vatten
GÖR SÅHÄR :
Koka äggen. Låt svalna, skala och skär i kvartar.
Lägg ut blandad sallat på ett fat. Skiva tomater, gurka och paprika. Fördela över salatten tillsammans med majskorn. Lägg på ägg och avrunnen tonfisk. Toppa med dressingen.
Dressing :
Rör ihop 1 dl creme fraiche och 1 msk ketchup med paprikapulver, salt, peppar och D`Elidas chilisås efter tycke och smak. Smaka av.
Tonfisk och äggsallad med en het dressing.
Sallad med pasta och grillad kyckling. En väldigt enkel dressing rör du snabbt ihop av gräddfil + ketchup, salt och peppar. En gnutta majonäs om du har hemma. Enkelt och väldigt gott! Blir dressingen för tjock, späd med lite mjölk.
Det är något speciellt med köttbullar, kokt potatis, rykande varm gräddsås och lingonsylt! Det är så förbenat GOTT!!!
Nu har jag inte varit i stan o jobbat på länge så idag lagade jag till favoriten och det blev sååå uppskattat. Husmanskost är min specialité och att vispa såser…
Det här receptet innehåller havregryn som både ger lite extra fibrer och en frasig krispig yta. Istället för färsk lök har jag använt lökpulver som är snällare mot magen om man är känslig. Riktigt goda blir dom!
Ca 20 st
Det här behöver du :
450 gram blandfärs
0,5 dl havregryn
0,5 dl mjölk
2 tsk lökpulver
1 tsk malen paprika
1 krm vitpeppar
Salt o grovmalen peppar
GÖR SÅHÄR :
Blanda färsen med övriga ingredienser och låt stå kallt en stund. Rulla ca 20 st köttbullar. Stek i panna med smör.
Såsen :
Vispa ur pannan med 3 dl vatten, slå i 1 dl grädde, 1 msk kalvfond, 1 msk soya, 1 msk lingonsylt. Koka upp och låt puttra på medelvärme tills såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar.
1 dl | havregryn |
---|---|
2 dl | vatten |
1 msk | krossade linfrön |
1 msk | kanel |
1 st | rött äpple, med skalet kvar, rivet |
1 nypa | havssalt eller mineralsalt |
Tillagning
1 dl | havregryn |
---|---|
2 dl | vatten |
1 msk | krossade linfrön |
1 msk | kanel |
1 st | rött äpple, med skalet kvar, rivet |
1 nypa | havssalt eller mineralsalt |