Hej alla fina bloggvänner! Tack för ert tålamod och omtanke nu när jag haft lite annat att stå i. Kean mår fint och gör sig mer och mer hemmastadd här på ön. Mycket tid går åt till att skapa lugn och trygghet runt honom och sätta rutiner på plats och få struktur på dagarna. Vi trivs kanonbra med honom. Han är min lilla pärla… En dobermann med själ och hjärta och sån personlighet.
Är så glad så ni anar inte! Tiden vid datorn har inte lockat men jag ska naturligtvis inte överge er och Kryddburken. Just nu ligger han på mattan bredvid mig och pratar med sig själv. Han gormar och åmar sig och grymtar, rullar runt på rygg och biter i sina tassar. Han är fruktansvärt busig och fortfarande ”valpig” och gör allt för att få min uppmärksamhet!
Av nån konstig anledning så är min iPhone full av bilder på dobermann och inte mat, tallrikar och köksbilder som det brukar vara. Ni ska få ett litet bildregn på honom senare men först tänkte jag väcka mig själv och er med en härlig frukostsmoothies med jordgubb och nektarin!
2 stora glas
Det här behöver du :
½ liter jordgubbar
2 nektariner
2 dl nektarjuice
2 dl naturell yoghurt
Flytande honung
GÖR SÅHÄR :
Mixa allt i en blender eller med mixerstav. Söta med honung.
Smoothies är så gott och lätt att fixa både som frukost och lättare lunch.
Skål och tack för att ni finns. Ni är guld värda! Är snart tillbaka igen…
Idag har jag gjort något som jag inte trodde jag skulle göra på många, många, måååånga år… Jag trodde nog egentligen aldrig att dagen skulle komma men det var ödet som flätades samman med min väg och jag har inombords bestämt mig i en stor hjärtefråga.
En liten felande pusselbit av mitt hjärta är på väg att sätta sig på plats… Tror jag!
Jag är så vansinnigt glad, förvirrad, en smula sentimental och så förväntansfull! Jag LOVAR att berätta hur mycket som helst om allt detta kryptiska bara jag fått ner fötterna på jorden och onsdag nästa vecka har passerat.
Lite svårt att koncentrera mig men jag ska ändå bjuda på en god glasstårta som hör sommarvärmen till.
En enkel 3-minuters glass, ett paket dajm, lite maränger och jordgubbar så har vi en väldigt god dessert till middagsbjudning eller bara som gofika en lat sommardag!
Vaniljglass (3-minutersglass med kondenserad mjölk)
Det här behöver du :
5 dl vispgrädde
1 burk sötad, kondenserad mjölk (ca 400 g)
1 vaniljstång
2 rejäla nävar maränger
1 förp dubbeldajm
Jordgubbar
GÖR SÅHÄR :
Vispa grädden till mjuka toppar.
Öppna burken med kondenserad mjölk, och rör ihop med grädden och skrapa ur fröna från en vaniljstång. Tillsätt smulade maränger och hackad dajm. Häll smeten i en rund springform med löstagbar kant eller en rund form täck med plastfolie och frys 5-6 timmar.
Ta fram ca 30-40 min före servering, vänd upp&ner på ett fat och låt tina något i kylen. Servera med jordgubbar och extra krossad dajm på toppen.
2 dl vetemjöl (1.5 dl vetemjöl och 0.5 dl kakao om man vill ha chokladbotten)
1/2 tsk bakpulver
1. Vispa ägg, socker i ca 10 minuter.
2. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver och sikta ner i smeten, blanda försiktigt.
3. Klä en form med bakplåtspapper och häll i smeten.
4. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 35 minuter i 175 grader.
5. Ta ut och låt svalna.
Idag laddar vi dagen med hemkokt rabarber och jordgubbskräm, än finns rabarber att plocka och de öländska jordgubbarna kostar 35kr/litern. Det borde inte vara så länge kvar på just jordgubbssäsongen så nu gäller det att bunkra upp, självplock är betydligt billigare dock!
Vad jag har förstått så är många tillbaka på sina arbeten idag, så även mannen här i huset. Efter 5 sköna lediga veckor ringde alarmet 05 idag… Nu blir det matlistor och lunchlådor och lite mer rutin på vardagen igen. Barnen har dock sommarlov 2 veckor till så en massa bad och bus till hinns nog med ändå. Tack för tipsen igår om middagmat, ni ska få se lite senare vad det blev…
8-10 port
Rabarber och jordgubbskräm
1 kg rabarber
2 liter jordgubbar
4-5 dl socker
2-3 msk potatismjöl + 1 dl vatten
GÖR SÅHÄR :
Skölj rabarber och jordgubbar och skär i bitar. Lägg i kastrull, slå på lite vatten, det ska inte täcka men nästan. Koka upp och sänk värmen. Låt rabarberna koka mjuka på svag värme. Rör ner socker, smaka av. Dra kastrullen från plattan, blanda potatismjöl med vatten och rör ner i en stråle samtidigt som du rör. Ställ kastrullen på plattan igen. Invänta EN bubbla, sen är krämen klar!
Källa: Bakasockerfritt
Portioner: 2-3 portioner
Ingredienser:
Chokladbotten
15 gram rumsvarmt smör
0,5 dl mandelmjöl
2 msk riven kokos
2 msk hasselnötsmjöl
1 msk sötströ
2 tsk kakao
1 krm vaniljpulver
Jordgubbsfyllning
60 gram jordgubbar
75 gram ricotta/mascarpone
0,7 tsk gelatinpulver
0,7 msk vatten
0,5 msk sötströ
Gör så här:
Chokladbotten
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra ingredienserna och rör till sist ner smör och blanda. Tryck ut degen i bottnen av en 12-cm stor springform. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter och låt svalna.
Jordgubbsfyllning
Blanda vatten och gelatinpulver (motsvarar ca 1,5 gelatinblad) och värm i micron i 30 sekunder. Låt svalna. Vispa färska jordgubbar, sötning och ricotta med en elvisp. Rör till sist ner gelatinen. Fördela över jordgubbsmoussen på chokladbottnen och låt stå i kylskåp i minst 4 timmar innan servering.
Det råder knappast nån brist på fantasi när man ska bjuda på dessert sommartid. Färska bär med glass är oftast det enkla och goda och passar ju till allt! Men självklart vill vi ju ta tillvara genom att safta och sylta och göra goda bakverk av all härlig frukt och bär också.
Det här är mitt klassiska recept på små minipajer, alltid samma pajdeg och fyllning med creme fraiche, ägg och socker. Bär och frukt kan du variera precis som du vill… Jordgubbar, hallon, persikor, blåbär eller som här körsbär!
8st små minipajer, ca 10 cm i diam
Pajdeg :
125 gram smör
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
2 msk kallt vatten
GÖR SÅHÄR :
Mät upp smör & vetemjöl i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna. Nyp snabbt ihop degen till en boll. Tryck ihop den lätt på mjölat underlag och kavla ut den ca 0,5 cm tjock. Ta ut rundlar lite större än tarteletteformar. Tryck ut pajdegen lätt i alla formar och nyp bort överflödig deg runt kanten högst upp. Överbliven deg kavlar jag ut och använder till galler sen. Ställ formarna på en bricka och täck med plastfolié. Ställ in i kylskåpet ca 30 min.
Fyllning :
500 gram färska urkärnade körsbär + ½ dl florsocker
Creme fraichefyllning :
1 ägg
2 dl creme fraiche
1 dl strösocker
GÖR SÅHÄR :
Blanda körsbären med florsockret, fördela i formarna. Rör ihop creme fraiche-fyllningen i en bunke. Slå smeten i pajformarna. Grädda i 175 grader ca 30-40 min.
Jag gjorde 2 varianter, en med jordgubbar och jordgubbssaft och en
med jordgubbar och fläderblomssaft.
Jordgubbstiramisu (6-8 port)
Jordgubb och fläderblomstiramisu
Ingredienser
24 Savoiardi (Lady fingers)
5 dl stark utspädd jordgubbs- eller fläderblomssaft
1. Häll saften i en passande skål.
Vi har en vinnare som med stor marginal kammade hem titeln till
”Finaste sommartårtan”.
Som många av kommentarerna kan jag bara instämma; En fantastisk vacker och somrig tårta med jordgubbar, smultron, ros, blommor och blad som inte bara är bildskön utan ser riktigt lockande god ut också!
Stort grattis till Karolina Bonnier
Maila min din adress, eller hojta på facebook så kommer ett litet hemlig paket på posten.
(kryddburken@telia.com)
Stort tack till övriga som skickat in era bilder med underbart vackra, roliga och söta tårtor!
Vi kör väl igen, nästa år…
Tips på bra frisör i Stockholm city!
Bra frisör i Stockholm city? Ta en titt på den bästa frisören i Stockholm city!
Tips på bästa Solarium i Stockholm!
Bästa solarium i Stockholm? Sola solarium på Suntana – bästa Drop-In solarium i Stockholm city!
Suntana finns även i Solna, Sundbyberg , S:t Eriksplan och Enskede.
- Mina bästa recept till julbordet – Del 3 Glögg och julgodis
- Mina bästa recept till julbordet – Del 2 Glutenfria kakor och matbröd
- Tomtens snabba jultips – Glutenfria saffransmuffins med hallonsylt
- Vitlökssill med örter och rödvinssill till julbordet
- Gröt med bär, valnötter och julkryddor
- Tomtens snabba jultips – Remouladsås med curry
- Senapssill och citronsill till julbordet
- Julbröd utan gluten, ägg, mjölk och nötter
- Krämig laxmousse till julbordet
- Tomtens snabba jultips – Ischoklad med smak av pepparkaka
- Rimmad julkalkon och krämig rödbetssallad
- Julmustfrallor
- Glutenfria morotskakemuffins med julsmak
- Tomtens snabba jultips – Äggröra med goda julsmaker
- Äppelmarmelad som julgodis
- Glutenfritt julbröd med torkade aprikoser
- Glutenfri saffranskaka
- Tomtens snabba jultips – Glutenfri müsli med pepparkakskrydda
- Tomtens snabba jultips – Rödkål på två sätt
- Lussebullar till Lucia
- Mina bästa recept till julbordet – Del 3 Glögg och julgodis
- Mina bästa recept till julbordet – Del 2 Glutenfria kakor och matbröd
- Tomtens snabba jultips – Glutenfria saffransmuffins med hallonsylt
- Vitlökssill med örter och rödvinssill till julbordet
- Gröt med bär, valnötter och julkryddor
- Tomtens snabba jultips – Remouladsås med curry
- Senapssill och citronsill till julbordet
- Julbröd utan gluten, ägg, mjölk och nötter
- Krämig laxmousse till julbordet
- Tomtens snabba jultips – Ischoklad med smak av pepparkaka
- Rimmad julkalkon och krämig rödbetssallad
- Julmustfrallor
- Glutenfria morotskakemuffins med julsmak
- Tomtens snabba jultips – Äggröra med goda julsmaker
- Äppelmarmelad som julgodis
- Glutenfritt julbröd med torkade aprikoser
- Glutenfri saffranskaka
- Tomtens snabba jultips – Glutenfri müsli med pepparkakskrydda
- Tomtens snabba jultips – Rödkål på två sätt
- Lussebullar till Lucia