Pannkakor och plättar med chiasylt

 
 
 

Jordgubbs Chiafrö sylt

Ingredienser:

2,5 dl jordgubbar

1 msk chiafrön + 2 msk vatten

2 msk honung eller annan sötning

Instruktioner

Blötlägg Chiafröna i 10 minuter.
Placera alla ingredienser i en mixer och pulsa tills allt är blandat.
Förvara i kyl.


Risgrynsgrötsplättar

 

 
Ingredienser:
450 gr bär
2 msk Chiafrön
Sötning av valfritt val tex, honung, Stevia, Agave sirap eller vanligt strösocker
 
Dela evt bären i mindre bitar, koka mjuka. Mosa vid behov.
Tillsätt sötning och Chiafrön och koka någon minut till.
Ta bort från värmen.
Om sylten verkar väldigt lös kan mer Chiafrön tillsättas men sylten kommer bli tjockare ju mer den svalnar.
Förvara i kylskåp.
 




Yoghurtglassar


175-200 gr fruktpuré eller bär, det går alldeles utmärkt med barnpuré. 

0,5 dl-0,75 dl socker.

0,5 dl grädde

2,5 dl grekisk eller turkisk yoghurt

lite citronsaft

Puréa frukten eller bären. I detta fall jordgubbar, mango,  hallon och blåbär.

Vispa ihop alla ingredienser och varva 2 olika i glassformarna för att bilda ränder.

Ställ i frysen tills de stelnat. Skölj i varmvatten för att få ur dom ut formarna.

Klart



Jordgubbstårta


 
Mandelmarängbotten
150 g mandelmjöl
6 äggvitor
1,5 dl strösocker
 
GÖR SÅ HÄR
1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Klä bottnen med bakplåtspapper på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smörj och mjöla kanterna. 
2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret och  vispa ihop allt till en smet. Vänd försiktigt ner mandelmjölet.
3. Bred ut smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min. Låt den kallna helt i formen.
 
Receptet på botten ur tidningen Hembakat.
 
Vaniljpannacotta:
 
5 dl grädde
0,5 dl socker
3 gelatinblad
1 tsk Vaniljsocker
 
2 liter färska jordgubbar
 
Jordgubbsgelé:
2 dl jordgubbsaft
3 gelatinblad
 
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 10 minuter.
Värm jordgubbssaften (utblandad med vatten)
Smält sedan ner gelatinbladen i saften.
Låt svalna till rumstemperatur innan den hälls över jordgubbsmoussen.
 
 
 
Görs i en separat form och sedan den stelnat läggs i mitten på mandelmarängbotten.
Lägg botten i en form, fodra kanten med plast.
Placera pannacottan i mitten av botten.
Skär jordgubbar och sätt med skärsidan utåt i formen.
Placera jordgubbar runt hela pannacottan.
Fyll på med jordgubbsmousse och släta till.
Jag använde denna:
 
Låt stelna innan du häller på jordgubbsgelén.
 
Låt stelna i kyl och dekorera med mjölkchoklad doppade jordgubbar.
 
 

Jordgubb & vit choklad cookies
 
Ingredienser
 3,6 dl mjöl
½ tsk bakpulver
115 gr smör, mjukt
 1,2 dl farinsocker
 1,2 dl strösocker
1 stort ägg
1 tsk vaniljsocker
 2,4 dl vita choklad chips
 3,5 dl frystorkade jordgubbar i mindre bitar. Jag köpte mina jordgubbar här:
http://www.healthysupplies.co.uk/freeze-dried-fruit.html



Instruktioner
1.Värm ugnen till 175°c.
2.Lägg bakplåtspapper på plåtar.
3.In en liten skål, vispa mjöl, bakpulver och salt tillsammans, sätt åt sidan.
4.In en stor skål, vispa samman smör, farinsocker och socker och vanilj tills slät.
5.Vispa i ägget.
6.Blnda ner mjölblandningen i sockerblandningen.
7.Rör i vita choklad chips och jordgubbar för hand. (Försiktigt så att jordgubbarna inte går sönder för mycket)
8.Klicka ut på plåt. Placera varje kaka 5 cm isär.
9.Baka i 8 till 10 minuter
Midsommartårta – Gräddtårta – Jordgubbstårta

5_tidningarSnart är det midsommar! Ljuvligaste tiden på året!

Midsommar är ju jordgubbarnas tid så att allas tårtor på midsommar måste innehålla den ingrediensen är ju givet. ;)

Här ska ni få en jättegod gräddtårta och som vi ofta använder som midsommartårta!

Midsommartårta  – gräddtårta – Jordgubbstårta

Ingredienser tårtbotten:
150 gram smält osaltat smör
1,5 dl grädde
6 ägg
1,5 msk Bakery+ sötning
1,5 dl kokosnötsmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver

Fyllning:
500 gram mosade färska jordgubbar
2 dl vispgrädde eller vaniljkräm/glasskräm

Vispad grädde och jordgubbar till dekoration

Gör så här:
Smält smöret och låt svalna. Vispa äggen fluffigt i flera minuter.  Vispa ner smör och grädde väl.
Blanda alla torra ingredienser i en skål och blanda ner det i smeten väl. Häll upp i en smord och bröad eller kläm fast ett bakplåtspapper i botten rund springform på ca 22-24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen 175 grader i ca 30 minuter, kolla med sticka så den är torr.
Låt svalna helt.

Dela tårtbotten i två delar och fyll med färska mosade alt skivade jordgubbar. Bred vaniljkräm (den krämen är väldigt god)  eller vispad grädde ovanpå och lägg den andra botten över.
Spritsa grädde eller bred grädde över och lägg jordgubbar i den mängd du önskar.

inte bästa bilden på bloggen… men den visar ju i alla fall vad det är ;)

GLAD MIDSOMMAR önskas alla!

 

Somrig gräddtårta med jordgubbar och hallon

jordgubbstårta_sommartårta
Att svänga ihop somriga tårtor är så busenkelt och en given dessert på sommaren. Allt som behövs är lite sockerkaka, en god sylt eller vaniljkräm, grädde och massor av bär! :-P

Du kan använda en bit rulltårta också och täcka med grädde, eller ett par skivor sockerkaka. Du kan dela en vetefläta (dögott blir det) och fylla med sylt eller vaniljkräm och sen bara dekorera med grädde och bär. Det går på nolltid och är garanterat uppskattat av både stora som små! :-P

Den här sockerkaks-stubben gjorde jag till barnens skolavslutning, inte så stor och räcker precis lagom till 4 personer. En snabb tårta behöver inte vara perfekt rund och noga spritsad, även det lite busiga och ostyriga kan bli vackert! Glöm inte pudra med florsocker för det extra lilla piffet, det blir ju såååå fint.

jordgubbstårta_gräddtårta_sommartårta
Glöm inte heller att fota och skicka in bild på din finaste sommartårta,
läs mer HÄR >>

Jordgubbskräm

DSC_0611Är uppenbarligen inne i ett  ”krämstim” ;)

Här kommer min variant av jordgubbskräm!

Jag gillar svenska jordgubbar och Finnerödja säljer ju frysta sånna, tyvärr inte KRAV.

Självklart funkar färska också ;)

Så här gör jag min kräm hur som

1 liten portion

100 gram jordgubbar
1 dl vatten
ev 1 tsk Bakery+ sötning
1/3 tsk johannesbrödkärnmjöl eller annan vald redning

Gör så här:
Lägg frysta eller tinade gubbar i vatten och söta eventuellt. Koka upp dem ganska lätt (om du gillar lite hela gubbar) och mosa eventuellt lätt med trägaffel, du avgör själv hur mosat resp helt du vill ha det, vi gillar lite hela.
Förbered en skål som tål värme och lägg i johannesbrödkärnmjölet i botten tillsammans med en spiralvisp.
Sila med hjälp av trägaffeln ca 2 dl av jordgubbssaften i bunken och vispa kraftigt med spiralvispen och slå det över gubbarna och låt det hela få ett uppkok och rör med typ trägaffel.

Häll upp i portionskål eller om du gör en större sats en skål som tål lite het kräm.

Det allra godaste till jordgubbskräm är ju bara kall grädde!

 

Morsdagstårta


 
Fyllning:
Mandelbotten
Rabarberkompott
Jordgubbsgelé med jordgubbar
Rabarbermousse med jordgubbsbitar (gjort på pulver)
Täckt med marsipan
Blommor i färgad marsipan
 

Jordgubbscheesecake i glas (lchf)
Jordgubbscheesecake i glas (lchf)
Källa: Piggapeggy
Portioner: 5-6

Ingredienser:
Mandelcrunch
100 gr smör
3 dl mandelmjöl
ev 1-2 msk sötning (jag använde sukrin gold)

300 gram philadelphiaost
3 dl grekisk yoghurt 10% eller 3 dl creme fraîche
1 dl sötning (jag använde sukrin)
1 tsk vaniljpulver
1,5 dl jordgubbar
Gör så här:
Smält smöret och blanda med mandelmjölet och ev sötning. Bred ut på bakplåtspapper och grädda i ugnen, ca 175 grader i 7-8 minuter. Degen ska få färg utan att bli bränd. Ta ut och låt svalna, smula sönder till kaksmulor.

Vispa yoghurt och philadelphia med sötning, vispa ner jordgubbarna, allt ska bli en slät smet.
Varva krämen med kaksmulorna i ett glas och toppa med färska jordgubbar och lite crunch!

Jag satte in dem i frysen i ca 30 minuter så att de var halvfrusna och det kan rekommenderas.

Ledig helg och ett Underbart väder
Ja, nu är det ju nästan som om man tar detta fina vädret för givet. Att det liksom inte kan bli grått, mörkt och regna.
Och man njuter varenda minut när man kan sitta ute och bara lapa i sig av detta fina väder.

I fredags kväll var jag inbjuden till en av grannarna. Hon hade bokat in ett "ljusparty" eller Candlelite som de heter. Jättetrevliga gäster och lite gott vin till det, så blev det intressant och underhållande. Nej, men jag köpte faktiskt ingenting. Tyckte att priset var aningens för högt.För min del så räcker det allt med Ikeas eller Ica´s dofta-gott-ljus.

På lördagen var det vårstädning här hemma i föreningen. Kul att träffa grannarna........tja, kratta och tjöta lite.
Vädret var ju till sin absoluta fördel och många var ute och fixade.

Ida spelade match mot Ytterby IS, så där tillbringades en större del av eftermiddagen. Rätt vänd mot solen, så passar man på att få lite färg i ansiktet samtidigt som man kollar bra fotboll. Qviding vann förövrigt matchen med 1-3.

Ja, efter det så var det tid för att åka till en bekants Tupperware-party. Egentligen inget behov av det heller, för här finns mängder med plastpryttlar sen tidigare evenemang. Men alltid lite kul att uppdatera sig med nyheter och träffa lite nytt folk.
Från burken med alla småprylar valde jag den klassiska apelsinskalaren, då den härhemma fått fötter och försvunnit. Som gästgåva fick man nu en jättesöt burk med lock.

Snygg, eller hur !!

I förmiddags, när frukost och morgonbestyr var avklarade, satt vi oss (Liv, Ida och jag) i bilen och körde ut mot Askim. Kajsa och Fredrik var redan där. Tidigare delen av dagen tillbringades där med sol och god fika. Färska Jordgubbar och handvispad grädde (av Fredrik) smakade alldeles utmärkt i sommarsolen.

Liv och jag fick fara därifrån vid halv två, för att hinna i tid till Livs fotbollsmatch i Öjersjö. 
Första 7-mannamatchen i seriespel. 3 gånger 15 minuter i strålande solsken tar på krafterna, men tjejerna vann med 7-2. Gött !!

Ja, nu sitter jag här hemma och klinkar på datorn. Blir ju inte så täta uppdateringar som man kanske önskar, men det passas ju på att njutas av det fina vädret, så datortid kommer väl mer vad det lider.

Från det ena till det andra: just nu i ugnen står ett bröd som jag testar att baka, efter att Ida önskat ett nyttigt och gott sådant.
Jag googlade lite och fastnade för GI-bröd, med bland annat siktat dinkelmjöl, krossat linfrö, russin,solroskärnor och äpple i. 

Ja, något i stil med detta.(bilden lånad från Ordinationer)
Väntar med spänning på hur det skall smaka.