Kryddlandet levererar!

kryddlandet_kryddor_kryddburken_delidas_tonys
Fick hem ett paket häromdagen jag beställt med lite kryddor och givetvis D´Elidas chilisåser. Måste bara rekommendera Kryddlandet till alla som är ute efter det lilla extra, kryddor i lösvikt eller ovanliga chilisåser, teer mm. Och framförallt olika märken som Jamie Oliver, Fiddes Payne, Chef Paul mm som man inte så ofta hittar på vanliga ICA. Leveransen går blixtsnabb. Jag fick hem paketet dagen efter jag beställt det så tummen upp för en riktigt bra och serviceinriktad kryddaffär på nätet!

 

teabook_kryddlandet
Joline som är en galen teälskare köpte jag denna teabook till. En glittrig plåtbok fylld med te. Smaken var Vanilj, citron, apelsin och mandel. Supergod! 😛 Finns olika sorter, motiv och smaker och är en himla fin julklapp för 140 kr. *tips tips*

Adventspyssel i köket och långkok på spisen!

julstök_julfönster_kök_advent_jul
Äntligen närmar det sig jul på riktigt trots att regnet vräker ner, men advent står på tur och då är det så mysigt att få julpynta i köket och göra fint med adventsstakar, julblommor och ljus…

 

Efter jobbet igår åkte jag och handlade för att sen hem och sätta igång en gryta med kalops som kunde få puttra hela eftermiddagen. Under tiden hjälptes Joline och jag åt att plocka ner höstgardiner, dukar och sånt pynt. In med det i garderoben och ut med julgardiner och lådor. 😛 När allt var klart tyckte vi nog att det fattades lite julblommor på bordet och i fönstret så iväg till ICA igen och köpte små söta julstjärnor och hyacinter. Är inte riktigt klar med gruppen än då jag inte hade någon jord hemma och sen så vill jag alltid ha nån liten ”pinn-tomte” i också så det får bli helgens projekt.

 

Recept på kalops har jag ett par stycken, bland annat HÄR och en norrländsk variant HÄR. Denna gång  blev det en klassisk med lök och morötter, kryddpeppar och lagerblad. Jag kokar alltid med ett par morötter direkt från början för det är så gott när dom kokar sönder och ger en sötma åt grytan, men jag tillsätter även små babymorötter på slutet för lite extra knaprighet. Supergott!

 

Det här behöver du :
1,5 kg högrev alt. fransyska
Smör till stekning
Malen vitpeppar
2 tsk hela kryddpepparkorn
6 lagerblad
2 gula lök
5 – 6 morötter
2 liter köttbuljong
1 msk svartvinbärsgéle
Salt & peppar
Maizenamjöl + vatten till redning

 

GÖR SÅHÄR : 
Skär köttet i grytbitar. Bryn i het stekpanna med smör lite i taget, lyft över i större gryta med lock efter hand. Krydda med vitpeppar. Skär lök samt morötter i grova bitar. Tillsätt i grytan men spara hälften av morötterna. Tillsätt kryddpeppar, lagerblad och slå på buljong så att det precis täcker köttet.

 

Lägg på lock och låt koka på medelvärme ca 3 – 4 timmar. Skumma av lite då och då så blir såsen klarare. När köttet börjar bli mört tillsätt resten av morötterna och låt grytan fortsätta koka tills morötterna är färdiga. Slå eventuellt på mer buljong för mer mängd sås. Red av såsen med maizena utrört i lite vatten. Smaka av såsen med salt och peppar samt en nypa socker alt. honung eller en matsked svart vinbärsgelé.

 

kalops_husmanskost_fransyska
Hittade riktigt fin fransyska på ICA och gjorde rejäla grytbitar av.

 

jul_julstjärna_indiska_tomte_advent
Lilla hustomte med sin lykta i stora köksfönstret. Många brukar fråga vart adventsljusstakarna kommer ifrån och dom köptes på Konsum för 10 år. Nicke och jag fick dom av min mamma när vi byggde huset. Älskar dom och tänker aldrig byta ut dom. 😛 Vet inte vart dom går att få tag på längre, jag har inte sett likadana nånstans men nån av er kanske har och vill tipsa?

 

advent_pyssel_julgrupp_tomte_jul
Lilla julgruppen som ännu inte är riktigt färdig.

 

jul_advent
Köksfönstret ovanför diskbänken.

 

kalops_recept_husmanskost
Och sen blev det äntligen dags för kvällsmiddag. Älskar kalops! 😉

 

chokladtryfflad_polka_pistage_mandlar_brända_godis
På ICA i Köpingsvik har dom fått in mina favoriter från Solberga konfektyrfabrik, galet gott och handgjort godis med chokladtryfflad polka och brända mandlar med pistage så dom fick följa med hem. Det finns en sort som heter guldkulor med frasig choklad i mitten också… Dom måste ni testa! 😉

Pizzafavorit i kyldisken

pizza_italia
Brukar ni köpa pizza från frysdisken ibland? Det händer extremt sällan här hemma men ibland kan det vara smidigt och går fort när man är på jobbet o har en stressig lunch eller totalt inte hunnit med att fixa matlåda. Däremot är jag inget fan av Billy´s panpizzor eller Grandiosas eller andra märken heller för den delen. Men DESSA PIZZOR!! Färska, handgjorda kvalitetsspizzor. Provade en för ett par veckor sedan då jag glömt bort både frukost och lunch och var på väg hem från jobbet efter storhandling och såg då denna pizza på ICA. Den åkte med hem direkt och jösses amalia så god! Precis som färdig hämtpizza från pizzeria.

 

Bottnen är bara halvbakad och fyllningen ligger ovanpå, rikligt dessutom och den är väl packeterad och smakar helt ljuvligt gott! Vi har provat hawaii och kebab än så länge och bägge är fullt godkända. Bara skjuts in i ugnen i 225 grader tills de är lagom gyllenbruna. Jag som föredrar lite ljusare pizzor tycker detta är perfekt så jag gräddar inte min lika länge som övrigas. 😉

 

Pizzeria Italia som gör dessa pizzor ligger i Kalmar och levererar till både butiker, restauranger, caféer etc främst i södra och sydöstra Sverige så har du sett dom i butik nära dig – KÖP hem och prova! 😛 De kostar ca 69kr/st och är lika stora som vanlig hämtpizza och ligger i vanliga pizzakartonger. Sallad och vitlökssåser finns också att köpa till.

 

italai_pizza_kalmar_pizzeria
Såhär ljust gräddad vill jag ha min pizza så att få välja tiden i ugnen själv är perfekt! 😉

 

pizza_italia_kebabpizza
Kebabpizzan. Sallad + vitlökssås finns även att köpa till i burk.

Planti – krämigt och gott från växtriket!

soygurt_planti_soja
Vi har under en tid här hemma provat lite nyheter ur soygurt-sortimentet från Planti. Dom har en rad spännande smaker att välja på men mina favoriter föll till slut på dessa två rabarber och vanilj. Soygurten är galet krämig och len i smaken. Den är helt växtbaserad och utan gluten och laktos samt gjord på GMO-fri soja och berikad med kalcium.

 

Här blev den direkt populär både hos barnen och oss vuxna. Supergod till frukost eller mellanmål och toppad med härliga bär, nötter, kokosflingor mm. Känns som ett sunt alternativ att servera.

 

På Planti kan du läsa mer om dessa produkter och även havre och kaffedrycker, samt krämiga gräddprodukter till matlagning.

 

De första 5 som kommenterar detta inlägg skickar jag ut
4 st ”prova-på-kuponger” till så även ni får chansen att smaka! 😛

 

planit_soygurt
Extra plus för de snygga förpackningarna också! 😉

 

planti_soygurt_rabarber
Produkterna finns att köpa på ICA, Coop, Citygross, Hemköp, Bergendahls och axfood.

 

soygurt_planti
Inlägg i samarbete med Planti
Planti är ett nordiskt varumärke
Alla produkter är 100% från växtriket
Miljösmart val att äta växtbaserat
Överskottet från Planti går till välgörande ändamål – läs mer på www.planti.se

 

 

Gratinerad kassler med ris och krämig sås

kassler_ugn_ris_gratinerad_gratäng
Hejsan hoppsan! Tänkte tipsa er lite snabbt om detta recept med kassler som är så vansinnigt gott. Jag är på språng till jobbet så denna form har jag precis tagit ur ugnen och den får övriga familjen njuta av senare ikväll. Vi åt den mycket när jag var liten och jag minns att jag verkligen älskade det. Ris och kassler i samma form och så den där goda såsen med en gnutta majonäs i som bara blir sååå krämig och god!

 

Kassler är lite underskattat tycker jag, det finns ju så ofantligt mycket gott man kan göra med den och detta är recept är nog min favorit men jag ser att jag aldrig lagt upp det tidigare här på Kryddburken så nu kommer det! 😉

 

6 port
Det här behöver du : 
4 – 5 port kokt basmatiris
600 gram kassler
Tomater
Oregano

 

Såsen : 
5 dl creme fraiche
1 dl majonäs
1 dl ketchup
1 msk sambal oelek
1 burk, ca 200 gram krossad ananas
1½ tsk nymalen svartpeppar
1 tsk Lawry´s kryddsalt

 

GÖR SÅHÄR : 
Koka riset och lägg på sidorna i en ugnsfast form så du får en tom mittendel där såsen ska vara. Rör ihop ingredienserna till såsen och slå i mitten av formen. Skiva kassler och lägg ovanpå såsen. Toppa med små tomater i olika färger, oregano och sist några skivor ost på kasslern. Gratinera ca 20 min i 225 grader.

 

kassler_i_ugn_kasslergratäng_allt_i_ett_sås_ris
Jag köper oftast ICA´s vinmarinerade kassler, tycker den är den absolut godaste!

 

ris_kassler_kasslerlåda_kasslergratäng_kassler_i_ugn_allt_i_ett_sås
Lägg riset i en ugnsfast form längs bägge långsidorna.

 

kassler_sås_i_ugn_ris_gratinerad
Ingredienserna till såsen rör ihop kallt. Snabbt och enkelt! 😛

 

sås_kassler_kasslergratäng_gratinerad_kasslerlåda
Fyll mitten med såsen.

 

vinmarinerad_kassler_kasslerlåda_allt_i_ett
Skiva kasslern i ca 0,5 cm eller vad du själv tycker är lagom.

 

kassler_kassler_ugn_gratäng_gratinerad_sås
Lägg skivorna ovanpå såsen och toppa med tomater, oregano och lite riven ost.

 

kassler_i_ugn_gratinerad_ris
Gratinera i 225 grader, ca 20 min.

 

kasslergratäng_ris_ugn_gratinerad
Smaklig måltid! Allt-i-ett. 😉

 

Malins LCHF-glass
Källa: Malin
Portioner: 6-8

Ingredienser:
3 ägg
1/2 pkt Phillaost
2 dl vispgrädde
1/3 dl ICA sötströ
1krm vaniljpulver
2-3 msk nougatcreme (Katrin Zytomierska)
1 msk kakao

Färska hallon
Gör så här:
Det här är en efterrätt som jag tänker mig att du serverar i små portioner (tänk glöggmugg), beroende på hur strikt du är. Nougatcremen har en smula högt kolhydratinnehåll men dock lägre än ex. Marabou Premuimchoklad 70% Efterrätt kör vi för enstaka speciella tillfällen ;-)

Gör så här;

Vispa äggvitorna till hårt skum
Vispa ihop Phillaost, äggulor, sötströ, vaniljpulver, nougatcreme slätt och vänd ner i äggvitorna.
Vispa grädde och kakao hårt och vänd ner i smeten.
Häll upp i plastbytta och frys in i 3-5 timmar, gärna över natten rör om några gånger under infrysning. Alt. kör smeten i glassmaskin.
Ta fram 10 min innan servering.
Servera en rejäl msk-klick ihop med ex. en liten näve hallon.


Lycka till!
Malins LCHF-glass
Källa: Malin
Portioner: 6-8

Ingredienser:
3 ägg
1/2 pkt Phillaost
2 dl vispgrädde
1/3 dl ICA sötströ
1krm vaniljpulver
2-3 msk nougatcreme (Katrin Zytomierska)
1 msk kakao

Färska hallon
Gör så här:
Det här är en efterrätt som jag tänker mig att du serverar i små portioner (tänk glöggmugg), beroende på hur strikt du är. Nougatcremen har en smula högt kolhydratinnehåll men dock lägre än ex. Marabou Premuimchoklad 70% Efterrätt kör vi för enstaka speciella tillfällen ;-)

Gör så här;

Vispa äggvitorna till hårt skum
Vispa ihop Phillaost, äggulor, sötströ, vaniljpulver, nougatcreme slätt och vänd ner i äggvitorna.
Vispa grädde och kakao hårt och vänd ner i smeten.
Häll upp i plastbytta och frys in i 3-5 timmar, gärna över natten rör om några gånger under infrysning. Alt. kör smeten i glassmaskin.
Ta fram 10 min innan servering.
Servera en rejäl msk-klick ihop med ex. en liten näve hallon.


Lycka till!
Varma toast med ny fyllning

toast_tostjärn_varma_fyllning_lök_majonäs_gurka
Häromkvällen gjorde vi supergoda varma toast i mackjärnet. Hade inte så mycket pålägg mer än ost i kylskåpet så jag hittade på en fyllning med bland annat lök, inlagd gurka, jalapeno, chilisås och majonäs. Jädrans så gott det blev och till och med vegetariskt! 😉 En god cheddar/hamburgerost ska det naturligtvis också vara så fyllningen blir så där krämigt god och kladdig!
Såhär gjorde jag;

 

Räcker till 8 toast
Det här behöver du : 
4 msk majonäs
1 finhackad gul lök
2 msk finhackad inlagd gurka
1 msk finhackad jalapeno
1 msk söt senap
1 tsk D´Elidas chilisås
1 tsk malen paprika
Salt & peppar

 

GÖR SÅHÄR : 
Finhacka lök, gurka och jalapeno. Blanda ihop med övriga ingredienser, smaka av. Lägg på som fyllning på toasten tillsammans med två skivor cheddarost. Grädda i mackjärnet.

 

fyllning_toast_varma_smörgåsar
Fyllningen är godare än den ser ut. Faktiskt! 😛

 

varma_toast_fyllning_ostfyllning_lök_majonäs
Toasten är klara!

 

tallrikar_muggar_burger_hot_dogs_retor
Hittade en cool retro-servis i plast på Bödasågens Allhandel för ett par veckor sen. Älskar såna här fynd och det blir genast lite roligare att servera mat american-style! :-)

 

Mina 3 kokböcker nu på engelska

Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging by Birgitta Höglund and Annika Dahlqvist

En stor dag

Nu finns alla mina tre kokböcker att köpa på engelska, det känns så spännande att se hur de kommer att tas emot i USA och resten av den engelskspråkiga världen.

Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging som jag skrev tillsammans med Dr Annika Dahlqvist och Low Carb High Fat and Paleo Slow Cooking skulle egentligen släppas nästa vecka, releasedatum var satt till 4 augusti hos förlaget Skyhorse Publishing.

Men jag har fått besked från några vänner på Facebook i USA att de redan fått hem de förbeställda böckerna från Amazon.

Via länkarna ovan hittar du böckerna på Amazon och här finns de att beställa i Sverige på Bokus och Adlibris.

Böckerna kommer ut både i pappersform och som E-bok, så du kan själv välja vilken variant som passar bäst.

Sprid gärna länken till böckerna till dina vänner utomlands, så kan fler få ta del av god och nyttig mat.

Low Carb High Fat Barbecue kom redan i juni, den har fått bra kritik från de som köpt den, här några röster.

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

”I met the author on Jimmy Moore’s 2015 Low Carb Cruise. She is dedicated to creating and eating good, healthy food. The book has gorgeous pictures of the prepared recipes and the instructions are easy and concise-this book has been translated into english-all the temperatures and measurements are american too. I highly recommend this book. I have pre-ordered her other two books that are being translated into english.”

”I learned so much from this book. Birgitta Höglund is one of the original founders of LCHF and has dedicated her life to reinvent modern cooking. The barbecue book is not only about putting a piece of meat on the grill. Here we learn to serve whole healthy dinners without any harmful carbs. I have made half of her recipes and all have been a delight to make and eat.”

”Birgitta Höglund; I was afraid to order your book because I figured it had a lot of ingredients we have never heard of here in Southern Louisiana and/or climate differences would make it hard to follow. Then I noticed that all of the recipes posted were easy to follow and duplicate so I took the plunge. I ordered ”Low Carb Barbecue” and preordered the other two.

My Barbecue book came today and I’m so excited. I skimmed it I know with a wrinkled brow looking for thing negative AND FOUND NONE! You have done a fantastic job. I would never have thought of the zucchini in potato salad and it’s so refreshing I want to try new things. I just wanted you and the whole group to know how great I find this book and how I’m looking forward to the other two arriving. I’m telling everyone I know that it was written by my new Swedish friend. Thank you very much.”

Low Carb High Fat Slow Cooking - Birgitta Höglund


Fredagsmys med gratinerade tacos i tunnbröd

tunnbröd_tacos_gratinerad_taco_tillbehör_recept_rester
Inte med mening så fuskade vi in helgen igårkväll och gjorde tacos från grunden. Med betoning att det INTE var mening att göras från grunden. Jag hade gärna haft tortillabröd och en god salsa men hade bara blandfärs och gräddfil hemma som kunde matcha en taco-kväll men efter lite samarbete med barnen i köket så fick vi till både pitabröd och en hemmagjord salsa och tacos-torsdagen var fulländad!
Här på ön åker man helst inte i onödan till affären för en småsak i dessa semestertider. Det är folk, köer och trafik till förbannelse ÖVERALLT och jag blir precis skogstokig rent ut sagt!!!

Man får gladeligen vänta, å köa i både trafik och kassor och parkeringsplatser?? Det var något som Borgholm glömde när det blev en turistsort!! Anno närdå??
Man blir påkörd av ivriga, irriterade, skrikande, otåliga turister av deras kundvagnar och dom armbågar sig fram genom hyllorna i affärerna och trampar en i hälarna och klagar på kassabiträdena som knappast rår för den folkströmning som råder. Mer irriterat folk än turister i en kö på ICA (på Öland) får man leta efter!!
Blir så förbannad på riktigt!

 

Vad är det folk stressar för?? När dom har semester??
Vi öbor som INTE har semester får skämmas huvudet (eller snarare arslet) av oss över hur dom beter sig och behandlar folk och personal ÖVERALLT för att dom ska gå före och
-”Såhär ska de minsann inte va??!”
-”Finns det ingen personal??”
-”Öppna en kassa till!!!”
-”Typiskt Öland att vara så underbemannat denna tid på året!!”

Det gapas och det skriks över hela vårt lilla ICA så man skäms verkligen att ens befinna sig på samma ställe som dom, men man måste ju. Ens lilla, fina, alltid trevliga ICA-butik förvandlas på sommaren till ett inferno av kaos och dålig stämning och personalen har så fullt upp med att tillgodose allt och alla att inte ens de vanliga byborna får sig ett leende eller ”Hej Linda, vad ska du laga eller hitta på för nåt gott idag??!
Allt är så skruvat så jag blir faktiskt skogstokig på riktigt! :(

Förutom detta kan man dessutom på ön sommartid backa sin bil utan att vrida på huvudet eller titta i backspegeln, man kan också svänga utan att blinka. Dessutom finns tusentals osynliga övergångsställen både bakom, framför, till höger och till vänster om där man kör och INGEN har bråttom kan jag lova!! Speciellt inte dom som går med barnvagn för dom kan gladeligen stanna mitt i för att räta till en filt eller fälla upp en sufflett etc medan bilköerna stockas och inte ens ”en hands up” för att man trots detta stannat för att vara snäll mot barnfamiljer…

Sen kommer joggarna och cyklisterna!!? Vem fan joggar i Köpingsvik vid lunchtid en fredag liksom? När det finns skog, alvar, stora ängar, långa stränder och betydligt mer ”lätt-joggade” områden än just på 136:an där trafiken är som mest kaotisk? Kanske har man införskaffat nya träningskläder, vad vet jag?!
……… Ok, jag orkar inte dra fler exempel. Låt mig bara få vara hemma så ska jag minsann trolla fram det mest kulinariska av både ogräs och spik för nu är jag LESS på både folk och mataffärer!

Dagens fredagsmys-tips blir helt enkelt en variant på tacos, gärna överbliven tacofärs, salsa och lite riven ost. Detta blandade jag ihop och rullade in i tunnbröd och la i en form. Hällde över ca 2 dl grädde och toppade med riven ost, kryddor och salt. Skjuts in i ugnen och det blev serverat med uppvärmda (gårdagens) pitabröd, vitlöksdressing och sallad.


4 port
Det här behöver du : 

5 tunnbröd
ca 400 gram av överbliven tacofärs + salsa
2 dl grädde
2 dl riven ost
Salt, peppar och chiliflakes

 

GÖR SÅHÄR : 
Blanda överbliven tacofärs med rester från salsa och ev lite riven ost.
Fördela på tunnbröd, rulla ihop och lägg i en ugnsfast form. Gratinera ca 20 min i 200 grader. Servera med en god sallad, vitlöksdressing och ev. pitabröd.

 

tacos_fredagsmys_fredagsmiddag
Gårdagens taco-middag med hemmagjord salsa, pitabröd och vitlöksdressing.

 

pitabröd
Recept på pitabröd, klicka HÄR >> 

 

tacos_rester_tips_fredagsmys_fredagsmat_taco_överbliven
Tacosblandningen på tunnbröd…

 

tacoröra_tunnbröd_rester_tips_fredagsmys_tacos
Rullas ihop och lägg i smord ugnsfast form.

 

tacos_taco_tacorullar_tunnbröd_recept_rester_fredagsmys
Toppa med ca 2 dl grädde, 2 dl riven ost, salt, peppar och chiliflakes. Gratinera ca 20 min i 200 grader.

 

tunnbröd_tacos
Färdigt att serveras!

 

fredagsmys_fredagsmiddag_tacos_rester_middagstips_tacos_alternativ_recept
Ha en underbar fredag & smaklig måltid! Berätta gärna vad ni ätit ikväll. ♥