Trådägg, ett klistrigt påskpyssel!

trådbollar_trådägg_pyssla_virkgarn_ballonger
Ni vet ju vid det här laget att vi är smått pyssel-tokiga här hemma och inget undgår högtiderna såsom jul påsk, midsommar, skördefest… Ja, ni vet! ;-) Idag bjuds det på  trådägg! :-P

Receptet är enkelt : 
Ballonger (helst vattenballonger)
Virkgarn eller annan bommulstråd
Tapetklister
Klädnypor

Det hela går ut på att snurra klistrig tråd runt en uppblåst ballong, hänga upp i klädnypa och låta torka 1 dygn. Sen petar man hål på ballongen som ”prasslar” ihop sig inuti det stelnade trådägget. Pilla ut ballongen och visp har du ett trådägg eller en färgglad boll!

Det finns lite saker man ska tänka på.
Jag har ju gjort en och annan boll vid det här laget så jag börjar lära mig dom små knepen. ;-)

  1. Förbered nån form av upphängning, tex en gardningstång med trådar som du knutit fast klädnypor i för sen när du ska hänga upp ballongerna är du rätt så kletig om händerna och då är det smidigt att ha just detta förberett! ;-)  
  2. Vattenballonger är att föredra eftersom dom blir lite hårdare, men dom är bra mycket jobbigare att blåsa upp! Vanliga runda funkar också bra.
  3. När du ska ”blöta” ner tråden så vira den först ca 40-50 varv runt fyra fingrar, klipp av och håll reda på änden av tråden. Ta sen tapetklister med andra handen och stryk över trådnystanet som du fortfarande har runt fingrarna. Massera ihop så alla trådar blir ordentligt blöta.
  4. Sen är det bara att börja vira runt ballongen. Jag brukar börja med trådänden vid ballongens knut och sen hålla tråden ganska spänd när jag virar runt. Fortfarande all tråd runt de fyra fingrarna då går det dessutom snabbast. Ca 2 nystan på 50 ”4-fingrars-varv” går åt till varje ballong i den här storleken.
  5. Vill barnen också göra är det bättre med lite kortare trådar, annars blir det lätt ett nystan av små knutar överallt istället.
  6. Använder man för mycket tapetklister blir det vita små torkade ”hinnor” på det färdiga ägget sen så ta bara så mycket klister att tråden är blöt.
  7. En del ballonger mjuknar och skrynklar ihop sig själv under torkning och då gör trådägget det också. Blås inte för små ballonger och vira med spänd tråd när du virar.

Det var mina tips! – Lycka till! 

trådägg_trådbollar

trådägg_tapetklister

trådbollar_ballonger_virkgarn

trådpyssel_påskpyssla_trådägg

påskägg_garn_tråd

trådägg_påskpynt_pärlhöns_fjädrar
Man kan göra sina egna drömfångare med pärlhönsfjädrar (www.skapamer.se) och lite större ”bollar”, bara fantasin som sätter gränser. Jag har ett till projekt på torkning just nu, mer om det senare. Seså, pyssla på nu! :-P

Husdjur och diabetes…

IMAG1130enligt en artikel i Sundsvall Tidning så har Tove Fall, som forskar om diabetes hos katter, hundar och människor delat  med sig av sina kunskaper till veterinärer i Mellannorrland.

jag hoppas verkligen att de hörde och noterade ner dessa rader för att ordentligt komma ihåg:

”Orsaken till att katter visar en ökning kan beror på fodret. Det gäller för kattägaren att inte köpa foder som innehåller kolhydrater i form av spannmål.

– En katt är köttätare och kan inte ta till vara på den extra sockermängden som från kolhydraterna från spannmål. Däremot är hundar liksom grisar lite mer allätare som vi människor.”

Jag hoppas också att hon var extra tydlig med LITE i sista meningen…

Ursprungskost är alltid bäst hälsomässigt för oss alla och i katternas fall är det MÖSS och fåglar eller Mjau blötmat som är så nära naturlig kost (BARF) som möjligt. Orijen och Carnia Lynx är bra torrfoder.

Bloggar etiketter: , ,

LCHF-rätter hos Cafe Barracuda i Borås

BarracudaHärligt att LCHF går att få tag på lite här och var!

Så här skriver Cafe Barracuda idag.
Dagens lunch: LCHFpaj 89 kr parma, mozarella och soltorkade tomater.

och de har alltid LCHF-rätter på menyn skriver de.

Så memorera Cafe Barracuda, Österlånggatan 33 i Borås om du kommer till stan!

5 nyttiga matlådor

stekt_kyckling

Då kör vi igen! 5 nyttiga matlådor till veckans luncher. Den här veckan har mannen valt kyckling och jag kontrade med en rotfruktspytt till. Ja, det lät bra tyckte han! :-P Jag passade på att tillaga lite extra kyckling och styckade två hela. Det är alltid bra att ha till pålägg eller i sallad.

Nu kan nu hitta alla ”Nyttiga matlådor” under en egen kategori som ni finner till höger i menyn, eller klicka HÄR!

Rotfruktspytt :
200 gram rotselleri
200 gram söt potatis
200 gram morötter
200 gram palsternacka
1 gul lök
2 vitlöksklyfta

rotfrukter
Rotfruktspytt på gång!

rotfruktspytt_rotfrukter
Här lät jag den steka på medelvärme under omrörning ca 25 min. Krydda med trocomare örtsalt & extra peppar.

kyckling_recept_hel_stycka
Kyckling som ska stekyckas och benas ur. Blir så mycket godare om man tillagar hel kyckling och låter alla ben sitta kvar.

hel_kyckling_stycka
Bröstfiléer, lår och vingar.

kycklingdelar_stekta_panna_traktörpanna
Kycklingdelarna fick plats i min stora traktörpanna allihopa. Jag lät den bryn i smör på hög värme med lock tills dom var riktigt gyllenebruna och knapriga på varje sida.

matlågor_nyttiga_lunchlådor
Lunchlådor, uppradade och klara!

nyttig_lunch_kyckling
Prova gärna recepten, detta var verkligen urgott.

Jello- Cookies
8,3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
340 gr rumstemtererat smör
2,5 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
3 msk Jello i 4 olika smaker (Jag har smakerna: Grape, Persika, Blåbär och Vattenmelon)
Pastafärger
 
Ugn :180°c
 
Vispa smör och socker fluffigt. Blanda ner ägg och vaniljsocker.
Blanda mjöl och bakpulver.
Dela degen i 4 delar och blanda i 3 msk valfritt Jello-pulver i varje, tillsätt evt pastafärg för starkare färg.
Rulla lagom stora bollar och lägg på bakplåtsklädd plåt. Platta till kakorna med undersidan av ett platt glas eller skål. De flyter ut litegrann så platta inte till för mycket.
Baka i ugnen ca 8 minuter.
 
Orginalrecept hittar du här :http://www.instructables.com/id/JELLO-Cookies/
Påskpynt & vaktelägg

vaktelägg
Påskens högtid närmar sig med stormsteg! Ägg, påskägg, pyntade ägg, chokladägg, godisägg, och vaktelägg! Ja, just det sistnämda; Vakteläggen hör påsken till lite extra med dess fantastiska mönster i sitt lilla miniatyrskal. Så otroligt vackra, vilda och goda! För er som aldrig någonsin har smakat vaktelägg så kan jag lovorda dom gott. Det är ett milt, smakrikt litet ägg som med fördel förtärs till förrätt, soppa, som delikatess eller dekoration på smörgåstårtor eller finare landgångar.

Jag har fått möjlighet att prova dessa vackra små ägg och jag är inte färdig än. Jag har kokat, stekt, använt som pålägg på pizza, dekoration på smörrebröd, minihamburgare och varenda litet skal har jag lyckats ta tillvara på till påskens pynt och dekoration också.

Jag är som sagt var inte färdig än och fler recept kommer!
Näst ut blir DESSERT med vaktelägg! Håll utkik! :-P

Tills dess är jag väldigt stolt att få visa upp dessa små skönheter från de japanska vakltar som föds upp här på Öland. Det går alldeles utmärkt att beställa dessa ägg per post, klicka in på hemsida HÄR och läs mer. Perfekt nu till påsk och allt!

vaktelägg_öland_beställ
Vaktelägg kan beställas här >>

vaktelägg_öland_recept
Vakteläggen är små… Pyttesmå! :-P

vaktelägg_recept
Vackra skal i ett litet fågelbonäste av björkgrenar och pärlhönsfjädrar från www.skapamer.se

påskgrupp_hjärtan_på_tråd_påsk_dekoration_vaktelägg
Gjorde ett litet påskarrangemang på köksbordet med ”hjärtan på tråd”, taklök, minipåskliljor och vaktelägg.

vaktelägg_dekoration_recept_påsk_påskpynt_påskgrupp
Vakteläggen gör allt så mycket mer levande, älskar verkligen de fina bruna färgerna i äggen!

Fläskfilégryta med paprika

fläskfile_paprikasås
En lite hetare köttgryta med smak av paprika och chili passar utmärkt till helgen, värmer både kropp och själ nu när minusgraderna åter pekar neråt! ;-) Ett lent potatis & blomkålsmos till ger fin brytning till hettan. Dosera chilisåsen efter egen smak och tycke och smaka av tills du hittar rätt balans. Dubbelmums va gott det är! *gör-ett-tappert-försök-att-byta-ut-mitt-evinnerliga-vansinnigt-gott-till-något-nytt-som-dubbelmums* :-P

Ha en underbar fredag allihopa! 

4 port
Det här behöver du : 
1 fläskfilé
Trocomare örtsalt
Svartpeppar
2 röda paprikor
1 vitlök
1 msk tomatpuré
1 tsk D´Elidas chilisås
4 dl grönsaksbuljong (1st fond el. tärning + 4 dl vatten)
1 burk creme fraiche

GÖR SÅHÄR : 
Putsa fläskfilén och skär i skivor. Stek i het panna i olja eller smör. Krydda med trocomare och nymalen svartpeppar. Hacka paprika och vitlök och fräs med när fläskfilén fått lite färg. Tillsätt tomatpuré, chilisås och buljong. Låt puttra utan lock på medelvärme. Rör ner en burk creme fraiche och låt få ett litet uppkok. Smaka av med trocomare, ev. mer chilisås.

fläskfile_gryta_köttgryta_paprikasås
En härligt doftande god fläskfilé i smakrik sås.

 

Denna motivation gav vinst av boken Baka matbröd med LCHF!

Nötkusar”Jag har redan boken själv, men skulle vilja vinna den åt min mamma som har diabetes och har lagt om kosten åt GI hållet… Hon älskar verkligen att baka och skulle bli världens lyckligaste om hon kunde fortsätta att baka och äta gott bröd trots sin diabetes!”

och min motivation är:
Dessa rader berörde mig. Jag blir alltid berörd när andra människor i första hand tänker på andra och i detta fallet så kändes det som att det lika gärna kunde varit jag som skrev raderna…
Min mor har också diabetes och jag hade önskat att hon och pappa hade velat börja baka ur mina böcker.
Men vem vet det kanske händer en dag…

Varmt grattis till Christine som skrev motivationen och du har ett mail nu.

Sedan vill jag tacka alla som skrivit så fina, härliga och omtänksamma motivationer och jag hoppas av hela mitt hjärta att ni också en dag får möjligheten att få boken i er ägo och framförallt börja baka hälsosamt.
TACK ALLA!

Fullkornspasta i krämig sås med bacon och lök

pastasås_med_bacon_pasta
Vojne, vojne nästan en hel månad sen vi åt pasta! Den bubblan spräcker jag nu genast med ett supergott recept på fullkornspasta i en krämig sås med bacon, philadelphiasot, örter & tomater! Fasen va svårt det är att låta bli att länga efter pasta! :-P

Här har jag i alla fall en stekpanna och en kastrull med kokande pasta. I stekpannan fräser jag på bacon och lök knaprigt, kryddar rejält med svartpeppar, en klyfta vitlök, en skvätt vit balsamico, en massa tomatpuré, kycklingfond, vatten och philadelphiaost…

När pastan är al dente lyfter jag bara över den i såsen och späder med pastavatten som ger en naturlig redning och såsen blir krämig. Serverar med halverade små plommontomater och persilja! Sen kan man äta så det ryker ur öronen för detta är så förbaskat gott!

4 port
Det här behöver du : 
Fullkornspasta 3-4 port
250 gram bacon
1 gul lök
1 hel vitlöksklyfta
Nymalen svartpeppar
2 tsk torkade örtkryddor
2 msk vit balsamico vinäger
3 msk tomatpuré
4 dl kycklingfond (2 msk fond/tärning + vatten)
100 gram philadelphiaost
2-3 dl pastavatten
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Koka upp vatten till pastan och hetta upp en stekpanna till baconet. Skär bacon i bitar, finhacka den gula löken samt vitlök. Fräs på bacon och lök samtidigt. Krydda med svartpeppar och torkade örter redan nu så smaken får hänga med och riktigt svettas ihop.

Koka pastan enligt förpackning men dra bort en-två minuter från koktiden så du får den knappt al dente, den kommer fortsätta tillagas i såsen sen.

Rör ner vit balsamico i bacon & löksåsen, tillsätt tomatpuré och kycklingfond, låt koka upp. Rör sist ner philadelphiaosten och låt såsen puttra på svag värme.

Lyft över pastan i såsen och några slevar av pastavattnet. Stäng av plattan, rör om. Smaka av med salt & peppar. Toppa med halverade små plommontomater och persilja.

fullkornspasta_pastasås_bacon
Pasta i sås!!! ;-)

pasta_allt_i_ett_bacon_pastasås
J
a, pasta, bacon och ost… Det blir liksom aldrig fel!

pasta_fullkornspasta_baconsås
Smaklig måltid!

Mexikanskt kryddad köttfärspaj

IMAG11124-6 portioner

Pajskal:
100 gram mjukt normalsaltat  smör
2 dl mandelmjöl
0,50-0,75 dl kokosnötsmjöl
0,5 tsk joderat salt
0,5 msk lökpulver
1 ägg

Fyllning:
500 g  köttfärs
1 hackad gul lök
1 hackad röd paprika
1,5 msk chilipepparpulver (ta mindre om du inte gillar sting)
1,5 tsk paprika pulver
1 tsk lökpulver + ev vitlök
0,5 tsk spiskummin mald
0,5 tsk mortlad torkad oregano
salt och vitpeppar/svartpeppar

Äggstanning:
2 dl creme fraiche eller grädde
2 ägg

1 dl riven god ost

Gör så här:
Pajskalet: Blanda smör och det torra väl, blanda sedan ner 1 ägg. Tryck ut degen i en pajform ca 20-22 cm i diameter. Tryck den rätt högt upp på kanten, ställ kallt i ca 20-30 min. Förgrädda pajskalet i ca 5-8 min i 200 grader.
Fyllning: Fräs köttfärs, lök och paprika i rejält med smör och krydda och lägg i det förgräddade pajskalet.
Äggstanning: Vispa samman allt väl. Slå äggstanningen över köttfärsen och strö riven ost ovanpå.
Grädda  vidare i ca 20 minuter..

Servera med en god krispig grönsallad till.

 

Bloggar etiketter: , ,