Saffransgifflar fyllda med mandelmassa och russin

Har ni bakat några lussebullar ännu? Jag brukar hålla mig till den 13:e december närmar sig och idag är det en dag kvar så då passade jag på. Gjorde en liten sats på 0,5 liter men det räcker gott. Det går inte åt så mycket fikabröd här hemma och frysen är full så det blev alldeles lagom det här.

Något av det mysigaste som finns är ändå tidig luciamorgon framför TV:n med tända ljus och nybakade lussebullar. I år gjorde jag gifflar av degen och fyllde med mandelmassa och russin. När det gräddats klart och fått svalna något penslar jag dom med smält smör och doppar i strösocker. Barnsligt goda och jättesaftiga.

32 st

Det här behöver du :

50 gram jäst för söta degar

0,5 l mjölk

2 pkt saffran + 2 msk strösocker

1,5 dl vit honung

1 ägg

1 tsk salt

ca 16 dl vetemjöl + ev. lite till utbakning

200 gram smör

1 ägg till pensling

Smält smör + strösocker

Fyllning :

150 gram mandelmassa

2 dl russin

GÖR SÅHÄR :

Ljumma mjölken i en kastrull till 37 grader. Rör ut jästen i lite av mjölken i en stor bunke eller maskin. Slå sedan på resten av mjölken och saffran som du stött i mortel tillsammans med lite strösocker. Tillsätt ägg, honung, salt, och mjölet lite i sänder tills degen blivit smidig och släpper kanterna. Skiva över det rumsvarma smöret ovanpå degen. Täck med bakduk eller plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.

Ta upp på mjölat bakbord och knåda in smöret. Tillsätt lite mer av mjölet. Dela degen i fyra delar och kavla ut varje del till en rektangel. Skär ut 8 trianglar på varje.

Lägg ca 1 tsk mandelmassa blandat med några russin på varje och rulla ihop från den breda änden mot spetsen. Lägg på plåt och låt jäsa ca 15 minuter.

Pensla med uppvispat ägg & grädda ca 1 – 15 minuter i 200 grader.

Ha en fin luciadag imorgon allihopa!

Rosenbröd

rosenbröd_kuvertbröd_småfrallor_frallor_recept
Älskar ni nybakat bröd på morgnarna? Saftiga, smakrika, ljusa frallor är jag väldigt svag för och då händer det ofta att det slinker in en plåt med ljuvliga små frallor i ugnen. Rosenbröd och sesamgifflar är mina favoriter, och morotsfrallorna också förstås! 😉

Receptet är enkelt och du bakar snabbt ut dessa rosenbröd som gör sig alldeles extra bra till en lyxig frukost. Med en sax klipper du ett kryss i varje bulle, penslar med uppvispat ägg och strör över massor med vallmofrön, dom ger otroligt god smak tycker jag. Ett kuvertbröd som garanterat uppskattas på sommarbuffén också. 😛

ca 24 st
Det här behöver du : 

50 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst (50 gram)
½ dl ljus sirap
1 tsk salt
12 – 13 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR : 
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och häll i mjölken, låt värmas till 37 grader, fingervarmt. Slå över jästen och rör ut. Tillsätt sirap och salt och nästan allt av mjölet, spara nån dl till utbakning. Arbeta ca 5 min för hand eller i maskin. Låt jäsa 40 minuter under plastfolié eller bakduk. Ta sedan upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidigt. Dela i två delar och rulla ut till längder. Ta ut ca 12 bitar på varje längd och rulla till bollar. Lägg på plåt och låt jäsa ca 20 min. Klipp ett kryss i varje bulle. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda i 200 grader ca 10 – 15 minuter tills bröden är gyllenbruna.

frallor_rosenbröd_klippta_wallmobröd
En plåt redo för ugnen. Det blir ungefär två hela plåtar, totalt 24 st om du gör dom i den här storleken.

rosenbröd_frallor_kuvertbröd
Härligt, doftande och nybakade rosenbröd. Passar utmärkt till buffé eller en lyxig frukost.

frallor_rosenbröd_kuvertbröd_buffe_smörgås_frukost

Rosenbröd

rosenbröd_kuvertbröd_småfrallor_frallor_recept
Älskar ni nybakat bröd på morgnarna? Saftiga, smakrika, ljusa frallor är jag väldigt svag för och då händer det ofta att det slinker in en plåt med ljuvliga små frallor i ugnen. Rosenbröd och sesamgifflar är mina favoriter, och morotsfrallorna också förstås! 😉

Receptet är enkelt och du bakar snabbt ut dessa rosenbröd som gör sig alldeles extra bra till en lyxig frukost. Med en sax klipper du ett kryss i varje bulle, penslar med uppvispat ägg och strör över massor med vallmofrön, dom ger otroligt god smak tycker jag. Ett kuvertbröd som garanterat uppskattas på sommarbuffén också. 😛

ca 24 st
Det här behöver du : 

50 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst (50 gram)
½ dl ljus sirap
1 tsk salt
12 – 13 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR : 
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och häll i mjölken, låt värmas till 37 grader, fingervarmt. Slå över jästen och rör ut. Tillsätt sirap och salt och nästan allt av mjölet, spara nån dl till utbakning. Arbeta ca 5 min för hand eller i maskin. Låt jäsa 40 minuter under plastfolié eller bakduk. Ta sedan upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidigt. Dela i två delar och rulla ut till längder. Ta ut ca 12 bitar på varje längd och rulla till bollar. Lägg på plåt och låt jäsa ca 20 min. Klipp ett kryss i varje bulle. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda i 200 grader ca 10 – 15 minuter tills bröden är gyllenbruna.

frallor_rosenbröd_klippta_wallmobröd
En plåt redo för ugnen. Det blir ungefär två hela plåtar, totalt 24 st om du gör dom i den här storleken.

rosenbröd_frallor_kuvertbröd
Härligt, doftande och nybakade rosenbröd. Passar utmärkt till buffé eller en lyxig frukost.

frallor_rosenbröd_kuvertbröd_buffe_smörgås_frukost

Gifflar med Nutella & creamcheese

Gifflar med Nutella och creamcheese

Ingredienser

40 Stycken
50 gr jäst
125 gr smör
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 dl socker
1,4-1,5 l vetemjöl
Fyllning:
Nutella & Phildelphiaost 200 gr + 200 gr
Ugn: 250 grader

Tillagning

  1. Dela sönder jästen i en köksmaskin.
  2. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och låt allt bli 37 grader.
  3. Rör ut jästen med degspadet.
  4. Tillsätt salt, socker och nästan allt mjöl.
  5. Spara lite till utbakningen.
  6. Arbeta ihop till en smidig deg.
  7. Jäs under bakduk i ca 30 minuter.
  8. Tag upp degen på mjölat bakbord.
  9. Dela i 5 delar och rulla till stora bollar.
  10. Kavla ut till en rund pizza och dela varje degplatta i 8 delar.
  11. Lägg på fyllning på den breda delen.
  12. Rulla ihop från den breda delen och tänj på degen så att den blir fast hoprullad.
  13. Lägg på plåt med bakpapper med snibben på undersidan.
  14. Låt jäsa ca 30 minuter.
  15. Pensla evt. med uppvispat ägg och baka i ugnen i 6-8 minuter.
Sesamgifflar

gifflar_sesamgifflar_recept
Skönt med fredag, eller va?! Hur va de nu?! Fredag? Onsdag…!

Vi säger fredag så kan jag ju passa på att tipsa om dessa sesamgifflar till kommande helgfrukost! Helt galet goda… :-P

Ca 25st
Det här behöver du :
50 gram jäst
50 gram smör
5 dl mjölk
2 msk honung
½ tsk salt
12 – 13 dl vetemjöl

1 ägg till pensling
Sesamfrön

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull och slå i mjölk. Ljumma till 37 grader. Smula ner jästen i degbunke eller maskin. Rör ut jästen med degvätskan och tillsätt honung, salt och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidigt deg. Låt jäsa under bakduk ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och kavla ut degen till en avlång rektangel som du sedan skär trekanter av. Rulla ihop från den breda änden mot spetsen. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i 175 grader ca 15-20 min.

sesamfrön_gifflar_sesamgifflar
Gifflar är det vackraste frukost-bakverk jag vet!

baka_gifflar_frukostbullar
Massor med sesamfrön på ska det vara!

gifflar_recept_sesamgifflar
Alldeles superheta, nygräddade, sesamdoftande gifflar!

gifflar_sesamgifflar_
Måste naturligtvis smakas av! ;-)

gifflar_sesamgifflar_frukostbröd
Kan ni motstå dem? Nej, för guds skull – gör inte det! :-P

Nu åker vi mot söder + massor med fredagsmys-tips!

20130419-090551.jpg

Ja, egentligen inte så värst långt söderut, utan till Bromölla och Ystad! :-P

Tänkte passa på att informera om sidan, den nya uppdateringen ser lite annorlunda ut om man vill bläddra bakåt till äldre inlägg.

Precis här ovanför inlägget (pekar uppåt) så ser ni en scroll-list för att bläddra bakåt. Tidigare har den legat längst ner på sidan men nu är den alltså häruppe så ni inte missar de! ;-) Jag ska se om det inte går att ändra så det blir som tidigare, tycker nog det funkade bättre så.

Och så ett litet hejdå från mig, glöm inte hålla utkik på både Facebook och Instagram, det lär dyka upp lite bilder men även inlägg och gästbloggsinlägg här under helgen!

Tips till fredagskvällen måste ni ha ju! :-P
Klicka på bilderna för att komma till recepten.

grönsaksstavar_dipp vitlöksbröd_röra_snittar_ost_chili salami_briepaj
Grönsaksstavar och dipp, och & chilisnittar, salami och briepaj.

norrlandsburgare_lingonchuney_pepparrot_dressing pizzaslice_jamie_oliver smördegsinbakad_köttfärsrulle
Börjes norrlandsburgare, fredagspizza, inbakad köttfärsrulle.

quesadillas_mexikansk_recept salamirullar_färskost ost_och_skinkfyllda_gifflar
Quesadillad med salsa, salamirullar med färskost, fyllda gifflar.

salta_nötter jalapeno_poppers chili_cheese_hemmagjorda_jalapeno_friterade_fyllda
Saltrostade nötter, chili poppers och chili cheese.

plocktallrik tacotårta_recept philly_steak_cheese_sandwich
Plocktallrick, tacotårta och philly cheese steak sandwich.

 Nu önskar er alla en toppenfin helg! :-P

Ost & skinkfyllda gifflar


Hej svejs på er igen! Nu har jag lite gott att bjuda på här, nämligen ost & skinkfyllda gifflar… Hallå?! Hur gott är inte detta alltså? Receptets mängd räcker till 2 runda pizzabottnar. Dubbla eller tredubbla receptet för dom går verkligen åt i ett nafs. Gör dom till helgsnacks, buffé eller tilltugg. Barnen älskar såna här så kanske ett tips till barnkalset?

Ketchup att doppa i är ett måste! ;-)

Degen är en helt vanlig pizzadeg som jag kavlat ut till två tunna bottnar. De skar jag sedan upp i trekanter och rullade små gifflar av. Lätt som en plätt. Variera fyllningen och ta det ni gillar bäst, ja sånt där vet ni ju för de tjatar jag ju om hela tiden. Man tager vad man haver och att experimentera är ju halva nöjet! :-P

På varje liten giffel har jag ½ skiva rökt skinka, en ”tärning” brieost och en nypa grillkrydda*.
* Grillkrydda utan glutamat finns att köpa på ÖoB. 

2 runda pizzabottnar
Pizzadeg :
2 dl vatten (37 grader)
1/4 pkt jäst (12,5 gram)
5 – 6 dl durumvetemjöl
½ dl rapsolja
Salt

GÖR SÅHÄR :
Arbeta degen väl för hand ca 5 min. Jäs i bunke 25 min. Dela degen i två delar. Tryck ut varje deg på mjölat bakbord med lätt oljade fingrar. Lägg på valfri fyllning, grädda i 200 grader ca 10-15 min.


Fyllning på plats.


Rulla från den breda sidan mot den smala.


Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön.


Woooilaaa! :-P


Njuuut….

Hallongifflar

Varför inte lite hallon mellan alla jordgubbar som åker  ner i magen i dessa jordgubbstider…

8-10 st

4 ägg + 1 äggula
3 msk erythritol och 1/4 krm stevia
50 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
1 dl aman pranas kokosnötsmjöl
4 msk fiberhusk
1 tsk kardemumma stött
2 tsk bakpulver

ca 1 dl hallon
lite smörskivor
1 uppvispad äggvita
lite mandelspån

Gör så här:
Vispa ägg och sötning fluffigt i flera minuter.
Häll i smält smör och grädde och blanda väl.
Blanda alla torra ingredienser och blanda ner dem väl i smeten. Låt svälla i minst 5 minuter.
Kavla ut degen  mellan två oljade bakplåtspapper till en rektangel ca 20-30 cm.
Lägg ut hallon och hyvla tunna smörskivor ca 8 st och lägg här och var.
Vik över från två håll mot mitten, och vik sedan en gång till över mot kanten.
Skiva sedan 8-10 st gifflar och lägg ut på bakplåtspapperklädd plåt.
Pensla med uppvispad äggvita och strö över mandelspån.
Grädda i mitten av ugnen 175 grader i ca 15-20 minuter

©MariannAndersson

 

Bloggar etiketter: , ,

Gifflar
Gifflar
Källa: emilianorman
Portioner: 4

Ingredienser:
Oopsies
3 ägg
ett halvt paket philadelphiaost
lite bakpulver
lite stevia/sukrin
om man vill några spruttar naturlig hasselnötarom

Smörkräm
Kardemumma
Kanel
Stevia/sukrin
Smör
Vaniljpulver

Gör så här:
Oopsies
Fördela vitorna för sig i en skål och gulorna i en annan. Vispa upp äggvitan tills den är så hård att du kan hålla skålen uppochner utan att det rör sig en millimeter. Blandia ihop resterande ingredienser med gulan och vänd sedan försiktigt ner det i äggvitsskummet. Rör inte för mycket med det ska ändå blanda ihop sig.
Klicka sen ut det till ca 8 cirklar och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter (oftast lite mer)
Medans dem är i ugnen så ska man göra en smörkräm (här bara jag rörde ihop och smakade av efter hand, det är ju en smaksak)

När oopsiesarna är klara, ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna någon minut. Bred sedan på smörkrämen, smaka av, här pudrade jag på lite mer kanel och sukrin nämnligen. Rulla sedan försiktigt ihop dem, tryck försiktigt på den färdiga rullen för att den inte ska rulla upp sig igen. Gör klart alla rullar och skär sedan ut gifflarna.