NCBI – .gov adress upplyser amerikanarna om nyttan av ketos!

white_ncbiFick länken via Gun Penhoat, min vän i USA som översätter min svenska blogg till engelska (www.mariannslchf.com)

Här kan ni läsa hela artikeln.
NCBI =U.S. government-funded national resource for molecular biology information.

De skriver:
”During very low carbohydrate intake, the regulated and controlled production of ketone bodies causes a harmless physiological state known as dietary ketosis. Ketone bodies flow from the liver to extra-hepatic tissues (e.g., brain) for use as a fuel; this spares glucose metabolism via a mechanism similar to the sparing of glucose by oxidation of fatty acids as an alternative fuel. In comparison with glucose, the ketone bodies are actually a very good respiratory fuel. Indeed, there is no clear requirement for dietary carbohydrates for human adults. Interestingly, the effects of ketone body metabolism suggest that mild ketosis may offer therapeutic potential in a variety of different common and rare disease states. Also, the recent landmark study showed that a very-low-carbohydrate diet resulted in a significant reduction in fat mass and a concomitant increase in lean body mass in normal-weight men. Contrary to popular belief, insulin is not needed for glucose uptake and utilization in man. Finally, both muscle fat and carbohydrate burn in an amino acid flame.”

Häftigt va!?

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Astma och allergi ökar bland barn

Astma-medicationberättar TV 4 nyheterna och så här skriver SvD
”För tio år sedan hade 6 procent av 4-åringarna diagnostiserad astma, 2011 var siffran 9,5 procent.

Bland 12-åringar har antalet drabbade ökat från 6,4 procent 2003 till nästan 9 procent 2011. I den sistnämnda gruppen har även allergisnuva och födoämnesallergi ökat.

Men rapporten visar också att barn oftare skyddas mot solen och exponeras mindre för tobaksrök än tidigare.”

De fortsätter:

”Enkätsvaren visar också att allt fler barn störs av buller.

Rapporten har gjorts av Institutet för miljömedicin (IMM) vid Karolinska institutet på uppdrag av Socialstyrelsen.

Sammanställningen grundar sig på 36 000 enkätsvar från barn och deras vårdnadshavare.”

Min fundering handlar ju givetvis om kostens påverkan, men det de nämner här  ” Men rapporten visar också att barn oftare skyddas mot solen”
om det inte är så att alla våra barn i Sverige lider av D vitaminbrist och detta gör dem känsliga för astma och allergier?

Så återigen kan vi vara ganska säkra på att SOLEN och D vitaminet är livsviktigt för oss!

 

Bloggar etiketter: , ,

Melting Moments från Hela England Bakar

Orginalrecept från Mary-Anne Boermans http://timetocookonline.com/2011/09/08/melting-moments/

Melting Moments blir 12-14 dubbla kakor

250g mjöl
58g maizena
58g florsocker
250g rumstempererat osaltat smör
1 tsk vaniljextrakt
 
Ugn 180°C
  • Vispa smör och florsocker vitt och fluffigt, tar minst 5 minuter.
  • Tillsätt vaniljen och vispa lite till.
  • Sikta mjöl och maizena ner i skålen och vispa tills alldeles slätt.
  • Använd en stjärntyll i spritspåse för att sprits ut 24-28 kakor. Jag använde Wiltons 1M och gjorde lite rosor.
  • Om du vill ha tydligt mönster på kakorna sätt in plåten i kylen tills de stelnat, man kan skippa detta moment.
  • Baka ca 12 minuter till kanterna blivit ljust bruna. Låta kallna helt
Depression Era Buttercream Filling 
Kommer bli smörkräm över men svårt att göra mindre sats.
125 ml mjölk
2 msk mjöl
112,5 gr osaltat smör
112.5 gr strösocker
1 tsk vaniljextrakt
  • Värm mjölken med mjölet under vispning till det tjocknar.
  • Fortsätt bubbla under 1 minut, detta gör att mjölsmaken försvinner bättre. Ta bort från värmen.
  • Täck över med något för att förhindra skinn, och låt svalna helt annars riskerar du att smöret smälter.
  • Vispa smör och socker i minst 10 minuter tills vitt och fluffigt. Ju mer du vispar desto slätare smörkräm.
  • Tillsätt mjölkblandningen och vaniljextrakt.
  • Vispa ytterligare 10 minuter till vitt och fluffigt.
  • Spritsa eller bred på lite sylt på ena kakhalvan
  • Spritsa smörkräm på den andra kakhalvan.
  • Lägg ihop en halva med sylt och en halva med smörkräm, pudra evt med florsocker.

  •  
    Jag la mina i kylskåp för att det skulle bli lättare att äta, ta ut dom en stund innan servering.
    Mycket spröda och goda kakor, påminner om Strassburgare och smälter verkligen i munnen :)
    Gissa maträtten!

    20130512-151355.jpgJaha, nu stundar måndag och ny vecka igen! Som vanligt står jag i köket och förbereder lite nyttiga lunchlådor, frågan är bara – vad ska det bli den här gången?? ;-)

    Bananmuffins med kardemumma

    bananmuffins_kardemumma
    Kan ni föreställa er doften av nybakade bananmuffins? Nyss uttagna ur ugnen, rykande heta och med en anings doft av nystött kardemumma! Ungefär som om man inte är säker på att det bakats banankaka eller kardemummabullar om man råkar komma in genom ytterdörren! Ja, ungefär SÅ… ;-)

    Dessa muffins är galet goda! Med banan kan man dessutom experimentera hur mycket som helst, det är många smaker som gillar just banan! Som choklad, muskotnöt, kardemumma och citron bland annat passar ypperligt ihop.

    ca 24 st
    Det här behöver du : 

    100 gram rumsvarmt smör
    2 dl strösocker
    2 ägg
    2 mogna bananer
    1 dl naturell yoghurt

    4 dl vetemjöl
    2 tsk vaniljsocker
    1 tsk stött kardemumma
    1 tsk bakpulver
    1 tsk bikarbonat

    GÖR SÅHÄR : 
    Rör ihop smör, socker, ägg, bananer och yoghurt  med en slev. Tillsätt de torra ingredienserna, sikta gärna för att undvika klumpar då smeten inte ska röras i så mycket. Blanda till en slät smet med slickepotten. Fyll 24 normalstora muffinsformar, använd med fördel muffinsplåt. Grädda i 200 grader ca 15-20 min.

    banan_kardemumma_muffins

    Bilder från Böda Sand

    car_meet_amazon_böda
    Bjuder på lite bilder från där vi befann oss tidigare idag – Böda Sand. Turisternas mecka, dit sol & badsugna vallfärdar sommar efter sommar. Det är vackert på norra Öland, vi har som tradition att åka upp varje söndag på en liten roadtrip och bara strosa omkring dit kosan styr oss.

    Idag hamnade vi på Böda Camping där det var europeans car meet. Massor av fina gamla bilar att titta på.

    Som den här amazonen, den typiska familjebilen på 70/80-talet då jag växte upp. Pappa hade precis en sån här blå amazon! :-P

    böda_sand_camping
    Böda camping!

    car_meet_böda
    Vackert väder att strosa omkring i och titta på all nostalgi.

    european_car_meet_böda_camping
    Vovlo Amazon den tidstypiska 70-talsbilen! :-P

    european_car_meet_böda_sand
    Nicke och en gammal Opel! ;-)

    european_car_meet_böda
    Opel Rekord GSE.

    european_car_meet_böda_camping_
    Custombyggd Opel med vässad 350 V8:a.

    bödasågens_allhandel
    Självklart tog vi en åkttur till Lillan & Mogge på Bödasågens Allhandel, det missar vi aldrig! ;-)

    Beeramisu


    Jag gillar att se på utländska matprogram och i Masterchef Australia för några år sen gjorde Chris Badenoch en Beeramisu jag länge tänkt testa, beställde choklad stout på Systembolaget och voila here it is. Hittade detta recept på Billy Laws blogghttp://atablefortwo.com.au/2010/02/beeramisu  men jag skippade Amaretton då Billy lagt till den själv.
     
    Beeramisu (6-8 port)

    Ingredienser
    24 Savoiardi (Lady fingers)
    2,5 dl starkt kaffe
    2 ägg delade i gulor och vitor
    3 msk strösocker
    250 gram mascarpone
    2,5 dl chokladöl
    2,5 dl vispad grädde
     

    1. Kombinera chokladöl och kaffe i en skål.
    2. Vispa ägg-gulor och socker tills det blivit ljusgul och fluffigt. Tillsätt Mascarpone och vispa slätt.
    3. Vänd ner den vispade grädden. Vispa äggvitorna till mjukt skum och vänd försiktigt ner dessa också.
    4. Doppa snabbt Savioardi kexen i chokladöl/kaffe blandningen och lägg i en form, fördela hälften av smeten, mer kex och sista smetlagret. Här kan du göra ytan slät eller så gör du ett mönster precis som jag gjort.
    5. Låt stå minst 4 timmar i kylen, lägg sedan klippta remsor av bakplåtspapper i ett snyggt mönster och sikta kakao över.
     

    Tävling – facebook – tidningsprenumeration

    Gillar du tävlingar och tidningar och är på facebook?
    Då påminner jag om Falkeskogs tävling LAXKAMPEN, alla som gillar Falkeskog kan rösta i den recept-tävlingen och varje vecka lottas det ut en tidningsprenumeration av någon tidning från Bonniers Tidskrifter som man själv får välja.

    Om du sedan röstar på mitt lilla bidrag i den tävlingen Laxkampen så blir ju jag givetvis jätteglad.
    Jag tävlar med Glutenfri LCHF LAX-WRAP ett varmt och stort tack för alla som röstar på mitt lilla bidrag!!

    Lycka till också alla med att vinna en tidningsprenumeration! ( obs mobilen funkar inte att rösta med)

    2012-10-23-02-06-29_bonnier

     

     

     

     

     

    Sesamgifflar

    gifflar_sesamgifflar_recept
    Skönt med fredag, eller va?! Hur va de nu?! Fredag? Onsdag…!

    Vi säger fredag så kan jag ju passa på att tipsa om dessa sesamgifflar till kommande helgfrukost! Helt galet goda… :-P

    Ca 25st
    Det här behöver du :
    50 gram jäst
    50 gram smör
    5 dl mjölk
    2 msk honung
    ½ tsk salt
    12 – 13 dl vetemjöl

    1 ägg till pensling
    Sesamfrön

    GÖR SÅHÄR :
    Smält smöret i en kastrull och slå i mjölk. Ljumma till 37 grader. Smula ner jästen i degbunke eller maskin. Rör ut jästen med degvätskan och tillsätt honung, salt och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidigt deg. Låt jäsa under bakduk ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och kavla ut degen till en avlång rektangel som du sedan skär trekanter av. Rulla ihop från den breda änden mot spetsen. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i 175 grader ca 15-20 min.

    sesamfrön_gifflar_sesamgifflar
    Gifflar är det vackraste frukost-bakverk jag vet!

    baka_gifflar_frukostbullar
    Massor med sesamfrön på ska det vara!

    gifflar_recept_sesamgifflar
    Alldeles superheta, nygräddade, sesamdoftande gifflar!

    gifflar_sesamgifflar_
    Måste naturligtvis smakas av! ;-)

    gifflar_sesamgifflar_frukostbröd
    Kan ni motstå dem? Nej, för guds skull – gör inte det! :-P

    Gissa tillbehöret!

    tillbehör_lchf
    Jag håller på att förbereda veckans nyttiga lunchlådor. Det blir en kort 3-dagars vecka den här gången, men vad är det jag ska göra??

    Ett tillbehör… :-P