Tycker ni sommaren har gått fort? Här har den bara susat förbi i rasande fart och kanske inte så mycket sommarvärme förrän nu i augusti men mysiga grillkvällar har det varit gott om ändå!
Igårkväll till fredagsmyset helgrillade vi en fin bit fläskytterfilé från rapsgris, gillar dom skarpt! Marinaden är en glaze, smaksatt med chili, vitlök och honung bland annat som är galet god. Till köttet gjorde jag en kall creme fraichesås som jag smaksatte med mango chutney och D´Elidas chilisås. Grillad majs och bakpotatis (till mig), Nicke och Joline ville har crisscuts. Oj, va gott allt blev!
Glazen i sig är en riktig höjdare till grillat kött. Den kan kokas i förväg och förvaras i kylen. Använd den som marinad och som glaze att pensla köttet med.
Räcker till två stora fläskytterfiléer
Glazen som ska kokas :
3 dl ketchup
2 dl vatten
1 dl sweet chilisås
5 vitlöksklyftor, rivna
2 msk riven färsk ingefära
2 msk oxfond
2 msk honung
1 msk balsamicovinäger
2 tsk D´Elidas chilisås
2 tsk mushroom soya
2 tsk malen ungersk paprika
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Blanda alla ingredienser till glazen i en kastrull. Koka upp och sänk värmen, låt den stå och småkoka ca 15 min. Låt svalna. Glazen kan förvaras i kylskåp ca 1 vecka. Använd som marinad och pensling av grillat kött. SUPERGOD!
Kall creme fraichesås med chili och mango chutney :
1 burk creme fraiche (2 dl)
4 msk mango chutney
1 tsk D´Elidas chilisås
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Bara rör ihop och smaka av.
Ytterfilén är bara putsad och sen penslad med glazen före den åkte på grillen.
Prova gärna såsen till grillat kött, den blev galet god med både sötma och hetta till köttet och variation från den klassiska bearnaisesåsen är alltid gott!
Kean måste alltid vara med och övervaka förstås. Fast på behörigt avstånd från köttet… Haha!
Grillmästarn him self.
Glazen penslas under tiden köttet ligger ovanför kolen för att få fin grillyta, sen på indirekt värme under lock ca 15 min.
Kean & Joline.
Det färdiga köttet har vilat och här skurits upp. Supersaftigt och mört blev det.
Och middagen är serverad! Hoppas ni alla har en fin helg. Snart får ni ett gott tips på dessert också.