It´s fridaytime! Vad ska ni äta ikväll??
Världens godaste hemmagjorda ostburgare kanske?
För det är ju bara så vansinnigt gott med hemmagjorda burgare med fyllning och tillbehör precis som man vill ha dom. Jag är ju en sucker för champinjoner och hittar jag små vita, fina i affären då åker dom med hem vare sig jag tänkt ha dom till nåt eller inte. Denna gång fick dom blir lätt smörstekta med salt och peppar för att pryda dom goda ostburgarna vi lagade. Och så bort med köpebrödet, dom är så torra och tråkiga. Använd några skivor rustikt surdegsbröd, vallmofrallor eller rågbullar som du rostar lätt i stekpannan, vad som helst blir godare. Nå, vad skulle ni nu äta ikväll?
4 stora burgare
Burgare :
700 gram blandfärs
½ dl vatten
knappt 1 msk Tony Chachere´s grillkrydda
½ tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 krm vitpeppar malen
GÖR SÅHÄR :
Blanda ingredienserna till burgarna, det ÄR viktigt med just Tony´s krydda så har ni inte den så införskaffa omgående! Det är hans allt och får inte glömmas!! Inte ens på den godaste köttfärssåsen eller på den nykokta palten. Min man kan inte leva utan Tony´s! Så inga konstiga genvägar; köp hem Tony´s kryddan! Finns bland annat i de större matvarukedjorna eller att beställas hem från nätet. Info här >> Stek burgarna i stekpanna. Servera med bröd och allehanda tillbehör.
The post Ostburgare med stekta champinjoner appeared first on Kryddburken.se.
Lite tidigt men om man ska hinna göra något kul så kanske det är dags…
Här kommer ett tips om annorlunda julkort!
Julen handlar ju om att sprida glädje. Finns det något bättre sätt att sprida glädje än genom god mat? Ibland är det kul att hitta nya spännande recept men vid vissa tillfällen är det de traditionella recepten som alltid vinner och julen är en sådan tid där vi har mycket “måsten” som ska finnas på bordet.
Saffran tillhör en av julens alla kryddor. Den för tankarna till julbak och främst lussekatter men det finns andra varianter så som saffranskaka och saffransbullar. Kryddan är världens dyraste men det krävs ingen stor mängd för att den härliga smaken ska komma fram. Med sin gula färg i maträtter och bakverk är saffran även en fröjd för ögat. Doften i köket efter ett saffransbak är obetalbar…
På bloggen har jag delat med mig av recept där saffran är huvudingrediensen och i år funderar jag på att återanvända dem men på ett lite annorlunda vis. Att skicka och få julkort hör ju julen till. Med en matig hälsning innehållandes bild av bakverket på framsidan och inuti tillhörande recept får mottagaren ett kort som sticker ut bland alla tomtar och julgranskulor mm. Lägg till en personlig hälsning och varför inte ett medskick av en saffranspåse så blir det säkert ett uppskattat julkort. Kunde se ut så här i mitt fall:
Mangokyckling med avokado gör garanterat succé på middagsbordet.
Det här behöver du :
3 st kycklingfiléer
½ gul lök
1 tsk curry
1 tärning hönsbuljong
3 dl vatten
3-4 msk mango chutney
2 dl creme fraiche
ev 1 dl grädde
2 avokados
Skär kycklingen i bitar, ca 2 x 2 cm. Hacka löken fint.
Bryn kycklingen och tillsätt sedan löken, låt steka lite till. Tillsätt vatten, buljongtärning, curry och mango chutney och låt puttra några minuter på medelstark värme. Rör ner creme fraiche och smaka av med salt och peppar, tillsätt ev lite mer mango chutney. Vill man ha mer sås kan man ha i ca 1 dl matlagningsgrädde också. Ta av grytan från plattan och strö över tärnad avokado, eller lägg upp avokadon i en skål brevid. Servera med basmatiris.
Det här behöver du :
100 g choklad, valfri styrka
2 äggulor
2 ½ dl vispgrädde
Smält chokladen över vattenbad (lägg chokladen i en skål/bunke, sänk ned i sjudande vatten & rör tills chokladen smält, vattnet ska inte koka).
Vispa grädden löst, den är lagom när grädden blir toppig när visparna dras upp.
Separera äggulan från vitan och lägg gulorna i en större bakbunke.
Vispa ner chokladen i gulorna, häll chokladen i en jämn stråle och vispa hela tiden.
Rör ner 1-2 dl av den vispade grädden i chokladen och rör om med en slickepott tills det blandats ordentligt, vänd sedan försiktigt ner resten av grädden – rör inte för mycket.
Häll upp i portionsformar och låt stå kallt minst 1 timme.
Dekorera moussen med tex Noblesse eller choklad dekorationer, eller varför inte med frukt, bär, silverkulor, riven/hyvlad choklad – låt fantasin flöda!
The post Gästblogg – Glutenfria köket appeared first on Kryddburken.se.
Men vilken dag!! Alltså det började ju så bra…
Dagen idag började bra, redan igårkväll. Jag checkade av ingredienserna till kanelbullar. Smör, mjölk, mjöl, honung, kanel, vaniljsocker, ägg, pärlsocker! YES! Imorgon skulle de blir bullar av redan tidig morgon hade jag bestämt.
IDAG;
Gick upp när klockan ringde, fixade frukost till barnen, skjutsade barnen till skolan och hem igen i godan ro. Hade förberett allt i köket på morgonkvisten. Plockat fram ingredienser, degmaskin, sladden i uttaget och förrklä´på bänken o radion rattad till P4:a på full volym! Allt enligt planerna…
Smöret var mjukt, rumstempererat och fint och allt stämde utom det där lilla jävla gula paketet som jag VISSTE att jag hade i kylskåpet! Men som inte fanns där just i morse då??? Å just idag så fanns inte det där lilla **** gula paketet i torrform heller som jag alltid brukar vara garderad med såna här stunder. Gaahhh…!!!!
NÄÄÄE!!
Jag tänker inte sätta mig i bilen i morgonrock och foppatofflor och köra ner till ICA och sur-vänta till klockan slår 09 då dom öppnar, tänker jag INTE göra!!! *tjurig*
…Så jag har surat hela dan, TYP!
Inte riktigt men… Jag har dammsugit, torkat golv, rensat kylskåpet, plockat disk och tvätt och allt annat sånt man blir så himla glad av… Ja, å sen så åkte jag då å köpte den där förbannade jästen. Sen BAKADE JAG BULLAR!
HURRA FÖR KANELBULLENS DAG!!! HURRA, HURRA, HURRaaaaaaaa!!
Förutom de så är jag sjuk IGEN… Igen, igen, och åter igen… Hostar, rosslar, snyter mig, febertoppar var å vareviga dag! Måste jag alltid va sjuk?? Om 2 veckor åker vi till Grekland å då är jag friskt, eller hur??
Ett stort glas iskall mjölk…. Har du som vi ett knasigt kylskåp som inte genererar iskall mjölk så är det bara att ploppa ner några isbitar i glaset! SÅ! Sluta gnälla nu Linda Nilsson….
Bakade på en halvliter, precis som receptet i morse, orkade inte mer… Två proppfulla plåtar bidde de. Stora fina, lukta-gott-i-hela-huset-bullar-som-man-blir-glad-av-kan-jag-behöva!
Glada blev även gubben och barnen förstås, resten frös jag ner… Bullarna alltså!
Få se nu? Visst va de en dag imorgon också???
The post Jodå, det började ju bra… appeared first on Kryddburken.se.
Självklart har varje lågkolhydratsbakblogg med självaktning ett bra recept på kanelbullar
Här är mitt!
Wikipedia om Kanelbullens dag:
Kanelbullens dag infaller den 4 oktober. Den är en i Sverige årlig temadag, instiftad 1999 av Kaeth Gardestedt. Hon var vid tidpunkten projektansvarig för Hembakningsrådet, historiskt en sammanslutning av jästtillverkare, mjöltillverkare, sockertillverkare och margarintillverkare som numera drivs av Dansukker. Syftet med dagen är att uppmärksamma den rika bulltraditionen som finns i Sverige, med speciellt fokus på den anrika kanelbullen, samt att öka konsumtionen av jäst, mjöl, socker och margarin. Dagen uppmärksammas genom reklamskyltar i butiker och serveringar. Kanelbullens dag förekommer även bland svenskar i Nya Zeeland och på många orter inom Svenska kyrkan i utlandet.
Att Kanelbullens dag infaller just 4 oktober beror på att Kaeth Gardestedt och Hembakningsrådet enligt egen uppgift inte ville att dagen skulle konkurrera med andra mattraditioner såsom semlor, kräftor eller surströmming. År 1999, när Kanelbullens dag lanserades, var 4 oktober dessutom internationella barndagen, och en “tanke med kanelbullens dag var att det skulle vara en omtankens dag”.
Tur att vi inte bakar som hon, margarin!!?? och nu fick vi också veta vilka Dansukker är, en samling sjukdomsalstrare…
Så visa verklig omtanke och baka en HÄLSOSAM kanelbulle för omväxlings skull!
Självklart har varje lågkolhydratsbakblogg med självaktning ett bra recept på kanelbullar
Här är mitt!
Wikipedia om Kanelbullens dag:
Kanelbullens dag infaller den 4 oktober. Den är en i Sverige årlig temadag, instiftad 1999 av Kaeth Gardestedt. Hon var vid tidpunkten projektansvarig för Hembakningsrådet, historiskt en sammanslutning av jästtillverkare, mjöltillverkare, sockertillverkare och margarintillverkare som numera drivs av Dansukker. Syftet med dagen är att uppmärksamma den rika bulltraditionen som finns i Sverige, med speciellt fokus på den anrika kanelbullen, samt att öka konsumtionen av jäst, mjöl, socker och margarin. Dagen uppmärksammas genom reklamskyltar i butiker och serveringar. Kanelbullens dag förekommer även bland svenskar i Nya Zeeland och på många orter inom Svenska kyrkan i utlandet.
Att Kanelbullens dag infaller just 4 oktober beror på att Kaeth Gardestedt och Hembakningsrådet enligt egen uppgift inte ville att dagen skulle konkurrera med andra mattraditioner såsom semlor, kräftor eller surströmming. År 1999, när Kanelbullens dag lanserades, var 4 oktober dessutom internationella barndagen, och en “tanke med kanelbullens dag var att det skulle vara en omtankens dag”.
Tur att vi inte bakar som hon, margarin!!?? och nu fick vi också veta vilka Dansukker är, en samling sjukdomsalstrare…
Så visa verklig omtanke och baka en HÄLSOSAM kanelbulle för omväxlings skull!
Just nu säljer LCHF-butiken Aman Pranas kokosmjöl för 149 kr för 1 kg och 85 kr för 500 gram.
Kanske läga att bunkra lite inför julbaket
Inte fel med lite lussebullar och katter här framöver…