Isglassar
Jag blandade exotisk juice och tryckte ner lite jordgubbar och blåbär. Vackert men smakar inte så mycket, kanske hjälper om man gör juicen lite starkare.
Jag använde också ren fruktpure som Mango och Passionsfrukt, det blev en mjukare och betydligt smakrikare glass- Tänk dock på att vissa frukter behöver lite socker tex Passionsfrukten.
Blåbärssrutor
 
Recept finns bla här:
En drös pannkakor
 Jordgubbspannkakor
Bytte ut all mjölk mot jordgubbspuré då jordgubbar har en rätt svag smak.

 Blåbärspannkakor
Jag tog hälften mjölk och hälften blåbärspuré då blåbär har bra smak och färg.
Blåbärssmeten blev härligt lila :)

 Bananpannkakor om du har övermogna bananer.
Jordgubbssylt gjord på syltsocker: http://www.dansukker.se/se/recept/jordgubbssylt.aspx
Sonens födelsedagstårta


Sonen önskade-sockerkaksbotten, jordgubbsmousse, hemmagjord jordgubbsylt,blåbärsmousse, chokladganache, jordgubbar, blåbär och kolasås. Sonen fick :)
 
Tårtbotten
Till en form på ca 26 cm behövs:
6 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl (1.5 dl vetemjöl och 0.5 dl kakao om man vill ha chokladbotten)
2 1/2 msk potatismjöl
1/2 tsk bakpulver

1. Vispa ägg, socker i ca 10 minuter.
2. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver och sikta ner i smeten, blanda försiktigt.
3. Klä en form med bakplåtspapper och häll i smeten.
4. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 35 minuter i 175 grader.
5. Ta ut och låt svalna.
 
Ganache
0.75 dl grädde
100 gr choklad
liten klick smör
 
Värm grädden och häll sedan ner hackad choklad och smör, rör tills blank och allt är smält.
Här finns bra beskrivning på hur man får snygg rinnande choklad ( vilket jag inte lyckade med helt)
 
 
Mousserna är inte gjorda från grunden utan jag använde dessa: http://www.strosselannat.se/mousser/
 
Kolasås färdigköpt.
Jordgubbar och blåbär.
Körsbärspaj med creme fraiche

körsbärspaj
Det råder knappast nån brist på fantasi när man ska bjuda på dessert sommartid. Färska bär med glass är oftast det enkla och goda och passar ju till allt! Men självklart vill vi ju ta tillvara genom att safta och sylta och göra goda bakverk av all härlig frukt och bär också.

Det här är mitt klassiska recept på små minipajer, alltid samma pajdeg och fyllning med creme fraiche, ägg och socker. Bär och frukt kan du variera precis som du vill… Jordgubbar, hallon, persikor, blåbär eller som här körsbär! :-P

8st små minipajer, ca 10 cm i diam
Pajdeg : 
125 gram smör
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
2 msk kallt vatten

GÖR SÅHÄR : 
Mät upp smör & vetemjöl i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna. Nyp snabbt ihop degen till en boll. Tryck ihop den lätt på mjölat underlag och kavla ut den ca 0,5 cm tjock. Ta ut rundlar lite större än tarteletteformar. Tryck ut pajdegen lätt i alla formar och nyp bort överflödig deg runt kanten högst upp. Överbliven deg kavlar jag ut och använder till galler sen. Ställ formarna på en bricka och täck med plastfolié. Ställ in i kylskåpet ca 30 min.

Fyllning : 
500 gram färska urkärnade körsbär + ½ dl florsocker

Creme fraichefyllning : 
1 ägg
2 dl creme fraiche
1 dl strösocker

GÖR SÅHÄR :
Blanda körsbären med florsockret, fördela i formarna. Rör ihop creme fraiche-fyllningen i en bunke. Slå smeten i pajformarna. Grädda i 175 grader ca 30-40 min.

körspaj_dessertpaj_minipajer_körsbär_bär

paj_dessertpaj_körsbärspaj

minipaj_körsbärspaj

körsbärpaj_dessertpaj_bärpaj

 

Hallon- och blåbärmuffins med smul

Dessa hallon- och blåbärsmuffins är mycket saftiga, och framförallt goda, och är smaksatta med vanilj och kanel (förutom bären). Smaken förhöjs ytterligare av den smuldeg som fördelats på varje muffins topp. Vi rekommenderar att man tar ut muffinsen när de fortfarande är relativt kladdiga. De kommer att få en perfekt saftig konsistens när de fått stå till sig ett tag (några timmar eller eventuellt över natten).

Gör så här
Muffins:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt ägg, grädde och smör. Fördela smeten i muffinsformar. Rör försiktigt ner bären (jag använder frysta som fått tina) eller tryck ner bären i varje muffins.

Smulöverdrag:
Blanda de torra ingredienserna med rumsvarmt smör. Strö över smulet på muffinsen.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.

Tack till: Marja Folcke från http://bakasockerfritt.se/

Fruktos är inte = frukt

fruktosEtt vanligt missförstånd är att man tror att all frukt innehåller bara fruktos.

Fruktos är troligtvis det farligaste sockret då det är levern som får bryta ner denna sockerart. När något får ett lågt GI (Glykemiskt index= hur snabbt en sockerart bryts ner) är det oftast alltid en hög halt av fruktos, eftersom det endast är levern som bryter ner fruktosen.

Det sk ”vita sockret” heter Sackaros och består av lika delar glukos och fruktos.  Honung  består av 70% fruktos.
LÄS ÄNNU MER och här kan du också läsa och se R.Lustig om sackaros, glukos och fruktos.

Här ser du en lista med lite frukt & grönt så kan man se vilken del som är fruktos och vilken del som är glukos.

Med högre fruktoshalt:
fruktoshalt i % glukoshalt i %
äpple 5,9 2,4
päron 6,2 2,8
vattenmelon 3,4 1,6
russin 29,8 27,8
morot 1,8 1,6
squash 1,4 1,1
tomat 2,0 1,3
tomatpuré 4,7 3,0
nypon 5,2 4,2
röda vinbär 4,4 2,9
hallon 2,2 1,6
honung 40,9 35,7
fikon 16,1 14,7
vindruvor 7,8 7,6
HFCS 55-90 45-10
Med högre glukoshalt:

torkade dadlar 21,6 27,2
torkad aprikos 10,0 20,8
banan 2,7 4,4
ananas 1,4 2,3
broccoli 0,7 1,2
lök 1,5 1,6
brysselkål 0,7 1,2
blåbär 2,9 3,0
sirap 21,7 24,2

Bloggar etiketter:

Seg och knäckig hallon & blåbärspaj

blåbärs_hallonpaj_knäckig_recept
Igårkväll bakade jag denna vansinnigt goda, sega, knäckiga paj med hallon och blåbär. Ja, jag har tjuvsmakat en sked på fredagsfikat redan, ville ju veta hur seg och knäckig den blev! Och den får verkligen med beröm godkänt. Det var visst nån annan här i huset som också provsmakade en BIT nyss och ”DEN var fruktansvärt goooood!!” Inspirationen till pajen fick jag från bloggen Frostrosor*.

Tanken är att det ska finnas kvar lite till eftermiddagskaffet då vi har ett byggjobbare som håller på i garaget. Men man vet ju aldrig… ;-)

Ha en finfin fredag allihopa och gör som jag, låt dig inspireras och prova denna paj! :-P

*Recept och inspiration från frostrostor.nu. Har dock gjort vissa ändringar. Jag ökade på mängden bär till ½ liter och ha till hallon. Ingen citron och ingen kardemumma. Originalrecept hittar ni HÄR.

Det här behöver du : 
250 gram hallon
250 gram blåbär
2 msk socker
2 tsk potatismjöl
100 gram smör
2 ½ dl socker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
1 ägg

GÖR SÅHÄR : 
Smörj en pajform. Mät upp hallon och blåbär i en bunke. Tillsätt 2 msk socker och potatismjöl. Vänd runt så allt blandas. Häll därefter över i en pajformen.

Smält smöret och låt det svalna. Blanda socker, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke. Vispa upp ägget. Rör ner det smälta smör tillsammans med det uppvispade ägget i mjölblandningen. Rör slät och bred över bären i formen.

Grädda på 200 grader i cirka 35 minuter. Pudra över florsocker, servera med vaniljsås och färska bär! ;-)

hallon_blåbärspaj_knäckig
Hallon och blåbär gottar till sig med potatismjöl och lite socker innan täcket läggs på.

knäckig_blåbärpaj_hallonpaj
Efter ca 35 min i ugnen är pajen härligt gyllene och och bären bubblar i kanterna. Låt den svalan något så blir den extra knäckig och seg.

hallon_färska_hallonpaj
Färska bär är alltid fint att dekorera med. :-P

hallonpaj_blåbärpaj_recept
F
redagsmys – dubbelmums! :-P

Harlekin tårta/Bisquit Joconde style






 
 
 
Mönstret på tårtan heter Pate Decor och detta recept använde jag:
 
1 Äggvita 35 gr
20 gr kakao (om du vill ha brun, skall du färga med livsmedelsfärg byter du kakaon mot ytterligare mjöl)
20 gr mjöl
30 gr socker
30 gr smör rumstempererat
 
Rör ihop och färga evt med valfri livsmedelsfärg, jag använde Progel som var riktigt smidiga att använda.
Sen kan du spritsa eller stencilera olika mönster på ett bakplåtspapper eller silikonmatta. Lägg i frysen i 10 minuter, detta måste göras annars riskerar du att smeta ut ditt mönster.
 
Själva botten är en Bisquit Joconde:
1 plåt
125 gr ägg
87,5 gr florsocker
87,5 gr mandelmjöl
                                   25 gr mjöl                                   
vispad luftigt
20 gr smör  smältes


162,5 gr äggvita
40 gr socker
vispas till maräng


En del av äggmassan blandas med smöret och röres samman med resterande massa i en skål. Marängen vändes ner. Stryk ut på det frysa mönstret och baka i 220 c°7-8 min
Sikta den ovansidan med florsocker och vänd på en kall plåt. Dra av pappret när kakan är kall.
 
Min tårta är fylld men hallonmousse, ett lager Bisqcuit joconde, blåbärsgele och blåbärmousse. Jag ville inte ha en platt och slät tårta utan gjorde en virvel precis som Magnolia Bakery har på sina berömda cupcakes.
 
Fler inspirerande sidor finns här:
 
Muurikka-pannkakor med hallon och blåbär!

pannkakor_recept_muurikka_steka
Ska man lyxa till helgen och solen dessutom skinker från klarblå himmel då ska muurikkan fram, så är det bara! I söndags stekte jag pannkakor på löpande band och barnen åt så det rök ur öronen och jag stekte så de rök! :-P

Det finns faktiskt inte några pannkakor i världen som är godare än de man gräddar på muurikkan. Jag brukar dessutom lyxa till det med lite vaniljsocker i pannkakssmeten och då doftar det nybakade vaniljbullar när man står ute och steker och det blir verkligen extra gott. Ingen middag i sig men en ack så god efterrätt ute i det fria!

Servera med sylt, hallon, blåbär, glass, socker, grädde, sirap, smör… Precis just din favorit gäller här! ;-)

8- 10 pannkakor (dubbla gärna receptet)
Pannkakor
2 dl vetemjöl
4 dl mjölk
2 ägg
2 krm salt
en liten gnutta vaniljsocker
Smör till stekning

GÖR SÅHÄR :
Vispa ihop mjölet med häften av mjölken till en slät smet. Tillsätt ägget och resten av mjölken samt salt och vaniljsocker. Vispa allt väl. Häll upp smeten i en PET-flaska, himla smidigt när man gräddar på muurikkan. Lite smör på muurikkan innan smeten hälls i, sen går de undan!

muurikka_recept_mat_pannkakor
Solig helg med pannkakor och bär…

pannkakor_muurikka_stekhäll
Doften av nygräddade pannkakor och vanilj som flyger i vinden! Kom och ät!! ;-)

pannkakor_muurikka_muurikka_sommarkök
Pannkaka nummer 2 blir den första på fatet. Nummer ett får alltid fåglarna!

muurikka_pannkakor
Lider man inte av bacillskräck så är det himla smidigt med ett jättestort fat och varsin gaffel, ös över en massa bär o sylt och pudra över florsocker, sen är det bara att hugga in! Är man utomhus ska det vara gott & enkelt! :-P