2 dl vetemjöl (1.5 dl vetemjöl och 0.5 dl kakao om man vill ha chokladbotten)
1/2 tsk bakpulver
1. Vispa ägg, socker i ca 10 minuter.
2. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver och sikta ner i smeten, blanda försiktigt.
3. Klä en form med bakplåtspapper och häll i smeten.
4. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 35 minuter i 175 grader.
5. Ta ut och låt svalna.
Det råder knappast nån brist på fantasi när man ska bjuda på dessert sommartid. Färska bär med glass är oftast det enkla och goda och passar ju till allt! Men självklart vill vi ju ta tillvara genom att safta och sylta och göra goda bakverk av all härlig frukt och bär också.
Det här är mitt klassiska recept på små minipajer, alltid samma pajdeg och fyllning med creme fraiche, ägg och socker. Bär och frukt kan du variera precis som du vill… Jordgubbar, hallon, persikor, blåbär eller som här körsbär!
8st små minipajer, ca 10 cm i diam
Pajdeg :
125 gram smör
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
2 msk kallt vatten
GÖR SÅHÄR :
Mät upp smör & vetemjöl i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna. Nyp snabbt ihop degen till en boll. Tryck ihop den lätt på mjölat underlag och kavla ut den ca 0,5 cm tjock. Ta ut rundlar lite större än tarteletteformar. Tryck ut pajdegen lätt i alla formar och nyp bort överflödig deg runt kanten högst upp. Överbliven deg kavlar jag ut och använder till galler sen. Ställ formarna på en bricka och täck med plastfolié. Ställ in i kylskåpet ca 30 min.
Fyllning :
500 gram färska urkärnade körsbär + ½ dl florsocker
Creme fraichefyllning :
1 ägg
2 dl creme fraiche
1 dl strösocker
GÖR SÅHÄR :
Blanda körsbären med florsockret, fördela i formarna. Rör ihop creme fraiche-fyllningen i en bunke. Slå smeten i pajformarna. Grädda i 175 grader ca 30-40 min.
Dessa hallon- och blåbärsmuffins är mycket saftiga, och framförallt goda, och är smaksatta med vanilj och kanel (förutom bären). Smaken förhöjs ytterligare av den smuldeg som fördelats på varje muffins topp. Vi rekommenderar att man tar ut muffinsen när de fortfarande är relativt kladdiga. De kommer att få en perfekt saftig konsistens när de fått stå till sig ett tag (några timmar eller eventuellt över natten).
Gör så här
Muffins:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt ägg, grädde och smör. Fördela smeten i muffinsformar. Rör försiktigt ner bären (jag använder frysta som fått tina) eller tryck ner bären i varje muffins.
Smulöverdrag:
Blanda de torra ingredienserna med rumsvarmt smör. Strö över smulet på muffinsen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.
Tack till: Marja Folcke från http://bakasockerfritt.se/
Ett vanligt missförstånd är att man tror att all frukt innehåller bara fruktos.
Fruktos är troligtvis det farligaste sockret då det är levern som får bryta ner denna sockerart. När något får ett lågt GI (Glykemiskt index= hur snabbt en sockerart bryts ner) är det oftast alltid en hög halt av fruktos, eftersom det endast är levern som bryter ner fruktosen.
Det sk ”vita sockret” heter Sackaros och består av lika delar glukos och fruktos. Honung består av 70% fruktos.
LÄS ÄNNU MER och här kan du också läsa och se R.Lustig om sackaros, glukos och fruktos.
Här ser du en lista med lite frukt & grönt så kan man se vilken del som är fruktos och vilken del som är glukos.
Med högre fruktoshalt: | |||||
fruktoshalt i % | glukoshalt i % | ||||
äpple | 5,9 | 2,4 | |||
päron | 6,2 | 2,8 | |||
vattenmelon | 3,4 | 1,6 | |||
russin | 29,8 | 27,8 | |||
morot | 1,8 | 1,6 | |||
squash | 1,4 | 1,1 | |||
tomat | 2,0 | 1,3 | |||
tomatpuré | 4,7 | 3,0 | |||
nypon | 5,2 | 4,2 | |||
röda vinbär | 4,4 | 2,9 | |||
hallon | 2,2 | 1,6 | |||
honung | 40,9 | 35,7 | |||
fikon | 16,1 | 14,7 | |||
vindruvor | 7,8 | 7,6 | |||
HFCS | 55-90 | 45-10 | |||
Med högre glukoshalt:
|
|||||
torkade dadlar | 21,6 | 27,2 | |||
torkad aprikos | 10,0 | 20,8 | |||
banan | 2,7 | 4,4 | |||
ananas | 1,4 | 2,3 | |||
broccoli | 0,7 | 1,2 | |||
lök | 1,5 | 1,6 | |||
brysselkål | 0,7 | 1,2 | |||
blåbär | 2,9 | 3,0 | |||
sirap | 21,7 | 24,2 |
Bloggar etiketter: Fruktos är inte = frukt
Igårkväll bakade jag denna vansinnigt goda, sega, knäckiga paj med hallon och blåbär. Ja, jag har tjuvsmakat en sked på fredagsfikat redan, ville ju veta hur seg och knäckig den blev! Och den får verkligen med beröm godkänt. Det var visst nån annan här i huset som också provsmakade en BIT nyss och ”DEN var fruktansvärt goooood!!” Inspirationen till pajen fick jag från bloggen Frostrosor*.
Tanken är att det ska finnas kvar lite till eftermiddagskaffet då vi har ett byggjobbare som håller på i garaget. Men man vet ju aldrig…
Ha en finfin fredag allihopa och gör som jag, låt dig inspireras och prova denna paj!
*Recept och inspiration från frostrostor.nu. Har dock gjort vissa ändringar. Jag ökade på mängden bär till ½ liter och ha till hallon. Ingen citron och ingen kardemumma. Originalrecept hittar ni HÄR.
250 gram hallon
250 gram blåbär
2 msk socker
2 tsk potatismjöl
100 gram smör
2 ½ dl socker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
1 ägg
GÖR SÅHÄR :
Smörj en pajform. Mät upp hallon och blåbär i en bunke. Tillsätt 2 msk socker och potatismjöl. Vänd runt så allt blandas. Häll därefter över i en pajformen.
Smält smöret och låt det svalna. Blanda socker, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke. Vispa upp ägget. Rör ner det smälta smör tillsammans med det uppvispade ägget i mjölblandningen. Rör slät och bred över bären i formen.
Grädda på 200 grader i cirka 35 minuter. Pudra över florsocker, servera med vaniljsås och färska bär!
Hallon och blåbär gottar till sig med potatismjöl och lite socker innan täcket läggs på.
Efter ca 35 min i ugnen är pajen härligt gyllene och och bären bubblar i kanterna. Låt den svalan något så blir den extra knäckig och seg.
Färska bär är alltid fint att dekorera med.
Fredagsmys – dubbelmums!
Ska man lyxa till helgen och solen dessutom skinker från klarblå himmel då ska muurikkan fram, så är det bara! I söndags stekte jag pannkakor på löpande band och barnen åt så det rök ur öronen och jag stekte så de rök!
Det finns faktiskt inte några pannkakor i världen som är godare än de man gräddar på muurikkan. Jag brukar dessutom lyxa till det med lite vaniljsocker i pannkakssmeten och då doftar det nybakade vaniljbullar när man står ute och steker och det blir verkligen extra gott. Ingen middag i sig men en ack så god efterrätt ute i det fria!
Servera med sylt, hallon, blåbär, glass, socker, grädde, sirap, smör… Precis just din favorit gäller här!
8- 10 pannkakor (dubbla gärna receptet)
Pannkakor
2 dl vetemjöl
4 dl mjölk
2 ägg
2 krm salt
en liten gnutta vaniljsocker
Smör till stekning
GÖR SÅHÄR :
Vispa ihop mjölet med häften av mjölken till en slät smet. Tillsätt ägget och resten av mjölken samt salt och vaniljsocker. Vispa allt väl. Häll upp smeten i en PET-flaska, himla smidigt när man gräddar på muurikkan. Lite smör på muurikkan innan smeten hälls i, sen går de undan!
Solig helg med pannkakor och bär…
Doften av nygräddade pannkakor och vanilj som flyger i vinden! Kom och ät!!
Pannkaka nummer 2 blir den första på fatet. Nummer ett får alltid fåglarna!
Lider man inte av bacillskräck så är det himla smidigt med ett jättestort fat och varsin gaffel, ös över en massa bär o sylt och pudra över florsocker, sen är det bara att hugga in! Är man utomhus ska det vara gott & enkelt!
Tips på bra frisör i Stockholm city!
Bra frisör i Stockholm city? Ta en titt på den bästa frisören i Stockholm city!
Tips på bästa Solarium i Stockholm!
Bästa solarium i Stockholm? Sola solarium på Suntana – bästa Drop-In solarium i Stockholm city!
Suntana finns även i Solna, Sundbyberg , S:t Eriksplan och Enskede.
- Mina bästa recept till julbordet – Del 2 Glutenfria kakor och matbröd
- Tomtens snabba jultips – Glutenfria saffransmuffins med hallonsylt
- Vitlökssill med örter och rödvinssill till julbordet
- Gröt med bär, valnötter och julkryddor
- Tomtens snabba jultips – Remouladsås med curry
- Senapssill och citronsill till julbordet
- Julbröd utan gluten, ägg, mjölk och nötter
- Krämig laxmousse till julbordet
- Tomtens snabba jultips – Ischoklad med smak av pepparkaka
- Rimmad julkalkon och krämig rödbetssallad
- Julmustfrallor
- Glutenfria morotskakemuffins med julsmak
- Tomtens snabba jultips – Äggröra med goda julsmaker
- Äppelmarmelad som julgodis
- Glutenfritt julbröd med torkade aprikoser
- Glutenfri saffranskaka
- Tomtens snabba jultips – Glutenfri müsli med pepparkakskrydda
- Tomtens snabba jultips – Rödkål på två sätt
- Lussebullar till Lucia
- Pasta med grönkål i ört och citronsås med hasselnötter
- Mina bästa recept till julbordet – Del 2 Glutenfria kakor och matbröd
- Tomtens snabba jultips – Glutenfria saffransmuffins med hallonsylt
- Vitlökssill med örter och rödvinssill till julbordet
- Gröt med bär, valnötter och julkryddor
- Tomtens snabba jultips – Remouladsås med curry
- Senapssill och citronsill till julbordet
- Julbröd utan gluten, ägg, mjölk och nötter
- Krämig laxmousse till julbordet
- Tomtens snabba jultips – Ischoklad med smak av pepparkaka
- Rimmad julkalkon och krämig rödbetssallad
- Julmustfrallor
- Glutenfria morotskakemuffins med julsmak
- Tomtens snabba jultips – Äggröra med goda julsmaker
- Äppelmarmelad som julgodis
- Glutenfritt julbröd med torkade aprikoser
- Glutenfri saffranskaka
- Tomtens snabba jultips – Glutenfri müsli med pepparkakskrydda
- Tomtens snabba jultips – Rödkål på två sätt
- Lussebullar till Lucia
- Pasta med grönkål i ört och citronsås med hasselnötter