Cashewnötsmjölk och andra somriga drycker
Smaksatt bärvatten från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Smaksatt bärvatten från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Njutbara och nyttiga drycker

Som du kanske märkt är det väldigt lugnt och långt mellan inläggen här just nu.

Du kan gärna lägga till mig som vän på Facebook, så får du ta del av många recept från mitt arkiv som jag delar därinne.

Jag njuter av lite sommarledigt från skrivandet, då det varit ett intensivt år på många fronter.

En hel del resande har det blivit i år, jag har bland annat varit på LCHF-kryssning, hälsoresa till Kreta, Low-Carb Cruise och så sist men inte minst, LCHF-Campingen i Säffle :)

Mycket och god mat har jag ätit så jag har hållit mig frisk och stark under resorna, som förutom att de är riktigt roliga ändå tar rätt mycket på krafterna.

Många förvånas över att jag kan äta så mycket som jag gör och ändå hålla vikten.

Jag tror det beror på flera saker. Jag blir sällan stressad, har dragit ner ordentligt på mjölkprodukterna av hälsoskäl och så äter jag så stora portioner så det sällan blir något sug efter mellanmål eller godis.

En sak till som hjälper en hel del, tror jag, är att jag sällan dricker alkohol. Det blir på sin höjd några glas vin i månaden och då till en god middag.

Många ”unnar” sig en hel del vin, särskilt på sommaren. Vin är ju ”tillåtet” inom LCHF och används av många som måltidsdryck, men det kan förstås sätta sina spår efter ett tag, inte bara på vikten.

Jag njuter istället gärna av smaksatt vatten, bär och örter gör underverk med smaken.

Här får du de tips på bärvatten som jag har med i Grillmat LCHF. Du kan köpa boken till specialpriset 129 kr ända fram till sista augusti.

Hallon, Blåbär, Körsbär, Röda och Svarta Vinbär, Smultron, Krusbär

Hjortron

Iskallt vatten med smaksättning av olika bär och örter, det är det mest uppfriskande som finns en varm sommardag.

Vattnet tar åt sig mycket smak av bären om de får stå i kylen och dra. Frysta bär ger ifrån sig mer saft, så vill du ha riktigt mycket smak och färg på vattnet tar du såna. Eller mosa några av de färska bären som läggs ner i flaskan.

Frys gärna in olika bär och blad från örter i istärningar, det ser fräscht ut i glas och kanna. Kolhydrathalten bli väldigt låg i det smaksatta vattnet, särskilt jämfört med saft och läsk.

Plocka stora, fina kvistar av örterna, skölj dem väl och stoppa ner i en flaska eller karaff. Lägg i ca 1 dl bär, fyll på med kallt vatten och ställ i kylen över natten.

Lingon
Lingon och rosmarin

Svarta vinbär med några späda blad från busken

Blåbär och citrontimjan

Hallon och mynta

Röda vinbär och timjan

Havtorn och citronverbena

Hjortron och späda björklöv

Körsbär och citronmeliss

Krusbär och lavendel

Iste från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Iste från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Här hittar du ett till recept på dryck från den boken, sockerfritt iste med mynta och citron.

En annan dryck jag njutit av i sommar är den cashewnötsmjölk jag blev bjuden på när jag var i Fort Lauderdale.

Jag bodde hemma hos min reskamrat, medicinjournalisten Åsa och hennes man Pierre före och efter kryssningen i Karibien.

Till frukosten på kalkonbacon och eko-ägg fick jag njuta av Pierres hemgjorda cashewnötsmjölk till den likaledes hemgjorda espresson på nyrostade bönor, som deras granne rostar själv.

Latte Paleo

Latte Paleo

Medvetenheten om naturlig mat finns idag överallt i Florida, det var lätt att hitta ekologiska produkter i butikerna, även om den amerikanska skräpmatskulturen tar den största platsen.

Åsa och Pierre är verkliga finsmakare när det gäller ekologisk och naturlig mat, det var härligt att få husera lite i deras kök några dagar.

Här hittar du recept på ett apelsinsmör jag gjorde när jag var där, jag återkommer med några fler recept från resan när jag fått tillbaka skrivlusten.

Jag har ju nu i samband med lanseringen av mina kokböcker på engelska startat en ny blogg, även den således på engelska.

LCHF Made in Sweden heter den, blir glad om du hjälper mig att sprida den vidare till dina vänner utomlands.

Cashewnötsmjölk

Fiddlerman’s Cashew Nut Milk

2 dl naturella cashewnötter

1 liter vatten till blötläggning +

1 liter vatten till mixning

1-2 tsk vaniljpulver

Blötlägg nötterna i en kanna med vatten över natten. Häll av vattnet och låt nötterna rinna av.

Häll dem i en mixer och tillsätt 1 liter kallt vatten. Mixa tills det blivit en slät, tjock mjölk.

Krydda med så mycket vanilj du föredrar, jag tycker det blir godast om man bara anar den.

Lite havssalt lyfter smaken till ännu högre höjder. Förvara mjölken i kylen och rör om när den serveras.

Den blir god att använda till min Paleogröt utan ägg istället för mandelmjölk.

PS. Om du undrar varför den kallas Fiddlermans cashewmjölk så klicka dig in på den här länken så kommer du till Pierres hemsida.

Bilden nedan är på färsk cashewfrukt, den är lånatd från Chef Vinod, där du kan läsa mer om den annorlunda nöten.

Cashewfrukter  Bilden lånad från Chef Vinod

Cashewfrukter
Bilden lånad från Chef Vinod


Cashewnötsmjölk och andra somriga drycker
Smaksatt bärvatten från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Smaksatt bärvatten från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Njutbara och nyttiga drycker

Som du kanske märkt är det väldigt lugnt och långt mellan inläggen här just nu.

Du kan gärna lägga till mig som vän på Facebook, så får du ta del av många recept från mitt arkiv som jag delar därinne.

Jag njuter av lite sommarledigt från skrivandet, då det varit ett intensivt år på många fronter.

En hel del resande har det blivit i år, jag har bland annat varit på LCHF-kryssning, hälsoresa till Kreta, Low-Carb Cruise och så sist men inte minst, LCHF-Campingen i Säffle :)

Mycket och god mat har jag ätit så jag har hållit mig frisk och stark under resorna, som förutom att de är riktigt roliga ändå tar rätt mycket på krafterna.

Många förvånas över att jag kan äta så mycket som jag gör och ändå hålla vikten.

Jag tror det beror på flera saker. Jag blir sällan stressad, har dragit ner ordentligt på mjölkprodukterna av hälsoskäl och så äter jag så stora portioner så det sällan blir något sug efter mellanmål eller godis.

En sak till som hjälper en hel del, tror jag, är att jag sällan dricker alkohol. Det blir på sin höjd några glas vin i månaden och då till en god middag.

Många ”unnar” sig en hel del vin, särskilt på sommaren. Vin är ju ”tillåtet” inom LCHF och används av många som måltidsdryck, men det kan förstås sätta sina spår efter ett tag, inte bara på vikten.

Jag njuter istället gärna av smaksatt vatten, bär och örter gör underverk med smaken.

Här får du de tips på bärvatten som jag har med i Grillmat LCHF. Du kan köpa boken till specialpriset 129 kr ända fram till sista augusti.

Hallon, Blåbär, Körsbär, Röda och Svarta Vinbär, Smultron, Krusbär

Hjortron

Iskallt vatten med smaksättning av olika bär och örter, det är det mest uppfriskande som finns en varm sommardag.

Vattnet tar åt sig mycket smak av bären om de får stå i kylen och dra. Frysta bär ger ifrån sig mer saft, så vill du ha riktigt mycket smak och färg på vattnet tar du såna. Eller mosa några av de färska bären som läggs ner i flaskan.

Frys gärna in olika bär och blad från örter i istärningar, det ser fräscht ut i glas och kanna. Kolhydrathalten bli väldigt låg i det smaksatta vattnet, särskilt jämfört med saft och läsk.

Plocka stora, fina kvistar av örterna, skölj dem väl och stoppa ner i en flaska eller karaff. Lägg i ca 1 dl bär, fyll på med kallt vatten och ställ i kylen över natten.

Lingon
Lingon och rosmarin

Svarta vinbär med några späda blad från busken

Blåbär och citrontimjan

Hallon och mynta

Röda vinbär och timjan

Havtorn och citronverbena

Hjortron och späda björklöv

Körsbär och citronmeliss

Krusbär och lavendel

Iste från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Iste från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Här hittar du ett till recept på dryck från den boken, sockerfritt iste med mynta och citron.

En annan dryck jag njutit av i sommar är den cashewnötsmjölk jag blev bjuden på när jag var i Fort Lauderdale.

Jag bodde hemma hos min reskamrat, medicinjournalisten Åsa och hennes man Pierre före och efter kryssningen i Karibien.

Till frukosten på kalkonbacon och eko-ägg fick jag njuta av Pierres hemgjorda cashewnötsmjölk till den likaledes hemgjorda espresson på nyrostade bönor, som deras granne rostar själv.

Latte Paleo

Latte Paleo

Medvetenheten om naturlig mat finns idag överallt i Florida, det var lätt att hitta ekologiska produkter i butikerna, även om den amerikanska skräpmatskulturen tar den största platsen.

Åsa och Pierre är verkliga finsmakare när det gäller ekologisk och naturlig mat, det var härligt att få husera lite i deras kök några dagar.

Här hittar du recept på ett apelsinsmör jag gjorde när jag var där, jag återkommer med några fler recept från resan när jag fått tillbaka skrivlusten.

Jag har ju nu i samband med lanseringen av mina kokböcker på engelska startat en ny blogg, även den således på engelska.

LCHF Made in Sweden heter den, blir glad om du hjälper mig att sprida den vidare till dina vänner utomlands.

Cashewnötsmjölk

Fiddlerman’s Cashew Nut Milk

2 dl naturella cashewnötter

1 liter vatten till blötläggning +

1 liter vatten till mixning

1-2 tsk vaniljpulver

Blötlägg nötterna i en kanna med vatten över natten. Häll av vattnet och låt nötterna rinna av.

Häll dem i en mixer och tillsätt 1 liter kallt vatten. Mixa tills det blivit en slät, tjock mjölk.

Krydda med så mycket vanilj du föredrar, jag tycker det blir godast om man bara anar den.

Lite havssalt lyfter smaken till ännu högre höjder. Förvara mjölken i kylen och rör om när den serveras.

Den blir god att använda till min Paleogröt utan ägg istället för mandelmjölk.

PS. Om du undrar varför den kallas Fiddlermans cashewmjölk så klicka dig in på den här länken så kommer du till Pierres hemsida.

Bilden nedan är på färsk cashewfrukt, den är lånatd från Chef Vinod, där du kan läsa mer om den annorlunda nöten.

Cashewfrukter  Bilden lånad från Chef Vinod

Cashewfrukter
Bilden lånad från Chef Vinod


Blåbärspesto och nässelpesto i PriMatens månadsbrev

b7dd36a3-94c2-4089-9eab-3e8d506531d1

Njutbart nyhetsbrev

Visste du att Restaurang PriMaten i Uppsala delar med sig av läckra recept à la LCHF och Paleo varje månad i sitt nyhetsbrev?

I sommar bidrar jag med några recept från min kokbok Grillmat LCHF.

Jag har varit med i receptarbetet kring PriMaten ända sen Lars Fahlén fick den goda idén att starta en restaurang med naturliga, närproducerade och naturligtvis njutbara rätter.

Här kan du läsa lite om hur vårt samarbete startade, i inlägget finns också receptet på min godaste pizza.

Just den här typen av receptprojekt passa mig väldigt bra, det var sådant jag jobbade med i min karriär som köksmästare innan en ryggskada satte stopp för vidare köksjobb för 15 år sen.

Nu kan jag med hjälp av datorn och mina receptkunskaper sprida mina matidéer till så många fler :)

Nu lämnar jag över ordet till PriMaten, här kan du gå in på deras hemsida och anmäla dig till nyhetsbrevet.

Blåbärspesto och nässelpesto från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Blåbärspesto och nässelpesto från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Snart är det dags för vinbär, blåbär och kantareller

Vår filosofi är att sprida inspiration och kunskap om den kost vi älskar att servera och i Månadens Recept samlar vi våra receptfavoriter. Varje månad sätter vi ihop ett receptbrev som passar in på säsongen. Vi blandar PriMatens klassiker med kockarnas bästa matidéer, Kalles godsaker och våra medarbetares egna recept. Över tid utvecklar vi med fler inspel och vi tar mer än gärna emot dina idéer och förslag.

I vårt fjärde Månadens Recept gästspelar en av våra inspirationskällor, Birgitta Höglund, med några fräscha sommarrecept som hör grilltider till och Kalle visar sin bästa sida med en riktigt härlig rabarberpaj.

Sprid gärna kunskapen vidare till dina vänner och sociala nätverk!

Väl smakat!
PriMaten

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

Här kan du passa på att köpa min grillkokbok till specialpriset 129 kr i ett samarbete mellan mitt förlag Pagina och Tidningen Matkärlek.

Rabarber- och paprikachutney ur Grillmat LCHF

Rabarber- och paprikachutney ur Grillmat LCHF


Blåbärspesto och nässelpesto i PriMatens månadsbrev

b7dd36a3-94c2-4089-9eab-3e8d506531d1

Njutbart nyhetsbrev

Visste du att Restaurang PriMaten i Uppsala delar med sig av läckra recept à la LCHF och Paleo varje månad i sitt nyhetsbrev?

I sommar bidrar jag med några recept från min kokbok Grillmat LCHF.

Jag har varit med i receptarbetet kring PriMaten ända sen Lars Fahlén fick den goda idén att starta en restaurang med naturliga, närproducerade och naturligtvis njutbara rätter.

Här kan du läsa lite om hur vårt samarbete startade, i inlägget finns också receptet på min godaste pizza.

Just den här typen av receptprojekt passa mig väldigt bra, det var sådant jag jobbade med i min karriär som köksmästare innan en ryggskada satte stopp för vidare köksjobb för 15 år sen.

Nu kan jag med hjälp av datorn och mina receptkunskaper sprida mina matidéer till så många fler :)

Nu lämnar jag över ordet till PriMaten, här kan du gå in på deras hemsida och anmäla dig till nyhetsbrevet.

Blåbärspesto och nässelpesto från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Blåbärspesto och nässelpesto från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Snart är det dags för vinbär, blåbär och kantareller

Vår filosofi är att sprida inspiration och kunskap om den kost vi älskar att servera och i Månadens Recept samlar vi våra receptfavoriter. Varje månad sätter vi ihop ett receptbrev som passar in på säsongen. Vi blandar PriMatens klassiker med kockarnas bästa matidéer, Kalles godsaker och våra medarbetares egna recept. Över tid utvecklar vi med fler inspel och vi tar mer än gärna emot dina idéer och förslag.

I vårt fjärde Månadens Recept gästspelar en av våra inspirationskällor, Birgitta Höglund, med några fräscha sommarrecept som hör grilltider till och Kalle visar sin bästa sida med en riktigt härlig rabarberpaj.

Sprid gärna kunskapen vidare till dina vänner och sociala nätverk!

Väl smakat!
PriMaten

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

Här kan du passa på att köpa min grillkokbok till specialpriset 129 kr i ett samarbete mellan mitt förlag Pagina och Tidningen Matkärlek.

Rabarber- och paprikachutney ur Grillmat LCHF

Rabarber- och paprikachutney ur Grillmat LCHF


Fruktstänger – färgglad energi-kick!

castus_fruktstänger
Ni har väl inte missat dessa färgglada fruktstänger hoppas jag! Jag fick hem lite prover på dessa och nu har vi testat alla smaker. Det är alltså torkade fruktstänger. Inget tillsatt socker, inga konserveringsmedel och dessutom rika på fibrer så vi ger tummen upp här hemma.
Perfekt mellanmål att ta med till stranden eller långa resor i bilen. Söta små energi-kickar i glada förpackningar! 😉
Finns i smakerna, blåbär, banan, jordgubb, päron samt äpple/hallon. Favoritsmaken blev till slut blåbär. Fruktstängerna finns att köpa i de flesta butiker nu.

Fruktstänger – färgglad energi-kick!

castus_fruktstänger
Ni har väl inte missat dessa färgglada fruktstänger hoppas jag! Jag fick hem lite prover på dessa och nu har vi testat alla smaker. Det är alltså torkade fruktstänger. Inget tillsatt socker, inga konserveringsmedel och dessutom rika på fibrer så vi ger tummen upp här hemma.
Perfekt mellanmål att ta med till stranden eller långa resor i bilen. Söta små energi-kickar i glada förpackningar! 😉
Finns i smakerna, blåbär, banan, jordgubb, päron samt äpple/hallon. Favoritsmaken blev till slut blåbär. Fruktstängerna finns att köpa i de flesta butiker nu.

Fruktstänger – färgglad energi-kick!

castus_fruktstänger
Ni har väl inte missat dessa färgglada fruktstänger hoppas jag! Jag fick hem lite prover på dessa och nu har vi testat alla smaker. Det är alltså torkade fruktstänger. Inget tillsatt socker, inga konserveringsmedel och dessutom rika på fibrer så vi ger tummen upp här hemma.
Perfekt mellanmål att ta med till stranden eller långa resor i bilen. Söta små energi-kickar i glada förpackningar! 😉
Finns i smakerna, blåbär, banan, jordgubb, päron samt äpple/hallon. Favoritsmaken blev till slut blåbär. Fruktstängerna finns att köpa i de flesta butiker nu.

Blueberry Bundt Cake

Ingredienser:

7,2 dl mjöl 
1/2 tsk bakpulver 
1/4 tsk bikarbonat
225 gr smör, mjukt 
4,8 dl strösocker 
6 ägg
 2,4 dl vanlig grekisk yoghurt 
1 tsk vanilj 
1/2 tsk mandel extrakt 
1 liter färska blåbär


Glasyr
Ingredienser: 
2,4 dl florsocker 
2-3 matskedar mjölk 
1/8 tsk vaniljextrakt

Vispa samman ingredienserna i en liten skål tills den är slät.
Om glasyr är för tjock, tillsätt mer mjölk. Om det är för tunn, tillsätt mer florsocker.

Beskrivning:

För att göra kakan:Värm ugnen till 165°c
. Smörj och mjöla en stor form, och ställ åt sidan.
I en stor skål, vispa ihop mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt tills kombinerat.Vispa smör och socker tillsammans på medelhög hastighet under ca 3 minuter, eller tills lätt och luftigt.
Minska hastigheten till medel-låg. Tillsätt vanilj, mandelextrakt, och ägg (ett i taget).
Fortsätt att vispa i ca 2 minuter, skrapa ner skålens en eller två gånger, så att allt är väl blandat.
Lägg i hälften av mjölblandningen, och vispa på låg hastighet tills bara kombinerat.
Lägg i hälften av grekisk yoghurt, och vispa på låg hastighet tills bara kombinerat.
Upprepa med resterande mjölblandningen och grekisk yoghurt, vispa tills bara kombinerat.
(Övermixa inte.)
Vänd i blåbär för hand.Häll smeten jämnt i formen, och sprid toppen av smeten med en sked tills den är slät ..
Grädda i 60 till 75 minuter eller tills en tandpetare införas i närheten av centrum av kakan kommer ut ren.
Låt svalna i formen på galler i minst 30 minuter.
Vänd kakan på ett serveringsfat, och låt den svalna helt. Ringla på glasyr.Servera genast, eller lagra täckt i upp till 5 dagar.



Blueberry Bundt Cake

Ingredienser:

7,2 dl mjöl 
1/2 tsk bakpulver 
1/4 tsk bikarbonat
225 gr smör, mjukt 
4,8 dl strösocker 
6 ägg
 2,4 dl vanlig grekisk yoghurt 
1 tsk vanilj 
1/2 tsk mandel extrakt 
1 liter färska blåbär


Glasyr
Ingredienser: 
2,4 dl florsocker 
2-3 matskedar mjölk 
1/8 tsk vaniljextrakt

Vispa samman ingredienserna i en liten skål tills den är slät.
Om glasyr är för tjock, tillsätt mer mjölk. Om det är för tunn, tillsätt mer florsocker.

Beskrivning:

För att göra kakan:Värm ugnen till 165°c
. Smörj och mjöla en stor form, och ställ åt sidan.
I en stor skål, vispa ihop mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt tills kombinerat.Vispa smör och socker tillsammans på medelhög hastighet under ca 3 minuter, eller tills lätt och luftigt.
Minska hastigheten till medel-låg. Tillsätt vanilj, mandelextrakt, och ägg (ett i taget).
Fortsätt att vispa i ca 2 minuter, skrapa ner skålens en eller två gånger, så att allt är väl blandat.
Lägg i hälften av mjölblandningen, och vispa på låg hastighet tills bara kombinerat.
Lägg i hälften av grekisk yoghurt, och vispa på låg hastighet tills bara kombinerat.
Upprepa med resterande mjölblandningen och grekisk yoghurt, vispa tills bara kombinerat.
(Övermixa inte.)
Vänd i blåbär för hand.Häll smeten jämnt i formen, och sprid toppen av smeten med en sked tills den är slät ..
Grädda i 60 till 75 minuter eller tills en tandpetare införas i närheten av centrum av kakan kommer ut ren.
Låt svalna i formen på galler i minst 30 minuter.
Vänd kakan på ett serveringsfat, och låt den svalna helt. Ringla på glasyr.Servera genast, eller lagra täckt i upp till 5 dagar.



Blueberry Bundt Cake

Ingredienser:

7,2 dl mjöl 
1/2 tsk bakpulver 
1/4 tsk bikarbonat
225 gr smör, mjukt 
4,8 dl strösocker 
6 ägg
 2,4 dl vanlig grekisk yoghurt 
1 tsk vanilj 
1/2 tsk mandel extrakt 
1 liter färska blåbär


Glasyr
Ingredienser: 
2,4 dl florsocker 
2-3 matskedar mjölk 
1/8 tsk vaniljextrakt

Vispa samman ingredienserna i en liten skål tills den är slät.
Om glasyr är för tjock, tillsätt mer mjölk. Om det är för tunn, tillsätt mer florsocker.

Beskrivning:

För att göra kakan:Värm ugnen till 165°c
. Smörj och mjöla en stor form, och ställ åt sidan.
I en stor skål, vispa ihop mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt tills kombinerat.Vispa smör och socker tillsammans på medelhög hastighet under ca 3 minuter, eller tills lätt och luftigt.
Minska hastigheten till medel-låg. Tillsätt vanilj, mandelextrakt, och ägg (ett i taget).
Fortsätt att vispa i ca 2 minuter, skrapa ner skålens en eller två gånger, så att allt är väl blandat.
Lägg i hälften av mjölblandningen, och vispa på låg hastighet tills bara kombinerat.
Lägg i hälften av grekisk yoghurt, och vispa på låg hastighet tills bara kombinerat.
Upprepa med resterande mjölblandningen och grekisk yoghurt, vispa tills bara kombinerat.
(Övermixa inte.)
Vänd i blåbär för hand.Häll smeten jämnt i formen, och sprid toppen av smeten med en sked tills den är slät ..
Grädda i 60 till 75 minuter eller tills en tandpetare införas i närheten av centrum av kakan kommer ut ren.
Låt svalna i formen på galler i minst 30 minuter.
Vänd kakan på ett serveringsfat, och låt den svalna helt. Ringla på glasyr.Servera genast, eller lagra täckt i upp till 5 dagar.