Nu har jag fått prova den färdiga produkten Rebiana – steviasocker, den är dubbelt så söt än socker.
Jag har provbakat en paj ur bakboken med detta i dag och det funkar fint. Blir inga bismaker av varken stevian eller erythritolen.
I pajbotten använde jag 0,5 dl av sockret och i fyllningen 0,25 dl.
Rebiana går att hitta i hälsokostaffären. Det finns också två hemsidor att läsa mer på.
Rebiana.se och Steviasocker.se
Man kommer också kunna hitta 5 av mina recept ur bakboken på hemsidan, där jag omvandlat till just denna sötning.
Skulle några få ändå uppleva bismak av erythritol och ev stevian minskar man bara något på mängderna. Ex 3 msk i en normal kaka.
Det kommer ofta frågor om vad kan jag ta i stället för nötter och mandlar om man är allergisk mot nötter?
Detta är ju inte lätt, för om man vill baka en Mjuk Nötkaka så går ju det inte att baka en nötkaka för en nötallergiker, man blir ju tvungen att välja ex en annan mjuk kaka helt utan nötter, och då är det ju inte längre en nötkaka .
Vill man göra mandelpudding så går inte det heller, man får då kanske välja att göra med kokosflingor men då är det ju inte mandelpudding längre utan en kokospudding.
Man kan inte byta ut en ingrediens som är den viktigaste ingrediensen/smaksättaren för kakan, för då blir det en helt annan kaka.
Det bästa nötallergiker kan göra är att inte söka smaken av nöt då det ju ändå inte går, utan söka andra kakor med smak av annat då ju det är det som fungerar.
Däremot kan man om det är ett recept där en del av innehållet är mandlar, låt säga Kanel och kardemummakakan i bakboken, då kan man ju utesluta mandeln och ta mer av de andra mjölerna eller fylla upp med annat ok mjöl. Kakan är fortfarande en kanel och kardemummakaka, då det inte är nötter eller mandlar som är smaken i kakan.
Men så fort en kaka heter “mandel…” eller “nöt…”, går det ju givetvis inte att ta ”något annat” utan att kakan då också blir “något annat”…
Nötallergiker får tyvärr helt enkelt lära sig leva med denna begränsning… Jag har ingen annan lösning, har ni?
Kul att man hittar sin bakbok lite varstans!
Idag bloggar Hannu på Kinnekulle om min lilla bakbok!
Hannu Sarenström är ju själv författare av fina kokböcker här en sommarkokbok!
För att inte tala om alla de fina tv programmen med trädgårdar! Minns ett avsnitt för många år sedan där han var på Öland (tror jag) och dök in i en gammal trädgård full av självsådda/förökade tulpaner… *drömskt*
En trädgård blir ren poesi när Hannu får berätta om den…
Här berättar aftonbladet om hans trädgård.
Kul att man hittar sin bakbok lite varstans!
Idag bloggar Hannu på Kinnekulle om min lilla bakbok!
Hannu Sarenström är ju själv författare av fina kokböcker här en sommarkokbok!
För att inte tala om alla de fina tv programmen med trädgårdar! Minns ett avsnitt för många år sedan där han var på Öland (tror jag) och dök in i en gammal trädgård full av självsådda/förökade tulpaner… *drömskt*
En trädgård blir ren poesi när Hannu får berätta om den…
Här berättar aftonbladet om hans trädgård.
och då äter så gott som hela Sverige en semla till fikat!
Semlan har ätits traditionellt från fettisdagen och under hela fastan fram till påsk.
Även på denna blogg finns det ett recept på semlor a´la LCHF givetvis, samma recept finns också i bakboken.
Dessa bullar är lika goda dagen efter så det är bara att baka dom ikväll!
Njut semmeldagen!
Karin Eldh som är sajtvärd på Diabetes ifokus har köpt min bok och gjort en superfin och framförallt jätteklok recension av bakboken Baka med LCHF.
Jag vill dela denna med er, den är så tänkvärd och säger precis mitt i prick ( stycke 6) vilka boken är riktad till! Tänk om alla kunde förstå detta!?
Gå gärna in på forumet och kika runt lite!
“Vi med Diabetes typ2 är många, man räknar med att det finns nästan 400 000 st i Sverige och dessutom ett antal som går med diabetes utan att veta om det. En diabetes typ2 upptäcks oftast i något annat sammanhang, t ex en vanlig hälsokontroll eller att man kommer in akut med en annan sjukdom. Då kan man ha gått med sjukdomen i flera år. Även om det blir allt fler i yngre år som får diabetes, är det en sjukdom som oftast drabbar de lite äldre och därför också, felaktigt eller ej, kallas för åldersdiabetes.
Det här betyder att många diabetiker återfinns på sjukhem, långtidsvården eller på annat sätt är beroende av någon för att få lite trevligare tillvaro. Det här betyder också att många inte längre tänker på bantning när det gäller kosten, men det är fortfarande oerhört viktigt att ha rätt kost och undvika allt som har med socker att göra.
Det här betyder också att den sociala delen i livet ofta har varit en kopp kaffe och en kaka, eller flera. Fredagsmys har inte varit chips och öl, utan något extra gott till kaffet. Och på jobbet ofta kanelbullar, kärleksmums eller som nu, semlor. Att sno ihop en sockerkaka till de tillfällen någon kommer på oväntat besök. Det var en gång det fanns något som hette konditori
Med detta vill jag slå ett slag för den bok jag nu har framför mig, Baka med LCHF av Mariann Andersson. Med underrubriken Klassiska bakverk till fika & fest utan socker och gluten. Jag tycker att den här boken ska finnas på vartenda vårdhem, hemma hos varenda en som har diabetes 2 eller har en närstående med diabetes typ 2 och på varenda café på stan. Det är tillräckligt svårt att få en sjukdomsdiagnos om en kronisk sjukdom rent psykiskt och därmed tro att nu är det slut med det goda livet.
Den här boken är inte en LCHF-bantningsbok, den här boken är ett hjälpmedel för att kunna ha kvar sitt sociala liv, att kunna bjuda på något gott till fredagsfikat på jobbet, att baka något och ha med när man besöker gamla mamma på hemmet. Många pratar om sockersug som inte ska uppmuntras eftersom det är en beroendesjukdom, vilket är helt korrekt, men den här boken vänder sig inte till dem. Den här boken är inte till för dem som inte kan ha en skål med lösgodis hemma utan att äta upp hela skålen. Jag är lycklig att jag inte är sockerberoende och lider verkligen med dem som är det.
Det finns INGEN som måste äta socker, men det finns tyvärr alltför många tillfällen där endast sockerbelamrade saker erbjuds. Pausen, någon bakar till kören, efter sammankomsten bjuds på kaffe och kaka….
Tänk om, jag säger bara tänk om…. alla kunde baka ur denna bok och ha med sig att bjuda på. Tänk om vi diabetiker kunde gå in på ett café och också köpa en brownie eller en cupcake utan att den innehåller fruktos som man av någon anledning tycker ska passa. Att baka Mazariner och ha med till farfar. Tänk om man på långvården kunde baka ur denna bok istället för att ha något till kaffestunden som höjer blodsockret till sina gäster.
Den här boken är suverän och inte bara för diabetiker, alla mår så mycket bättre utan socker i alla dess former, dvs inte bara det vita sockret, utan även stärkelse som t ex vetemjöl som också är bannlyst i boken.”
Då blir jag jättetacksam för att få veta var tryckfelsnisse rumsterat.
Skriv här i kommentarerna eller skicka ett privat mail via kontakt sidan.
Jag är jätte tacksam för detta.
De fel vi redan hittat är i midsommarpajen ett t i inte som är borta och i kladdkakan står det att man ska kort kastrullen, givetvis är det bort .
Det blir också ett förtydligande ang kanellängden och jorgubb och vaniljlängden att man kan få använda blöta händer och redskap när den ska formas, då ofta kokosmjölsdegar är lite kladdiga. Vi vill ju inte häva i massa mjöl och få det torrt heller.
Är det annat som ni tycker behöver förtydligas så säg till mig, då nytryckning snart blir dags.
Tusen tack för hjälpen alla ni som nu bakar så det står härliga till!
Jag tar ju mina mått på en höft, dvs jag hivar upp i dl mått och skakar av och så tar jag det när det ser bra ut. Så har jag alltid bakat och inte misslyckats.
Jag är inget proffs och har aldrig hävdat det, jag har bara uppfunnit hälsosam bakning…
Nu märker jag att många undrar vad 0,5 dl kokosnötmsjöl och fiberhusken i ex semle receptet väger. Några misslyckas och får de torra och några blött att de upplever de inte kan hantera bullen.
Det ursprungliga semle receptet som finns här och på fler andra ställen är alltså mitt första recept jag tillverkade i februari förra året. I bakboken är semlan med och har fått en smärre justering.
Det är nog därför det blir lite funderingar.
Men jag har nu vägt upp 0,5 dl kokosnötsmjöl till ca 30 gram och 4 msk fiberhusk till ca 20 gram. Jag lägger till detta nu i de recept som berörs.
ok, nu blir man smått fnittrig av upphetsning…
man ramlar in på recept.nu för skoj skull och vad finner man?
Jo, min bakbok lyfts fram och med ganska många recept…
Att se sin bok där bland alla kända kockar är väldeliga overkligt. Smått galet på något märkligt sätt. Man tror liksom inte det är jag, men man ser ju att det är jag, ja jösses vad händer?
Bara för man uppfinner superbakverk blir det så här!!?? Hur kunde det gå till att just jag skulle få göra denna uppfinning?
Att ingen annan gjort detta tidigare är för mig en stor gåta…
ja nu så är då alla här välkomna in där och kika och se hur fint recept.nu gör av min bok och mina recept, det går att klicka sig en del framåt.
man får börja med att scrolla ner…
Härlig helg önskas alla och baka lungt!
ps. Bilden visar mina Whoopie pie, dessa är ett recept som inspirerats av ett amerikanskt och jag hade aldrig sett dessa kakor här i Sverige, när jag la in dem i bakbokens manus i mars/april. I april/maj står Leila och bakar dem i Frankrike, jag hann inte före men vi gjorde dem ca samtidigt, KUL! Dock gör hon dem fulla med socker o vetemjöl, jag gör mina till MAT! ds.