LCHF Canapeèr
LCHF Canapeèr
Källa: Dagens GI
Portioner:

Ingredienser:
Den gröna botten är gjord på
Ägg
Grädde
Lime
Ruccola
Salt
Peppar

Och den röda är gjord på
Ägg
Grädde
Körsbärstomat
Tomatpure
Salt
Peppar
Gör så här:
Grunden är en vanlig äggstanning, självklart med vispgrädde inte med mjölk. Normal recept på en äggstanning är 1dl på 1 ägg men här använder jag lite mindre grädde per ägg för att den ska bli lite mer stabilare. Smaksättningen kan förstås varieras med allt möjligt men just till canapeér är det trevligt med mycket färg! Dom går utmärkt att göra i vanliga bullformar.

Gravidas behov av rätt D vitamin nivå

Nu gör jag själv ett eget litet inlägg om det kära D vitaminet. Idag skriver bloggen “allt om D vitamin” att gravida kvinnor med låga D vitamin nivåer i blodet riskerar föda barn med diabetes typ1.
Nu då hösten kliver fram med stormsteg (?) och sommaren inte lämnat  många solstrålar på min nakna hud ialla fall så är det mer än viktigt att vi alla äter ett rejält tillskott av D vitamin varje dag året runt.

Läs hela artikeln och sprid den gärna, men här har jag lyft ut slutklämmen då den är viktig att få med sig.

“Vitamin D Councils rekommendationer (för alla) är att man bör ligga på en nivå över 50 ng/mL, och att en övre säker gräns kan ligga vid 100 ng/mL, alltså 125 – 250 nmol/L. För att uppnå dessa nivåer anser de att man bör ligga på en totalt dos (sol och kost) per dygn på 5000 IU vitamin D eller över (gravida över 6000 IU). Det svenska livsmedelsverket rekommenderar fortfarande 400 IU och för vissa ännu lägre. De norska rekommendationerna är de samma som de svenska.

Som jag visat i tidigare inlägg så saknas det ett vetenskapligt underlag för livmedelsverkets rekommendationer för vitamin D. Den bygger på en historisk observation, att barn som fick ungefär den mängden vitamin D via fiskleverolja inte fick engelska sjukan (rakit). Det är allt man har. Samtidigt bortser man från all den forskning som faktiskt har gjorts, och då även interventionsstudier på gravida, där doser på 4000 IU visade sig vara helt ofarliga och dessutom ledde till betydligt färre komplikationer under graviditet och födsel än för de kvinnor som fick 2000 eller 400 IU.”

Mina egna understrykningar av de textstycken som är av yttersta vikt att få med sig.

 

Bloggar etiketter:

Nötvåfflor
Nötvåfflor
Källa: LCHFbyAM.blogg.se
Portioner: 2

Ingredienser:
Ca 50 gram brynt smör
2 ägg
1 dl mandelmjöl
0,5 dl hasselnötsmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk eller grädde
En nypa salt
Gör så här:
Börja med att bryna smöret! Smör kan få en underbar karamellsmak och det är det vi vill få fram.
Smält smöret och låt det puttra tills det har blivit brunt och luktar kola. Låt svalna.
Vispa ägg och mjölk med en vanlig ballongvisp. Vispa sedan i det avsvalnade smöret.
Blanda de torra ingredienserna och vispa sedan i dessa.
Låt stå cirka 10 minuter.

Smeten ska vara fast. Man ska inte kunna hälla smeten i våffeljärnet utan man måste "klicka" i det med en matsked eller liknande. Jag tar två stora klickar till varje våffla. Det blir två stora våfflor som mättar en väldigt hungrig person.

Servera med vispad grädde, sylt på bär och sötningsmedel och om vi lyxar; färska bär!
Höstkänslor, köttgryta och muurikka…


Tre ord som jag verkligen älskar! HÖST, GRYTOR & MUURIKKA! Nu börjar min säsong ta fart, nu mår jag som bäst, matlagningen får automatiskt en skjuts i rätt riktning, löven faller, vindarna blåser, hösten är här. Äntligen!

Ingen längtar nog så mycket efter höst, vinter, snö och gnistrande vita landskap som jag gör. Det är då jag mår som bäst. Det är då jag verkligen lever upp och brinner för det jag gör, och både hjärta och själ kan slappna av.

Jag är ingen sommarmänniska, ni som känner mig vet så väl, och som den norrlänning jag är tycker jag inte om den svärmande folkmassan, trängseln, köerna, allt folk i rörelse, huller om buller sommartid… Typiskt att bo på ett sånt turist-ö-land som Öland då! ;-) Men jag har inte valt det själv från början, det bara blev så…

Jag var inte så gammal när mamma, Jessica och jag flyttade ner hit till söder. Mamma och pappa skildes när jag var kanske 3-4år? Mamma träffade sen Jessicas pappa, jag blev storasyster när jag 6år. Vi flyttade från Boden när jag var 8år har jag för mig… Jag började 3:e klass i Köpingsvik här på Öland, innan dess bodde vid ett tag i både Göteborg och Karlskrona… När jag var 15år fick jag en lillasyster till; Sanna. 18år fick jag lillasyster My. Jo, nog blev jag storasyster för hela slanten allt och jag är nog en typisk sådan också. ;-)

Jag tänkte väl inte så mycket på det just då, vad jag skulle sakna från norr, och vad som skulle komma att fattas mig… Idag är det desto mer påtagligt, när man fått egna barn, man upplever och tänker i nya banor, eller samma fast ändå olika och självklart så jämför man med sin egen barndom…

Nu har jag bott här på Öland i 25år och vill heller inte härifrån. Man rotar sig med tiden… Jag saknar såklart mitt norrland och kommer alltid att göra, det är mycket som jag är inte ”färdig” med däruppe. :( Tyvärr… Det är minnen som trycker på när stressen kommer smygande, det är DÅ jag saknar mitt norrland… Stunder när det blir lite för mycket av allt och jag inte hänger med i svängarna mentalt… Då vill jag sitta där på en fjällklippa som en grön marsian och dingla med benen utför berget, blicka ut över mörka vatten med bara himlens stjärnor som kan leda mig framåt… En sån där illusion jag har när det blir ”för mycket” och jag bara vill fly bort… :-P

Framförallt så är det pappa Dennis jag saknar… Min lillasyster My, farmor Eva-Maj, faster Maritha, moster Sussi och alla kusiner, kusinbarn och syster-yster Jessica som nu bor i Norge osv osv… Sen saknar jag alla som lever i mitt minne men som ändå ”vandrat vidare”…

Det mesta jag vill tillbaka till tror jag är just minnen… Min farfar, hästarna och travet, stugan i fjällen, pappas båtutflykter, Gretas och mina stunder vid köksbordet med ”Finns i sjön”, Vittjärv och Kirvan & Diana (Vorsteh). Att sova över hos farmor med renbäddade ”bäck och bölja-lakan”… Jag saknar doften av norrländsk skog, blåbär och hjortron… Lavendel i doftpåsar från farfars mercedes, Storuman, Vassijaure, och pappas doftgran med äpple i den blå Amazonen… Det är så mycket jag vill tillbaka till men som jag vet inte finns längre… Jag får väl ha det kvar i minnet så länge jag kan antar jag, ganska logiskt egentligen men invecklat när jag tänker vidare… Jag tror att när minnen ”tillverkas” så måste dom ha samma innehåll som en bok… En början, ett innehåll och ett bra avslut… Det är det där sista som jag inte fått med mig från norrland…

En dag ska jag skriva det där sista kapitlet i boken, det vet jag… 
Här är min ”norrlands-låt”. Blunda och lyssna. Då förstår du mig bättre…  http://www.youtube.com/watch?v=0Wv3Ya9nskA

Till kvällens recept…

Inget nytt, inget storslaget mer än känslan av matlagning utomhus, muurikka och höstvindar, sen kan man svänga ihop den mest fantastiska köttgryta den ena efter den andra. Det här är inte bara ett recept utan en hel upplevelse av fantasi, ingredienser, intryck och känslor. Lagad mat utomhus är aldrig den andra middagen lik… En köttgryta på söndag är inte densamma som köttgrytan nästa söndag… Allt beror ”väder & vind”, glöm inte de… :-P

Piffa till, trolla fram nya ingredienser och smaka av, lägg till det ena och de andra och känn efter… Hur du än gör så blir det gott, jag lovar. Denna söndagens boeuf bourguignon såg ut såhär :

12 port 
Det här behöver du :
Kallpressad rapsolja + smör till stekning
ca 2 kilo grytbitar av nötkött (fransyska, högrev etc.)

Bryn grytbitarna på hög värme så de får fin färg. 

Tillsätt :
1 msk strösocker
1 dl tomatpuré
4 lagerblad
Kvistar av timjan och rosmarin
1,5 l kraftig köttbuljong (ca dubbel mängd buljong vid tillagning på muurikka)

Tillsätt socker, tomatpurén och lagerbladen, örtkvistarna och rör ur alla smaker ordentligt. Slå på lite av buljongen så det knappt täcker grytbitarna. 

Tillsätt :
0,5 liter rött vin
2 stora gula lök (grovt skuren)
1 röd lök (grovt skuren)
3 morötter (slantar)
1 röd paprika (grovt skuren)

Tillsätt vinet, lök, morötter och paprika. Låt grytan nu småkoka utan lock ca 2-3 timmar så köttet är riktigt mört och nästan faller sönder i trådar. Kolla grytan då och då ifall det behövs fyllas på mer vätska (buljong). 

Sista ner i grytan :
2 hg kantareller
Smaka av med salt och peppar
ev. redning för tjockare konsistens på såsen

Lägg ner kantarellerna precis före servering. Smaka av med salt, peppar. Red eventuellt av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Vill du ha mycket sås i grytan så tillsätt bara mer buljong/vin innan du reder av den. Plocka upp örtkvistar och lagerblad. 


P
ensla kantareller har man tid med under tiden köttgrytan puttrar på muurikkan.


D
often är helt oslagbar när vinden sätter in… Smaken av en sån här gryta utomhus på muurikkan bli mustig, ganska mörk och lite rökig. Supergod och perfekt höstmiddag ute på gården! ;-)

Gunnhildslåda
Källa: Krister Björklund
Portioner: 4

Ingredienser:
4 skivor skinksnittsel
1 pkt Bacon
3 dl grädde
2 dl vatten
3 msk ketchup/ tomatpure
Riven ost
Smör till stekning
Gör så här:
Salta och peppra snittseln.
Bryn snittseln i smör och lägg i botten på en ugnsfast form.
Stek baconen i samma panna och lägg dem uppepå snittseln när de är knapriga.
Slå i grädden, vattnet och ketschupen i stekflottet som är kvar i stekpannan och vispa runt.
Låt blandningen koka upp och slå den sedan över köttet.
Toppa anrättningen med ett lager god ost innan den gräddas i ugnen i 225*C tills osten fått en fin färg.
Serveras gärna tillsammans med tex stekt strimlad vitkål eller en grönsallad.
Min nyaste hjälpreda i köket en Wilfa mixer!

Är en Wilfa mixer från Whiteaway.se med en rejäl glasskål!
Är så trött på dessa plastskålar ;) dels går de sönder och dels tycker jag plasten fäller ur i maten och detta avskyr jag. Vill numera bara hålla mig så långt det går till glas och rostfritt.

I går när det var dags att tillverka Hallonmoussetårtan igen, då dottern Elisabeth fyller 21 idag! GRATTIS!
Så kom denna väl tillpass! Jösses vad den mixar snabbt, vilken kraft denna maskin har!
Givetvis mixar den allt möjligt, så som såser, krämer och smoothies, krossar is and you name it…

I med hallonen, sedan hälldes grädden i och den ljumma hallongelatinet och vips var moussen klar att hällas ovanpå mazarinbottnen. Ska tilläggas att det är tur att jag har bättre muskler i armarna då glasskål och mousse skulle lyftas. ;)

Nu är tårtan klar och har stelnat. Gästerna kommer i eftermiddag och alla har ju redan smakat tårtan förut, men denna har blivit en favorit hemma hos oss.

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Melon Chocolate Chip Cookies
Melon Chocolate Chip Cookies
 
Ca 6 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
2,5 dl farinsocker
1,25 dl socker
160 gr rumstempererat smör
2 stora ägg
2 tsk vaniljsocker
1 tsk Melonessence
2,5 dl mörka choklad chips
Röd pastafärg

Ugn: 150 °c
Vispa ihop mjöl, bakpulver, salt. Sätt åt sidan.
Vispa ihop smör, farinsocker och socker.
Tillsätt ett ägg i taget och vaniljen.
Rör ner mjölblandningen och choklad chipsen. Tillsätt melonessence och röd pastafärg.
Lägg ca 1 msk storlek smet på en plåt, platta till något. Jag använder en metall glasskopa till detta.
Baka i 22-24 minuter, för över kakorna på kallt underlag och låt svalna.
 
Grundrecept från Mrs Fields men melonidén är min egen.
Äppelkaka med kanelgrädde

Blanda ner mjölet, bakpulvret och vaniljsockret och de grovrivna äpplena – skalade eller ej – det avgör du (Jag valde att grovriva två äpplen och hacka det tredje i små kuber.). Häll smeten i en smord form (20×30 cm), alt en form med bakplåtspapper.Hacka mandlarna och strö på hacket.Grädda i 200 grader i 20 minuter … Continue reading Äppelkaka med kanelgrädde

Inlägget Äppelkaka med kanelgrädde dök först upp på Äppelpaj.se.

Bestäm själv och skilj på ketos och ketoacidos

Alla bloggläsare vet att jag litar mycket på Björn Hammarskjöld idag skriver han ett mycket viktigt inlägg på Kostdemokrati om diabetes och ketoner och ketoacidos.

Hela inlägget ska läsas i sin helhet, ett mycket viktigt inlägg för oss alla oavsett att läsa och sprida.

Jag väljer här att lyfta ut några delar ur inlägget som ingen bör missa:
“Min rekommendation för de som är friska, är att äta högst 100 gram kolhydrater per dag, medan de som är sjuka kan behöva äta betydligt mindre mängd kolhydrater, en del ner mot noll gram kolhydrater per dag.

Mängden protein kan minskas ned till ungefär 0,5 g protein per kg kroppsvikt och dag, motsvarar 200 g kött eller fisk per dag per 70 kg person om man äter animaliskt protein. Men det behövs betydligt mer protein om man äter vegetabiliskt protein eftersom växterna saknar en del livsnödvändiga aminosyror (proteins byggstenar). Livsmedelsverket hyllar proteinrika bönor. Av dem behöver man äta minst 800 g per dag. Det ger också bra fart på gasproduktionen i tarmen.

Ketoner bildas vid nedbrytning av fett och kan sedan bilda AcCoA, mitokondriernas (våra cellers energifabriker) energikälla. Ketoner är ofarliga för oss (även om en av Livsmedelsverkets professorer inte visste skillnaden på ketos och ketoacidos).”

Ytterligare några vldigt viktiga rader:
Skilj på ketos och ketoacidos

Ketos får man vid nedbrytning av fett och är ett normaltillstånd i kroppen.

Ketoacidos är ett livshotande tillstånd.

Ketoacidos drabbar bara diabetespatienter som står på insulin och då de äter för mycket kolhydrater och har för litet insulin. Då måste kroppen dra i nödbromsen genom att bryta ned glukos anaerobt (utan syre) till två molekyler mjölksyra som sänker pH, men gör slut på glukosen 19 gånger snabbare än aerob förbränning (med syre), till priset av ökad surhet som gör att cellerna inte överlever på grund av för lågt pH.

Ketoacidos är potentiellt dödligt utan behandling med mera insulin och vätska. Men det är att kroppen får välja mellan Scylla (akut död i glukosförgiftning) eller Karybdis (akut död i ketoacidos).”

Intressant va!

 

 

Bloggar etiketter: , , ,

Del 3, vitamin-D3 Jakten på hälsa och lycka

eller kan man må bra och känna sig tillfreds, trots sjukdom? Kan man äta och sola sig frisk(-are)?

Idag känns det lite som höst ute, då tänker jag på vitamin D3. Jag tänker ofta på vitamin D3. Att bo här uppe i Norden innebär per automatik att solen endast klarar att bilda D3 i vår hud nån gång från maj till augusti månad. Tumregeln är att vår skugga skall vara kortare än vår egen längd, mitt på dagen. Alltså under de timmar som våra myndigheter varnar så för, när solen står tillräckligt högt på himmelen, då är det en tillräckligt gynnsam vinkel mellan vår kropp och solen för att den nakna huden ska gå igång och bilda D3-vitamin. Det känns märkligt att de rekommendationer som våra myndigheter ger oss är så nära noll, att många gånger, när man försöker studera effekt av vitamin D3, så gör man det i så låga doser, att man inte ser någon skillnad? Kan man förvänta sig någon skillnad när man jämför ett placebo-sockerpiller med en dos D3 som är så liten att den inte kan göra någon skillnad? I klartext, den studerade dosen är så liten att den inte förmår att öka D3-blodkoncentrationen ens en endaste smula. Kan man jämföra noll med noll? Det är ju givet att det inte blir något ”resultat” då, man kan inte se någon förändring varken i förbättrad hälsa eller i ”ingen effekt/skillnad” eller en försämring i hälsotillstånd. Kan någon komma på tanken att försöka behandla en lunginflammation med en snuttedos penicillin? Kanske en 100-dels dos av utprovad normaldos?

Kan det vara därför som myndigheterna rekommenderar så låga doser vitamin D3? Kanske … eller läser de inte alla nya studier eller alla riktigt gamla studier där man gett hundratusentals enheter D dagligen? Kanske … Oftast gav man D2, idag vet vi att D3 är mest biologiskt aktiv ur positiv synvinkel, de välgörande hälsoeffekterna hittar vi i studier där man använt sig av riktig D3, alltså den sortens D-vitamin solen bildar i huden. Personligen skulle jag aldrig ta extra av D2, med undantag av att jag någon gång äter champignoner.

Väldigt förenklat kan man säga att D3-vitamin minskar inflammation i kroppen. Med mindre eller utan inflammation känner man sig och blir faktiskt friskare och piggare. Man kan jämföra med något många har erfarenhet av – ryggskott/ryggsmärtor. Vid ryggskott får man alltid inflammation. Det blir svullet, irriterat, kanske klämmer man till någon nerv. Man blir stel, varje rörelse smärtar och man vill oftast vara i stillhet. Det blir svårt att vidmakthålla sin rygg stark, då alla rörelser blir så smärtsamma. Man har ont, drar sig undan, tar ofta en massa smärtstillande piller. Man gör precis tvärtom vad som kroppen behöver.

Så man kan säga att ett sätt att hålla sig frisk/friskare är att undvika inflammation. Vi kan se till att ha höga nivåer av vitamin-D3 i blodet. D3 gör att kroppens motstånd mot sjukdomar ökar, vårt immunförsvar blir starkare. Så långt är väl nästan alla överens. Det finns många andra ingredienser att lägga till i receptet på hälsa. Det vore spännande att diskutera alla dessa olika ingredienser om intresse finns. För alla vet väl hur det känns att vara allmänt trött, med muskel- och ledsmärtor och en envis känsla av svaghet, detta är klassiska tecken, alltså symptom på vitamin D3-brist. På samma vis som många glömt hur det känns att må bra. När allt flyter och man inte funderar över hur man mår.
Det är utomordentligt vanligt att människor söker sjukvård för att de ”mår dåligt”, en slags allmänt illabefinnande som det är svårt att sätta ord på. Jag tror inte att svenska läkare ens tänker D3-vitaminbrist som tänkbar orsak vid allmän trötthet, lustlöshet, dålig sömn, värk i muskler och leder, allmän nedstämdhet mm. Det vore bra om de lärde sig att göra det. Läkare tänker automatiskt bara på ”rickets” alltså engelska sjukan, när de hör/ser ordet vitamin D3-brist, inte ökad risk för (bröst-) cancer, risk fö diabetes – både typ 1+2, dåligt immunförsvar med frekventa infektioner, ångest och depressivitet osv … i en lång oändlighet av diagnoser.

Som avslutning vill jag idag helt kort ta upp en av de svåra sjukdomarna – bröstcancer. Gissa varför? jo vitamin-D3-associationen förstås. Idag finns väldigt många studier som visar att kvinnor med låga D3-nivåer oftare får bröstcancer, de får större tumörer, mer snabbväxande tumörer, mer elakartade tumörer, ökad dödlighet = lägre överlevnad … och tvärtom … kvinnor med hög nivå av D3 i blodet har ”snällare” tumörer, de har lägre dödlighet = högre överlevnad i bröstcancer, cancerknölarna är mindre i storlek etc.
Sambandet mellan utveckling av olika cancertyper och låga blodkoncentrationer av vitamin D3 är övertygande, som jag ser det.

I USA ser man det som ett enormt problem att den svarta befolkningen (även den latinamerikanska) har så mycket högre insjuknande i olika typer av cancer, gäller även bröstcancer, mer av diabetes typ2, mer av metabola syndromet, mer av övervikt, mera av högt blodtryck osv … listan kan göras lång. Behöver jag säga mer? Sambanden är mycket tydliga och det är först på senare tid som man funnit en (av kanske många) korrekt nyckel till dessa kända fakta. Varför har nu då ”African Americans” större insjuknandegrad, mer elakartade cancerknölar, högre dödlighet=lägre överlevnad? Jo, man tror att det åtminstone delvis handlar om att den redan högpigmenterade svarta huden. De svarta hör också varningarna för solen, för hudcancer och de drabbas i högre utsträckning av D3-brist, de äter mindre av de D-vitaminberikade livsmedlen, andelen laktosintoleranta svarta är högre än bland kaukasier (vita). Inomhus-livet är vanligare än tvärtom och att (sol-)ljus generellt sannolikt har hälsofrämjande egenskaper, det tänker vi inte på, vi forskar inte på det heller i nån vidare utsträckning. Sedan skulle jag kunna lägga till en mängd andra faktorer som jag tror kan påverka den individuella benägenheten att utveckla sjukdomar. Fast helst skulle jag vilja prata om hälsa, ordet hälsa i betydelsen välbefinnande och avsaknad av sjukdom. När man mår bra i kropp och själ. Kanske hamnar vi där?

Till sist länkarna;
Jag vill igen påminna om de förträffliga vitaminD3-siterna som finns.

Vår svenska D3-site
http://alltomvitamind.wordpress.com/
Den amerikanska vitamin D3-siten
http://blog.vitamindcouncil.org/

om bröstcancer, fritt kortfattat översatt; en forskare, JW har studerat sambandet D-vitamin och cancer i 20 år. Studierna handlar om hur (de höga) D-nivåerna minskar risken att få bröstcancer, såväl som hur cancercellerna bekämpas med D. D-vitamin är en stark tillväxthämmare av bröstcancerceller, så om cancercellerna utsätts för D-vitamin, så slutar de att växa. Vitamin-D skyddar mot bröstcancerutveckling och risken att få bröstcancer kan minskas med 30%.

One researcher, Jo Ellen Welsh, has been studying Vitamin D and cancer for 20 years.
“We do laboratory studies, animal studies and studied with human tissue,” Welsh said.
The study involves how your Vitamin D levels reduce your risk of getting breast cancer as well as fighting it.
“We found is that Vitamin D is a very powerful growth inhibitor of breast cells, so if cells are exposed to Vitamin D, they stop growing,” Welsh said.
Results show that Vitamin D is a good protective factor against developing breast cancer and could cut your risk by 30 percent.

http://austin.ynn.com/content/health/287650/healthy-living—vitamin-d-and-breast-cancer

om cancer och prostatacancer

http://www.chicagotribune.com/health/sc-health-0815-pharm-20120815,0,7317979.story

Elisabeth Puur

KÖPA D Vitamin 

 

 

/p

Bloggar etiketter: ,