Sommarlätt lunch och kylskåpsrensning fick det bli idag innan mathandling. Frittata är tacksamt då du kan fylla den med diverse grönsaksslattar du hittar och den blir även rejält matig när du har potatis i. Parmesan är ett plus och höjer smaken, jag använde en grana padana som fungerar lika bra. Enkel och smidig lunch som inte tar alltför lång tid. Supergott! Den här varianten är vegetarisk men vill du kan du tillsätta skinka, kassler, bacon etc.
4 port
Det här behöver du :
8 ägg
4 dl gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)
4 – 5 kokta potatisar
1 gul lök
2 tomater
100 gram babyspenat
2 dl finriven parmesan el grana padana
Salt och svartpeppar
GÖR SÅHÄR :
Vispa ihop äggen med gräddmjölken. Skär potatis och tomater i skivor och hacka löken. Hetta upp en stekpanna som tål ugnsvärme eller gör 4 små i minipannor. Smält smör och lägg i potatis, tomat, lök och spenat. Krydda med salt och peppar, Slå över äggstanningen. Låt smeten sätta sig lite runt kanterna. Riv över parmesan och ställ sedan in pannan i ugnen 175 grader, ca 15 minuter.
När jag gör små portionspannor försteker jag inte utan smörar pannorna och häller i alla ingredienser och låter de gå några extra minuter i ugnen istället.
Nu i påsk gjorde jag dessa galet goda brownies. Sega, tunga med härlig chokladsmak och knäckig tosca. En sån där godbit till kaffet som inte går att motstå. Allra godast är den när den fått stå i kylskåpet nån dag och blivit riktigt kall. Ät den som den är eller servera med en liten klick lättvispad grädde.
Det här behöver du :
200 gram smör
250 gram mörk choklad
4 dl farinsocker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 ägg
GÖR SÅHÄR :
Förbered en ugnfast form med lite högre kanter. Ca 25*35 cm. Klipp till lagom stora bitar i bakplåtspapper och lägg omlott i formen så det går lätt att lyfta ur kakan sen. Pensla pappret med lite smör. Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från plattan. Bryt ner chokladen och låt den smälta. Tillsätt även farinsockret. När chokladen är helt smält och smeten är jämn sikta ner vetemjölet blandat med bakpulvret och vaniljsockret. Rör om. Tillsätt äggen ett i taget och rör om så allt blandas väl. Häll smeten i formen och grädda i 45 minuter på 175 grader. När det gått 35 minuter ta ut kakan ur ugnen och klicka ut/bred på toscasmeten. Ställ in i ugnen igen i tio minuter. Låt den svalna något i rumstemperatur, men ställ sedan in den i kylen för att svalna helt. Skär upp i rutor när kakan är helt kall. Kakan går även bra att frysas.
Toscasmet :
150 gram smör
2 dl strösocker
3 msk vetemjöl
3 msk mjölk
2 dl mandelspån
GÖR SÅHÄR :
Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp och rör sakta. Koka på svag värme tills glasyren tjocknat något.
Nu blir det lite påsktips här på Kryddburken och i veckan som kommer. Vi startar redan idag med en riktig favorit till påskbuffén. Otroligt smakrik och enkel rätt att göra samtidigt som den är väldigt festlig att bjuda på. Äggrullen har jag bakat in i smördeg och fyllt med en röra på bl.a. varmrökt lax. Här kan ni variera och göra olika fyllningar efter eget tycke och smak. Bacon och purjolök är jättegott, eller paprika och champinjoner t ex.
Rullen kan du förbereda så långt som att rulla in den i smördegen, förvara i kylskåp och sedan grädda precis före servering. Mer påsktips kommer imorgon.
Det här behöver du :
8 ägg
4 msk grädde
½ tsk salt
Svartpeppar
Fyllning :
300 gram varmrökt lax
300 gram philadelphiaost
10 VM finhackad purjolök (ljusa delen)
65 gram färsk babyspenat
Salt och svartpeppar
GÖR SÅHÄR :
Vispa upp ägg, grädde, salt och peppar. Använd en ugnsfast form ca 25*35 och lägg i bakplåtspapper. Häll ut smeten i formen och grädda i 200 grader 6-8 min. Stjälp sedan upp den på bakplåtspapper och dra försiktigt bort pappret från undersidan.
Rör ihop ingredienserna till fyllningen. Bred på äggbottnen och rulla ihop från långsidan. Rulla in i smördeg och fäst några remsor på ovansidan i ett kryddmönster. Pensla med ett uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i 200 grader ca 15 – 20 minuter tills den fått en gyllene färg. Skär upp i skivor när den svalnat något. Servera med en kall romsås eller bara som den är. Perfekt tillbehör på påskbuffén.
Botten till äggrullen bestående av enbart ägg, ett par matskedar grädde och salt o peppar.
Fyllningen.
Bara att breda på och rulla ihop.
Rulla sen in den i smördeg. Pensla med ägg och strö över sesamfrön.
Grädda ca 15 – 20 minuter.
Färdig att avnjutas!