Vad ska man äta i värmen??!
Den tropiska värmeböljan är visst här för att stanna enligt SMHI så jag bidrar med ett vansinnigt enkelt, svalkande och gott tips på mat som man ORKAR äta i värmen. Det tycks vara eviga frågan hos väldigt många just nu. Vad ska vi äta? För varmt för att laga mat, för varmt för att grilla, […]
Semesterbilder och grilltips från stugan i Dalarna

Grillad fläskkarré med tillbehör

Njutningsfylld semester

Hej på er i sommarvärmen, tittar in en sväng på min semester, det har varit skönt att vara helt ouppkopplad ett tag.

Vilken otrolig sommar vi just nu får uppleva, solen och värmen flödar som aldrig förr.

Härligt för många men tyvärr med följd att det blir för lite vatten till växtligheten på många håll.

Det märkte jag inte minst när jag var i min sommarstuga i nordvästra Dalarna förra veckan, Fuluälven har aldrig haft så lite vatten som nu.

Jag bjöd min syster Monica och systerdotter Martina och hennes hund Loke på grillmiddag när de kommit till sin stuga.

Efter middagen satte vi ut bord och stolar mitt i älven och njöt av svalka och en fin rom med lite ugnsbakade fikon till.

Syster, jag och Loke njuter av en varm och myggfri kväll i Fuluälven

Före maten gjorde jag ett tilltugg till ett glas mousserande vin på Lava Cheese, ett nytt och väldigt gott ostsnacks från Island som jag köpte tidigare i sommar på en matfestival i Kungsträdgården.

På det la jag tunna skivor av lättrökt och torkat renkött från Jillie Ren och Vilt, en skiva av de ugnsbakade fikon som jag hittat på Wijnjas och en kvist citrontimjan, de smakerna harmonierade väldigt fint till ostkexet.

Wonderbag som vinkylare

Vinet och romen hölls riktigt kall i värmen i mini-Wonderbag med hjälp av bara en kylklamp.

Eftersom min kallkälla hade torkat ut så använde jag min större Wonderbag som kylväska i stugan under de dagar vi var där.

Monica har el och kyl/frys i sin stuga så jag kunde byta ut kylklamparna några gånger så maten hölls kall hela tiden.

Grilltillbehör på mitt sätt

Jag gjorde en edamamesalsa med mango, koriander och chili och en grönsallad med avokado, cocktailtomater, oliver, pumpakärnor, timjan och gräslök till grillad fläskkarré, halloumi och paprika.

Tre Peppar bearnaisesås från Ica, en tomatröra med valnötter och en riktigt god chilisås från Fredrikssons Smakglädje på Öland smakade riktigt bra till det grillade.

Eftersom min stuga är helt utan moderniteter som el och vatten så är det skönt att ta kunna ta till lite färdigmat ibland, även för en kock.

Edamamesalsa och avokadosallad

Edamamebönor, mango, chili och koriander

Vill du hellre göra egen bearnaise så hittar du mitt bästa recept här och chilisås utan socker hittar du här nere i ingredienslistan.

Idag får du ett av mina recept på en smakrik grillmarinad, den passar även bra till kyckling och fisk.

Tänk på att vara väldigt försiktig med elden när du grillar i sommar när det är så torrt överallt.

Loke svalkar tassarna i Fuluälven

Chilimarinad till 1 kg fläskkarré

1 dl chilisås

1 dl olivolja

2 msk hackad, färsk rosmarin, timjan och oregano  eller

1 msk torkade örter

1 tsk paprikapulver

2 rivna vitlöksklyftor

1 msk tamarisoya

1 tsk Worcestershiresauce

1 liten finhackad, färsk chili eller 1-2 tsk chiliflingor

Blanda alla ingredienser till marinaden i en bunke.

Vill du ha en starkare marinad, så låter du kärnorna vara kvar i chilin, annars skrapar du bort dem.

Skiva karrén eller skär den i jämnstora kuber till grillspett.

Lägg köttet i en kraftig plastpåse, häll över marinaden.

Lägg på ett fat i kylen och låt marinera 12-48 timmar, vänd några gånger under tiden.

Ska du åka till en stuga utan el så kan du lägga in den i frysen efter marineringen och ta fram i lagom tid så den tinar innan middagen.

Torka av överflödig marinad innan du grillar köttet och pensla med olivolja.

Då får du en jämn och fin grillyta och minskar risken att det bränns.

Salta och peppra lätt på båda sidor under grillningen.

Grillning på gång vid Fuluälven

Vill du ha fler tips till sommarens alla grillmiddagar så får du väldigt gärna stötta mitt matbloggande genom att köpa min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Idag och i morgon söndag kan du träffa mig och min syster Monica när vi kommer att ha gårdsloppis i Jämtland och delta i Loppisrundan i Nälden, du hittar oss på Näldenvägen 41.

Jag kommer att ta med några av mina kokböcker också, om du vill passa på att köpa ett signerat exemplar.

Här nedan följer några bilder från vår härliga utflykt till Nipfjället och en från Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär.

Jag är så lycklig att jag efter de senaste årens träning nu klarar av att gå även lättare vandringar i fjällterräng.

Städjan

Loke på Nipfjället

Nipfjället

Vilopaus med Öländska bönchips, torkat renkött, avokado, paprika och parmesan

Utflyktsmellanmål

Jag vid Njupeskär med syster Monica, systerdotter Martina och Loke

Baguetteröra med salami och gurka
Nu måste jag bara ge er tips om denna galet goda röra jag gjorde tidigare. Är ni som jag en som bara älskar smörgåsar, frallor, baguetter och gärna handlar på bagerier nu på sommaren? Det doftar ju så gott när man går förbi så man måste bara köpa mig sig nybakat bröd hem. När värmen […]
Hot jalapeno toast
Varma sköna dagar och heta toast! Går supersnabbt att göra i toastjärn eller paninigrill. Gör ett gäng när du ändå håller på, de är faktiskt väldigt goda att äta kalla också och ha med sig till stranden till exempel. Jag får väl också säga grattis Sverige till stundande kvartsfinal, även om jag inte tittar på […]
Hitta din favoritgröt – basrecept som är lätt att variera!
God morgon på er! Nu har jag ätit min mättande gröt som frukost i ett antal månader…  sedan i höstas faktiskt av bilden att dömma ;) Frukosten funkar fint för mig och den är lätt att variera med lite olika råvaror och smaksättning. Jag brukar göra min gröt på kvällen innan den ska ätas och […]
Omelett chili cheese

Sugen på något stark och cheesy? Men har inte all tid i världen på en lunchrast att fixa till något gott? Då är denna omelett ett riktigt hett tips. Mättande och bara så god! 😉 Allt du behöver är ett par ägg, en skvätt mjölk, ost och nån form av chili. Inlagd jalapeno, fefferoni eller bara chiliflakes. Allt funkar.

1 port

Det här behöver du :

3 ägg

1 dl mjölk

Salt

3 skivor cheddarost

2 msk finhackad fefferoni

GÖR SÅHÄR :

Vispa ihop ägg och mjölk med saltet. Hetta upp en stekpanna. Slå i smeten och sänk direkt värmen till låg. Låt omelett stelna på ytan. Lägg på finhackad fefferoni och rulla ihop några skivor ost och lägg i mitten. Vik över ena halva på mitten och sen den andra. Tippa över omeletten på en tallrik så den hamnar upp och ner. Skär ett snitt i mitten med en vass kniv. Toppa med extra ost och lite fefferoni. Klart!

Slå äggsmeten i het stekpanna och sänk sedan värmen till låg. Lägg på fyllning i mitten när omeletten stelnat något på ytan.

Vik ihop och vänd upp på tallrik, skär ett snitt i mitten. Ät och njut!

Våfflor, bästa grundreceptet!

Våfflor!! Alla älskar väl våfflor? Speciellt insnöade sportlovs-barn skulle jag tro. 😉

Jag var iväg tidigare idag på förmiddagen till norra Öland och hade lovat barnen att vi skulle grädda våfflor när jag kom hem. Våffeljärnet är inte en kökspryl som används så flitigt här hemma så vi fick leta i alla skåp för att till slut hitta det. Men visst är det gott!

Det finns ju otaliga recept för de perfekta våfflorna. Sodavatten för extra luftiga och frasiga våfflor eller massor med grädde i smeten som de riktigt gammaldagsa från förr men jag tänkte ge er ett grundrecept för lagom frasiga, lite tjockare och fylligare våfflor, förmodligen också det billigaste.

De lämpar sig även för matigare varianter med rödlök, creme fraiche och löjrom till exempel.

Jag har använt mjöl, mjölk, ägg och bakpulver som bas, smöret för lite frasighet och för att slippa ”smöra” laggen vid varje gräddning.

Dom blir väldigt goda och när de kallnat blir dom lite sega och råkar man då ha några våfflor över så släng dom i stekpannan så har du härligt ”nygräddade” stekpannebröd. Värma dom i micron blir inte lika gott så ge dom en skjuts i pannan istället så dom får lite yta så har du trollat fram goda frukostbröd.

10 – 12 våfflor

Det här behöver du :

6 dl mjöl + 4 tsk bakpulver

4 dl mjölk

4 ägg

150 gram smält smör

GÖR SÅHÄR :

Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Vispa ner mjölken och äggen ett i taget. Vispa sist ner smöret i smeten.

Minipajer med köttfärs

Bra mat att ha i frysen är pajer och piroger som är smidigt att ta fram till mellanmål, utflykt till skidbacken eller att ta med som en enkel lunch till jobbet. Jag brukar passa på att göra sånt på helgerna så det finns till vardags när tiden ibland är knapp. Dessa små pajer har jag gjort med en riktigt god köttfärsröra. Krämig av färskost med lite hetta och massor av smak. Tokgoda, som nån sa här hemma ikväll! 😉

16 st

Det här behöver du :

1 sats pajdeg, se recept längre ner

Köttfärsröra;

400 gram blandfärs

200 gram inlagd, grillad paprika (avrunnen)

2 finhackade vitlöksklyftor

1 msk tomatpuré

1 msk torkad oregano

1 msk D’Elidas chilisås

200 gram philadelphiaost

Salt

Tellicherry svartpeppar

Äggstanning;

3 ägg

2 dl grädde

Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :

Hetta upp en stekpanna och bryn färsen tillsammans med grillad paprika, finhackad vitlök, tomatpuré och oregano. Tillsätt sedan chilisås och philadelphiaost. Rör ihop och smaka av med salt och peppar.

Vispa ihop ägg, grädde salt och peppar till äggstanningen.

Förbered pajdegen i god tid så den hinner få vila i kylskåpet minst en halvtimme. Kavla ut den ca 0,5cm tjock och ta ut 16 stycken rundlar, lite större än aluminiumformarna. Tryck ut dom i formarna och fyll med köttfärsröran. Överbliven deg kan du kavla ut och skära i remsor att lägga i korsmönster på pajerna. Slå över äggstanning och grädda ca 15 minuter i 200 grader.

Pajdeg :

400 gram vetemjöl

250 gram smör

4 msk kallt vatten

GÖR SÅHÄR :

Mät upp vetemjöl i en bunke. Tillsätt kallt smör i tunna skivor och nyp snabbt ihop degen till finfördelade smulor. Tillsätt vattnet och forma till en slät deg. Slå in i plastfolie och låt vila i kylskåp en halvtimme. Ta ut degen och lägg den mellan plastfolie och kavla den till en tunn platta, 0,5 cm.

Grädda ca 15 minuter, 200 grader i nedre delen av ugnen.

Servera med en vitkålssallad och tomater.

Smaklig spis. Det enda som fattas här i bild är en liten klick kall vitlökssås också! Supergott när dom är varma. 😉

Piroger med het köttfärsröra

Äntligen onsdag och dags för slutkvalet i Sveriges mästerkock! Ni tittar väl? Det är lika roligt varje år att titta då man alltid känner igen någon matbloggskollega eller följare sedan tidigare som anmält sig. Jag minns när Jennie Benjaminsson var med 2011. Hon var en av mina första följare här på Kryddburken och jag har även följt hennes egen resa från starten av matblogg till idag, och så stolt jag var över henne såsom hon spurtade upp sin karriär i raketfart.

I år tycker jag ni ska hålla utkik efter ”snubben i hatten” Arne. En riktigt duktig kock som deltar med otrolig talang och känsla för rustik och rejäl mat men också en duktig fotograf. Ni hittar honom bland annat på instagram – @arnesmat. Heja på nu alla duktiga kockar.

Av mig ska ni få ett gott recept på köttfärspiroger. När man bara känner för att stå och dona lite extra i köket och njuta av dofterna och smaka av till perfektion av eget tycke.

Goda, kryddiga piroger som sakta trollas fram med lite hetta gjorda av pajdeg, serveras med en blandad sallad dressad med vitlökssås. Gott till TV:n en onsdagkväll eller som mellanmål en torsdag… ?

 

16 st

Det här behöver du : 

1 sats pajdeg, se recept längre ner

300 gram nötfärs

1 burk majskorn

2 hela tomater

1 dl ketchup

2 msk finhackade gröna jalapeno

2 msk D’Elidas chilisås

1 tärning grönsaksbuljong

2 msk malen, söt paprikapulver

Salt och peppar

 

GÖR SÅHÄR : 

Förbered pajdegen och låt vila i kylskåpet en halvtimme innan du kavlar ut den. (Färdigköpt på rulle funkar också)

Hetta upp en stekpanna med rapsolja och fräs på färsen tillsammans med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna något innan du fyller pirogerna. Färsen kan med fördel förberedas nån dag innan.

Kavla ut pajdegen ca 0,5 cm och ta ut runda mått ca 10 cm i diameter. Lägg på en rejäl rågad matsked på varje. Vik ihop, kanta med gaffel, gaffel och pensla med uppvispat ägg. Strö över sesamfrön.

Grädda i 200 grader ca 15 minuter i nedre delen av ugnen.

Blir det färs över, servera extra vid sidan om eller spara i en burk i kylskåpet och använd som pålägg till knäckebröd! Supergott!

 

Pajdeg :

400 gram vetemjöl

250 gram smör

4 msk kallt vatten

 

GÖR SÅHÄR :

Mät upp vetemjöl i en bunke. Tillsätt kallt smör i tunna skivor och nyp snabbt ihop degen till finfördelade smulor. Tillsätt vattnet och forma till en slät deg. Slå in i plastfolie och låt vila i kylskåp en halvtimme. Ta ut degen och lägg den mellan plastfolie och kavla den till en tunn platta, 0,5 cm.

 

Jag föredrar pajdeg till just färspiroger då den håller ihop bättre och inte ”läcker” eller spricker lika lätt som tex pizzadeg om man skulle fylla dom för mycket. Piroger med för lite fyllning och mest deg är inte gott då fyll på rejält istället.

 

Servera med en blandad sallad, dressad med vitlökssås. ?

Frasiga piroger med godaste fyllningen

Ni som följer mig på instagram – @kryddburken såg igårkväll bilder på pirogerna jag gjorde och självklart ska ni få recept på fyllningen som bara är sååå god!

12 st

Det här behöver du :

2 rullar färdig smördeg, jag använder ICAs

1/2 purjolök

1 förp bacon

2 hg rökt skinka

200 gram philadelphiaost

3 msk créme fraiche

1 tsk D’Elidas chilisås

Svartpeppar

Ca 150 gram ost, jag använde en lagrad skördeost

GÖR SÅHÄR :

Strimla bacon och knaperstek, låt svalna. Finhacka purjolök och blanda med bacon, hackad skinka, philadelphiaost, créme fraiche, chilisås och svartpeppar.

Rulla ut smördegsbottnarna och skär varje i sex fyrkanter. Klicka ut fyllningen. Toppa med en god riven ost, gärna en smakrik och lagrad. Fukta kanterna på smördegen med vatten. Vik ihop till trekanter och gaffla. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.

Grädda ca 10-15 min i 200 grader tills de blir härligt gyllenbruna.

Fyllningen på plats. Toppa med ost innan du viker ihop dom.

Grädda ca 10-15 minuter i 200 grader tills de blivit härligt gyllenbruna.