Hjälp muurikka med ditt bästa namnförslag! TÄVLING


Muurikka behöver din hjälp med förslag på ett nytt namn till deras wok. En wok är ju en wok och alla vet vad man kan göra i en wok, men med muurikkawoken kan fantasin flöda några snäpp ytterliggare och det är där vi behöver er hjälp! Kom med ditt förslag (lämna i kommentarsfältet) på namnändringen som gör att muurikkas wok får ett mer rättvist namn för sin produkt.

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!

En regel är att namnet måste innehålla ordet ”muurikka”, sen är det fritt fram för ditt bästa tips.

En vinnare koras för bästa förslag och självklart är vinsten just en wok också! :-P
Tävlingen pågår fram till och med söndag den 16 september, därefter presenteras vinnaren här på kryddburken.


Muurikka wok, 43 cm

Fakta:
Djup ca 8,5 cm, 3 st ca 22 cm långa löstagbara ben
Tillverkad av varmvalsat stål
Vikt 5 kg

Ca butikspris: 1395:- 
Art.nr.: 840195


Du har väl inte missat dessa stora köttbullar i tomatsås som fått puttra i woken, ett oslagarbart recept för hela familjen! Här är woken placerad på muurikkas sommarkök men kan enkelt flyttas och benen skruvas på för att användas med gasol eller över öppen eld.

 

Tävling i samarbete med MUURIKKA

 

Holistics kokosolja till extrapris!

Nu kan man köpa Holsitics kokosolja för endast 149- (ordpris 169-) om man anger rabattkoden Kokosolja i rabattkodfältet.
Koden endast giltig till 31/8-12.

Holistics kokosolja är kallpressad, oraffinerad och tas från unga kokosnötter då de har högst näringsvärde.
Används till matlagning, stekning och bakning, men är även bra vid hudproblem som torr hy och utslag.

Vill du delta i en tävling för att vinna deltagande i Holistic föreläsning så gå in här på Facebook

Varför inte passa på att då också köpa lite kokosnötsmjöl när du ändå är igång!

 

 

Bloggar etiketter: ,

Boktips: Brödberoende

Nu äntligen har jag fått läst boken Brödberoende av Hjärtläkaren William Davis.
Du hittar den på adlibris och Bokus

Boken bekräftar mycket av det som jag själv studerat mig fram till via internet och mina slutsatser jag dragit av de studierna och min egen upplevelse på egen kropp. Den bekräftar att spannmålet/vete/gluten är den absolut i särklass största boven av alla  bovar i ohälsodramat. Den leder den tävlingen med hästlängder.

Det skadar aldrig att läsa mer om sådant man upplever sig veta, detta stärker alltid ens förståelse .

Han börjar med att berätta om vetets utveckling genom årtusenden och den skrämmande utveckling den genomgått bara de sista femtio åren. Vilket gör att dagens vete är långt ifrån det vetet som våra mormödrar och farmödrar bakade med. Det är tom lika stor skillnad på det gamla vetet och det nya som det är mellan oss och chimpanserna. Vi ser ju förvisso skillnaden med ögonen , det gör vi kanske inte lika väl på gammalt vete och nytt vete om man inte vet vad man ska titta efter…

Uttrycket så som sädesfälten böja sig för vinden… då var de över en meter långa numera är de ca 40-60 cm..
Sedan är de så förädlade att de första kromosomerna vetet började  med  för 10.000 år sedan var endast 14 till antalet nästa 28 osv…, vetet har förmågan att behålla alla kromosomerna från  både “mor och far”.

Han går väldigt väl igenom glutenets beskaffenhet och vad det gör med oss.
Han  menar på att vetet/spannmålet har en både immunologisk och neurologisk effekt på oss.
Han går väl igenom hur det kommer sig att vetet/spannmålet/glutenet ger en beroende effekt i hjärnan dvs  bildar opiater. man förstår precis sammanhangen, och varför så många upplever och säger inom lchf att det svåraste att sluta med är bröd.
Man tom upprätthåller det i viss mån genom att fortfarande köpa lågkolhydratsbröd med vetemjöl och vetegluten extra tillsatt, man äter också gärna sina finncrisp och eller ryvita…

Han går fantastiskt utmärkt igenom “kolesterol sammanhangen” och även där får man en klar bild om vad som klaggar igen kärlen och inte är det fett. Han nämner i det avnittet att kött o fett innehåller triglycerider men det gör inte kolhydrater och där uppstod misstaget att varna för kött o fett.  Det som händer kort är att äter man triglycerider så tillverkar inte kroppen det, äter man kolhydrater så stiger den produktionen i taket…
Han kallar det leverns alkemi de novo lipogenis,  levern som omvandlar socker till triglycerider som sedan paketeras till VLVL-partiklar som lägger sig som gröt på kärlens väggar…

Det enda kapitlet jag undrar över är när han pratar om sur och basisk föda, dvs att kött är surt och skapar sura kroppar och grönsaker är basiska och balanserar upp en sur kropp, vi ska vara basiska. I detta kapitel nämns flera folkslag som äter så, men inte ett ord om inutierna som icke torde fått någon basisk föda att tala om…
Detta kapitel håller jag mig tveksam till, om inte någon annan kan få mig att förstå.

Han avslutar med de traditionella recepten och säger också att han tycker vi ska hålla nere mejerierna  allt utom osten.
Smör lyfter han inte fram, utan bara ost. Jag vidhåller min förståelse att obehandlade mejerier är av nytta för oss och det kan vara därför han nämner ost, för en del ostar görs ju av opastöriserad mjölk, så som Gruyere och Appenzeller. Då får vi konserverad obehandlad mjölk med alla näringsämnen kvar ;)

Några kul rader i boken som får avsluta recensionen är angående att  fasta är enklare än du tror , då jag ju praktiserar detta fastande måste detta nämnas:
Förmågan att fasta bekvämt är naturligt, oförmågan att inte kunna uthärda mer än några timmar utan kaloritillskott, innan man maniskt söker efter det, är onaturligt.

Köp boken, läs boken och ge bort boken!

 

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

TÄVLING!

Självklart gillar ni som kan Stevia Vitals facebook sida och deltar i tävlingen!
Fina vinster ;)

Bloggar etiketter: ,

Cantadou färskost – vinnaren är…


”På mitt och pojkvännens favoritställe i Sillvik, Göteborg. Med ryggen lutad mot en klippa, blickandes ut över Göteborgs skärgård. Med en nygräddad, fortfarande varm baguette och cantadou vitlök/basilika! Det hade nog gjort att jag fått flashbacks till tiden jag bodde i Frankrike. Så såg min frukost ut då!”

Med den kommentaren gratulerar jag vinnaren av 5 varucheckar Cantadou!
Grattis Malin!

Maila mig (kryddburken@telia.com) dina adressuppgifter så kommer checkarna på posten.


Inlägg och tävling i samarbete med Cantadou


Tävling; ”Finaste midsommartårtan” för 3:e året i rad…


Nu är det dags igen! Tävlingen ser ut som tidigare. Du bakar en fin midsommartåra, tar en bild, mailar bilden till mig efter midsommarhelgen och du är med i tävlingen om ”Finaste midsommartåran”!

Förutom äran så har jag ett hemligt paket till vinnaren! Så sätt igång och förbered tårtbaket! ;-)

Temat är såklart midsommar + tårta, sen är tolkningar därefter fria!

TÄVLINGSREGLER :

  • Maila din tårtbild till kryddburken@telia.com märkt ”Midsommartårta”
  • EN tårtbild/bidrag per person
  • Din bild är önskvärd i 500 pixlars bredd
    (har du inget bildprogram och kan redigera själv så fixar jag de)
  • Senast fredag den 29:e juni behöver jag ha ditt bidrag.
  • Länka gärna tävlingen vidare via din blogg eller facebooksida.

Lätt som en plätt! Ni hänger väl på??
Förra årets bidrag (45st) midsommartårtor :
http://kryddburken.se/2011/06/30/rosta-pa-finaste-midsommartartan-45st-tartbilder/
och kanske kan du även hitta lite inspiration till just din tårta! :-P


Midsommarbakelser med jordgubbar & körsbär, recept här >>

Tävla och vinn varucheckar från Cantadou färskost


Nu har du chansen att tävla om 5 varucheckar cantadou färskost. Beskriv hur just din stund med cantadou skulle kunna se ut! Tävlingen pågår till och med måndag 25/6 efter midsommarhelgen.

Tävling i samarbete med Cantadou 

 

 


Det behövs inte så mycket…


För en herrans massa år sen lärde en person mig en sak ; Att ta vara på dom små stunder och njuta av det lilla! Hur det nu kom sig så var vi bägge två vrålhungriga, hade inte mycket pengar på fickan och hade fart och flängt en hel dag i en varm bil med trötta, flåsande hundar. Plötsligt ber hon mig stanna bilen utanför en liten ICA-butik… Hon springer in i affären och kommer tillbaka lika snabbt med en påse ciabatta och en liten burk cantadou färskost…

Va de allt sa jag??! Aningens skeptisk…

Hon lotsade ut mig på småvägarna genom skogen, ner till en liten sjö. Där åkte påsen och den lilla asken färskost fram. Jodå, det går att bre på färskost med insidan av locket om man är flink, och bröden kan man bryta isär… Sen satt vi där på en brygga med spegelblank sjö framför oss, hundarna badade och vi bara njöt av tystnaden och aldrig nånsin har väl bröd och färskost smakat så gott som det gjorde där och då! Det behövs inte så mycket när man tänker efter, och mätta blev vi!

Just cantadou har kommit med en ny smak av basilika och gräslök som nog är den godaste hittills tycker jag. Även om jag älskar 4 peppar i såser så är nog denna nya favoriten till ostbricka… Eller jag menar ciabatta… :-P

Kan tänka mig att den passar extra bra i sommar, bland annat tillsammans med jordgubbar, rädisor & tomat. Har ni provat?

Om inte får ni hålla utkik här i dagarna då jag snart kör en favorit-i-repris-tävling med cantadou i vinstpotten!

 


Färskpressad morgonjuice med jordgubbar & lime


God förmiddag solstrålar! Är ni pigga och glada? Efter nattens åskoväder med blixt och dunder så siktar vi väl in oss på en strålande dag, fylld av energi. Luften är frisk och solen skiner, vi laddar med extra solgul, färskpressad juice och väcker smakerna med en gnutta lime och jordgubbar, det kan väl aldrig vara fel? ;-)

Och som ni alla vet så närmar vi oss midsommar och SJÄLVKLART ska vi ha en midsommartårta-tävling även i år! Börja klura redan nu! Jag lägger upp info om tävlingen strax innan midsommar, sen har ni över helgen på er att bak och fota och skicka in era bilder till mig som sedan kommer publiceras här på kryddburken för en omröstning!

Temat är såklart midsommar + tårta, sen är tolkningar därefter fria!

Förra årets bidrag (45st) midsommartårtor :
http://kryddburken.se/2011/06/30/rosta-pa-finaste-midsommartartan-45st-tartbilder/

Nu ska vi ut och öppna upp loppisen!


Apelsiner och lime, är man inte vaken efter den morgondrinken så vette tusan… :-P


Morgondrink med extra allt!


Solrosblomman som Joline fick av Nicke på avslutningen. Har dom en tendens att sloka i buketten så kan man snitta dom precis under blommar och sätta i en fin skål på fot istället!


Juciepressen kommer från syster lycklig och jag bara älskar den pigga solgula färgen på den. Ja, 50-tals nostalgin framförallt förstsås! ;-)  Ha en fin dag allihopa så ses vi igen lite senare…

Är du en duktig vardagskock? Tävla med Milda!


Du har väl sett reklamen på TV redan? Mildas vardagskockar som visar sina talanger och knep i köket för en godare vardag. Passa på du också, var med och tävla i Mildas tävling; ”Mildas vardagskock” 

Tycker du om att laga mat? Vill du visa upp dina kokkonster i TV-rutan? Det räcker så - Skynda dig in och läs hur du ska göra eller titta på filmen hur det kan se ut och hur du går tillväga för att bli mildas vardagskock!

Se filmen här >>

Här har jag gjort en väldigt enkel ”lax-i-ugnen-rätt”. Kan du göra det bättre? Piffa upp vardagsmaten lite till? Ta chansen och var med och tävla, jag vet att ni är grymt duktiga många utav er så varför inte satsa på en liten TV-karriär när ni ändå lagar mat? :-P

4 port
Lax i form med färskost, citron & dill

Milda culinesse till formen
4 laxfiléer
200 gram färskost
1 msk fiskfond
Rivet skal från 1 citron
Pressad saft från 1 citron
1 knippe klippt, färsk dill
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Smörj en ugnsfast form med milda culinesse. Lägg i laxfiléerna. Rör ihop resten av ingredienserna, smaka av med salt och peppar. Bred ut ovanpå laxfiléerna. Ugnsbaka i 200 grader ca 20-25 min.


Smörj en ugnsfast form med milda culinesse.


Bred ut färskoströran ovanpå laxfiléerna. In i ugnen ca 20-25 min i 200 grader.

MILDAS hemsida >>


(Inlägg i samarbete med Milda)