Ligger i en ambulans med blåljus och prio ett larm mot Sahlgrenska…


Det var nu en månad sen snart.

Kortfattat efter att ha mått dåligt både fysiskt och mentalt en längre tid på grund av sömnlösa nätter, värk i foten och på tok för mycket värktabletter rann bägaren över till slut. Åkte in akut hemifrån i ambulans till Kalmar lasarett. Vidare därifrån till Sahlgrenska i Göteborg. Dubbelsidig lunginflammation, njurar och lever som slagits ut. Att söka akut var ett faktum trots min skräck och motvilja för sjukhus och dessutom ambulanser men jag mådde inte bra… 

I Kalmar konstaterades att jag behövde intensivvård för lever o njurar av specialister så det utfärdades SOS trafikvarning på radion när vi åkte mot Sahlgrenska i Göteborg. Där låg jag i ambulansen, livrädd med feber och darrade med blåljus och sirener och allt jag såg var suddiga fartstreck genom det lilla fönstret… Det tog inte längre än 1,5 h drygt så undan gick det och för varje mindre sjukhus vi närmade oss förberedes ett eventuellt stopp för intubering om det hade behövts men vi hann till Göteborg och jag har nog aldrig hållit någon så hårt i handen som narkossköterskan som under denna resa.

Under första natten på CIVA blev jag sämre och de beslöt att söva ner mig med respirator. Några dagar senare var läget inte lika kritiskt så jag flögs i helikopter tillbaka till Kalmar där dom fortsatte vårda mig, fortfarande i respirator.

Sju dygn nedsövd totalt. Ojojoj så svamligt, vimsigt, snurrigt allt blev sen när jag väcktes. Kunde inte prata utan att sluddra, inte äta eller hålla i ett glas vatten ens. Efter några dagar med sond får jag börja äta finskuren och lättsmält mat så smått, fortfarande matandes och vatten med sugrör. Lungorna var så pass ”hängiga” att de fick klippa av sugrören till hälften för jag hade ingen kraft att suga.

Stå på benen, finmotorik, närminnet och verklighetsuppfattningen var som bortblåst. Nånting jag jobbar med dagligen. Ett par veckor på intensiven och avslutningsvis träning, provtagningar och vila på medicinavdelningen har nu passerat och igår blev jag utskriven helt. Mina njurar är helt återställda och resten av alla prover också utom levern som har en bit kvar men värdena går åt rätt håll och Löt kommer följas upp noga kommande tid. 

Jag sitter fortfarande i rullstol men gåtränar med stöd och för varje dag blir det bättre och bättre med både styrka och balans. Det är skönt att vara hemma igen men jag har mycket träning framför mig innan allt är som vanligt. Nästa mål är att kunna STÅ och klä på mig, att skära maten på tallriken och kunna sätta upp håret själv. Sen ska jag bearbeta allt mentalt också. Ja, inte bara jag utan familj och släkt också. Nicke & barnen o mamma & Sanna har varit hos mig varje dag sen jag kom till Kalmar. Dom var även med i Göteborg och det har verkligen varit en trygghet och fått timmarna om dagarna att gå. Är så tacksam att det finns en högre makt som inte valde att ta mitt liv ifrån mig. Va rädda om varann och era nära och kära det är inte alltid man får en andra chans…

Ni är många som frågat o undrat vad som hänt så därför skriver jag detta inlägg. Undanbeder mig ytterligare frågor då det är påfrestande att skriva om… 

Kramar Linda 

Rimmade, honungsmarinerade kycklingklubbor med pasta och fetaostsallad

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.106123648583889,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Hallå! Hoppas ni har det bra därute. Jag ser att det är full aktivitet just nu runt midsommarmat, tårtor och dessert. Och det har trillat in många fina tårtor i mailen redan till tävlingen ”Årets finaste sommartårta 2016” – fortsätt skicka in era bidrag. Superkul och så roligt att få presentera alla bidrag sen.

 

Den sista perioden här hemma har varit minst sagt turbulent som ni kanske förstått både ni som följer mig privat på fb och instagram och även Norpans sida.

 

I min råttuppfödning har jag köpt in två nya små individer. En blue hona på 5 veckor och en champagne hane, lika gammal. Introduktionen av honan blev lite stökig och olyckligtvis så blev min fina Norpan biten i svansen som i sin tur resulterade i en ”avskalad” svans och extrem smärta. Jag bestämde mig ganska fort att det måste åtgärdas då hon bokstavligen hade väldigt ont så igår åkte vi in till Läckeby djursjukhus så hon fick bli opererad. Mer om allt detta finns att läsa på Norpans FB och även Norpans instagram.

 

Självklart händer alltid olyckor på helger och under jourtid, hela kalaset kostade 5500 kr men med försäkring betalade jag endast 920 kr. Det är en påminnelse till alla att ha sina djur försäkrade när något sånt här händer. Dygnet har gått bra men tratten vill hon dock inte ha på sig efter att vi kom hem och hon piggnat på sig lite men hon är otroligt duktig och låter bandaget vara. ♥ Med smärtstillande metacam och lite extra god mat samt värmeflaska under filten i sjukburen mår hon under omständigheterna väldigt bra och är pigg och glad och verkar inte ha ont som innan då hon nästan skrek så fort svansen nuddade underlaget. Snart är hon helt återställd, dock med en bit kortare svans. Om 10 dagar ska jag ta bort de sju stygnen hon har på lilla svanstippen därefter får hon sakta återgå till sina tjejer i flocken igen.

 

Under dessa dagar har jag mött många olika reaktioner från folk både privat och inom handel/vård som höjer ögonbrynen och en del himlar med ögonen och skakar på huvudet. Att överväga prisförslag och avlivning hos veterinär var jag heller inte intresserad av så ni kanske förstår att även dessa små djur ligger mig väldigt varmt om hjärtat och inget jag skulle tveka en sekund för att göra allt jag kan för. Många anser och tycker att det är inte VÄRT det… För en råtta??!

 

Varför? Ett liv, en familjemedlem hos oss, en trogen liten vän i ur och skur som jag älskar såsom jag älskar alla mina råttor skulle jag inte vika en tum från deras välmående. En prioriteringsfråga tycker många vad man lägger sina pengar på?! Är det??

 

Alla hobbys kostar väl? En del gillar ormar, spindlar, resor, märkeskläder, alkohol, trädgård, inredning etc etc som dom lägger sina pengar på. Jag lägger mina pengar på det som JAG älskar i livet! Jag har på senaste tiden efter sista råttkullen lagt ner massor med tid på mina råttköpare, på att skapa trygghet, ett nätverk och rutiner för våra djur och deras välmående så när jag blir kritiserad, ifrågasatt tar jag väldigt illa upp då jag tycker man ska respektera andras val här i livet. En råtta är er råtta, precis som en hund är en hund! För mig är det ingen skillnad. Döm inget djur förrän du träffat det. <3 Många som haft lite råttfobi har efter att dom varit här blivit omvända och det tyder enbart på förutfattade meningar anser jag. Så är det med det! 

 

Nu till dagens middagstips! 

Billiga kycklingklubbor finns ofta i affären och ska man inte använda just precis samma dag så släng ner dom i en skål med saltlag över natten. Dom blir otroligt möra, saftiga och med en fin sälta. Sen kan du grilla, steka i ugn eller röka dom, vilket du vill.

 

Här har vi gjort en enkel fetaostsallad med oliver och pastaskruvar till. Kalla kycklingklubbor är dessutom perfekt att packa ner i utflyktsväskan till stranden i sommar. Jag brukar ta en kylklamp inlindad i tidningspapper som jag sedan lägger ihop med en burk kyckling i en påse och knyter ihop. Håller sig kallt ett par timmar i alla fall.

 

Saltlag till ca 1 kg kycklingklubbor :
ca 1½ liter vatten
1½ dl salt (finkornig)
2 msk strösocker
2 msk vita och svarta pepparkorn

 

GÖR SÅHÄR : 

Vispa ihop alla ingredienserna i en skål/bunke tills salt och socker löst sig. Lägg ner kycklingklubborna, täck med plastfolié eller lock och låt stå i kylskåp minst 12 timmar. Ta sedan upp och pensla på glaze eller torra kryddor före ugn, grill eller rök.

 

Dessa kycklingklubbor kryddade jag med malen paprika, svartpeppar, soya och penslade med flytande honung, lät dom ligga i kylen ca 12 timmar till i kylen och därefter åkte dom in i ugnen i 175 grader ca 30 min. Vänd efter halva tiden. Serverade dom med feaostsallad och pasta.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.06980003416538239,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.09556854516267776,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

fetaostsallad_sallad_tillbehör_recept_fetaost_kycklingklubbor_recept_tips_lunch_enkelt_lättlagat_snabbt_billigt_kyckling

Fläskkotletter i ädelostsås

kotletter_fläskkotletter_ädelost_ädelostsås_kvibille_sås
Hej allihopa! Hoppas ni har det haft en fin dag idag. Vi har nyss kommit hem från Kalmar sjukhus med Joline då hon olyckligt klämde sin hand i en dörr i skolan tidigare idag. Strax efter lunch hämtade jag henne i skolan och vi åkte till vårdcentralen för att senare få en remiss till röntgen i Kalmar. Tack och lov visade röntgen inget brutet eller nån spricka så handen är bara rejält ”smälld” och gör ont. Men som den ”brutna-händer-mästarinna” jag är så är jag såklart rustad till tårna med hjälpmedel. Svarta stödskenor med spännen till både höger och vänster hand fanns hemma så nu har hon en sån på sig för att ge lite extra stöd ett par dagar. Middag intogs på McDonalds efter 5 långa timmar innanför vita sjukhusväggar! 😛

 

Nu ska vi däremot krypa ner i soffan och se nåt på TV. Dagens recept är en variant på fläskkotletter med en galet god skysås med ädelost, perfekt när man fått lite över från ostbrickan… 😉

 

4 port
Det här behöver du : 
4 – 6 fläskkotletter med ben
Smör till stekning
3 msk koncentrerad oxfond
1 msk kinesisk soya
4 dl vatten
Maizenamjöl + vatten till redning
140 gram kvibille ädelost
Salt och peppar

 

GÖR SÅHÄR : 
Snitta fettkappan på kotletterna med en vass kniv. Bryn i het stekpanna med smör så de får gyllenbrun färg. Tillsätt fond, soya och vatten och låt bräsera på medelvärme ca 45 minuter. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smula ner ädelosten och smaka av med salt och peppar.

 

kotletter_fläskkotletter_fläskkött_ben_griskött_kniv_global
Fläskkotletter med ben är godaste då man ska bräsera dom i sky. Benen ger otroligt god smak.

 

fläskkotletter_kotletter_möra_bräsera_sås_skysås
Bräsera ca 45 minuter tills kotletterna är härligt möra och släpper från benen.

 

godaste_kotletter_fläskkotletter_skysås_sås_möra_saftiga
Vispa ihop lite maizenamjöl med vatten och sila ner i såsen för en tjockare konsistens.

 

fläskkotletter_skysås_kotletter_sås
Låt koka upp nån minut.

 

potatis_husmanskost
När potatisen är färdigkokt…

 

ädelostsås_ädelost_kvibille_skysås_kotletter_fläskkotletter
Smula ner ädelosten i såsen och servera. Jag tycker det är jättegott med lite bitar av osten men vill du ha en slät sås så vispa ut klumparna.

 

fläskkotletter_ädelost_ädelostsås
Smaklig måltid. 😛

Hamburger-torsdag + filmtips!

burgare
Hej igen!
Nu har jag då äntligen dragit mig upp ur sängen och snörvlat mig iväg till affären. Vilken långdragen förkylning. Näsan är helt röd och fnasig av allt snytande men febern är borta i alla fall. Låg i sängen hela dan igår, något uttråkad men med Netflix i telefonen går timmarna något fortare. Kollade på en så otroligt bra film som jag måste tipsa om – ”Barefoot”. Den handlar om Jay, en kille som sitter lite i skiten med skulder och ett allmänt trassligt liv. Han placeras efter en dom som städare på ett mentalsjuk där han får svabba golv… För att kunna ta sig ur skuldfällan måste han återta kontakten med sig förmögna familj och gå på sin brors bröllop och ta med sig sin flickvän. Som han inte har. 😉 En patient på mentalsjukhuset blir hans ”låtsas-flickvän” den helgen. Filmen är både galet rolig och lite sorglig men en klockren saga om både kärlek och svek och självklart blir slutet som man hoppas på efter mycket om och men. Kolla den om ni inte gjort det. 😛

 

Sen hann jag med att se dokumentären ”Supersize me”. Ingen ny film direkt men den har ett budskap som tål att reflekteras över och jag har inte sett den tidigare. Killen i filmen ska leva på McDonalds-mat i en månad. Både till frukost, lunch och middag. Ren skräpmat och man får se hur han förvandlas från ”före till efter” och hur hans kropp ganska fort försämras både fysiskt och psykiskt och att han plussar vågen med 11 kilo på bara en månad. Helt galet!

 

 

Det var dock väldigt många inslag med hamburgare, hamburgare och åter HAMBURGARE, så av nån konstig anledning trots filmens budskap så blev jag tokhungrig. Men som det sägs i slutet så behöver inte all skräpmat vara onyttig och förgöra kroppen, så idag blir det burgare här hemma och jag tror maken kommer bli väldigt glad när han kommer hem. Hamburgare en torsdag…? Ja, så går det när man är sjuk och MÅSTE kolla film hela dagarna… 😉

 

Bjuder på lite burgar-inspiration. Allt ifrån Miniburgare med vaktelägg, Börje Salming-burgare, extra-allt-burgare och såklart en tårt-burgare! 😉 Sugen på något recept? Bara sök efter ”BURGARE” eller ”HAMBURGARE” i sökrutan högst upp i högra hörnet.

 

burgare_hälsans_kök_vegetariska  burgare

hamburgare_teflonnät_grillnät  hamburgare_mini_minihamburgare

hamburgare_muurikka  hamburgare_hemmagjorda_färs

hamburgare_norrland_börje_salming  hamburgare_hamburgertårta_tårta

Pulled Beef och lite om allt som händer i mitt liv

Wonderbag Sweden

Spännande tider

Som jag skrev i förra inlägget så har jag fått ett riktigt roligt jobb, som receptkonsult till Ecocaféet i Östersund.

Sitter på tåget hemåt nu efter en mycket givande vecka i Stockholm, i morgon har vi första mötet med hela personalen kring caféet. Ska bli riktigt roligt att köra igång mer på allvar.

Ibland händer allt skoj på en och samma gång, så nu har jag lyckats få ett till spännande samarbete, denna gång med Wonderbag Sweden.

Jag har ju inte en reklamfinansierad blogg som många andra, det här är en av få gånger som jag tackat ja till ett erbjudande om ett receptsamarbete med ett företag.

Jag tror nämligen väldigt mycket på just den här produkten, den kan förändra livet för många fattiga världen över och är även riktigt bra ur miljösynpunkt.

Bild lånad från Wonderbag

Något som förstås passar mig som förespråkar det ekologiska och naturliga. Det här är matlagning unplugged, helt enkelt.

Wonderbag kommer från Sydafrika och är framtagen för att även fattiga familjer på landsbygden ska kunna laga näringsrik mat.

Framförallt i Afrika har de idag väldigt dålig tillgång till el och annat bränsle, så den här typen av icke-elektrisk långkokare kommer att underlätta vardagen för många.

För varje Wonderbag som säljs skänks en till familjer som har knappa resurser, en riktig bra form av välgörenhet. Här kan du läsa mer om Wonderbag Foundation.

Vi kommer att inleda ett samarbete kring mina recept på långkokt mat, känns förstås väldigt roligt att de tycker om mina grytor.

Här testade jag den energisnåla långkokningspåsen i stugan för några veckor sen, där jag bara har vedspis och gasol.

Bild lånad från www.thedrum.com

Den gångna veckan har varit fylld med fler spännande möten med inspirerande människor.

Det började i söndags när jag var med på Swedish Paleo Club’s första medlemskväll på restaurang Brickyard på Skånegatan på Söder.

Kvällen inledde med en presentation av klubbens grundare Cecilia Nisbet Nilsson.

Sen följde en riktigt intressant föreläsning av Karl Hultén, som tillsammans med Cecilia jobbar med Swedish Paleo.

Karl är mycket påläst och kunnig på området Paleo, med glutens inverkan på autoimmuna sjukdomar som specialitet. Läs mer om det här.

Lindha Vikström, Birgitta Höglund och Cecilia Nisbet Nilsson på Swedish Paleo

Lindha Vikström, jag och Cecilia Nisbet Nilsson på Swedish Paleo Club

Efter föreläsningen dukades en riktigt god buffé upp och det fanns gott om tid att prata med gamla och nya vänner med naturlig mat som gemensamt intresse.

Här skriver Marie Norder Aspholm om kvällen och här kan du läsa mer hos Lindha Vikström.

Paleo på Brickyard

Ett möte blev extra intressant för mig så det var riktigt bra på många sätt att jag deltog i kvällen.

Vi får se vad det leder till, återkommer om det framöver om det går som jag hoppas.

På onsdagen blev det en tur till Sörmland igen. Då var det dags för Lennart att delta i en kamratträff med sina gamla jobbarkompisar i flygvapnet så jag skjutsade honom till F11 i Nyköping.

Plevnagarden Bilden lånad från www.2.flen.se

Vi besökte Malmköping på semestern i Gnesta och då hittade jag ett mycket trevligt litet hotell, Plevnagården.

Ett militärsjukhus från 1800-talet som idag är ombyggt till ett modernt hotell, med all gammaldags charm bevarad.

Jag tycker om att bo på just såna här små mysiga ställen på mina resor.

Nu hade jag hela dagen för mig själv och kunde ägna den åt allt skrivjobb som den senaste tidens kontakter medfört.

En perfekt plats för det, tyst och lugnt på det fina rummet och så var det bara att gå ner och äta lunch när hungern kom.

En långpromenad runt den vackra köpingen blev det också innan det var dags att hämta Lennart framåt kvällningen.

Rum 111 på Plevnagården, Malmköping

Vi sov så gott i de sköna sängarna och fick en härlig frukost innan vi for vidare för att lämna hyrbilen i Gnesta.

Ägaren Susanne och jag hade ett långt samtal om mat, då vi båda blivit bättre av att se över intaget av gluten och laktos.

All mat som serveras på hotellet är laktosfri och man tänker nu också erbjuda gästerna fler glutenfria alternativ, också här kommer jag att kunna bidra med mina recept.

Specialfrukost på Plevnagården

Det var alltså inga som helst problem att få vår mat anpassad till LCHF/Paleo, vi bjöds på en riktigt god äggröra till bacon, avocado, tomat och lite frukt blev dessert.

Det är så spännande att se hur det gått framåt med medvetenheten om hur maten påverkar vår hälsa även inom hotell- och restaurangbranschen.

Här nedan följer ett av recepten från min Paleo-blogg, här anpassat för att kunna tillagas energisnålt i Wonderbag.

Det är som i många indiska rätter en hel del ingredienser, men slutresultatet blir försvinnande gott.

Pulled Beef

Pulled Beef 4-5 port

1 kg grytbitar av högrev

1 dl kokosolja

Havssalt

1 burk kokosmjölk

1 dl grovkrossade valnötter

1 dl färsk ingefära i små bitar

½ dl mango chutney

1 finhackad gul lök

3 finrivna vitlöksklyftor

2 msk gröna kardemummakapslar

1-2 msk garam masala

1 msk curry

1 msk mald koriander

1 msk gurkmeja

1 msk kanel

ca 1 msk salt

1-2 tsk spiskummin

1-2 krm cayennepeppar

1 pressad citron

Bryn grytbitarna väl runtom i en stekgryta, krydda lätt med salt.

Blanda ner valnötskross, ingefära, lök och vitlök i stekpannan, låt bryna med en stund.

Tillsätt alla torra kryddor och låt fräsa några minuter under omrörning.

Rör ner kokosmjölk och mango chutney. Koka upp, lägg på locket och låt puttra i 30 minuter.

Rör om väl och ställ ner grytan på ett underlägg i långkokningspåsen, lägg på tyglocket och knyt till ordentligt.

Sen är det bara att vänta tills köttet är mört, det tar ca 8 timmar.

Häll över citronsaften och dra isär köttet med två gafflar. Blanda om väl och smaka av om du vill ha mer salt eller hetta.

Servera med en sallad, kokta morötter, blomkålsris eller på en smörstekt skiva valnötsbröd.

Wonderbag och Le Creuset, en bra kombination :)

Wonderbag och Le Creuset, en bra kombination :)

Tips på olika tillagningsmetoder

I ugnen lagar du till grytan på 100º i ca 8-10 timmar och på spisen tar det ca  4-6 timmar.

I lergryta i ugnen på 150º ca 4-5 timmar. I en elektrisk långkokningsgryta blir köttet klar på ca 10 timmar på låg effekt.

Här ser man vilken stor energibesparing det blir av att knyta in den kokande grytan i en isolerande påse som Wonderbag, det blir verkligen klimatsmart matlagning.

Jag blev själv förvånad över hur väl den håller värmen, ungefär som en dunsovsäck på vintern.

Den fungerar också väldigt bra på motsatt sätt, som en kylbag.

Jag kommer att prova ta med kall mat i den minsta modellen på mina resor nu i vinter för att se hur den fungerar som kylväska i praktiken.

Bilden lånad från www.groupthink.kinja.com

images


Pulled Beef och lite om allt som händer i mitt liv

Wonderbag Sweden

Spännande tider

Som jag skrev i förra inlägget så har jag fått ett mycket spännande jobb, som receptkonsult till Ecocaféet i Östersund.

Sitter på tåget hemåt nu efter en mycket givande vecka i Stockholm, i morgon har vi första mötet med den hittills anställda personalen kring caféet. Ska bli roligt att köra igång mer på allvar.

Ibland händer allt skoj på en och samma gång, så nu har jag lyckats få ett till spännande samarbete, denna gång med Wonderbag Sweden.

Sen tidigare har Wonderbag ett receptsamarbete med Kocklandslagets Pi Le, så det är förstås riktigt roligt att de nu vill ha med även mig som sin ambassadör.

Jag har ju inte en reklamfinansierad blogg som så många andra, det här är en av få gånger som jag tackat ja till ett erbjudande om ett samarbete med ett företag.

Jag tror nämligen väldigt mycket på just den här produkten, den kan förändra livet för många fattiga världen över och är även riktigt bra ur miljösynpunkt.

Här kan du läsa mer om de olika modellerna och köpa dem direkt från Wonderbag Sweden.

Bild lånad från Wonderbag

Något som förstås passar mig som förespråkar det ekologiska och naturliga. Det här är matlagning unplugged, helt enkelt.

Wonderbag kommer från Sydafrika och är framtagen för att även fattiga familjer på landsbygden ska kunna laga näringsrik mat.

Framförallt i Afrika har de idag väldigt dålig tillgång till el och annat bränsle, så den här typen av icke-elektrisk långkokare kommer att underlätta vardagen för många.

För varje Wonderbag som säljs skänks en till familjer som har knappa resurser, en riktig bra form av välgörenhet. Här kan du läsa mer om Wonderbag Foundation.

Vi kommer att inleda ett samarbete kring mina recept på långkokt mat, känns förstås väldigt roligt att de tycker om mina grytor.

Här testade jag den energisnåla långkokningspåsen i stugan för några veckor sen, där jag bara har vedspis och gasol.

Bild lånad från www.thedrum.com

Den gångna veckan har varit fylld med fler spännande möten med inspirerande människor.

Det började i söndags när jag var med på Swedish Paleo Club’s första medlemskväll på restaurang Brickyard på Skånegatan på Söder.

Kvällen inledde med en presentation av klubbens grundare Cecilia Nisbet Nilsson.

Sen följde en riktigt intressant föreläsning av Karl Hultén, som tillsammans med Cecilia jobbar med Swedish Paleo.

Karl är mycket påläst och kunnig på området Paleo, med glutens inverkan på autoimmuna sjukdomar som specialitet. Läs mer om det här.

Lindha Vikström, Birgitta Höglund och Cecilia Nisbet Nilsson på Swedish Paleo

Lindha Vikström, jag och Cecilia Nisbet Nilsson på Swedish Paleo Club

Efter föreläsningen dukades en riktigt god buffé upp och det fanns gott om tid att prata med gamla och nya vänner med naturlig mat som gemensamt intresse.

Här skriver Marie Norder Aspholm om kvällen och här kan du läsa mer hos Lindha Vikström.

Paleo på Brickyard

Ett möte blev extra intressant för mig så det var riktigt bra på många sätt att jag deltog i kvällen.

Vi får se vad det leder till, återkommer om det framöver om det går som jag hoppas.

På onsdagen blev det en tur till Sörmland igen. Då var det dags för Lennart att delta i en kamratträff med sina gamla jobbarkompisar i flygvapnet så jag skjutsade honom till F11 i Nyköping.

Plevnagarden Bilden lånad från www.2.flen.se

Vi besökte Malmköping på semestern i Gnesta och då hittade jag ett mycket trevligt litet hotell, Plevnagården.

Ett militärsjukhus från 1800-talet som idag är ombyggt till ett modernt hotell, med all gammaldags charm bevarad.

Jag tycker om att bo på just såna här små mysiga ställen på mina resor.

Nu hade jag hela dagen för mig själv och kunde ägna den åt allt skrivjobb som den senaste tidens kontakter medfört.

En perfekt plats för det, tyst och lugnt på det fina rummet och så var det bara att gå ner och äta lunch när hungern kom.

En långpromenad runt den vackra köpingen blev det också innan det var dags att hämta Lennart framåt kvällningen.

Rum 111 på Plevnagården, Malmköping

Vi sov så gott i de sköna sängarna och fick en härlig frukost innan vi for vidare för att lämna hyrbilen i Gnesta.

Ägaren Susanne och jag hade ett långt samtal om mat, då vi båda blivit bättre av att se över intaget av gluten och laktos.

All mat som serveras på hotellet är laktosfri och man tänker nu också erbjuda gästerna fler glutenfria alternativ, också här kommer jag att kunna bidra med mina recept.

Specialfrukost på Plevnagården

Det var alltså inga som helst problem att få vår mat anpassad till LCHF/Paleo, vi bjöds på en riktigt god äggröra till bacon, avocado, tomat och lite frukt blev dessert.

Det är så spännande att se hur det gått framåt med medvetenheten om hur maten påverkar vår hälsa även inom hotell- och restaurangbranschen.

Här nedan följer ett av recepten från min Paleo-blogg, här anpassat för att kunna tillagas energisnålt i Wonderbag.

Det är som i många indiska rätter en hel del ingredienser, men slutresultatet blir försvinnande gott.

Pulled Beef

Pulled Beef 4-5 port

1 kg grytbitar av högrev

1 dl kokosolja

Havssalt

1 burk kokosmjölk

1 dl grovkrossade valnötter

1 dl färsk ingefära i små bitar

½ dl mango chutney

1 finhackad gul lök

3 finrivna vitlöksklyftor

2 msk gröna kardemummakapslar

1-2 msk garam masala

1 msk curry

1 msk mald koriander

1 msk gurkmeja

1 msk kanel

ca 1 msk salt

1-2 tsk spiskummin

1-2 krm cayennepeppar

1 pressad citron

Bryn grytbitarna väl runtom i en stekgryta, krydda lätt med salt.

Blanda ner valnötskross, ingefära, lök och vitlök i stekpannan, låt bryna med en stund.

Tillsätt alla torra kryddor och låt fräsa några minuter under omrörning.

Rör ner kokosmjölk och mango chutney. Koka upp, lägg på locket och låt puttra i 30 minuter.

Rör om väl och ställ ner grytan på ett underlägg i långkokningspåsen, lägg på tyglocket och knyt till ordentligt.

Sen är det bara att vänta tills köttet är mört, det tar ca 8 timmar.

Häll över citronsaften och dra isär köttet med två gafflar. Blanda om väl och smaka av om du vill ha mer salt eller hetta.

Servera med en sallad, kokta morötter, blomkålsris eller på en smörstekt skiva valnötsbröd.

Wonderbag och Le Creuset, en bra kombination :)

Wonderbag och Le Creuset, en bra kombination :)

Tips på olika tillagningsmetoder

I ugnen lagar du till grytan på 100º i ca 8-10 timmar och på spisen tar det ca  4-6 timmar.

I lergryta i ugnen på 150º ca 4-5 timmar. I en elektrisk långkokningsgryta blir köttet klar på ca 10 timmar på låg effekt.

Här ser man vilken stor energibesparing det blir av att knyta in den kokande grytan i en isolerande påse som Wonderbag, det blir verkligen klimatsmart matlagning.

Jag blev själv förvånad över hur väl den håller värmen, ungefär som en dunsovsäck på vintern.

Den fungerar också väldigt bra på motsatt sätt, som en kylbag.

Jag kommer att prova ta med kall mat i den minsta modellen på mina resor nu i vinter för att se hur den fungerar som kylväska i praktiken.

Bilden lånad från www.groupthink.kinja.com

images


Kul att bli igenkänd!

IMG_0218 På Blå Stjärnans djursjukhus så blev jag igenkänd av sköterskan i receptionen!
Hon tackad mig för fina recept och berättade hon är trogen bloggläsare!
Jag blev nästan rörd till tårar!

Första gången någon direkt säger till mig att de vet vem jag är och vad jag gör ang LCHF!
Och tackar och berömmer mig för det! Man blir väldigt väldigt glad.

Jag har under årens lopp förtått ett par gnger att man kan känan igen mig, men aldrig någon som kommit fram och sagt något sånt här! Värmde väldigt mycket mitt hjärta! TACK du goa bloggläsare och sköterska!
You made my day! (som man säger på engelska)

Någon kanske nu undrar vad jag och dottern gjorde där. För er som läser min blogg vet att katten Marwin dvs den  grannaste blå britten som finnes har hjärtfel och gå på lite kontinuerliga undersökningar och fick nu tandkötssproblem TROTS sin bra LCHF kost.
Vi var till tandsköterska för att bli undervisade i katt-tandborstning, detta blir ju en utmaning också, precis som att få ner hans lilla hjärtmedcin varje dag var, vi får tro han är van nu att man pillar i munnen och får han å gapa…

Kul att bli igenkänd!

IMG_0218 På Blå Stjärnans djursjukhus så blev jag igenkänd av sköterskan i receptionen!
Hon tackad mig för fina recept och berättade hon är trogen bloggläsare!
Jag blev nästan rörd till tårar!

Första gången någon direkt säger till mig att de vet vem jag är och vad jag gör ang LCHF!
Och tackar och berömmer mig för det! Man blir väldigt väldigt glad.

Jag har under årens lopp förtått ett par gånger att man kan känna igen mig, men aldrig någon som kommit fram och sagt något sånt här! Värmde väldigt mycket mitt hjärta! TACK du goa bloggläsare och sköterska!
You made my day! (som man säger på engelska)

Någon kanske nu undrar vad jag och dottern gjorde där. För er som läser min blogg vet att katten Marwin dvs den  grannaste blå britten som finnes har hjärtfel och gå på lite kontinuerliga undersökningar och fick nu tandkötssproblem TROTS sin bra LCHF kost.
Vi var till tandsköterska för att bli undervisade i katt-tandborstning, detta blir ju en utmaning också, precis som att få ner hans lilla hjärtmedcin varje dag var, vi får tro han är van nu att man pillar i munnen och får han å gapa…

D vitamin förbud!?

 holistic d3Har kommunerna blivit galna!? Kanske de behöver mer D vitamin 😉
Intressanta rader här ur debatt artikeln från livsmedelsföretagarna:
En studie från Karolinska Universitetssjukhuset som pågick under ett helt år visade även att Vitamin D tillskott på 4000iu (100mcg) minskade den totala incidensen av luftvägsinfektioner med 23%. Dessutom minskade antalet dagar med antibiotikabehandling med 50% (från 33 till 16 dagar i interventionsgruppen). Den erkända Professorn Stig Bengmark räknade även nyligen ut att D vitamintillförsel i högre doser skulle kunna spara sjukvården upp till 36% av nuvarande kostnader. Detta rimmar illa med att kommunerna lägger säljförbud på just den dos som studier visat bidrar till att upprätthålla immunförsvarets normala funktion.

Nu tar ju de allra flesta LCHF extra D vitamin iaf de som läst och satt sig in i saker och ting 😉

Jag förordar Holistics D3 i 5000 IE kapslar ! då räcker en om dagen
Hittas här eller i hälsokosten.

D vitamin förbud!?

 holistic d3Har kommunerna blivit galna!? Kanske de behöver mer D vitamin 😉
Intressanta rader här ur debatt artikeln från livsmedelsföretagarna:
En studie från Karolinska Universitetssjukhuset som pågick under ett helt år visade även att Vitamin D tillskott på 4000iu (100mcg) minskade den totala incidensen av luftvägsinfektioner med 23%. Dessutom minskade antalet dagar med antibiotikabehandling med 50% (från 33 till 16 dagar i interventionsgruppen). Den erkända Professorn Stig Bengmark räknade även nyligen ut att D vitamintillförsel i högre doser skulle kunna spara sjukvården upp till 36% av nuvarande kostnader. Detta rimmar illa med att kommunerna lägger säljförbud på just den dos som studier visat bidrar till att upprätthålla immunförsvarets normala funktion.

Nu tar ju de allra flesta LCHF extra D vitamin iaf de som läst och satt sig in i saker och ting 😉

Jag förordar Holistics D3 i 5000 IE kapslar då räcker det att ta en kapsel om dagen!
Hittas här eller i hälsokosten.