Lövbiffsrulle

kebabrulle_lövbiffsrulle
Vill du njuta av en hemmagjord kebabrulle med grymt mört kött? Välj då lavash, mjukt tunnbröd och lövbiff. Dööögott säger jag bara! Låt lövbiffen bräsera i en buljong med massor av smaker tills den blir så mör att den bara smälter i munnen. Fyll rullen med lök, krispiga grönsaker och en god kebabsås… Ja, det blir inte bättre än så en tisdag. :-P

4 port
Det här behöver du : 

Lavash tunnbröd
500 gram lövbiff i skivor
2 msk tomatvinäger (Mutti)
1 msk tomatpuré
1 tsk D´Elidas chilisås
1 finriven vitlöksklyfta
1 liter oxbuljong
1 burk creme fraiche
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär lövbiffen i strimlor. Hetta upp en stekpanna med smör. Bryn på köttet så det får fin färg. Rör ner tomatvinäger, tomatpuré, chilisås och riv ner en vitlöksklyfta. Sänk värmen till medel och slå på buljongen så det knappt täcker köttet. Låt bräsera ca 1 timme. Tillsätt mer av buljongen efterhand den kokar in. När köttet är riktigt mört rör ner en burk creme fraiche och låt puttra tills du fått en krämig sås runtom köttet. Smaka av med salt & peppar. Fyll lavashbröden med lök, paprika, tomat, zucchini och lövbiff. Rulla ihop – ät och njut!

lövbiff_kebabrulle
Härligt god lövbiff som ska bräsera så den blir riktigt mör.

kebabrulle_fyllning_lövbiff
Krispig lök och grönsaker tillhör en god rulle.

lövbiff_bräsera
Köttet bräseras i buljong – låt de få ta lite tid att få det riktigt mört. Segt, hårt kött är inte gott och jag lovar du kommer verkligen älska det här! ;-)

kebabrulle_lövbiff
Värm gärna brödet och slå in rullen i folié så håller sig maten varm!

lövbiff_lövbiffsrulle_wrap_kebabrulle
Lägg på lövbiffen, toppa om du vill med en extra kebabsås. Recept HÄR!

lövbiffsrulle_kebab_rulle
Mmmmmmm….. ”Kebabrullen” du enkelt gör hemma! :-P

Provsvar ang d-vitamin nivån

super-d-300x263Nu har jag fått veta provsvaret ang mina D vitamin nivåer i blodet.
Först vill jag redogöra för hur jag äter D vitamin tillskott och solar.

Under 2009 – 10 åt jag ca 4000-6000 IE dagen och uppehåll under sommartiden maj-sept.
Från 2011 – och framåt är det ca 7000 IE dagen och inget uppehåll under sommaren.

Jag solar alltid så fort jag kommer åt och sol finnes, börjar med ca 20 min på var sida och ökar efterhand.
När vädret är för varmt blir det ingen solning om jag inte har tillgång till bad.

I år nu inför provet så har jag alltså solat rätt mkt då vädret varit perfekt för mig att sola i, så sedan april och fram till nu har det solats så ofta det gått.

Här klipper jag nu in svaret jag fick på sidan ”Allt om vitamin D” när jag ställde frågan ”i vilket intervall man bör ligga med D vitaminet?”
Svar:
”Olika forskargrupper rekommenderar lite olika intervall och vetenskapen blir luddigare ju högre upp man kommer. Naturfolk i miljöer som anses motsvara vår ursprungliga miljö har nivåer på ca 50 ng/mL (125 nmol/L) vilket jämfört med medelnivåer i resten av den påklädda världen är högt. Naturfolken har inte alls de moderna folksjukdomar och genetiska skador som vi har och mycket tyder på att betydligt högre nivåer kan ge effektivt skydd mot ex vis cancer. En nivå man nämner är 65 ng/mL vid vilken man har reducerat risken kraftigt för de flesta cancerformer. Där någonstans eller något högre ligger jag själv. Vitamin D Council rekommenderar 50 – 100 ng/mL även om vetenskapen inte är entydig hela vägen. Det finns inga fall av förgiftning observerade under 100 ng/mL.”

Så nu kommer vi till det intressanta här, mitt provsvar visade 163 nmol/L och detta alltså med höga doser på drygt 7000IE och solning.
En jättefin nivå alltså!
Här kommer vi fortsättningsvis äta lika högt, men under våra 3 veckor på Kreta i sommar lämnar vi burken hemma ;)

Min slutsats blir att fortsätta på inslagna banan massa högdos D vitamin året runt!
exempelvis:
HOLISTIC 5000IE

Här finns en intressant lista på olika sorters människor mfl i världen med olika jobb och nivån av D vitaminet.

Edit:
”Vitamin D-status
När man mäter vitamin D-status genom blodprov (serum) så är det 25-hydroxy-vitamin D man är intresserad av, 25(OH)D. Det mäts i två olika enheter, i USA företrädesvis i ng/mL och i Europa i nmol/L. Sambandet mellan dessa enheter är

1 ng/mL = 2,5 nmol/L

Exempelvis motsvarar alltså 20 ng/mL 50 nmol/L” Från bloggen ”Allt om vitamin D”

 

Bloggar etiketter:

Tävling – vinn en Hackman stekpanna

Hard-Face-NOH_front_banner
Behöver du en ny stekpanna? Trött på att maten bränns fast? Passa på och delta i tävlingen som pågår till och med lördag. Du hittar tävlingsregler lit längre ner. Hackmans nya stekpanna, hard face NOH (butikspris ca 829kr) är en riktig stjärna i köket. En tålig panna som du både kan använda metallredaskap i och köra i diskmaskinen. Allt du behöver göra för att vara med i tävlingen är att svara på frågan längre ner. :-P


Egenskaper-NOH_framework_span_4

TÄVLINGSREGLER : 

  • Svara på frågan; Vilket år etablerades varumärket Hackman? 
  • Lämna ditt svar i kommentarsfältet, senast lördag 16 juni
  • Glöm ej uppge giltig epost så att du kan bli kontaktad ifall du vinner. 

Stekpanna-24-cm_product_slide

Hackman Hard Face NOH är utvecklad särskilt för induktionshäll. Stekpannan kan ändå användas på vanliga spisar. En vanlig induktionspanna hettas upp till 350 °C på ett par minuter och då bränns både stekpannan och maten – redan vi 250 °C börjar stekpannans beläggning ta skada och non-stick-egenskaperna försvagas. Hackman NOH teknologin (non overheatable) gör att pannan inte kan nå över 230 °C. Oavsett om du sätter plattan på max, är bränd mat eller bränd botten inte längre ett problem.  

Läs mer på Hackman.se
Foton; Hackman.se

"Världens Godaste Fläskfilé" – instämmer helt


Ja, Kajsa (största tösen) och hennes Fredrik kom mot Göteborg, för att hälsa på över helgen.De stannade till här i Partille och tackade givetvis inte nej till en lunch hos mamsen.

Från några, av de alla, bokmärkena jag har på telefonen, valde jag " Världens Godaste Fläskfilé". (allt för att imponera stort )

Inspirationen till receptet hittade jag hos Hundra procent Ella.
Otroligt god och enkel tillagning.Kan absolut rekommenderas av mig och mina matgäster.

Recept:
För: 6-8 personer

Ugn: 200 grader C. 25 minuter.

2 fläskfiléer à ca 600 g
(samma mängd kycklingfiléer)
Salt
Peppar
1 brk mascarponeost 250 g
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl crème fraiche naturell
3 dl grädde
1 tsk sambal oelek
1 dl mango chutney
1 stor röd paprika

Skär filén färst på längden, dela sedan längderna på 3-4 bitar vardera. Salta och peppra dem och stek dem till fin färg.
Lägg dem sedan i en ugnsform.
Vispa ihop mascarpone, grädde, crème fraiche, sambal, mango chutney och buljongtärningar och koka ihop.
Skär paprikan i mindre bitar och tillsätt dem i såsen.
Låt koka ett tag och slå det sedan över köttet.
Sätt in i 200 grader varm ugn i 25 minuter.

 Här serverades rätten med kokt jasminris och en grönsallad :))




Åse 56 kilo vann Lax-recepttävlingen!

GRATTIS från mig och du är mycket väl värd vinsten!

Åse har ju en väldigt populär blogg med många följare och hon bjuder frisk på många jättefina recept.
Detta uppskattas ju av många och hon lägger också ner mycket tid och energi på bloggen och recepten, så denna vinst kan hon se som belöning för hårt slit.


Himla kul också att ett LCHF-recept vann tävlingen!

och jag vill rikta ett varmt tack till alla ni som bemödade er om att rösta och kanske röstade på mitt recept, TUSEN TACK!

 

Risotto och helstekt Kycklingfilé sätter piff på morgondagens lunchlåda
Lunchlådor kan ju ibland mer kännas som ett nödvändigt ont......måste helt enkelt bara bli gjorda. Känns bra när man får tillräckligt över efter middagar, men ibland så krävs det lite extra insats i köket för att få till det.

Många gånger blir det med ris eller pasta...............kände idag att det var dags för något annat.............och då blev det Risotto med helstekt Kycklingfilé. 

Inga större gastronomiska kunskaper som krävs egentligen. Bara lite rörande och ett visst tålamod.

Till 2 portioner:

1 schalottenlök
25 g smör
1 msk olivolja
2 dl risottoris
0,75 l varm höns- eller grönsaksbuljong
ca 1 tsk torkad basilika alt ett par msk färsk
1 äggula
1 dl riven parmesanost
4 msk vispgrädde
salt och peppar
Finhacka löken och fräs i smöret och oljan ett par minuter. Se till så att det inte bränner. Häll i riset och rör runt så det täcks av smör och olja. Häll knappt en deciliter buljong i riset och rör hela tiden tills vätskan kokat in. Häll i en deciliter buljong till och rör, fortsätt på detta viset tills riset är al dente, rör hela tiden. Ev. behövs inte all buljong eller så kanske det behövs mer, testa dej fram. Tillsätt basilika. Vispa samman äggulan, grädden, parmesan och peppar. När riset är mjukt, men fortfarande ändå har lite tuggmotstånd kvar, så ta grytan från värmen och häll i äggblandningen under omrörning. Smaka av med salt och ev. mer peppar.

Samtidigt som Risotton tillagades, stekte jag kycklingfiléer i stekpanna på spisen.
Gästbloggare Pernilla Lundin

pernilla_gästbloggare_kryddburken

Hej på er alla Kryddburkare :-P  Då har jag fått den stora äran att göra ett gästinlägg här hos Syster Linda! <3

Jag heter Pernilla Lundin, bor några kilometer från Metropolen Ullared! Där bor vi, min man, två söner och några hundar… Jag jobbar som butiksbiträde i en liten ICA butik, och på min fritid… lagar jag mat, bakar och pysslar  gärna med scrapbooking.

pernilla_lundin

Mitt första möte med Kryddburken
Letade efter ett såsrecept och så hamnade jag här i flera timmar… Ja så länge var det nog. ;-) Det finns en oändlig skatt med recept just hos Kryddis!

Följde bloggen ett tag innan jag tog modet till mig att kommentera lite, och sedan hittade jag Kryddburken på Instagram, följde henne där ;-)  Och så på facebook… Tillslut gav Linda upp, hon fick en stalker på halsen <3

Vi har hela Sverige mellan oss, men jag har min själssyster hos Linda, vi älskar mat, pyssla i hemmet, göra testmat på våra familjemedlemmar, och fotar allt innan någon får ta mm, mm.

Och nu tänkte jag bjuda på det jag bjöd Familjen Nilsson på, när de var på besök hos oss en helg innan påsk.

Kycklingpaj

Det här behöver du :
Valfri Pajdeg
1 grillad kyckling
1 röd paprika
1 liten burk champinjoner, eller färska
1 gul lök
2 dl 34% creme fraiche
1 liten tub räkost (Kavli)

På bilden har jag både en stor burk med creme fraiche och en burk med räkost… men det gjorde jag inte åt. :-P

GÖR SÅHÄR :
Hacka ner lök, paprika och champinjoner i mindre bitar, fräs till i lite smör så löken mjuknar. Pilla kycklingen från benen och dela i lagom munsbitar. Lägg kyckling och grönsakerna i pajformen med pajskalet. Blanda ihop creme fraichen med räkosten, litet drag med pepparkvarnen och några saltkorn. Häll smeten över .

Grädda i 200 grader tills det får en fin brun färg, ca 15-20 min. Låt pajen vila i 10 minuter innan servering, så den sätter sig lite. Servera med en god krispig sallad och ett gott vitlöksbröd t.ex.

Hoppas ni kommer prova denna super enkla, men så goda kycklingpajen!
Kramar från Pernilla

kryddburke_gästbloggare_pernilla_lundin (1)

kryddburke_gästbloggare_pernilla_lundin (2)

kryddburke_gästbloggare_pernilla_lundin (3)

kryddburke_gästbloggare_pernilla_lundin (4)

kryddburke_gästbloggare_pernilla_lundin (6)

kryddburke_gästbloggare_pernilla_lundin (7)

kryddburke_gästbloggare_pernilla_lundin (9)

Kokosolja har solfaktor 15

Img-HK00B-AP-500_1-largeDet förekommer då och då debatt om de kemiska solskyddsmedlens farlighet och bidrag till den explosionsaktiga ökningen av hudcancer och här på My NewsDesk kommer företaget Alpha Plus AB  ut med en väldigt bra inlägg i denna debatt.
De skriver:

”Nu är solkrämsdebatten igång inför sommaren! Samtidigt som vi matas med reklam för olika solkrämer visar allt fler studier att produkter med onaturliga ingredienser, inte alltid är det bästa. Vanliga ingredienser i solskyddsmedel, som oxibenson och metoxicinnamat, är kända för att orsaka hormonstörningar och de fungerar även som potentiella cancerframkallande ämnen. Det tar mindre än 30 sekunder innan det du smörjer på huden börjar absorberas. Upp till 60  % av vad som smörjs på huden tas upp av kroppen, hamnar i blodet för att sedan transporteras runt i kroppen.

Hudcancern ökar i Sverige, till stor del på grund av växande näringsbrister. Rätt näring skyddar mot solens strålar och näringsämnen som betakaroten, lykopen och höga doser med D-vitamin och E-vitamin ger bra skydd. Vill man ha något att smörja på huden fungerar kokosolja alldeles ypperligt!”

Återigen får vi här veta att det är väldigt viktigt med D vitamin och jag brukar ju skriva mkt om detta vitamin bara att söka bloggen för den som är intresserad. Det finns en hel artikelserie av Elisabeth Puur här på bloggen om D vitaminet LÄS DEM!

My News Desk fortsätter sin artikel med:

”D-vitaminomvandling vid solexponering 
Solen är en naturlig D-vitaminkälla. Vi behöver dock vistas i solen utan solkräm för att solens strålar ska kunna omvandlas till D-vitamin i huden. D-vitaminet ger ett naturligt skydd mot solskador. Genom att ha gott om kläder, undvika att bränna sig och äta tillskott av D-vitamin hela året runt, minskar vi riskerna markant. Det är extra viktigt att låta huden vänja sig vid solen, eftersom en sund solbränna ger lägre risker för cancer jämfört med hud som bränns i solen.

Skydda huden med betakaroten, D3-vitamin, granatin och lykopen
Rätt näringstillgång i kroppen ger ett naturligt skydd! En kombination av multivitamin med minst 2500 IE D3-vitamin och höga doser betakaroten skyddar merparten av befolkningen. Ett annat alternativ är lykopen eller granatin (granatäpple) tillsammans med 2500 IE vitamin D3 och Karoten. Flertalet studier visar att både lykopen och granatäpple skyddar mot solen.”

Kokosolja som hudkräm!  
Byt ut solkrämerna mot kokosolja som innehåller det naturliga ämnet tiosol, som naturligt har solskyddsfaktor 15. Kokosolja skyddar mot solens strålar och motverkar oxidation i huden. Tiosol utvunnet från kokosolja används ofta som ingrediens i ekologiska, naturliga solkrämer. Tiosol skyddar mot både UVA och UVB-strålar.”

Vill du läsa om deras olja? Alpha Plus kokosolja
Vill du köpa den? Alpha Plus kokosolja

Vill du köpa ett bra D vitamin tillskott att äta året runt? Holistic 5000IE

 

Bloggar etiketter: ,

Rabarberpaj med smuldeg

Rabarberpaj med smuldeg är en lättlagad rabarberpaj med smak av både havre och kanel – en härligt krispig rabarberpaj.

( 4 portioner)

Ingredienser

500 g rabarber
1⁄2 msk potatismjöl
1 tsk malen kanel
4 msk strösocker
2 1⁄2 dl Kelda® vaniljsås

Pajdeg

1 1⁄2 dl havregryn
1 1⁄2 dl vetemjöl
1⁄2 dl strösocker
125 g Svenskt Smör från Arla

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225°.
  • Skär rabarbern i skivor.
  • Blanda rabarber, potatismjöl, kanel och socker i en ugnssäker form.
  • Blanda havregryn, vetemjöl och socker i en bunke.
  • Lägg i smöret, skuret i bitar och arbeta ihop till en smulig deg.
  • Fördela degen över rabarbern.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.

Serveringsförslag

Servera med lättvispad vaniljsås.

Originally posted 2013-05-25 23:26:01. Republished by Blog Post Promoter

Inlägget Rabarberpaj med smuldeg dök först upp på Rabarberpaj.se.

LCHF´s 5 g per 100 g regeln

IMG_8246Är en regel som bör användas tillsammans med ett eget tänkande. Den är bra som ett nybörjartips, men bör alltid åtföljas av lite  tips om ”tänk själv”.
Detta verkar ha missats i början då detta uttryck och räknesätt introducerades. Problemet med att utesluta allt som har högre kolhydratshalt än 5 g per 100g råvara är att det är väldigt väldigt mycket som går bort som inte alls väger 100 gram i den mängd man normalt äter det.

Vi ska kika lite på olika produkter som har en relativt hög halt av kolhydrater men som knappt väger något i den mängd man använder det.
Det mest uppenbara är väl kakao?  Kakao innehåller ca 11 gram kolhydrater men då man oftast använder ett par tsk upp till 0,5 dl beroende på vad man gör, 0,5 dl väger ca 20 g.
Listar här lite olika kryddor och smaksättningar som faller bort om man ska hålla sig till 5 g regeln.
1 msk av :
Kanel malen 87% kh
Chilipulver 42% kh
Oregano  63% kh
Basilika 57% kh
Curry pulver 52% kh
Svartpeppar 82% kh

Annan märklighet som kan vara värt att känna till är att många använder mörk choklad friskt i kladdkakor och chokladmousser, ofta står det 100-200 gram 70% choklad i både lchf-kokböcker och andra lchf-recept runt om på bloggar ( + att man också hivar i sötning!?).
En sådan chokladkaka innehåller massor med socker och då ca 59 gam kolhydrater på en hel 100 g kaka.

Detta kan jämföras med att många avskyr senap och ketchup och menar på att det är en ”sockerprodukt”. Jag menar att visst är det det, men långt mycket mindre kolhydrater än den så ofta omhuldade mörka chokladen…
Lägg en sträng ketchup på en korv och vågen ger inte ens utslag.
Väg upp en ruta Lindt 70% choklad och upptäck att den väger 8 gram…
En liten parantes här välj hellre Lindt 90% som innehåller 14 g kolhydrater per 100 g.

LCHF säger egentligen inget om varifrån kolhydraterna ska komma, ska man hårddra det är 1 dl solrosolja med en tsk socker i också LCHF…
LCHF berättar endast om energifördelning och man ger rekommendationer om vilka produkter som är lämpliga, sedan överlåter man åt folk själva att bestämma och framförallt tänka själv.

Jag skulle vilja säga att alla som vill äta LCHF bör ha den stora förmågan att tänka själv, har man inte den blir det svårt. Just på grund av ovanstående problemställningar.
Kan man inte ”tänka själv” lär man aldrig kunna krydda sin mat, och följer man slaviskt somligas recept lär ketchup/senap (som för mig är kryddning och smaksättning) vara bannlysta, medans 70% choklad mumsas lättare i rutor.

Jag önskar att nybörjare blev upplysta om att i första hand TÄNK SJÄLV och i andra hand att denna ”5 g regeln” alltid åtföljs av just  som ovanstående eller liknande tips och frågeställningar som gör att de flesta kan börja tänka själva och inte bara ”köpa” andras påståenden.

Detta var bara lite av mina tankar…

Ps. varför inte hellre göra kladdkakan med kakao? ;)

 

 

Bloggar etiketter: