11 tips på ”gå-bort-presenter” till midsommarkalaset!


Ett fat med chokladdoppade jordgubbar är garanterat uppskattat att ta med till midsommarkalaset. Läs om hur man gör här >> 


Torkade och marinerade tomater & marinerade vitlöksklyftor. Läs hur man gör här >>


Ett krus med hemmagjort smör är en gåva som verkligen imp0nerar, tänk bara vilket tillbehör det är till färskpotatis och dill… Läs om hur man gör här >>


Torka och smaksätt egna nötter och ge bort till midsommar. Läs mer om hur du gör här >>


Fylld lantbrödstårta med ost, bacon & soltorkade tomater. Ett populärt brytbröd! Läs om hur man gör här >>


lägg in fetaost i marinad. Läs hur man gör här >>


Hembakat kumminknäcke till midsommarbordet är ett måste! Läs om hur man gör här >>


En burk sommarsylt till värden/värdinnan. Läs om hur man gör här >>


Chili och vitlöksvinegrette. Läs hur man gör här >>


Är det din tur att baka midsommartårtan i år? En pinocchio i två lager med grädde och jordgubbar slår de mesta! Läs om hur du gör här >>

 

Lemon curd eller lime – apelsin – hallon – blåbärs curd

Lemon curd – Citronkräm är gott till rostat bröd, fyllning i tårtor och bakverk  eller tillsammans med färska bär och grädde.

Till ca 3 dl curd

2 ekologiska citroner, finrivet skal och saft (ca 1 dl)
eller ca 4 st lime eller 1 st ekologisk apelsin eller 3 dl frysta hallon eller blåbär tinade mosade och passerade i trådsil
100 gram mjukt osaltat smör
2 ägg
2 äggulor
3 msk Erythritol och 1/4 krm stevia

Gör så här:
Vispa samman ägg, socker, skal och saft från citronerna/lime/apelsin eller saften från hallon/blåbär i en kastrull, låt detta nästan koka upp under vispning, men absolut inte koka.
Sjud krämen tjock , ta från värmen och rör sedan ner smöret.
Häll upp i glasburk, krämen håller sig ett par dagar i kylskåp, går däremot utmärkt att frysa i portioner.

©MariannAndersson

Bloggar etiketter: , , , ,

Citronmuffins med frosting
Citronmuffins med frosting
Källa: Jennifer Ljungström
Portioner: 10

Ingredienser:
4 ägg
1,5 dl sukrin/sötin eller liknande
125 g smält smör
200 g philadelphia
1 dl vispgrädde
1,5 dl mandelmjöl
1,5 dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
rivet skal från en citron
0,5 tsk vaniljpulver
1/2 dl Sukrin melis (florsocker)
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa socker och ägg poröst. Smält smöret. Vispa ner smör, 100 g philadelphia och vispgrädde i äggblandningen. Blanda de torra ingredienserna med citronskal och rör ner i smeten. Portionera i muffinsformar och grädda i ca 25-30 min. Ät muffinsen varm nu om du vill och spara några som får svalna.
Blanda philadelphia och ?florsockret? och smeta på muffinsarna och ställa in i kylen i 15 minuter.
Evas krämiga chokladkaka
Källa: Eva NJ
Portioner: 12

Ingredienser:
100 gram smör
200 gram mörk choklad
2 dl Sukrin
4 ägg

Kokos till formen.
Gör så här:
En mycket lätt kladdkaka som blir underbart god.

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret och dela ner chokladen i smöret och rör om tills det blir en blank smet.
Vispa ner sockret och sedan äggen, ett i taget!!
Häll smeten i en smord form med löstagbar form.
Grädda på andra falsen nerifrån i ca 15-20 minuter.

Servera med bär och en klick grädde!! Himmelskt!!


Har själv använt 86% choklad då jag gillar mörk men andra kan nog uppleva den som för stark.
Smörade formen med Kokos, självklart Icas ekologiska!!

Nästa gång kommer jag att minska mängden sukrin då jag tyckte att det nästan blev för sött...

Gräddade min i 17 min och då blev den krämig i mitten!!

Lycka till mina vänner
Krustader med viltost, rökt skinka och chili + tips på 12 olika fyllningar!


Plockmat och tilltugg till drinken är alltid populärt. Dom här krustsaderna ovan gjorde jag till barnens skolavslutning som vi åt till plocktallriken, så enkelt och gott och tar inte lång tid alls. Du kan göra dom både varma/gratinerade eller kalla. Här är några olika förslag du kanske får användning av redan till midsommar, perfekt litet tilltugg före maten, efter maten eller till en god drink! :-P

Krustadskal finns att köpa både som minikrustader som här och lite större modell. Gratinera samtliga i ugnen på 220 grader ca 10 min, eller tills de fått fin färg.


Fjällbrynt viltost på tub, rökt skinka + 1-2 droppar D´Elidas.


Svampstuvning på finhackade, färska champinjoner frästa i smör med redning av mjöl. En skvätt grädde, salt och peppar. Sen ner i formarna och en liten gnutta sambal oelek på toppen.


Chevreost med bresaola. (lufttorkat nötkött)


Fjällbrynt skinkost på tub, en liten gnutta hjortronsylt, rökt skinka och gräslök.

Fler fyllningar till varma : 

  • Brieost alt. mögelost med hjortron/fikonmarmelad
  • Finhackad salami, toppad med brieost
  • Färskost pepparrot med saltrulle
  • Chevreost, flytande honung och en halv valnöt i varje (alt. rostade pinjenötter)
  • Creme fraiche med finhackad rökt/gravad lax, dill, salt & peppar

Kalla krustader : 

  • Creme fraiche alt. färskost, löjrom, rödlök och dill
  • Majonäs med fint hackad gurka, dill & färska räkor
  • Creme fraiche, mosad avocado + en gnutta chili
  • Böcklingpastej med finhackad gräslök eller krasse och en tunn skiva rädisa
Rabarber- och kanelfrittata

Frittata Dolce är en söt Italiensk Frittata – dessert/lunch, här kommer min variant
Rabarber- och kanelfrittata

6 rumstempererade ägg
kanel
2-3 msk erythritol och 1/4 krm stevia
100 gram rumstempererad mascarpone
3 dl finskivad rabarber ( knappt 200 g)

Gör så här:
Skiva rabarbern ca 0,5-1 cm bitar.
Vispa ägg och sötningen.
Vispa kraftigt ner mascarponen, man kan ta cream cheese om man vill.
Hetta upp en stekpanna med en rejäl klick smör i och stek rabarbern lite lätt , den ska inte brännas.
Strö/pudra över kanel och häll i smeten och stek vidare på svag värme, rör med gaffel lite då och då försiktigt.
Stek tills den har stelnat på ytan, passa den noga den får inte brännas. Lägg gärna på ett lock efter en stund.
Vänd den med två stekspadar eller med hjälp av lock.
Jag steker ju i gjutjärn och lät därför frittatan vändas över i en annan stekpanna förberedd med lite smör och ganska varm, hjälp den komma loss med stekspaden från botten och kanterna.. Där fick den gå några minuter innan jag stjälpte upp den på skärbrädan.
Vänd över frittatan på en skärbräda eller ett serveringsfat och skär tårtbitar.

Serveras med lättvispad vaniljgrädde dvs, vispa upp grädden med fröna från en urgröpt vaniljstång.

Eller varför inte kall med ut på picknick?

©MariannAndersson

Bloggar etiketter: ,

Sommartårta
Sommartårta
Källa: Bakasockerfritt
Portioner: 3 (springform 12 cm)

Ingredienser:
Tårtbotten
35 gram smör
1 ägg
2/3 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
2 2/3 msk stevia strö
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver

Vaniljkräm
½ dl vispgrädde
1 äggula
2/3 msk stevia strö
½ krm vaniljpulver

Hallon
40 gram hallon
2/3 msk stevia strö

Gräddtopping
2/3 dl vispgrädde
½ krm vaniljpulver
2 tsk stevia strö

Jordgubbar att toppa med

Gör så här:
Tårtbotten
Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna med varandra. Separera äggulan från äggvitan och blanda ner gulan med de torra ingredienserna. Blanda även ner smöret. Vispa äggvitan fast med elvisp och rör försiktigt ner vitan i smeten tills allt har blandats ordentligt. Häll i en bröad (mandelmjöl) form på 12 centimeter i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i på 175 grader i ca 25 minuter tills kakan är fast (kolla gärna redan efter 20 minuter). Låt kakan kallna innan du försiktigt skär den till två delar - en botten och ett lock.

Vanljkrämen
Skjud grädden, sötningen, vaniljpulvret och äggulan under omrörning tills den börjar tjockna. Låt svalna.

Hallonen
Mosa hallon med stevian och bred på bottnen av tårtan. Bred därefter på den avsvalnade vaniljkrämen. Lägg därefer på tårtlocket.

Gräddtoppingen
Vispa grädden med elvisp och vispa även i vaniljpulver och sötning. Bred på locket av tårtan. Toppa även med jordgubbar!

Tips: Vispa lite mer grädde och bred även på kanterna av tårtan!

Om du använder en större form på 24 cm i diameter är det lagom att fem- till sexdubbla ingredienserna samt förlänga gräddningstiden tills kakan är fast.
Sockerkaka – LCHF

Ingredienser:
150 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
5  ekologiska ägg
3 msk erythritol (sötrix, sötin, sukrin) och 1/4-1/2 krm stevia
1 tsk vaniljpulver
1 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötsmjöl
0,5 dl pofiber
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver

Gör så här:
Vispa ägg och sötning fluffigt 3-5 min, häll i smöret och grädde, blanda väl.
Blanda torra ingredienser och blanda de väl ner i smeten.
Klä en sockerkaksform 1,5 l med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i 175 grader i ca 35 min, känn på sockerkakan så den är torr och färdiggräddad.

©MariannAndersson

Bloggar etiketter: ,

Rabarbermousse med choklad

Fortfarande härliga rabarbertider
och numera så finns det även frysta året runt att köpa i frysdisken.
rabarber passar utmärkt i en LCHF dessert endast 5,5 gram kolhydrater.
Här bjuder jag  på en underbart god Rabarbermousse dessert!

6-8 port serveras väl kyld

400 gram skivad rabarber
3 msk erythritol och 1/4 krm stevia eller annan vald sötning
0,5 dl torrt vitt vin
1 urgröpt vaniljstång eller 0,5 tsk vaniljpulver
1 liten kanelstång
2 dl vispgrädde
2 gelantinblad

Riven eller hackad mörk choklad, jag föredrar råchoklad vid tillfällen då det andra redan är sött.

Gör så här:
Lägg i rabarber,sötning, vin, vaniljstång + urgröpet och kanelstången, låt detta koka sakta samman tills rabarbern mjuknat lite .
Låt det stå och dra i minst 10 minuter och svalna något, ta sedan bort kanel och vaniljstången.
Lägg undertiden gelantinet i kallt vatten i minst 5 minuter och smält den sedan i den varma rabarbern. Låt kallna.
Vispa grädden ganska hårt och blanda/vänd ner den väl i rabarbern, lägg upp i coupeglas.
Kan också hällas i större skål och var och en kan ta själv.
Ställ rabarbermoussen kallt i minst ett par timmar, riv eller hacka choklad ovanpå vid serveringen.

©MariannAndersson

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Kladdkaka – en liten form på 16 cm i diamater
Kladdkaka - en liten form på 16 cm i diamater
Källa: Bakasockerfritt
Portioner: 5

Ingredienser:
35 gram smör
1 ägg
2/3 dl vispgrädde
¾ dl mandelmjöl (jag mixar sötmandlar med skal)
2 msk kokosmjöl
4 ½ msk stevia strö/sukrin
½ dl kryddmått vaniljpulver
ca 1 msk kakao
20 gram grovhackad mörk choklad
10 gram nötter (ex. Pecannötter, hasselnötter, valnötter)

Gör så här:
Smält smöret. Blanda mandel- och kokosmjöl, stevia strö, vaniljpulver, kakao, grovhackad choklad och nötter. Blanda i ägget, smöret och vispgrädden (ovispad). Rör om tills allt blandat sig. Smaka av om smeten är lagom söt (smeten är dock mer söt än vad kakan senare blir). Häll i en smörad och bröad form (mandelmjöl) på 16 centimeter i diamater. Grädda kladdkakan mitt i ugnen på 175 grader i ca 35 minuter (kladdkakan ska fortfarande vara lite kladdig). Kladdkakan serveras med fördel kall med en klick grädde eller glass! Jag toppade den dessutom med sockerfri chokladsås.

Dubbla eller tredubbla ingredienserna för en större form och förläng gräddningstiden en aning.

För fler recept, se gärna: http://bakasockerfritt.blogg.se/