Plockmat
Tapas, meze, tilltugg, plockmat är alla namn på det som blivit en av de mest populära bjudrätterna.
Inte så konstigt, det är ju så gott och enkelt att göra i ordning några fat med smårätter av fisk, kött, skaldjur, ägg, grönsaker och sen kombinera smakerna ihop på olika sätt.
Ett glas champagne till, det är min favoritdryck när jag någon enstaka gång dricker vin.
Beaumont des Crayères är bland de bästa jag smakat, dessutom har den ett bra pris för att vara en äkta champagne, den kostar 199 kr.
Här drack vi den till ett frökex med löjrom som min syster bjöd på när vi firade att mina kokböcker ska ges ut i USA nästa sommar.
Hon hade köpt en stor burk av det norrländska guldet, kan man äta nåt godare vid ett sånt tillfälle?
Löjrommen smakade underbart ihop med crème fraiche och hackad rödlök på Spröda frökex från Huså Bröd.
Här nedan följer först länkar till några av mina tidigare recept på tapas, det finns verkligen mycket gott att hitta på av våra svenska delikatesser.
Men jag skriver en del om importerade godsaker också, väldigt läckra tapas och meze finns i mängd kring Medelhavet.
Har en dröm att en dag få samla mina recept och smakupplevelser i en kokbok med tapas, meze och andra tilltugg, baserat på de fina råvaror vi har här i Jämtland.
Efter länkarna kommer ett nyskapat recept på en helsvensk tapas, på den smörsopp jag plockade vid Storsjön förra helgen.
Tapas på kalvlever med citron, chili och oregano
Serranorullar med färskost och rökta musslor
Och några goda ostar och en inlagd svamp till
Tapas på svamp och gravad fisk 4 port
12-16 svamphattar
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
Lite salt
Fyllning
100 g gravad fisk, jag hade gravad öring från Börtnans Fjällvattenfisk
1 dl riven Västerbottensost
1 dl finhackad dill
½ dl majonnäs
Rensa och ta bort foten på svampen. Jag hade små exemplar av smörsopp. Rörlagret kan vara kvar på de små exemplaren av smörsopp, dra bara av hattskinnet. Kantareller, blodriska eller champinjoner går också fint att använda.
Bryn smör och vitlök skuren i fyra delar, stek svampen lätt på båda sidor. Salta försiktigt eftersom fyllningen också är salt.
Skär fisken i små tärningar, blanda väl med ost, majonnäs och dill. Lägg svamphattarna på ett ugnsfast fat och fördela fyllningen i dem. Grädda på 200º i 3-4 minuter.
Vill du grava fisken själv, helt utan socker, så hittar du receptet på äppelgravad lax från min kokbok ”Långkok för LCHF och Paleo” här på Kostrådgivarna.