Mustigt matbröd
Idag bjuder jag på ett av mina mest populära matbrödsrecept, jag skapade det redan för 10 år sen till den nu slutsålda kokboken Långkok för LCHF och Paleo.
Det är inte bara vi som äter glutenfritt med färre kolhydrater som uppskattar det här brödet, även ”vanliga” mackälskare brukar tycka att det är riktigt gott.
Det innehåller mycket protein från ägg, kvarg och nötter, så med ett matigt pålägg och grönt så kan mackan bli en hel måltid.
Det här brödet finns nu, tillsammans med många andra recept från Långkokboken, med i min senaste bok Stora diabeteskokboken. Läs mer om den nedanför receptet.
Valnötsbröd
6 ägg
250 g naturell kvarg eller kokosgrädde
150 g valnötter
100 g smör eller kokosolja
2 dl mandelmjöl
2 dl pofiber
½ dl psylliumhusk
½ dl linfrön
ca 2 msk malda brödkryddor
2 msk äppelcidervinäger
2 tsk bakpulver
1–1½ tsk salt
Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl.
Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem. Smält smöret tillsammans med
brödkryddorna och låt det svalna.
Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.
Vispa äggen tjockt och rör ner kesella, vinäger och smör. Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt eller brödkryddor.
Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.
Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät. Täck med ugnsfolie eller lock och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter. Ta av folien och grädda 45 minuter till.
Låt svalna en stund i formen och ta sedan ur brödet och låt det kallna på galler utan
bakduk så behålls den knapriga ytan. Förvara brödet i en påse i kylen, det håller upp till en vecka.
Skär valnötsbrödet i skivor när det kallnat helt och lösfrys skivorna. Ta fram efterhand och tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.
Om du är allergisk mot nötter och mandel kan du byta ut valnötterna mot samma mängd lätt mosade kikärtor och mandelmjölet mot pumpafrömjöl.
En livsviktig dag
Nu lite om Världsdiabetesdagen, en mycket viktig dag att uppmärksamma, då diabetes ökar otroligt mycket både i Sverige och i resten av världen.
Bara här i Sverige är en halv miljon människor drabbade av diabetes typ 1 och 2.
Därför passar jag på att göra lite extra reklam idag för min och Lars-Erik Litsfeldts ”Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker”.
Vi hoppas att boken kommer att förbättra hälsan för många framöver, både härhemma och runtom i världen.
Jag får då och då meddelanden från läsare som fått stor hjälp att hantera sin diabetes typ 2 genom att förändra sin kost och livsstil genom min blogg Birgitta Höglunds mat och mina kokböcker.
Många klarar att hålla blodsockret stabilt med hjälp av recepten och slipper medicinera.
Även personer med diabetes typ 1 mår bättre med mat med mindre socker, det kan du läsa mer om inne på Smarta Diabetiker.
Recepten passar förstås även alla andra som vill dra ner på sötsaker och andra snabba kolhydrater och är anpassade att passa alla i familjen.
Har du någon i din närhet som har diabetes eller vill förebygga framtida sjukdom så tipsa gärna om vår kokbok, ju fler som får upp ögonen för hur maten kan hjälpa oss att bli friskare, desto bättre för folkhälsan.
Den fina bilden här nedanför kommer från en bokrecension igår hos @stinas_boksida på Instagram.
Här några röster om kokboken på Bokus:
Lchf
”Perfekt för personer med Diabetes 2. Det är lätt att hamna i matleda med alla restriktioner för att hålla blodsockret i schack. Det utan att behöva ta så mycket mediciner att hjärtat börjar gnissla.”
Matnyttig kunskap
”Lättläst information om hur kropp och kost samarbetar. Livet är inte slut om du har fått diabetes eller ”bara” förhöjda värden.
Goda och roliga recept med många fina tips.
En personligt skriven kokbok. Känns som att vi lagar mat tillsammans.
Mår bättre, har gått ner i vikt och både läkaren och jag är nöjda.
Tog till mig ordet ”Lagom”. Världens bästa ord!”
God mat för diabetiker
”Enkla och varierande recept med smaker man känner igen. Även nya recept inspirerade från ett internationellt kök. Bra inköpslistor på sådant som är bra att ha hemma. Mina smaklökar kommer inte att bli uttråkade trots en livslång diet.”