Valborgsbakelse
För att fira in våren så bjuder jag idag på en liten men mycket läcker bakelse, gjord på glutenfria chokladmuffins.
I år kan vi ju inte fira in våren på det vanliga sättet med majbrasor, vårsånger och gemenskap.
Men lite extra njutning därhemma eller på en picknick med nära och kära till en skogsglänta eller parkbänk för att njuta av vårens dofter och färger fungerar ju det med.
Jag passar även på att fira min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör som innehåller mycket gott baserat på den svenska naturens smaker, med att lotta ut ett signerat exemplar.
Det enda du behöver göra för att delta i utlottningen är att dela det här inlägget på din Facebooksida, Instagram, Twitter, blogg eller liknande och tagga mitt namn.
Så skriver du en kommentar här på bloggen nedanför inlägget om vem du allra helst skulle vilja bjuda på en somrig brunch med recept från kokboken.
Kokboken kom för en månad sen och har fått ett fantastiskt fint mottagande.
De här fina orden som Ann Fernholm skrev om boken igår gjorde mig både röd om kinderna, glansig på ögonen och alldeles varm i hjärtat
Ann skrev förordet till kokboken, hennes rader om vikten av att vi lär oss mer om naturen och av dem som lever nära den, blev ju verkligen högaktuella i dessa tider.
”Wow! Jag tror bestämt att Birgitta Höglund har tagit matfotografiet till en ny dimension.
Fick just hem hennes nya ”Gröna, sköna tillbehör.” Den är fantastiskt vacker.
Och det skriver jag inte för att jag känner Birgitta, utan för att det är sant.
Blir otroligt sugen på att laga mat. Vad sägs om rödkålsslaw med pepparrot och lingon? Eller rödbetsmousse med chèvre?
Hur kommer hon på allt? Tack Birgitta för att du gör världen lite godare och lite vackrare.”
Chokladmuffins ca 10-12 st
2 ägg
2 dl hasselnötsmjöl
1 dl smält smör/kokosolja
2 msk kakao
1-2 msk valfri sötning
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 tsk mald kardemumma
½ tsk vaniljpulver
Vispa ägg och vald sötning riktigt fluffigt.
Blanda nötmjöl, kakao, fiberhusk, bakpulver, kardemumma och vanilj i en bunke, vänd ner i äggsmeten, rör sist i det smälta fettet försiktigt.
Fördela smeten i mindre muffinsformar, fyll till 2/3 och grädda på 200° i ca 10 minuter, låt svalna på galler.
Du kan lösfrysa muffinsarna som blir över och ta fram och tina i ugnen efterhand.
Blåbärssylt
½ liter frysta eller färska blåbär
½ pressad lime
Till garnering av bakelsen
Vispad grädde eller kokosgrädde
Hallon eller hjortron
Citronmeliss
Ev lite riven, mörk choklad
Koka upp blåbären och låt puttra i fem minuter, ta från värmen och låt kallna, rör sen i limesaften.
Här får du en sylt helt utan sötning som inte håller mer än ca en vecka i kylen.
Vill du spara den längre så frys in i små burkar och ta fram eftersom.
Vispa grädden, inte för hårt men inte heller för löst, den ska hålla att spritsa.
Dela muffinsen i tv eller tre lager och bred lite sylt mellan, lägg ihop och bred grädde runt om.
Fyll sen grädden i spritspåse och spritsa runt om upp över kanten och toppar längs kanten.
Fyll blåbärssylt i hålet och garnera med tinade skogshallon eller så använder du hjortron, riven choklad och gröna blad, lika gott det med.
Tävla om ett pussel
Här nere ser du en bild från Gröna, sköna tillbehör som jag själv just nu deltar med i en tävling.
Jengel Förlag i Östersund arrangerar en omröstning om vilka bilder som ska bli motiv på deras nya pussel.
Gå in och rösta här och följ anvisningarna så har du chansen att vinna ett av tre pussel med de vinnande motiven.
Mitt bidrag har nr 11, det är en Getmesemousse med blåbär som jag fotograferade vid Fjällnäs Hotell förra sommaren.
Klicka på bilden så kommer du till Bokus Hälsokampanj, där min kokbok just nu kostar bara 170 kronor.