Gräddstuvad bladspenat med vitlök till grillad kyckling

Min typ av snabbmat

Dagens mattips är en krämig spenatstuvning som jag serverade till färdiggrillade kycklingbröst.

När jag vill ha något snabbt och gott brukar jag köpa färdiggrillad kyckling och äta med till exempel min populära zucchinisallad.

Vill du hellre laga till fågeln själv så hittar du här ett gott recept på ugnsstekt kyckling.

Spenatstuvningen är förstås väldigt god även till hemgjorda fiskpinnar eller till lammkorv.

Gräddstuvad bladspenat med vitlök 2-3 port

250 g bladspenat

2 klyftor vitlök

2-3 msk smör

1 dl grädde

2 msk buljong

Salt och peppar

Skölj spenaten väl och förväll i saltat vatten i 1 minut. Låt bladen rinna av i ett durkslag.

Skär spenaten i grova strimlor och finhacka vitlöken.

Stek dem i smör utan att få färg i några minuter. Krydda med salt och peppar.

Häll på grädde och buljong, koka upp och låt puttra i 5-10 minuter tills stuvningen tjocknar.

Skär ut kycklingbrösten och skär upp i sneda skivor.

Lägg upp kycklingen på en bädd av spenat med lite gröna blad och rädisor som garnering, ugnsbakade rotfrukter, broccoli eller blomkål är gott till.

Fler tips på lättlagade rätter hittar du i min senaste kokbok Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker som jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

Föredrar du att läsa digitalt så finns många enkla tips även i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt som jag skrev tillsammans med Dr Annika Dahlqvist.

Örtkryddad, ugnsstekt kyckling med gräddsås

Populär husmanskost

Idag bjuder jag på ett av de mest populära recepten i bloggens 15-åriga historia.

Ugnsstekt kyckling blir väldigt saftigt och gott, dessutom är den rätt enkel att laga till.

Med gräddsås och kokta sommargrönsaker som tillbehör så får du en härlig middag som passar både till vardags och till fest.

Örtkryddad kyckling i ugn 4 port

1 färsk kyckling ca 1,3 kg vägde min ekologiska

2 msk olivolja

2 msk blandade, torkade örter

2 msk salt

1 tsk chiliflingor

3 stora vitlöksklyftor

1 ekologisk citron

2 msk smält smör till pensling

Skölj kycklingen in och utvändigt i kallt vatten. Ställ på högkant i ett durkslag och låt rinna av.

Värm ugnen till 125°. Mortla örter, chili och salt till ett pulver. Jag tog lika delar av timjan, oregano och mynta.

Tvätta citronen och skär den och vitlöksklyftorna i mindre bitar. Gnid in kycklingen med olivoljan.

Krydda inuti och gnid sen in örtblandningen ordentligt överallt. Stoppa in vitlök och citron i fågeln och lägg på galler i en långpanna.

Vill du inte ha örter på kycklingen så byt bara ut dem mot 2 msk paprikapulver.

Ställ in långt ner i ugnen och stek i ca 3 timmar.

Ta ut kycklingen efter en timme och pensla med smält smör. Efter en timme till samma procedur.

Mot slutet av stekningen häller du 2 dl vatten i formen, så stekskyn löstes upp.

Prova om fågeln är klar när det gått 2½ timme, det beror lite på hur stor din kyckling är.

Det ska inte komma ut någon rosa köttsaft när den är klar, temperaturen inne vid benet ska då vara 82º.

Täck med folie och låt vila en stund innan du skär upp kycklingen. Den är mycket god kall också.

Under tiden kycklingen står i ugnen och lagar sig själv så kan du koka en god gräddsås till, här kommer mitt bästa recept.

Gräddsås 4-6 port

5 dl grädde eller kokosgrädde

1 dl av min enkla buljong

1 dl steksky från kycklingen

1 liten, gul lök

1 msk balsamvinäger

1 tsk Worcestershiresauce eller glutenfri tamarisoja

ca ½ tsk vitpeppar

Salt efter smak

25 g smör till stekning

Finhacka löken och fräs i smöret några minuter på medelvärme utan att den får färg, krydda med peppar och lite salt.

Häll på buljong och Worcester/soja. Låt koka kraftigt i 10 minuter, så buljongen reduceras och ger såsen en kraftigare smak.

Rör ner nästan all grädde och smaka av med salt, var lite försiktig för steksyn som ska hällas i mot slutet är rätt salt i sig.

Koka upp och dra sen ner på låg värme.

Låt såsen puttra i upp till en timme på svag värme. Ju längre, desto godare sås.

Rör då och då, så det inte bränns. Späd med mera grädde och ev lite vatten om såsen blir för tjock.

När kycklingen är klar så tar du av 1 dl av skyn och sila genom en tesil ner i såsen, det ger extra god smak.

Resten av skyn kan du frysa in till kommande såskok.

Fler goda och enkla tips och recept på min typ av mat hittar du i kokböckerna nedan.

Bilden på kyckling med currysås nedanför länkarna kommer från min senaste bok som kom i höstas, Stora diabeteskokboken.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv SNART SLUTSÅLD

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD


Foto Mikael Eriksson
Ugnsstekt kyckling med gräddsås

Populär vårmat

Ugnsstekt kyckling är ett av mina mest populära inlägg här på bloggen, ser i sökstatistiken att den ligger högt året runt.

Inte så konstigt, det är ju ett både enkelt och gott sätt att laga till kyckling, ett riktigt bra exempel på gammaldags husmanskost.

Köp färsk ekologisk kyckling, så gör du en fin insats för djuren, miljön och dina smaklökar på samma gång.

Örtkryddad kyckling i ugn ca 4 port

1 färsk, ekologisk kyckling ca 1,3 kg

2 msk olivolja

2 msk blandade, torkade örter

2 msk salt

1 tsk chiliflingor

3 vitlöksklyftor

1 ekologisk citron

2 msk smält smör till pensling

Skölj kycklingen in och utvändigt i kallt vatten. Ställ på högkant och låt rinna av.

Värm ugnen till 125°. Mortla örter, chili och salt till ett pulver.

Skär citron och vitlök i mindre bitar. Gnid in kycklingen med olivoljan.

Krydda inuti och gnid sen in örtblandningen ordentligt överallt.

Stoppa in vitlök och citron i fågeln och lägg på galler i en långpanna.

Vill du inte ha örter på kycklingen så byt bara ut dem mot 2 msk paprikapulver.

Ställ in långt ner i ugnen och stek i ca 3 timmar.

Ta ut kycklingen efter en timme och penslade med smält smör. Efter en timme till samma procedur.

Mot slutet av stekningen häller du 2 dl vatten i formen, så stekskyn löstes upp.

Prova om fågeln är klar när det gått 2½ timme, det beror lite på hur stor din kyckling är.

Det ska inte komma ut någon rosa köttsaft när den är klar, temperaturen inne vid benet ska då vara 82º.

Täck med folie och låt vila en stund innan du skär upp kycklingen. Den är mycket god kall också.

Koka en god gräddsås till på skyn som bildas i formen, du kan följa det här receptet på pepparsås och ta mindre av pepparn.