Populär husmanskost
Idag bjuder jag på ett av de mest populära recepten i bloggens 15-åriga historia.
Ugnsstekt kyckling blir väldigt saftigt och gott, dessutom är den rätt enkel att laga till.
Med gräddsås och kokta sommargrönsaker som tillbehör så får du en härlig middag som passar både till vardags och till fest.
Örtkryddad kyckling i ugn 4 port
1 färsk kyckling ca 1,3 kg vägde min ekologiska
2 msk olivolja
2 msk blandade, torkade örter
2 msk salt
1 tsk chiliflingor
3 stora vitlöksklyftor
1 ekologisk citron
2 msk smält smör till pensling
Skölj kycklingen in och utvändigt i kallt vatten. Ställ på högkant i ett durkslag och låt rinna av.
Värm ugnen till 125°. Mortla örter, chili och salt till ett pulver. Jag tog lika delar av timjan, oregano och mynta.
Tvätta citronen och skär den och vitlöksklyftorna i mindre bitar. Gnid in kycklingen med olivoljan.
Krydda inuti och gnid sen in örtblandningen ordentligt överallt. Stoppa in vitlök och citron i fågeln och lägg på galler i en långpanna.
Vill du inte ha örter på kycklingen så byt bara ut dem mot 2 msk paprikapulver.
Ställ in långt ner i ugnen och stek i ca 3 timmar.
Ta ut kycklingen efter en timme och pensla med smält smör. Efter en timme till samma procedur.
Mot slutet av stekningen häller du 2 dl vatten i formen, så stekskyn löstes upp.
Prova om fågeln är klar när det gått 2½ timme, det beror lite på hur stor din kyckling är.
Det ska inte komma ut någon rosa köttsaft när den är klar, temperaturen inne vid benet ska då vara 82º.
Täck med folie och låt vila en stund innan du skär upp kycklingen. Den är mycket god kall också.
Under tiden kycklingen står i ugnen och lagar sig själv så kan du koka en god gräddsås till, här kommer mitt bästa recept.
Gräddsås 4-6 port
5 dl grädde eller kokosgrädde
1 dl av min enkla buljong
1 dl steksky från kycklingen
1 liten, gul lök
1 msk balsamvinäger
1 tsk Worcestershiresauce eller glutenfri tamarisoja
ca ½ tsk vitpeppar
Salt efter smak
25 g smör till stekning
Finhacka löken och fräs i smöret några minuter på medelvärme utan att den får färg, krydda med peppar och lite salt.
Häll på buljong och Worcester/soja. Låt koka kraftigt i 10 minuter, så buljongen reduceras och ger såsen en kraftigare smak.
Rör ner nästan all grädde och smaka av med salt, var lite försiktig för steksyn som ska hällas i mot slutet är rätt salt i sig.
Koka upp och dra sen ner på låg värme.
Låt såsen puttra i upp till en timme på svag värme. Ju längre, desto godare sås.
Rör då och då, så det inte bränns. Späd med mera grädde och ev lite vatten om såsen blir för tjock.
När kycklingen är klar så tar du av 1 dl av skyn och sila genom en tesil ner i såsen, det ger extra god smak.
Resten av skyn kan du frysa in till kommande såskok.
Fler goda och enkla tips och recept på min typ av mat hittar du i kokböckerna nedan.
Bilden på kyckling med currysås nedanför länkarna kommer från min senaste bok som kom i höstas, Stora diabeteskokboken.
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv SNART SLUTSÅLD
S tora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)
Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)
Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD
Foto Mikael Eriksson