Lättsamma långkok
Jag lagar ofta mat på låg temperatur i ugnen, sätter in den på morgonen så är den färdig lagom till lunch.
Idag får du tips på en rätt som jag hittade på när vi var i Makarska i Kroatien en månad för några år sen.
Där köpte jag fint kött direkt hos slaktaren, de styckade till bitarna så som jag ville ha dem.
Medelhavskosten i Kroatien består av mycket kött, fisk, ägg, skaldjur och grönsaker, vi njöt enormt av de fina råvarorna.
Långlagad fläskkarré 4 port
600 g fläskkarré
4 tomater
2 gröna paprikor
2 rödlökar
2 stora vitlöksklyftor
2 pressade citroner
1 dl kallpressad olivolja
1 msk torkad oregano
1 msk finstrimlad chili
Salt och peppar
Skär köttet i bitar, ca 3×3 cm, lägg dem i en bunke.
Krydda med rejält med salt, peppar och oregano, vänd runt bitarna så det blir jämnt fördelat.
Skär tomaterna i bitar, paprika, lök och vitlök i strimlor och vänd ner med köttet tillsammans med citronsaft, chili och olivolja.
Häll upp på en plåt och ställ in i mitten av ugnen på 100° i 4-5 timmar.
Vänd runt bitarna efter halva tiden om du är hemma, annars kan de ligga som de är.
Servera i djup tallrik med fetaoströra och gärna en grönsallad bredvid.
Fetaoströra
2 dl crème fraiche eller smetana
100 g fetaost
2 msk ugnstorkade cocktailtomater
1 msk hackad persilja, basilika eller timjan
Flingsalt
Mosa fetaosten med en gaffel, skär tomaterna i små bitar.
Blanda osten med crème fraiche, rör ner tomathacket och krydda med persilja och lite flingsalt.
Uppskattar du mina recept och tips så får du väldigt gärna stötta mitt skrivande genom att köpa någon av mina kokböcker i länkarna nedan.
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv Just nu 59 kr på Bokrean
Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt Just nu 79 kr på Bokrean
Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)