Sopptider
Idag får du tips på en god och näringsrik soppa, på traditionellt vis är torsdagarna soppdagar härinne på bloggen.
När jag jobbade på restaurang på 80-talet så var det alltid ärtsoppa och pannkaka varje torsdag under vinterhalvåret.
Är inte så förtjust i ärtsoppa med det finns ju så otroligt många andra goda soppor att variera med.
Jag har ofta färdigkokt kyckling och buljong i frysen efter buljongkok så då går det snabbt att koka ihop en soppa.
Jag använder gurkmeja i den här soppan, dels för att den ger en vacker färg men också för att den innehåller så mycket nyttiga ämnen.
Gurkmeja är bland annat bra mot värk då den har antiinflammatoriska egenskaper.
Här kan du läsa mer om den hälsosamma roten hos Sanna Ehdin.
Guldgul kycklingsoppa 2 port
2 dl tärnad svamp, jag hade smörsopp
2 dl zucchini i små tärningar
1 stor morot
2 vitlöksklyftor
2 msk smör/kokosolja
2 dl kokt kycklingkött
2 dl kokosgrädde
1 dl hemkokt buljong
2 tsk Skogslycka, kryddblandning från Herbaria
2 tsk gurkmejamix
½ dl hackad persilja
Skär moroten i små bitar och hacka vitlöken.
Hetta upp smör/kokosolja och bryn svamp, vitlök och morotstärningar en stund så de får lite färg.
Tillsätt zucchinin och låt den fräsa med några minuter.
Krydda med Skogslycka och gurkmejamix.
Inget mer salt eller peppar behövs, allt finns i kryddblandningarna.
Häll ner kokosgrädden och buljongen, låt koka upp.
Låt puttra på svag värme i 10-15 minuter, rör ner kycklingköttet och låt allt bli varmt.
Ta från värmen och rör ner den hackade persiljan.
Sötpotatisplättar är gott att servera till soppa istället för den traditionella pannkakan.
Här en bild på dem som finns med i min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.