Grundrecept på inlagd sill
4 urvattnade saltsillfiléer
1½ dl ättikssprit 12%
1½ dl björksocker, sukrin eller honung
3 dl vatten
1 rödlök
1 morot
10 kryddpepparkorn
3 lagerblad
Använd färdig urvattnad inläggningssill eller lägg saltsill i blöt över natten i kylen, i en stor bunke fylld med vatten.
För lite snabbare ursaltning, spola sillen under kallt vatten i några timmar, blanda om då och då.
Skär en liten bit ur tjockaste delen på filén och smaka om den är lagom salt.
Blanda allt till lagen, rör då och då tills sockret löst sig. Skiva lök och morot tunt.
Lägg ner i ättikslagen tillsammans med kryddpeppar och lagerblad.
Skär sillen i sneda bitar och lägg i en burk. Häll över lagen och blanda om.
Ställ i kyl och låt dra några dagar. Smaka av om det eventuellt behövs mer ättika eller sötning.
Nu har du en heminlagd sill som är riktigt god att äta som den är, eller blanda med olika smaksättningar, idag får du mitt recept på senapssill.
Senapssill
En sats inlagd sill
½ dl av din favoritsenap
1 tsk grovkornig senap
1 msk björksocker, sukrin eller honung
1 msk vit balsamvinäger
1½ dl rapsolja
En nypa vitpeppar
Några droppar Worcestershiresauce
ev ½ dl finhackad dill
Låt sillen rinna av ordentligt i durkslag. Rör samman allt utom oljan. Tillsätt oljan först droppvis och sen i en tunn stråle, samtidigt som du vispar.
Jag använder elvisp, det går fort och lätt. Smaka av om du vill ha mer sting.
Blanda försiktigt ner sillen i senapssåsen och smaksätt med dill om du vill.
Häll upp i en burk och låt mogna nån dag i kylen.
Sillen håller sig minst en vecka i kylen, så förbered den gärna veckan innan jul för mindre stress i juldagarna.