Snabblagad gratäng med musslor

Snabb måndagsmat

Så här i början på veckan brukar jag ofta dela med mig av gratänger, näringsrik snabbmat där man ofta kan lägga ner sånt som finns hemma i kylen efter helgen.

De här gratängtipsen har blivit väldigt populära, det är så roligt att ni är så många som uppskattar mina recept.

Dagens recept är gjort med rökta musslor som jag tycker är väldigt gott.

Tycker du inte om musslor så går det precis lika bra med rökt fisk eller räkor.

Musselgratäng 2 port

1 burk rökta musslor

3 ägg

200 g zucchini

2 dl riven ost

1 dl crème fraiche

1 dl grovhackad svamp

1 msk finhackad dill

Salt och peppar

1 tomat

½ röd paprika

Några matskedar smör till stekning

Skär zucchinin i halvmånar. Stek svampen gyllenbrun i smör och blanda ner zucchinin och låt steka med en stund.

Krydda med salt och peppar och häll över i en ugnsform.

Vispa ihop äggen med crème fraiche, dill och 1 dl riven ost.

Krydda äggsmeten med salt och peppar och häll den i formen.

Tryck ner musslorna lätt i smeten och garnera runt om med paprika och tomater.

Strö resten av osten över. Grädda i 175° i 40 minuter.

Servera med rivna morötter marinerade i citron och olivolja.

Jag tog sesamfrön och pumpafrön i salladen, det blir riktigt gott.

Kokbokstips

På bilden längst ned ser du ett av recepten från min senaste kokbok, Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Den skrev jag tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, han ligger bakom ett tiotal mycket populära böcker om den mat som passar dig som vill hålla blodsockret på en stabil nivå.

Jag har också fått frågor från några som försökt beställa min och Annika Dahlqvists E-bok ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt : Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo” direkt från Lumio Förlag.

Jag har länkar dit i många av mina gamla blogginlägg, men ett meddelande kommer upp att sidan inte finns.

Det beror på att den är borttagen från den webbutiken och nu finns den bara att ladda ned från Bokus i länken här uppe och här finns den på Adlibris.

Fiskgratäng med kräftstjärtar Foto Mikael Eriksson
Snabblagad gratäng med musslor

Snabb måndagsmat

Så här i början på veckan brukar jag ofta dela med mig av gratänger, näringsrik snabbmat där man ofta kan lägga ner sånt som finns hemma i kylen efter helgen.

De här gratängtipsen har blivit väldigt populära, det är så roligt att ni är så många som uppskattar mina recept.

Dagens recept är gjort med rökta musslor som jag tycker är väldigt gott.

Tycker du inte om musslor så går det precis lika bra med rökt fisk eller räkor.

Musselgratäng 2 port

1 burk rökta musslor

3 ägg

200 g zucchini

2 dl riven ost

1 dl crème fraiche

1 dl grovhackad svamp

1 msk finhackad dill

Salt och peppar

1 tomat

½ röd paprika

Några matskedar smör till stekning

Skär zucchinin i halvmånar. Stek svampen gyllenbrun i smör och blanda ner zucchinin och låt steka med en stund.

Krydda med salt och peppar och häll över i en ugnsform.

Vispa ihop äggen med crème fraiche, dill och 1 dl riven ost.

Krydda äggsmeten med salt och peppar och häll den i formen.

Tryck ner musslorna lätt i smeten och garnera runt om med paprika och tomater.

Strö resten av osten över. Grädda i 175° i 40 minuter.

Servera med rivna morötter marinerade i citron och olivolja.

Jag tog sesamfrön och pumpafrön i salladen, det blir riktigt gott.

Kokbokstips

På bilden längst ned ser du ett av recepten från min senaste kokbok, Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Den skrev jag tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, han ligger bakom ett tiotal mycket populära böcker om den mat som passar dig som vill hålla blodsockret på en stabil nivå.

Jag har också fått frågor från några som försökt beställa min och Annika Dahlqvists E-bok ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt : Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo” direkt från Lumio Förlag.

Jag har länkar dit i många av mina gamla blogginlägg, men ett meddelande kommer upp att sidan inte finns.

Det beror på att den är borttagen från den webbutiken och nu finns den bara att ladda ned från Bokus i länken här uppe och här finns den på Adlibris.

Fiskgratäng med kräftstjärtar Foto Mikael Eriksson
Snabblagad gratäng med musslor

Snabb måndagsmat

Så här i början på veckan brukar jag ofta dela med mig av gratänger, näringsrik snabbmat där man ofta kan lägga ner sånt som finns hemma i kylen efter helgen.

De här gratängtipsen har blivit väldigt populära, det är så roligt att ni är så många som uppskattar mina recept.

Dagens recept är gjort med rökta musslor som jag tycker är väldigt gott.

Tycker du inte om musslor så går det precis lika bra med rökt fisk eller räkor.

Musselgratäng 2 port

1 burk rökta musslor

3 ägg

200 g zucchini

2 dl riven ost

1 dl crème fraiche

1 dl grovhackad svamp

1 msk finhackad dill

Salt och peppar

1 tomat

½ röd paprika

Några matskedar smör till stekning

Skär zucchinin i halvmånar. Stek svampen gyllenbrun i smör och blanda ner zucchinin och låt steka med en stund.

Krydda med salt och peppar och häll över i en ugnsform.

Vispa ihop äggen med crème fraiche, dill och 1 dl riven ost.

Krydda äggsmeten med salt och peppar och häll den i formen.

Tryck ner musslorna lätt i smeten och garnera runt om med paprika och tomater.

Strö resten av osten över. Grädda i 175° i 40 minuter.

Servera med rivna morötter marinerade i citron och olivolja.

Jag tog sesamfrön och pumpafrön i salladen, det blir riktigt gott.

Kokbokstips

På bilden längst ned ser du ett av recepten från min senaste kokbok, Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Den skrev jag tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, han ligger bakom ett tiotal mycket populära böcker om den mat som passar dig som vill hålla blodsockret på en stabil nivå.

Jag har också fått frågor från några som försökt beställa min och Annika Dahlqvists E-bok ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt : Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo” direkt från Lumio Förlag.

Jag har länkar dit i många av mina gamla blogginlägg, men ett meddelande kommer upp att sidan inte finns.

Det beror på att den är borttagen från den webbutiken och nu finns den bara att ladda ned från Bokus i länken här uppe och här finns den på Adlibris.

Fiskgratäng med kräftstjärtar Foto Mikael Eriksson
Lättlagad blomkålsgratäng med rökta musslor och halloumi

Gratng med blomkål och musslor

Musselgratäng för 2

1 litet blomkålshuvud

2 dl bearnaisesås

1 burk rökta musslor

100 g halloumi

½ dl pumpakärnor

Förväll blomkålshuvudet i lättsaltat vatten, tills det blivit halvmjukt.

Skär loss buketterna och lägg runt en ugnsform.

Skiva stocken tunt och lägg i botten.

Bred ett lager bearnaisesås över och täck ytan med musslor.

Skiva halloumin och lägg omlott över musslorna.

Strö pumpakärnor över och gratinera på 175° i 15 minuter.