Smakrika piroger
Sen jag på grund av hälsoproblem uteslöt gluten helt ur min mat för snart 16 år sen så har jag inte gjort piroger, något jag tidigare ofta gjorde som en liten kvällsrätt, till soppa eller som picknickmat.
Inte förrän jag skapade det här saftiga och goda receptet på ostpiroger med kantarellfyllning till kokboken Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.
Bakboken utsågs 2021 till Sveriges bästa hälsobok på kokbokstävlingen Gourmand Awards, den har också blivit mycket populär hos många som undviker gluten och socker.
Boken har varit slutsåld från förlaget sen i maj förra året, men idag fick jag veta att den nu går att beställa i nätbokhandeln igen.
Tydligen hade det blivit något missförstånd på Förlagssystem som distribuerar böcker från förlagen.
Där verkar de ha blivit bortglömda på någon lagerhylla och nu dök de alltså upp helt plötsligt igen och de två största nätbokhandlarna har fått in de allra sista exemplaren.
När den nya leveransen är slutsåld så är den helt slut, då den inte kommer att tryckas upp igen på Bladh by Bladh Förlag.
Om du vill passa på att beställa innan den tar slut igen så finns bakboken här på Bokus och här på Adlibris.
Ostpiroger med kantareller, gräslök och timjan ca 10 st
150 g riven ost, typ gräddost eller mozzarella, ca 3 dl
½ dl naturell färskost
2½ dl mandelmjöl
2 tsk psylliumhusk
1 ägg
½ tsk äppelcidervinäger
Ca 1 krm salt
Kantarellfyllning:
2 dl kantareller i små bitar
25 g smör
Ca 1 krm salt
Ca ½ krm peppar
1 dl finhackad gräslök
2 msk hackad, färsk timjan
Till pensling:
1 uppvispat ägg
Smält ostarna i en kastrull på svag värme under omrörning. Ta från värmen och rör ner ägget och vinägern med elvispens degkrokar, blanda om väl.
Blanda ner mandelmjöl och salt, knåda ihop degen väl. Smaka av om du vill ha mer sälta.
Dela i två bitar, platta till dem och svep in i plastfilm. Lägg i kylen att stelna en timme, gör under tiden fyllningen.
Bryn svampen väl i smöret, smaka av med salt och peppar. Ta från värmen och rör ner de hackade örterna, låt kallna.
Lägg degplattan på ett bakplåtspapper och lägg ett till papper över. Kavla med lätt hand ut degen till en kaka på ca 1 centimeters tjocklek.
Viktigt är att den inte kavlas för tunt, då spricker den lätt när du ska vika in fyllningen.
Tryck ut rundlar med en burk eller en stansring på ca 10 cm. Lägg rundlarna på bakplåtspapper på en plåt.
Sätt ugnen på 200˚. Lägg en matsked kantareller på ena halvan av degrundlarna.
Vik den andra halvan över fyllningen och tryck till kanten väl. Gör ett mönster med hjälp av en gaffel, så försluts pirogerna ordentligt.
Vispa upp ägget och pensla pirogerna lätt. Nagga några lufthål med gaffeln.
Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter tills pirogerna fått fin färg.
Du kan variera fyllningen med andra svampar och örter eller med olika pizzatillbehör.
Pirogerna är goda även kalla, de passar därför fint att ta med ut på picknick eller på resor som en matig macka.
Här nedan ser du några av recepten från boken, som jag fotograferade under många tidiga sommarmorgnar i den vackra natur som faktiskt finns mitt i Stockholm.