Ostpaj – Västerbottenpaj

DSC_0594Här kommer en jättegod ostpaj eller om man så vill en Västerbottenostpaj!

4-6 portioner

Pajskal:
100 gram mjukt smör normalsaltat
1 dl pofiber
1 dl mandelmjöl (kan bytas ut mot 0,5 dl pofiber)
1 msk fiberhusk
0,5 tsk bakpulver
lite salt
1 ägg
0,5 dl grädde

Fyllning:
3 dl grädde (eller 2 dl grädde och 1 dl vatten)
4 ägg
2-3 dl riven smakrik ost typ västerbotten
lite salt och vitpeppar

Gör så här:
blanda torra ingredienser och arbeta ihop det med smöret. Sked brukar funa fint å jobba med. Arbeta ner ett ägg och tillsist grädden.
Tryck ut degen i en pajform och relativt högt upp på kanten.
ställ kallt 30 min, och förgrädda i ca 8-10 minuter.

Vispa upp äggen och ta i grädden och lite kryddor  till fyllningen och vispa samman väl. Rör sedan ner den rivna osten.

Ta ut det förgräddade pajskalet och slå i fyllningen. Grädda vidare i ca 30 minuter, eller tills pajen fått fin färg och har stannat. Lite ”daller” gör inget den sätter sig när den svalnar.

Serveras med fördel till kallrökt lax, räkor eller kräftor.

 

 

Jordgubbskräm

DSC_0611Är uppenbarligen inne i ett  ”krämstim” ;)

Här kommer min variant av jordgubbskräm!

Jag gillar svenska jordgubbar och Finnerödja säljer ju frysta sånna, tyvärr inte KRAV.

Självklart funkar färska också ;)

Så här gör jag min kräm hur som

1 liten portion

100 gram jordgubbar
1 dl vatten
ev 1 tsk Bakery+ sötning
1/3 tsk johannesbrödkärnmjöl eller annan vald redning

Gör så här:
Lägg frysta eller tinade gubbar i vatten och söta eventuellt. Koka upp dem ganska lätt (om du gillar lite hela gubbar) och mosa eventuellt lätt med trägaffel, du avgör själv hur mosat resp helt du vill ha det, vi gillar lite hela.
Förbered en skål som tål värme och lägg i johannesbrödkärnmjölet i botten tillsammans med en spiralvisp.
Sila med hjälp av trägaffeln ca 2 dl av jordgubbssaften i bunken och vispa kraftigt med spiralvispen och slå det över gubbarna och låt det hela få ett uppkok och rör med typ trägaffel.

Häll upp i portionskål eller om du gör en större sats en skål som tål lite het kräm.

Det allra godaste till jordgubbskräm är ju bara kall grädde!

 

Blomkålssoppa

DSC_0608Här får ni min variant av Blomkålssoppa!
Jag älskar blomkål och har gjort det sedan jag var jättelite!

Servera den till bacon, stekt fläsk, eller annat rimmat och rökt kött!

2-3 portioner

ca 500 gram blomkål
3-5 cm av en purjolök
1 liter vatten + salt

50 gram smör
50 gram cream cheese
1 dl grädde
3 dl vatten från kokningen av blomkålet
lite vitpeppar

Gör så här:
Ansa blomkålet lite från de grövsta och fula bladen, låt annars så många blad som möjligt få koka med. Koka upp blomkålen och biten purjo i det lättsaltade vattnet, låt koka till det är ganska mjukt, ca 5min.

Häll av 3 dl av buljongen i en mått och slå ut resten. Lägg i smör, grädde och cream cheese och peppra  lite. Mixa med mixer och slå i buljongen tills du får en lagom  konsistens.

Servera med lite klippt persilja och vald proteinkälla!

 

 

 

Blåbärskräm

DSC_0605Blåbärskräm är ju också en kräm som är väldigt god och i synnerhet när den är gjord på våra inhemska skogsblåbär.

Älskar skogsblåbär!

Dessa finns ju numera ofta att tillgå året runt i frysdisken.

Skogsblåbär innehåller 6,4 gram kolhydrater och varav 2,9 är fruktos per 100 gram.

Gör man då denna kräm på 225 gram skogsblåbär och silar av ;)
så blir det i runda slängar 12 gram kh i hela satsen.

Blåbärskräm
3-4 port

225 gram frysta eller färska blåbär
2 dl vatten
ev 1 msk bakery+ sötning

1 tsk johannesbrödkärnmjöl eller annan vald redning

Gör så här:
Häll vatten, blåbär och ev sötning i en kastrull och låt det hela koka upp under omrörning. Låt koka i ca 5 minuter att bären mjuknar och saftar av sig. Sila av i med trådsil ner i ny kastrull och pressa bären med gaffel mot silens botten att all saft rinner ut.
Vispa sedan ner kraftigt johannesbrödkärnmjölet och ge krämen ett uppkok, häll av i skål eller portionsskålar.
Serveras ljummen eller kall med kall grädde!

Eller varför inte en god vaniljglass! Då räcker nog krämen till 4-6 portioner

 

 

Tandkräm av kokosolja och bikarbonat – recept

DSC_0436Jag har tillverkat min egen tandkräm av kokosolja och bikarbonat (inte bakpulver).
Sedan många år har jag undvikit fluortandkrämer och använt Kingfisher och Weledas fluorfria tankrämer.

För ett tag sedan läste jag på nätet om hemlagad tandkräm av kokosolja och bikarbonat och nu så har jag tillverkat en sådan.

Lätt som en plätt och billigt blir det ju!

Jag tog 5 msk olja och 2 msk bikarbonat. Det finns recept på nätet som är från 50/50 och ner till 5/2. Bara att blanda en konsistens man själv tycker om!
Jag tog också i några droppar mintolja, men det är inte nödvändigt.

Jag valde att värma upp burken med kokosoljan i varmvatten för det blev lättare att mäta upp 5 msk då. Sedan var det bara att röra samman.

 

Sammetsgröt – Smörgröt – LCHF-gröt

DSC_0102Här kommer väl en äkta fet LCHF-gröt ;)

Den är så sammetslen att barn som inte gillar klumpar kommer älska denna gröt.
Här hemma hos oss går den under namnet ”mormorgröt”.
Den kommer ursprungligen från Norge och heter där fløyelsgrøt, därav namnet sammetsgröt här ;)

1 portion
Ingredienser:
100 gram smör
2 ägg
1 dl grädde
1 tsk johannesbrödkärnmjöl (eller annan redning som du tycker om)

Gör så här:
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, häll i grädden och vispa ner äggen och tillsist johannesbrödkärnmjölet.
Låt allt koka upp till grötkonsistens.

Serveras med bär eller kanel, eller med lite bakery+.

Tips: Skär den sig ge den ett uppkok till med lite mer grädde i bara.

 

Hemgjord effektiv deodorant – recept

hemgjord-deodorantDå jag sedan länge inte använder de industiellt tillverkade anti-perspiranterna eller deodoranterna så ramlade jag över denna sida om dels varför man inte bör använda dem och också ett hemgjort alternativ.
Denna måste jag prova att göra. Använt saltsten under flera år nu och jag tycker det fungerar helt ok.
Men detta låter spännande! Någon här som testat denna variant? Eller har en annan bra variant/recept?
Hon som skriver artikeln skriver att
det inte är fel att det man smörjer på kroppen bör man kunna äta”…
ligger mycket i det, eller hur?

Bilden är från hemsidan
Läs mer här Leva livet nu

Ingredienser:
2 msk bikarbonat
1 toppad msk stärkelse (Maizena eller Potatismjöl)
1 msk kokosolja
5 droppar eterisk olja.

Gör såhär:
1. Blanda alla ingredienserna.
2. Ta-dam – deodoranten är färdig att användas!!
Förvaring: Förvara den i en glasburk med lock. Förvaras i rumstemperatur, men låt inte burken stå i direkt solljus. Deodoranten räcker länge. ta en liten klick/bit och smörj i armhålan. Lycka till!!

 

LCHF Havregrynsgröt – Valnötsgröt – LCHF – Paleo

DSC_0063Äntligen kan vi få en gröt som kan påminna om havregrynsgröt i smaken!

Det var när jag upptäckte hur valnötsmassa (mandelmassa på valnötter) smakade som havregröt ( i våra munnar), som jag förstod att nu har jag knäckt koden till  ”havregröt”!

Detta är nog den allra godaste lchf-gröten alla kategorier i alla fall!! Testa så får du se!
©2014 MariannAndersson

1 portion
Ingredienser:
30 gram gram smör (för mejerifri smaklöst kokosfett)
2 ägg
50 gram malda valnötter (Wikipedia om valnöter 3,5 gram per 100 gram
ca 13 gram /100 gram)
1 dl grädde (eller 0,75 dl vatten+30 gram smör/smaklöst kokosfett, eller mandelmjölk. Havregrädde ca 5-6 gram kh)

ev 1-2 msk fibrexflingor om man vill ha tugget av ”havregryn” ( gröten på bilden är utan och jag finner den godast utan)
ev lite salt efter smak

Gör så här:
Vispa upp äggen lätt med de malda valnötterna, vispa sedan kraftigt ner grädden eller vald vätska.
Smält smöret på medelvärme och (ev låt fibrexen smälta med här) häll ner ägg- och valnötsgrädden, koka sakta upp under omrörning, låt den koka till en grötkonsistens.
Servera med lätt kokta äpplebitar (om man tillåter sig det) eller gör så som jag alltid ville äta min havregröt ;) strö över bakery+!

Ursprungsgröten: LCHF-Gröt

 

Mandelgröt – paleo – LCHF

DSC_0061Den godaste mandelgröten!

©2014 MariannAndersson

1 portion:

30 gram smör eller smaklös kokosolja
2 ägg
0,5 dl mandelmjöl +  1 liten finriven bittermandel eller bittermandelolja
1 dl mandelmjölk (osötad) eller grädde går också bra.

Gör så här:
Vispa upp äggen och vispa ner mandelmjöl och tillsist vispa kraftigt ner mandelmjölken.
Smält smöret på medelvärme och vispa sedan ner äggblandningen och vispa eller rör undertiden det får sakta koka upp.
Låt småkoka till grötkonsistens.

Servera med lätt smälta hallon och mandelmjölk, eller med gammaldagsmjölk eller grädde om man föredrar det.

Ursprungsgröten: LCHF-Gröt 

 

Champinjonstuvning och ugnsomelett

DSC_0002Du behöver för att göra en champinjonstuvning:
250 g skivade champinjonerm (eller kantareller för kantarellstuvning)
3 dl grädde
salt och peppar
0,5 tsk johannesbrödkärnmjöl, redix eller guarkärnmjöl

smör att steka i

 

Gör så här:
Fräs champinjonerna i smör så de får lite färg. Vispa ner vald redning i grädden och  häll den sedan över champinjonerna och salta och peppra efter eget behag. Låt koka samman lite och servera. Blir stuvningen för tjock kan den alltid spädas med lite vatten till lagom konsistens.

Denna stuvning är väldigt god att lägga ovanpå en ugnsomelett.  Gott på buffén!

Ugnsomelett:
Sätt ugnen på ca 200 grader.
Vispa samman  5 ägg med 3 dl grädde och salta och peppra. Lägg en rejäl klick smör i formen som omeletten ska gräddas i och låt den smälta i ugnen. Ta ut formen häll i omelettsmeten och grädda i ca 25 minuter.  Häll stuvningen varm över omeletten. Servera.