Rabarbersmoothie

I dessa rabarbertider som nu börjar gör jag gärna smoothies på de späda färska rababer!

Blir  två – tre glas

3-400 gram fint skivad rabarber
1 dl vatten
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia eller annan vald sötning

1 dl kesella (10% fett)
1 dl turkisk yoghurt eller 1 dl kesella (10%)
Gör så här:
Koka rabarbern mjuk i vattnet med sötning. När den har mjuknat ordentligt ställ den kallt att kallna helt.
Mixa sedan rabarbern fluffig med  kesellan och yoghurten. Ta även i en liten näve isbitar och mixa med om du vill ha den riktigt kall.

Vill du krydda lite är kanel och kardemumma goda kryddor till rabarber. Vill du byta lite rabarber mot  jordgubbar för rödare smoothie så funkar det utmärkt också.

Tips: Notera att Kesella har en högre halt av protein (10%) än ex turkisk yoghurt ( 4,2%) det gör att man inte nödvändigtsvis behöver tillsätta vassleprotein (proteinpulver) om du vill göra proteindrinkar.

Koka rabarberpuré enligt receptet ovan och frys in i lämpliga små burkar för att göra goda smoothies under vintern.

 

 

Bloggar etiketter: ,

Varm choklad

Ibland känner man sig frusen genom märg och ben och då är ju en kopp varm choklad något väldigt gott och värmande.

Min LCHF variant av varm choklad är:
1 dl grädde
1 dl vatten 
1,5-2 tsk kakao av fin kvalité

Vispa samman och hetta upp!
Drick till en gott nybakt LCHF skiva bröd med hyvelskiva smör och ost!

Någon kanske undrar varför jag inte gör den bara på grädde?
Visst går det bra att göra det, men jag vill inte dricka så mycket grädde och jag tycker mjölk är godast i varm choklad och då både ren grädde och mjölk blir lite för mycket kolhydrater för mig väljer jag att bara ta en dl grädde och vatten och dvs göra min egen mjölk med lite kolhydrater ;)

 

 

Bloggar etiketter:

Nu kan det äntligen avslöjas…

Margareta Lundström (Kostdemokrati)

avslöjar  CMR (Sahlgrenska Center for Cardiovascular and Metabolic Research) samröre med delar av livsmedelsindustrin.

Läs Margaretas ironiska sammandrag om föreläsningen som hölls av Ingrid Larsson, med dr, klinisk näringsfysiolog, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Den säger mycket, läs den.

Tack Margareta för denna! Kommentarerna på Margaretas blogg är läsvärda de också.

 

Mandelpudding i ugnen – Lunch

3-4 portioner

5 ägg
100 gram smält smör
2 dl grädde
1,5 dl mandelmjöl
3 finrivna bittermandlar

Gör så här:
Vispa äggen (ev sötning), blanda i mandlarna och vispa kraftigt att det inga klumpar finns. Blanda sedan i smöret och grädden.
Häll upp i en liten ugnsfast form 15×25 och grädda i  175 grader i ca 20 minuter, eller tills den stannat.

Serveras ljummen med varmsmälta jordgubbar och lite grädde, vi tycker det är gott med ovispad grädde till lunchpuddingar.

 

Tips: Gillar du inte bittermandelsmaken kan de väl uteslutas, använd då med fördel färskmalda mandlar, vi tycker City Gross Seltonmandlar har godaste mandelsmaken. Även några hackade mandlar i är gott för lite crunch.

©MariannAndersson

En vänlig bloggläsare har räknat ut puddingen ( grädde och gubbar ingår inte)
- 231,2 gram fett
- 61,5 gram protein
- 9,5 gram kolhydrater

 

Bloggar etiketter: ,

Ugnspannkaka med blåbärsylt

8 ägg
0,5 tsk vaniljpulver
2 msk fiberhusk
0, 5 dl kokosnötsmjöl
75  gram smält smör
4 dl grädde
3 dl vatten

LCHF Blåbärsylt

Gör så här:
vispa äggen fluffigt och vispa ner vaniljen. Vispa ner fiberhusk och kokosnötmsjöl väl, inga klumpar.Vispa i gräddenoch smälta smöret och tillsist vattnet.

Häll i en långpanna och grädda i 200 grader i ca 20 minuter. Mindre långpanna längre gräddningstid. Känn på den att den stannat.
Servera som här med blåbärsylt.

 

Bloggar etiketter: ,

Blåbärsylt – LCHF

3 dl frysta blåbär
ev lite redix

Gör så här:
Lägg frysta blåbär i en kastrull och hetta upp lätt,  och några korn redix om du vill ha tjock sylt.

Bloggar etiketter: ,