Sommarsallad med ost, broccoli och senapsdressing

Salladstider

Nu har vi kommit till den tid på året när det smakar himla gott med en kall salladstallrik till lunch eller middag.

Vi äter ofta den här typen av sallad på varma sommardagar med förstärkning av räkor, rökt fisk, kokta ägg och tärningar av äpple, päron eller mango.

Då får vi i oss väldigt många olika näringsämnen på en och samma gång, samtidigt som smakerna blir väldigt goda tillsammans.

Broccoli och Ost-sallad med Senapsdressing

Somrig sallad 2 port

6-8 salladsblad

100 g ost, gärna vällagrad

Några lättkokta broccolibuketter

½ grön paprika

5 cm purjolök

2 msk pumpafrön

Färska örter, t ex timjan, persilja, citronmeliss

Några cocktailtomater

Riv salladsbladen i mindre bitar och skär osten i små tärningar.

Strimla paprika och purjo, finhacka örterna och skär tomaterna i klyftor.

Dela den kokta broccolin i mindre bitar.

Blanda allt i en skål med pumpafrön och senapsdressing.

Lägg upp och garnera med några fina salladsblad, örter och tomat.

Här hittar du ett proteinrikt halloumibröd om du vill äta salladen som den är, annars smakar den förstås utmärkt även som ett tillbehör till grillat.

Senapsdressing

Senapsdressing

1 dl olivolja

½ dl vitvinsvinäger/äppelcidervinäger

2 msk Dijonsenap

1 krm paprikapulver

Salt och peppar

Rör ihop senap, paprikapulver och kryddor, vispa i olja och vinäger.

Jag använde estragonvinäger, den passar fint ihop med senap. Har du inte det så blir dressingen väldigt god även med äppelcidervinäger.

Förvara i rumstemperatur och skaka ordentligt innan användning.

bild-85

Vill du ha fler tips på somriga maträtter, ta då gärna en titt i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och i Birgitta Höglunds bästa grilltips.

I länkarna kan du läsa mer om böckerna och beställa dem, till dig själv eller någon när och kär som uppskattar naturligt god mat.

bild-78

Paprikachutney och rabarberchutney från min grillbok
Foto Mikael Eriksson
Somrig sallad med senapsdressing

Ost- och broccolisallad

Somrig sallad 2 port

6-8 salladsblad

100 g ost, gärna vällagrad

Några lättkokta broccolibuketter

½ grön paprika

5 cm purjolök

2 msk pumpakärnor

Färska örter, t ex timjan, persilja, citronmeliss

Några cocktailtomater

Riv salladsbladen i mindre bitar och skär osten i små tärningar.

Strimla paprika och purjo, finhacka örterna och skär tomaterna i klyftor.

Dela den kokta broccolin i mindre bitar.

Blanda allt i en skål med pumpakärnor och senapsdressing.

Lägg upp och garnera med några fina salladsblad, örter och tomat.

Här hittar du ett proteinrikt bröd om du vill äta salladen som den är, annars smakar den förstås utmärkt även som ett tillbehör till grillat.

Jag blir väldigt glad om du köper en eller flera av mina kokböcker för att stötta mitt skrivande.

De passar riktigt fint som present istället för en blomma eller en flaska vin när du ska bort på middag i sommar.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Senapsdressing

Senapsdressing

1 dl olivolja

½ dl vitvinsvinäger

2 msk Dijonsenap

1 krm paprikapulver

Salt och peppar

Rör ihop senap, paprikapulver och kryddor, vispa i olja och vinäger.

Jag använde estragonvinäger, den passar fint ihop med senap.

Förvara i rumstemperatur och skaka ordentligt innan användning.

Broccoli och Ost-sallad med Senapsdressing