Ädelostpaj med skinka och broccoli

Äntligen fredag och helgmys med familjen! Gjorde en ädelostpaj till ikväll men stod lite i valet och kvalet. Hade tänkt biff med purjolök o bambuskott men de får det bli imorgon istället. Pajen är en av mina absoluta favoriter, så smakrik och enkel att göra. Kan göras som denna i rund form, eller till buffé i små mazarinformar eller långpanna, blir alltid god och kan förberedas dagen innan och bara värmas på. Vill du ha den helt vegetarisk så uteslut skinka. Champinjoner är gott att ha i receptet så laborera lite som ni tycker.

 

Nu önskar jag er alla en toppenfin helg! PUSS

 

Det här behöver du :

1 sats pajdeg eller färdig rund på rulle

3 broccolibuketter

200 gram rökt skinka

3 ägg

4 dl mjölk

2 förp kvibille ädelost

Salt och peppar

 

GÖR SÅHÄR :

Dela broccolibuketterna i mindre bitar och förväll i saltat vatten nån minut. Häll av vattnet och låt stå och ånga av. Vispa ihop ägg, mjölk samt salt och peppar i en skål. Klä formen med pajdegen och lägg i broccoli, skinka och smulad ädelost. Slå på äggstanningen. Grädda i ca 30 – 35 minuter i 175 grader.

 

Trevlig helg!

Lövbiff, fylld med goda grönmögelostar efter helgens ostbricka!


Ost. Kan vara den mest tacksamma kylskåpsrest man kan ha då de går att trolla fram många kulinariska rätter med. Efter helgens ostbricka fick dom idag mötas igen, inbakade i lövbiff, gratinerade i ugn och med goda tillbehör. 

Finns det mer ost kvar? Smula ner den i salladen som tillbehör. Ostigare kan det inte bli och så vansinnigt gott!  

 

6 port

Det här behöver du : 

6 skivor lövbiff 

Salt & peppar 

Valfri mängd mögelost

Tandpetare 

2 vitlöksklyftor 

 

Såsen : 

4 dl vatten

2 msk kalvfond

1,5 dl grädde 

Salt & peppar 

 
GÖR SÅHÄR : 

Lägg ut lövbiffarna på en skärbräda och fyll halva med valfri grönmögelost. Vik ihop. Stek i het panna med smör och vitlöksklyftorna. Salta och peppra på bägge sidorna. Lägg över i en ugnsfast form och strö över lite extra ost. Gratinera i ugnen på 175 grader ca 15-20 minuter. 

Vispa ur stekpannan (låt vitlöksklyftorna vara kvar) som du stekte köttet i med vatten, fond, grädde och låt koka upp. Sjud sedan på låg värme och smaka av med salt och peppar. 

 

Som tillbehör gjorde jag hasselbackare av både potatis och palsternacka. Samt ugnsbakade tomathalvor och lättkokta vaxbönor. 

 

Köttet är stekt och kryddat. Lägg det i en form, täck med aluminiumfolie och låt gå i ugnen ca 15-20 minuter. 

 

Servera med alla goda tillbehör och såsen som du vispat ur pannan. Smaklig måltid! 

Melon och fetaostsallad

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.06603700667619705,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Nu hoppar vi över till grillmiddagarna igen och idag ett vansinnigt gott tillbehör som passar lika bra att förbereda till den enkla familjemiddagen eller en större buffé. Melon + fetaost + balsamico. Lite flingsalt och peppar och servera på en grön salladsbädd. Tokgott!! Alltid! 😛

 

Det här behöver du : 

½ vattenmelon

2 förp fetaost

Bldadsallad

Flingsalt och nymalen peppar

Crema di balsamico

 

GÖR SÅHÄR : 

Skär melon och fetaost i kuber. Blanda ihop på ett stort fat med blandad sallad. Stoppa med flingsalt och några varv med pepparkvarnen. Ringla över balasamico.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.07875378529099031,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.08891859650611877,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Västerbottenpaj med salladslök, sparris och kallrökt lax 

Såklart kommer här min variant på västerbottenpaj efter önskemål. Jag tillagade den enligt mitt ursprungsrecept med två hela ägg samt två äggulor i smeten. Pajdegen gör du enkelt själv eller köper färdig. Misstaget jag gjorde här i all hast var att inte förgrädda pajskalet vilket jag tycker behövs i en så ”blöt” paj. Så förgrädda gärna bottnen, naggad med gaffel cirka 10 – 15 minuter före du lägger i fyllningen. Den blir galet god och passar perfekt till buffé, kräftskiva eller tillbehör.

 

Pajdeg :

150 g smör eller margarin

2 dl mjöl

1 msk vatten

 

Fyllning :

250 gram riven västerbottenost

2 äggulor

2 hela ägg

2 dl grädde

Salt & peppar

1 knippe finhackad salladslök

1 knippe grön sparris

 

GÖR SÅHÄR :
Nyp ihop ingredienserna till pajdegen i en bunke med fingrarna. Tryck ut pajdegen i en rund form ca 25 cm i diameter. Nagga med gaffel. Ställ i kylskåpet under tiden du förbereder fyllningen. Riv osten och blanda ihop till en smet med resten av ingredienserna. Förgrädda pajdegen ca 10-15 min i 175 grader. Ta ut ur ugnen och lägg i fyllningen och grädda ytterligare ca 20 min.

 

Topping : 

200 gram kallrökt

Dill

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.06160588661697908,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Pajdegen här med nyriven västerbottensost.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.001989040290936828,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Tillsätt finhackad salladslök och vänd runt. Lägg ut ett knippe grön sparris. Grädda i ca 30 minuter i 175 grader.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.06393479555845261,"customExposureMode":0,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":0}

Färdiggräddad och klar att dekorera med tunna skivor kallrökt lax som du rullar ihop till rosor samt lite dillvippor. Servera den ljummen eller kall. Lika gott, vilket som.

 

Västerbottenpaj med salladslök, sparris och kallrökt lax 

Såklart kommer här min variant på västerbottenpaj efter önskemål. Jag tillagade den enligt mitt ursprungsrecept med två hela ägg samt två äggulor i smeten. Pajdegen gör du enkelt själv eller köper färdig. Misstaget jag gjorde här i all hast var att inte förgrädda pajskalet vilket jag tycker behövs i en så ”blöt” paj. Så förgrädda gärna bottnen, naggad med gaffel cirka 10 – 15 minuter före du lägger i fyllningen. Den blir galet god och passar perfekt till buffé, kräftskiva eller tillbehör.

 

Pajdeg :

150 g smör eller margarin

2 dl mjöl

1 msk vatten

 

Fyllning :

250 gram riven västerbottenost

2 äggulor

2 hela ägg

2 dl grädde

Salt & peppar

1 knippe finhackad salladslök

1 knippe grön sparris

 

GÖR SÅHÄR :
Nyp ihop ingredienserna till pajdegen i en bunke med fingrarna. Tryck ut pajdegen i en rund form ca 25 cm i diameter. Nagga med gaffel. Ställ i kylskåpet under tiden du förbereder fyllningen. Riv osten och blanda ihop till en smet med resten av ingredienserna. Förgrädda pajdegen ca 10-15 min i 175 grader. Ta ut ur ugnen och lägg i fyllningen och grädda ytterligare ca 20 min.

 

Topping : 

200 gram kallrökt

Dill

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.06160588661697908,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Pajdegen här med nyriven västerbottensost.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.001989040290936828,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Tillsätt finhackad salladslök och vänd runt. Lägg ut ett knippe grön sparris. Grädda i ca 30 minuter i 175 grader.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.06393479555845261,"customExposureMode":0,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":0}

Färdiggräddad och klar att dekorera med tunna skivor kallrökt lax som du rullar ihop till rosor samt lite dillvippor. Servera den ljummen eller kall. Lika gott, vilket som.

 

Ägg & baconrulle med chili cheesefyllning

äggrulle_pannkasrulle_lchf_äg_bacon_chili_cheese_fyllning_rulle_matlådor_lunch_nyttigt_ostrulle_recept_middagstips

Då var det söndag igen och det vankas såklart en god söndagsmiddag men även ett gäng matlådor till veckans jobbluncher. Vädret här på ön är riktigt aprilväder, ena dagen strålande sol och varma vindar. Andra dagen regn och snålblåst men vi hann med en grillning igår kväll mellan alla mörka moln och det blev otroligt gott. Ni ska få se senare.

 

Angående sidan så är allt inte riktigt tip-top ännu. Jag vet att både bilder och textstorlek mm är lite knasiga men det är inget jag själv kan styra över då det är inbyggt i temat som min tekniker sköter och efter förra veckans massiva kraschar och avbrott så förtjänade han lite ledighet över helgen men jag hoppas att vi i veckan kan få ordning på allt igen. Jättebra att ni skriver och mailar, det förenklar såklart arbetet då det är kanske är problem som vi inte ser från våra datorer/telefoner/paddor utan det kan bero på olika webbläsare. Ni som tycker texten är väldigt liten just nu kan använda er webbfunktionen under inställningar och förstora sidan genom ”zooma in” och klicka på plustecknet så blir allt genast lite större. Angående utskriftsfunktionen så verkar det vara den som satt lite käppar i hjulet och måste undersökas lite noggrannare innan vi sätter igång den igen, alternativt en annan version.

 

Nu till veckan matlådor som blev en hel ugnsbakad ägg & baconrulle som jag fyllt med krämig ost och jalapeno, rullat ihop och sedan gratinerat i ugn en stund till. Här kommer receptet :

 

Det här behöver du : 

8 ägg

4 dl grädde

3 förp bacon

150 gram färska champinjoner

1 gul paprika

1 röd paprika

1 knippe salladslök

Salt & peppar

 

Fyllning : 

200 gram philadelphiaost

3 dl riven ost

1 dl finhackad fefferoni el inlangd jalapeno

 

GÖR SÅHÄR : 

Skär champinjonerna i mindre bitar och stek i stekpanna med lite salt tills de vattnat ur sig. Tillsätt lite smör och ställ åt sidan så länge.  Under tiden fyller du en ugnsplåt med skivat bacon och låter steka i ca 15 minuter i 200 grader så det blir knaperstekt. Lägg sedan upp på skärbräda med hushållspapper och låt rinna av. När de svalna, skär i mindre bitar. Vispa ihop ägg och grädde och slå i en bakplåtspappersklädd ugnsform ca 30 * 40. Tillsätt knaperstekt bacon, champinjoner, finhackad paprika och salladslök och krydda med salt och peppar. Grädda i 175 grader ca 40 minuter.

 

Ta ut och låt svalna något. Rör ihop färskost med riven ost och finhackad fefferoni eller jalapeno och bred över i ett lager. Rulla ihop och toppa med riven ost och lite extra jalapeno. Gratinera i ugn ca 10 minuter i 225 grader så osten smälter.

 

äggrulle_pannkasrulle_lchf_äg_bacon_chili_cheese_fyllning_rulle_matlådor_lunch_nyttigt_ffyllning

Fyllningen till äggrullen. Knaperstekt bacon, stekta champinjoner, finhackad röd och gul paprika samt salladslök.

 

äggrulle_pannkasrulle_lchf_äg_bacon_chili_cheese_fyllning_rulle_matlådor_lunch_nyttigt_fyllning_ost_recept_tips

Häll smeten i långpanna, ca 30 * 40 och tillsätt fyllningen ovanpå.

 

äggrulle_pannkasrulle_lchf_äg_bacon_chili_cheese_fyllning_rulle_matlådor_lunch_nyttigt

Grädda i ugn i 175 grader ca 40 minuter.

 

äggrulle_pannkasrulle_lchf_äg_bacon_chili_cheese_fyllning_rulle_matlådor_lunch_nyttigt_fyllning

Rör ihop fyllningen med philadelphiaost, riven ost och finhackad fefferoni/jalapeno.

 

äggrulle_pannkasrulle_lchf_äg_bacon_chili_cheese_fyllning_rulle_matlådor_lunch_nyttigt_recept_tips

Bred på äggkakan, rulla ihop.

 

äggrulle_pannkasrulle_lchf_äg_bacon_chili_cheese_fyllning_rulle_matlådor_lunch_nyttigt_recept_fyllning

Toppa med riven ost och jalapeno.

 

äggrulle_pannkasrulle_lchf_äg_bacon_chili_cheese_fyllning_rulle_matlådor_lunch_nyttigt_recept

Gratinera i ugn 225 grader ca 10 minuter tills osten smält och fått färg.

 

äggrulle_pannkasrulle_lchf_äg_bacon_chili_cheese_fyllning_rulle_matlådor_lunch_nyttigt_ostrulle_recept_middagstips

Skär i tårtbitar och servera. Eller packa ner i veckans lunchlådor. 😉

 

Ost-pumpor till ostbrickan

ostbomb_recept_pumpa_halloween_philadelphiaost_färskost_ostbågar_ostbricka
Jag fortsätter med mina pumpor i dagens inlägg! Tidigare med söta godis-pumpor och här en mer matig variant med salta pumpor till ostbrickan eller helgens buffé. Både roligt att fixa till, servera och äta, men ändå med så få medel. 😉

 

Nu ska jag krypa ner i soffan med min man och bara njuta av kvällen. Max har precis åkt till sin mamma och Joline är fortfarande med moster Sanna på äventyr. Nicke och jag är alltså ”mo allena” ikväll… Booohoo…. 😛

 

Trevlig helg på er alla ♥

 

2 st ostbomber
Det här behöver du :
200 gram naturell philadelphiaost
200 gram philadelphiaost vitlök & örter
1 msk sambal oelek
Salt & peppar
Krossade ostbågar + salta pinnar + något grönt till dekoration…

 

GÖR SÅHÄR : 
Blanda färskostarna med sambal oelek och smaka av med salt och peppar. När man rört ihop allt blir konsistensen ganska lös så förbered detta moment nån timme tidigare så är osten mer formbar när den stått i kylen.

 

Krossa ca 5 dl ostbågar och häll upp i en skål. Dela oströran på hälften och rulla varje del till en boll i ostbågarna. Lägg upp på ett fat. Tryck ner salta pinnar som ”skaft” och något grönt därtill. Servera som ostbricka tillsammans med kex, frukt och andra tillbehör.

 

Ost & baconpaj

bacon_cheese-pie_paj_ost_bacon
En matig paj sitter sällan fel. Denna jag gjorde med parmesanost och bacon är min favorit numera. Precis som lasagne så blir det lite av kylskåpsrensning när man tillagar paj – små slattar av grönsaker och ost kan åka med och resultatet blir oftast galet gott och helt perfekt! 😉

 

Det här behöver du : 
1 färdig rulle pajdeg
½ zucchini
½ aubergine
½ finhakad rödlök
250 gram bacon
5 – 6 dl finriven parmigiano reggiano

 

3 ägg
3½ dl gräddmjölk
Salt & peppar

 

GÖR SÅHÄR : 
Rulla ut den färdiga degen i en pajform med höga kanter, ca 20 cm i diam. Finhacka zucchini, aubergine och rödlök och fördela i botten. Knaperstek bacon och skär i bitar. Finriv parmesan och lägg lite ovanpå grönsakerna, sen bacon och sist resten av osten. Toppa pajen med en äggstanning. Jag tog 3 ägg + 3½ dl gräddmjölk. Grädda i ca 35 – 50 min i 175 grader. Servera med en krispig salladf med rödlök och fetaost och en god vinegrette.

 

matpaj_ost_baconpaj
Pajskalet behöver inte förgräddas till detta recept.

 

ost_baconpaj_paj
Fyllningen och äggstanningen är i.

 

pajostpaj_baconpaj_matpaj
Grädda ca 35 – 40 min i 175 grader. Låt pajen ”stå till sig” en stund före du skär upp. Den går också utmärkt att göra dagen innan och sen bara värmas på.

 

ost_bacon_paj
Smaklig paj! 😛

 

Vegetarisk pastapanna med parmesan

pasta_spagetti_parmesan_vegetariskt_recept
Vegetariska måndagar är goda måndagar och en utmaning att få min familj att äta middag utan kött, kyckling eller fisk… Eller som måndagarna ofta brukar se ut; Spagetti och köttfärssås. 😛

 

 

Jag kokade ihop en allt-i-ett pastapanna med härliga grönsaker som jag brynte tillsammans med lime och vitlök och toppade med galet mycket parmesanost. Dofterna i  köket ska vi bara inte tala om – helt ljuvligt!

 

4 port
Det här behöver du : 
4 port kokt spagetti
½ aubergine
½ zucchini
1 näve sugarsnaps
1 solo vitlök (eller 2 – 3 klyftor)
1 pressad lime
1 tsk D´Elidas chilisås
1 knippe persilja
Massor med riven parmesanost

 

GÖR SÅHÄR : 
Skär grönsakerna i mindre bitar och hetta upp en stekpanna med olivolja. Stek ca 2 – 3 minuter så dom blir lite mjuka med fortfarande krispiga. Pressa över vitlök och lime och några droppar D´Elidas. Finhacka persilja och vänd ner tillsammans med spagetti och riven parmesan. Servera!

 

vegetarisk_pasta_parmesan
Enkla ingredienser till en galet god pastapanna.

 

aubergine_zucchini_pasta_vegetarisk_recept_parmesan
Det doftar helt ljuvligt gott!

 

pastapanna_allt_i_ett_middagstips_parmesan_spagetti_vegetarisk_måndagsmat
Och sist av allt, vänd ner spagetti med persilja och riven parmesan. Ät och njut… 😉

 

Chili cheese i ny tappning

chili_cheese_bites_muffins
Nu kommer vi till ett ”crawings” som många med mig har – chili cheese! Finns det nåt godare tilltugg/snacks? Hett, krispigt och cheesy… :-P :-P :-P

Har ni hängt med ett tag så vet ni att jag har recept på de klassiska som kan köpa på McDonalds, Max o Burger King mm… Det receptet hittar ni HÄR! 

Igår testade jag en mycket förenklad version av överbliven pizzadeg som jag bara tryckte ut i en muffinsplåt. Smälte cheddarost och vanlig riven ost tillsammans med finhackad jalapeno i micron. Ner med smeten i muffinsplåten och skjuts in i ugnen. Enklare blir det inte! Små, naggande goda chili cheese i ny tappning. Servera till fördrink, som snacks eller tillbehör.

Justera mängden jalapeno efter hur starka du vill ha dom. Här gäller det att provsmaka sig fram när du smälter ihop allt. Jag tog 3 msk jalapeno men kunde nog tagit en till. ;-)
Pizzadegen var en pytteliten överbliven deg som jag bara kavlade ut och tryckte ut rundlar av men det funkar precis lika bra med smördeg, pajdeg, sconesdeg…

Det här behöver du : 
Pizzadeg
1 förp skivad cheddarost
2 dl riven ost (edamer)
3- 4 msk finhackad inlagd jalapeno

GÖR SÅHÄR : 
Kavla ut pizzadegen och ta ut 12 st rundlar med ett mått. Tryck ner i smord muffinsplåt. Blanda cheddarost och riven ost samt jalapeno i en skål och värm i micron. Ta ut och rör om ibland. När allt är smält fyll muffinsplåten med ca 1 – 2 msk i varje. Grädda i 200 grader ca 10 min.

hemmagjorda_chili_cheese
Cheddarost, riven ost och jalapeno. In i micron.

chili_cheese_jalapeno_cheddar
Allt smält och blandat. Smaka av! :-P

pizzadeg_chili_cheese
Tryck ut degen i smord muffinsplåt.

chili_cheese_recept_bites
Fyll på med ostsmeten, ca 1 -. 2 msk i varje.

chili_chees_muffinsplåt_recept
Plåten redo för ugnen. 200 grader ca 10 min.

chili_cheese_recept
Dessa funkar perfekt att frysas in och bara ta upp och värma på i micron.

 

chili_cheese
Dom klassiska chili cheese balls. Recept, klicka här >>