Broccolisoppa och födelsedagsfirande

Torsdagssoppan

Dagens lunchtips blir en krämig broccolisoppa som varit med här på bloggen för några år sen.

Just nu har jag fullt upp med packning inför lördagens resa till Kreta, åker hemifrån i morgon.

Eftersom kommunikationerna ibland inte fungerar så bra, så brukar jag oftast åka till Arlanda dagen innan avresan och sova över på hotell.

Höll på att missa flyget till Turkiet häromåret för mitt flyg från Frösön kunde inte lyfta på grund av tät dimma.

Har också varit med om att missa flyget helt på hemvägen, då blev vi kvar ett dygn i Riga.

Så resan får numera bli lite längre, den stressen som blir av att riskera att missa planet är inte att rekommendera.

Avstressad blev jag däremot under den korta resan till stugan för att fira min födelsedag i tisdags.

Min syster och jag tog en snabbsväng för att se till våra stugor och bara njuta av lite vildmarksliv i vår hemby i nordvästra Dalarna. Nedanför receptet får du lite bilder från födelsedagen.

Vill du läsa lite mer om mitt och Lennarts liv i Turkiet på vintrarna så kan du köpa Hemmets Journal den här veckan.

I nr 42 på sidorna 22-23 är det en artikel om vårt långsemesterliv i Alanya och mängder med tips för alla som vill prova på att leva utomlands några vintermånader.

Artikel om Birgitta Höglund och långsemesterliv i Alanya

Broccolisoppa med salami och ägg 2 port

250 gr förvälld broccoli

3 msk smör

2 dl grädde

1 dl kycklingfond eller 1 msk buljongpulver

1 dl vatten

1 vitlöksklyfta

½ gul lök

Salt och peppar

Garnering

6 skivor salami

1-2 kokta ägg

Fårost utrört med crème fraiche

Skär broccolin i små bitar, hacka lök och vitlök fint. Fräs grönsakerna några minuter i smöret, krydda med salt och peppar.

Häll över buljong, grädde och vatten. Koka upp och låt puttra i 30 minuter. Mixa soppan med stavmixer direkt i kastrullen.

Skär tunna strimlor av salamin och rosta i het stekpanna. Strö dem över soppan och servera med ägghalvor och fårostcrème.

Budapestbakelse på Café Cineast i Sveg

Budapestbakelse på Café Cineast i Sveg

Café Cineast

Café Cineast

Först ut bland mina bilder från Dalaresan blir en födelsedagsbakelse på Café Cineast i Sveg. Den godaste Budapeststubbe jag smakat, jag fick dessutom extra grädde på min.

Caféet har ett ovanligt stort sortiment glutenfritt fika, den här var dessutom inte alls så söt som en Budapest brukar vara. Här hos Marianns LCHF hittar du en variant som även är helt utan socker.

Café Cineast är verkligen värt ett besök, inrett i amerikansk 50-talsstil. Deras utställning i två plan av filmrelaterat material är mycket sevärd.

När vi väl kom fram till byn blev det korvgrillning och rom vid Öjsjön och beskådande i en kvart av en helt oskygg utter, ett djur vi aldrig sett i våra hemtrakter förut.

Vi plockade lite lingon och mossa innan vi gick hem och åt Spröda frökex med löjrom från Kalix, drack Prosecco, grillade bisonfilé och spelade kinaschack. Ska det firas, så ska det firas med stil ;)

Det var också riktigt skönt att vara i en datorfri zon, för långt från civilisationen för att trådlöst internet ska fungera. Härligt med såna dagar ibland.

Stensbo, Öjsjön

Stensbo, Öjsjön

En mycket god rom från Barbados vid en liten sjö i Dalarna

En mycket god rom från Barbados vid en liten sjö i Dalarna

Ett glas rom vid brasan

Ett glas rom vid brasan

Birgitta Höglund

53 känns som en bra ålder

Rönn i höstfärger vid Stensbo

Rönn i höstfärger vid Stensbo

Odon i höstskrud

Odon i höstskrud

Nyfiken utter

Nyfiken utter

Lingon och mossa

Lingon och mossa

Min barndoms skogsstigar

Min barndoms skogsstigar

Höstfärgat blåbärsris

Höstfärgat blåbärsris

Lyxig förrätt - Kalixlöjrom på Spröda frökex från Huså Bröd

Lyxig förrätt – Kalixlöjrom på Spröda frökex från Huså Bröd


Våfflor över öppen eld…


Igår när jag kom hem från jobbet satte vi oss ute i solen på baksidan och ”grillade” våfflor över öppen eld! Min gamla gjutjärnslagg jag fick av fin vän förra sommaren kommer då väl till pass. Det är tungt och rejält och det blir aldrig så goda våfflor som det blir i såna här klenoder. Det är såhär våfflor ska smaka och det spelar inte så stor roll vilket recept du använder dig av, dom blir härligt frasiga hur man än gör. Sen är det lite av en konst att få till rätt värme på laggen, ungefär som när man lär sig laga mat med muurikkan. Värmen är viktig och hur man ska vända och hur mycket smör som behövs. Men efter några våfflor så sitter de, men det är varmt vill jag lova, så jag satt på bänken med Nickes stora svetsarhandskar på mig och gräddade våfflor i gassande sol, måste sett lite kul ut! :-P

Vansinnigt gott, har ni provat nån gång?? 
Ibland kan man fynda såna här gjutjärnslaggar på marknader och loppis, man får ge nånstans mellan 300-600kr. Om man inte har så snälla vänner som jag då som ger bort ett sånt här till mig! ;-)

Receptet jag har använt…

8-10 mättande våfflor
Det här behöver du :
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
5 dl grädde
2 ägg
150-200 gram smält smör
1 dl kallt vatten

GÖR SÅHÄR :
Rör ut mjölet med bakpulver & salt tillsätt grädden med en slev, inte en visp för smeten blir väldigt tjock. Knäck i äggen och häll i smöret och vattnet. Rör ihop smeten ordentligt. Grädda!


I en sån här gjutjärnslagg behövs lite extra smet, ända ut i kanterna för den reser sig inte så mycket eller flyter ut runt kanterna.


Har ni inget sånt här är det en mycket trevlig investering till sommaren tycker jag!


Joline passade på att plocka lite vårblommor; krokusar och blåsippor! Visst är det härligt med alla färger? :-P

 

Muurikka-premiär i kvällssolen med stekt palt, smör & lingon!


Det finns söndagar och så finns det söndagar!! Och lata söndagar… :-P
Då när man bara vill njuta med familjen, inte prata i telefonen, inte städa och feja och rensa garderobar eller sortera tidningar… Såna dagar då man bara vill sitta tätt ihopkurade i soffan, hitta på saker ute med barnen, äta en fullständigt okomplicerat middag och fortsätta njuta efter sista tuggan utan disk och utan att slösa på en enda myskalori!

När det dessutom är en söndag då solen värmer och snödropparna trängs upp ur marken och vintergäcken skapar gula hav utmed gräsmattorna, då är det ”lat-söndags-mys-middag” som står på menyn!

Jag pratar naturligtvis om muurikkan!

Vi la ner lite kärlek på att rusta upp den inför vår och sommarsäsongen. Nicke slipade av den lätt med stålull och sen diskades den med ljummet vatten och fick torka i solen insmord i lite rapsolja sen blev den som ny igen! Och levererade gjorde den, precis som alltid en fullkomlig stämning och god mat när vi satt där på ekbänken och bara njöt av den blänande kvällssolen!

Då kan det också vara bra att ha lite reserver från storkok av palt, skuret i tärningar liggandes i frysen! Bara att ta upp, i med smör i pannan och steka på! Ät på papperstallrikar så slipper ni disken och elden får en sista skjuts efter maten!

Visst sa jag _lat_ söndag!?? ;-) Jodå, å de behövdes verkligen inför den här veckan o allt den kommer bjuda på!

Ni där ute som har koll på läget vet vad jag syftar på, och ni som är grymt nyfikna får använda er av lite ”bakåt-i-tiden-forskning”… :-P


Fina, älskade lilla muurrikkan!!! 


Det blir inte enklare, godare och mer stämningsfullt när man kan av njuta av en papperstallrik i knät med nystekt palt på muurikkan en tidig söndagskväll i solnedgång… Nä, de blir inte de! :-P

Koka palt? Recept & bilder här >>