Goda favoriter
Idag får du tips på några av mina egna lättlagade smakfavoriter till Midsommarfesten.
Sill, lax och jordgubbar, svensk njutningsmat på hög nivå.
Jag önskar alla mina läsare en riktigt god och glad Midsommar.
Krämig örtsill
2 inlagda sillfiléer eller 120 g avrunnen
1 dl crème fraiche
½ dl majonnäs
½ pressad citron
2 msk finhackad gräslök
2 msk finhackad persilja
2 rivna vitlöksklyftor
Några droppar Worcestershiresauce
Vitpeppar
Rör ihop alla ingredienser till såsen.
Lägg ner skurna, avrunna skivor av inlagd sill.
Täck över och låt stå i kyl till nästa dag, då utvecklas mer smaker.
Smaka av om du vill ha mer sälta i såsen.
Chilimarinerad lax 4 port
4 bitar lax à 150-200 g, helst viltfångad
2 msk olivolja
2 tsk chiliflingor
Saft av 1 citron
Blanda samman ingredienserna till marinaden.
Lägg laxbitarna i en plastpåse och häll över marinaden.
Massera försiktigt så marinaden fördelas jämnt kring fisken.
Lägg på ett fat och ställ i kylen några timmar.
Stek eller grilla fisken ett par minuter på var sida. Servera med grillade grönsaker och aioli.
Grön aioli
2 äggulor
2 dl olivolja
1 dl finhackad citronmeliss
½ dl finhackad rucola
Saft av ½ lime
1 riven vitlöksklyfta
Salt och peppar
Lite Worcestershiresauce
Knäck äggulorna ner i en bunke. Blanda ner vitlök och limesaft.
Mixa oljan tillsammans med örterna så den blir riktigt grön.
Vispa äggsmeten kraftigt medan du häller i oljan riktigt sakta och försiktigt från början i en smal stril.
När aiolin bundit ihop riktigt kan du hälla på oljan lite snabbare.
Smaksätt med salt, peppar, Worcester och ev mer limesaft.
Aiolin håller cirka en vecka i kylen.
Sallad med chèvre och jordgubbar 4 port
Romansallad
16 jordgubbar
100 g chèvre
1 dl cashewnötter
Strimlat skal av en ekologisk citron
Finhackad rosmarin
Kallpressad olivolja och balsamvinäger
Lägg ut några fina salladsblad runt tallriken.
Smula över osten och lägg på jordgubbar och nötter.
Finstrimla citronskal och rosmarin, strö över tallrikarna.
Ringla olivolja och vinäger över salladen strax innan serveringen.
Jordgubbar med kardemummacrème
2 dl crème fraiche
½ tsk nymald kardemumma
Äkta vaniljpulver
Vispa crème fraichen riktigt hårt med elvisp, tar uppåt 4-5 min.
Den blir så hård att den går att spritsa, om man vill. Rör ner vaniljpulver och kardemumma.
Lägg upp i glas tillsammans med jordgubbar.
Tycker du om mina tips och recept så köp gärna nyutgåvan av min grillkokbok som kom förra veckan.
Klicka på bilden nedan så kommer du till Lumio Förlag där du kan beställa den.