Sugen på något stark och cheesy? Men har inte all tid i världen på en lunchrast att fixa till något gott? Då är denna omelett ett riktigt hett tips. Mättande och bara så god! Allt du behöver är ett par ägg, en skvätt mjölk, ost och nån form av chili. Inlagd jalapeno, fefferoni eller bara chiliflakes. Allt funkar.
1 port
Det här behöver du :
3 ägg
1 dl mjölk
Salt
3 skivor cheddarost
2 msk finhackad fefferoni
GÖR SÅHÄR :
Vispa ihop ägg och mjölk med saltet. Hetta upp en stekpanna. Slå i smeten och sänk direkt värmen till låg. Låt omelett stelna på ytan. Lägg på finhackad fefferoni och rulla ihop några skivor ost och lägg i mitten. Vik över ena halva på mitten och sen den andra. Tippa över omeletten på en tallrik så den hamnar upp och ner. Skär ett snitt i mitten med en vass kniv. Toppa med extra ost och lite fefferoni. Klart!
Slå äggsmeten i het stekpanna och sänk sedan värmen till låg. Lägg på fyllning i mitten när omeletten stelnat något på ytan.
Vik ihop och vänd upp på tallrik, skär ett snitt i mitten. Ät och njut!
Bra mat att ha i frysen är pajer och piroger som är smidigt att ta fram till mellanmål, utflykt till skidbacken eller att ta med som en enkel lunch till jobbet. Jag brukar passa på att göra sånt på helgerna så det finns till vardags när tiden ibland är knapp. Dessa små pajer har jag gjort med en riktigt god köttfärsröra. Krämig av färskost med lite hetta och massor av smak. Tokgoda, som nån sa här hemma ikväll!
16 st
Det här behöver du :
1 sats pajdeg, se recept längre ner
Köttfärsröra;
400 gram blandfärs
200 gram inlagd, grillad paprika (avrunnen)
2 finhackade vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 msk torkad oregano
1 msk D’Elidas chilisås
200 gram philadelphiaost
Salt
Tellicherry svartpeppar
Äggstanning;
3 ägg
2 dl grädde
Salt och peppar
GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en stekpanna och bryn färsen tillsammans med grillad paprika, finhackad vitlök, tomatpuré och oregano. Tillsätt sedan chilisås och philadelphiaost. Rör ihop och smaka av med salt och peppar.
Vispa ihop ägg, grädde salt och peppar till äggstanningen.
Förbered pajdegen i god tid så den hinner få vila i kylskåpet minst en halvtimme. Kavla ut den ca 0,5cm tjock och ta ut 16 stycken rundlar, lite större än aluminiumformarna. Tryck ut dom i formarna och fyll med köttfärsröran. Överbliven deg kan du kavla ut och skära i remsor att lägga i korsmönster på pajerna. Slå över äggstanning och grädda ca 15 minuter i 200 grader.
Pajdeg :
400 gram vetemjöl
250 gram smör
4 msk kallt vatten
GÖR SÅHÄR :
Mät upp vetemjöl i en bunke. Tillsätt kallt smör i tunna skivor och nyp snabbt ihop degen till finfördelade smulor. Tillsätt vattnet och forma till en slät deg. Slå in i plastfolie och låt vila i kylskåp en halvtimme. Ta ut degen och lägg den mellan plastfolie och kavla den till en tunn platta, 0,5 cm.
Grädda ca 15 minuter, 200 grader i nedre delen av ugnen.
Servera med en vitkålssallad och tomater.
Smaklig spis. Det enda som fattas här i bild är en liten klick kall vitlökssås också! Supergott när dom är varma.
Äntligen onsdag och dags för slutkvalet i Sveriges mästerkock! Ni tittar väl? Det är lika roligt varje år att titta då man alltid känner igen någon matbloggskollega eller följare sedan tidigare som anmält sig. Jag minns när Jennie Benjaminsson var med 2011. Hon var en av mina första följare här på Kryddburken och jag har även följt hennes egen resa från starten av matblogg till idag, och så stolt jag var över henne såsom hon spurtade upp sin karriär i raketfart.
I år tycker jag ni ska hålla utkik efter ”snubben i hatten” Arne. En riktigt duktig kock som deltar med otrolig talang och känsla för rustik och rejäl mat men också en duktig fotograf. Ni hittar honom bland annat på instagram – @arnesmat. Heja på nu alla duktiga kockar.
Av mig ska ni få ett gott recept på köttfärspiroger. När man bara känner för att stå och dona lite extra i köket och njuta av dofterna och smaka av till perfektion av eget tycke.
Goda, kryddiga piroger som sakta trollas fram med lite hetta gjorda av pajdeg, serveras med en blandad sallad dressad med vitlökssås. Gott till TV:n en onsdagkväll eller som mellanmål en torsdag…
16 st
Det här behöver du :
1 sats pajdeg, se recept längre ner
300 gram nötfärs
1 burk majskorn
2 hela tomater
1 dl ketchup
2 msk finhackade gröna jalapeno
2 msk D’Elidas chilisås
1 tärning grönsaksbuljong
2 msk malen, söt paprikapulver
Salt och peppar
GÖR SÅHÄR :
Förbered pajdegen och låt vila i kylskåpet en halvtimme innan du kavlar ut den. (Färdigköpt på rulle funkar också)
Hetta upp en stekpanna med rapsolja och fräs på färsen tillsammans med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna något innan du fyller pirogerna. Färsen kan med fördel förberedas nån dag innan.
Kavla ut pajdegen ca 0,5 cm och ta ut runda mått ca 10 cm i diameter. Lägg på en rejäl rågad matsked på varje. Vik ihop, kanta med gaffel, gaffel och pensla med uppvispat ägg. Strö över sesamfrön.
Grädda i 200 grader ca 15 minuter i nedre delen av ugnen.
Blir det färs över, servera extra vid sidan om eller spara i en burk i kylskåpet och använd som pålägg till knäckebröd! Supergott!
Pajdeg :
400 gram vetemjöl
250 gram smör
4 msk kallt vatten
GÖR SÅHÄR :
Mät upp vetemjöl i en bunke. Tillsätt kallt smör i tunna skivor och nyp snabbt ihop degen till finfördelade smulor. Tillsätt vattnet och forma till en slät deg. Slå in i plastfolie och låt vila i kylskåp en halvtimme. Ta ut degen och lägg den mellan plastfolie och kavla den till en tunn platta, 0,5 cm.
Jag föredrar pajdeg till just färspiroger då den håller ihop bättre och inte ”läcker” eller spricker lika lätt som tex pizzadeg om man skulle fylla dom för mycket. Piroger med för lite fyllning och mest deg är inte gott då fyll på rejält istället.
Servera med en blandad sallad, dressad med vitlökssås.
Ni som följer mig på instagram – @kryddburken såg igårkväll bilder på pirogerna jag gjorde och självklart ska ni få recept på fyllningen som bara är sååå god!
12 st
Det här behöver du :
2 rullar färdig smördeg, jag använder ICAs
1/2 purjolök
1 förp bacon
2 hg rökt skinka
200 gram philadelphiaost
3 msk créme fraiche
1 tsk D’Elidas chilisås
Svartpeppar
Ca 150 gram ost, jag använde en lagrad skördeost
GÖR SÅHÄR :
Strimla bacon och knaperstek, låt svalna. Finhacka purjolök och blanda med bacon, hackad skinka, philadelphiaost, créme fraiche, chilisås och svartpeppar.
Rulla ut smördegsbottnarna och skär varje i sex fyrkanter. Klicka ut fyllningen. Toppa med en god riven ost, gärna en smakrik och lagrad. Fukta kanterna på smördegen med vatten. Vik ihop till trekanter och gaffla. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
Grädda ca 10-15 min i 200 grader tills de blir härligt gyllenbruna.
Fyllningen på plats. Toppa med ost innan du viker ihop dom.
Grädda ca 10-15 minuter i 200 grader tills de blivit härligt gyllenbruna.
Jag gissar att många av er har ätit massor med goda kantareller vid det här laget. Favoriten är naturligtvis på ett rostat bröd och jag gör hellre en krämig variant än enbart smörsteker dom. Lite som en tunnare stuvning och med härliga örtkryddor.
4 port
Det här behöver du :
½ kg kantareller
smör
1 finhackad schalottenlök
1 finhackad vitlök
1 msk örtkrydda
100 gram philadelphiaost
1 dl grädde
Salt och peppar
GÖR SÅHÄR :
Rensa kantarellerna och skär eller bryt i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna och torrstek dom till vätskan dragit ur. Tillsätt smör, schalottenlök, vitlök och örtkryddan. Sänk sedan värmen och rör ner philadelphiaost och grädde. Låt såsen puttra på låg värmen tills den blivit krämig. Smaka av med salt och peppar. Servera på kantskuret rostat bröd.
Rensa kantareller är sååå kul, eller hur?…
Härligt krämig stuvning som doftar helt ljuvligt gott i hela huset.
Bon apetit!