Sensommarens godaste linssoppa med rödkål och varmrökt sidfläsk

Syrlig rödkålssoppa med linser
Foto Veronica Kindblad

Mättande soppa

Nu på sensommaren börjar det bli gott att äta soppa på torsdagar igen, så nu kommer jag att dela med mig av populära sopprecept varje vecka.

Idag bjuder jag på ett av mina kokboksrecept från E-boken Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Jag skrev den kokboken, som såldes slut i våras, tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker, det är fotograf Veronica Kindblad som tagit den vackra bilden här uppe.

I bönkokboken hittar du också receptet på de mjölksyrade rödbetor jag använder i soppan.

Annars kan du köpa goda varianter från bland andra Tistelvind eller Solsyrans på hälsokostbutiker.

Har du inte tillgång till mjölksyrade rödbetor så kan du riva kokt rödbeta istället, smaka då av om du vill ha soppan med lite mer syra från vinägern.

Syrlig rödkålssoppa med rökt fläsk och gröna linser 4 port

1 liter strimlad rödkål

5 dl av min enkla kycklingbuljong

5 dl vatten

100 g varmrökt sidfläsk

2 dl kokta gröna linser

2 dl strimlad purjolök

1 dl mjölksyrade rödbetor

1 msk äppelcidervinäger

1 tsk torkad timjan

Salt och peppar

25 g smör till stekning

Strimla och bryn fläsket i en gryta, tillsätt kål och smör, låt fräsa i fem minuter utan att det får för mycket färg.

Rör ner purjolöken och fräs några minuter till.

Häll på kycklingbuljong, vinäger, timjan, salt och peppar.

Låt koka upp och sjuda på svag värme i 30-60 minuter, ju längre desto godare, rör om då och då.

Innan serveringen blandar du ner de mjölksyrade rödbetorna och linserna, låt bara få en snabb uppvärmning.

Servera gärna rödkålssoppan med en klick smetana och ett hembakt valnötsbröd.

Vill du ha en god efterrätt efter soppan så hittar du här mina kesoplättar med sommarens bär.

I länkarna här nedan hittar du de av mina kokböcker som fortfarande finns att beställa på Bokus.

De finns även i den övriga nätbokhandeln, att beställa hem hos din lokala bokaffär och på Biblioteket.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Mjölksyrade rödbetor, receptet finns i Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Vinterns godaste vitkålssoppa

Köttfärssoppa

Bra mat för hälsa och plånbok

Koka soppa på en spik är ju ett gammalt talesätt för att illustrera hur man kan få köksekonomin att gå ihop.

Helt enkelt att använda det som finns i skafferiet, i moderna tider även kyl och frys.

Nu till ”årets fattigaste vecka” är soppor med en bas av hemkokt buljong något av det mest näringsrika, hälsosamma och ekonomiska sätten att laga till mat.

I synnerhet om du har en Slow Cooker eller icke-elektriska långkokningspåsen Wonderbag undanstoppad i köksskåpet.

Dagens recept är en av mina favoriter bland soppor, en vitkålssoppa med smaker från Medelhavet.

På mina resor har jag ofta ätit liknande soppor på enkla lunchrestauranger, fantastiskt goda och mättande.

Vill du ha fler tips på kålrätter där jag använder buljong så klicka här och scrolla bakåt på bloggen, jag har delat flera recept senaste tiden.

Kålsoppa med köttfärs och linser 2 port

100 g köttfärs

½ liter strimlad vitkål

3 tomater eller ½ burk krossade

 1 dl torkade röda linser

1 röd paprika eller 1 dl strimlad, inlagd på burk

1 liten lök

1 vitlöksklyfta

2 msk smör/olivolja

1 tsk paprikapulver

1 tsk torkad oregano eller timjan

1 tsk krossade korianderfrön

3 dl buljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver + 3 dl vatten

2 msk sockerfri ketchup

1 tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Hacka lök, paprika och tomater i små bitar. Riv vitlöken fint.

Bryn smöret lätt och rör ner vitkål och paprika. Fräs i några minuter, tills kålen mjuknar.

Rör ner lök och köttfärs och bryn en stund till, rör så att färsen sönderdelas.

Strö över paprikapulvret och låt det fräsa med.

Blanda ner tomater och övriga kryddor och häll sen över buljong och ketchup.

Koka upp och låt puttra på svag värme i en timme, rör ner linserna och koka med de sista 20 minuterna.

Känn efter att de är lagom mjuka, annars låter du dem puttra en liten stund till.

Smaka av om det behövs mer kryddor, syra eller sälta, servera soppan med en klick yoghurt eller smetana.

Vill du ha ett gott bröd till så ta en titt i det här inlägget med två sorters fröbröd med ost.

Fetaostbullar med Sesamfrön

 
 
 
 
 
Vinterns godaste soppa
Syrlig rödkålssoppa med linser Foto Veronica Kindblad

Januarimat

För dig som vill laga både gott och plånboksvänligt så här efter alla helger, idag får du recept på min bästa kålsoppa.

Min mamma lagade ofta kålsoppa när jag var liten, så det har alltid varit en av mina favoritsoppor.

Det är perfekt vintermat, näringsrikt, ekonomiskt, lokalproducerat och riktigt klimatsmart.

Vill du göra den helt vegetarisk så uteslut fläsket, du kan istället tillsätta tärnad, rökt tofu.

Använd då gärna en smakrik svampbuljong istället för kycklingbuljongen.

Ta gärna med soppan i en termos och njut av den ute i det fria, på skidturen eller skogspromenaden.

Jag skapade det här receptet till Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, som själva förändrat sina liv med hjälp av bönor.

Just nu kostar den prisbelönta bönkokboken endast 89 kr på Bokus och 99 kr på Adlibris.

Foto Amelie von Essen

Syrlig rödkålssoppa med rökt fläsk och gröna linser 4 port

1 liter strimlad rödkål

5 dl kycklingbuljong

5 dl vatten

100 g varmrökt sidfläsk

2 dl kokta gröna linser

2 dl strimlad purjolök

1 dl mjölksyrade rödbetor, recept finns i kapitlet ”Mjölksyrat” i bönkokboken

1 msk äppelcidervinäger

1 tsk torkad timjan

Salt och peppar

25 g smör till stekning

Strimla och bryn fläsket i en gryta. Tillsätt kål och smör, låt fräsa i fem minuter utan att det får för mycket färg. Rör ner purjolöken och fräs några minuter till.

Häll på kycklingbuljong, vinäger, timjan, salt och peppar. Låt koka upp och sjuda på svag värme i 30-60 minuter, ju längre desto godare.

Rör om då och då. Innan serveringen blandar du ner de mjölksyrade rödbetorna och linserna, låt bara få en snabb uppvärmning.

Servera gärna rödkålssoppan med en klick smetana och ett hembakt bönbröd, recept finns i kapitlet ”Energifyllt från bageriet”

Den här soppan kan med fördel göras i en slowcooker, typ Wonderbag, Crock-Pot eller Nordic Cooker. Då är den klar på ca 4 timmar, med minimal åtgång av energi, samtidigt som du får tid över att göra något annat än att röra i grytan.

Här nedan ser du några fler av recepten i bönkokboken, de vackra bilderna är tagna av fotograf Veronica Kindblad.

Lamm Korma Foto Veronica Kindblad
Chili sin carne Foto Veronica Kindblad
Köttbullar med kikärter Foto Veronica Kindblad