Laxfjäril i gott sällskap
Tisdagsfisken blir den här veckan en mycket snabblagad laxrätt med en örtig ostsås till.
Laxfjäril är ett enkelt och gott sätt att tillaga laxen, det serverade jag ofta när jag jobbade som restaurangkock.
Så här gör du fjärilen:
1: Ta en bit lax med skinn och skär en skiva rakt över, ner genom skinnet
2. Skär sen ett snitt längs mitten, men denna gång inte ner genom skinnet
3. Vik sen ut laxen som en fjäril och stek i brynt smör eller i ugnen ca 10 min på 175 grader
Laxfjäril med ostsås
1 skiva lax på ca 150 g, gärna viltfångad
1 dl crème fraiche eller smetana
2 msk grädde
1 dl riven, lagrad ost
1 msk färsk, hackad persilja eller dill
1 tsk hackad färsk dragon eller timjan
½ tsk vit balsamvinäger eller lime
2 msk smör
Salt och peppar
Koka upp crème fraiche och grädde i en kastrull.
Salta och peppra och låt puttra en liten stund tills den tjocknat.
Smaksätt med örter och vinäger. Dra från värmen och rör ner osten.
Bryn smöret och stek laxen en minut på var sida, salta och peppra.
Dra stekpannan från värmen och låt laxen ligga kvar en minut så får den steka färdigt på eftervärmen.
Jag serverade laxen med kokt blomkål och lite fint tärnad röd paprika.
En lättlagad fiskrätt som tar mindre än en kvart att få färdig, är ni fler vid bordet så dubbla bara receptet.
Ät, njut och må gott!
Fler snabblagade rätter hittar du i min senaste bok Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker och i E-boken Gammaldags husmanskost.