Sac Kavurma
Nyttigt och njutbart
Idag ska jag berätta lite mer om min syn på Medelhavskosten, så som jag sett den på plats under de senaste 15 åren.
Jag har funderat lite om det kan vara så att många förespråkare för maten från Medelhavet missat en viktig sak.
Den saken är att det konsumeras stora mängder ost, ägg och yoghurt varje dag i de allra flesta hem i Sydeuropa.
Slakteributiker finns i mängd och på landsbygden har många fortfarande egna djur på gårdarna.
Ostdiskarna i butikerna är väldigt stora och på marknaderna säljer många lokala odlare sitt eget smör, yoghurt och även ostar.
Det pratas annars mest om att Medelhavskostens nyttighet ligger i olivoljan, fisken, frukten, nötterna och grönsakerna.
Grönsaker och gröna blad används mycket i och till maten av ortsborna, något som jag och Lennart tagit efter.
Vi äter en stor sallad till varje måltid, oftast bestående av persilja, rucola och machésallad.
Det gröna är ofta väldigt billigt, det finns olika grönsaksmarknader nästan varje dag runt om i Alanya.
Fredagsmarknaden i Alanya
Visst finns det de som är fattiga och inte har råd att äta kött och ost så ofta, men då kommer proteintillskottet från bönor, kikärtor och linser som konsumeras i stor mängd.
Under vintern äts väldigt mycket mjölksyrade grönsaker, att frysa grönsaker är inte alls så vanligt här.
Mjölksyrningen gör grönsakerna mycket nyttiga, vitaminer, mineraler och antioxidanter bevaras och de blir mer lättsmälta.
I Sverige var mjölksyrning en mycket populär konserveringsmetod ända tills frysen gjorde sitt intåg.
Just det här med bönor och mjölksyrat grönt har vi tagit efter det senaste halvåret och det får oss att må väldigt gott.
Vi har båda blivit mycket piggare och överflödiga kilon smälter sakta men säkert bort.
Tyvärr ser man ofta att den västerländska skräpmatskulturen kommer stort även i medelhavsländerna.
Dels genom ökad fetma hos både barn och vuxna, men det syns även i butikshyllorna.
För varje år ser vi hur det fylls på mer och mer med chips, godis, läsk och kakor i butikerna.
Samma snabbmat som vi har säljs överallt, hamburgare, pizza och toast finns på de flesta mathak.
Nu är det inte bara baklava, künefe och andra traditionella bakverk som äts till fest.
Fikande har blivit vardagsmat för många även här, det har börjat dyka upp caféer med väldigt tjusiga bakverk i varje gathörn, de blir fler och fler för varje år.
Och med det följer ännu mer fetma, hjärtsjukdomar och diabetes…
Men medvetenheten ökar, vi har fler bra butiker som säljer ekologisk, traditionell mat i vår närhet, den bästa är Mezza Gurme i Saray, på Yunus Emre Caddesi 26.
Inköp från Mezza Gurme
Dagens recept blir en av mina favoriter från Turkiet, en typ av pytt i panna eller gryta med härlig kryddsmak.
Grytbitarna jag köper hos vår lokala slaktare Güven Et Galerisi har mycket fett insprängt, vilket gör köttet extra mört och gott.
Du kan som med svensk pytt använda stekta köttrester till den här rätten, det blir också väldigt gott.
På bilden den Sac Kavurma vi brukar äta på Restaurang Mountana i Tepe, därav pommes fritesen på tallriken.
Ett bättre alternativ till dem är att fritera vaxbönor i kokosolja, recept på det hittar du i min kommande kokbok tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, Diabeteskokboken för män.
Sac Kavurma på restaurang Mountana i Tepe
Turkisk lammgryta 2 port
300 g lammkött från lår eller stek i små tärningar
50 g smör
1 liten aubergine
1 tomat
1 grön paprika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk färsk hackad timjan eller oregano = 1 tsk torkad
Havssalt och chiliflingor
Bryn hälften av smöret och stek köttet tills det är gyllenbrunt.
Skär under tiden alla grönsaker i små tärningar, tomaten utan skal och kärnor.
Blanda ner grönsakerna och låt även dem bli brynta.
Låt fräsa tillsammans i 10 minuter så smakerna kommer fram ordentligt.
Krydda generöst med salt och chili, det ska var mycket smak i grytan.
Haydari och tursu, vitlöksyoghurt med mynta och mjölksyrade grönsaker, är väldigt gott till och.
Recept på hur du gör mjölksyrade grönsaker kommer i boken ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”.
Den kokboken har jag skrivit med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, den ges ut lagom till nyåret när det börjar bli dags att förändra livet för många.
Haydari från Långkok för LCHF och Paleo
Foto Mikael Eriksson
Haydari
2 dl turkisk yoghurt
2 msk olivolja
1 msk hackad bladpersilja
1 tsk torkad mynta
1 liten riven, vitlöksklyfta
Havssalt
Blanda alla ingredienser väl och kyl ett par timmar.
Smaka av om det behövs mer salt.
Haydarin är också mycket god som dipsås till råa grönsaker.
Morgonpromenad i Alanyas hamn