Inlägget presenteras i samarbete med Santa Maria
Mustiga kryddor, värmande grytor och färgsprakande mat hör hösten till tycker jag. Jag använder väldigt mycket olika kryddor i min matlagning och gärna kryddor med lite hetta som jag kommer att bjuda på i detta recept. Jag har antagit Santa Marias utmaning #älskakryddor och trollat fram ett supergott recept på laxgryta med bland annat deras nyhet Seafood & fish en ypperlig krydda med rejäla smaker som passar bra till grytor.
Var med du också och tävla med Santa Maria på min instagram där du kan vinna fina priser, du hittar mig på @kryddburken
Kryddor är nånting man måste lära sig experimentera med, gå på känsla, smaka av och aldrig stirra sig blind på exakta kryddmått utan våga ta ut svängarna. Man kommer väldigt långt med salt och peppar men kryddornas värld är så mycket större och det är riktigt roligt att laborera fram nya smaker i köket.
Santa Maria kommer ofta med nyheter i sitt sortiment och jag är barnsligt förtjust just i deras kryddkvarnar. Nymalen krydda känns mer fräsch och smakar så mycket mer. Seafood & fish som jag använt i detta recept innehåller bland annat tomat, paprika, lök, vitlök, chili, gurkmeja, saffran, morot, fänkål och dillfrön. En riktig smakbomb till fisk. Hettan i receptet kommer från chiliflakes ut Santa Marias ekologiska sortiment och gurkmeja använde jag som smaksättning till riset. En riktigt härlig höstgryta jag varmt kan rekommendera er att prova.
För mer inspiration och recept från Santa Maria KLICKA HÄR.
4-6 port
Det här behöver du :
Ca 500 gram lax
3 msk seafood & fish (Santa Maria kvarn)
2 msk chiliflakes (Santa Maria eko)
6 minimorötter
1/2 fänkål
1/2 purjolök
1/2 zucchini
1 röd paprika
1 burk körsbärstomater
4 dl vatten
2 msk fiskfond
1 pressad citron
100 gram sugar snaps
100 gram körsbärstomater
1/2 kruka persilja
GÖR SÅHÄR :
Skär laxen i kuber. Krydda med seafood & fish och chiliflakes och låt stå under tiden du förbereder grytan.
Skala morötterna och skär i slantar, strimla fänkål och purjolök. Skär zucchini i mindre bitar. Fräs på detta i en rymlig stekpanna med smör.
Tillsätt en burk körsbärstomater och slå på vatten och fiskfond. Pressa över en citron. Låt koka upp och sänk sedan värmen till medel och sjud ca 15-20 minuter. Lägg i laxen samt sugar snaps och färska tomater precis på slutet och låt sjuda ytterligare 5 minuter. Smaka av. Toppa med lite persilja. Servera med ris, smaksatt med gurkmeja.
Grytbasen till denna goda laxgryta. Använd de grönsaker du gillar bäst!
Kryddkvarnarna från Santa Maria, otroligt användbara med smarta lock utan spill.
Här har jag kryddat laxbitarna med Seafood & fish och chiliflakes.
Grytan är på gång och puttrar på spisen.
Efter 15-20 minuter tillsätt laxen med tomater och sugarsnaps och låt sjuda med ca 5 minuter.
Laxgrytan är färdig!
Servera med ris, smaksatt med gurkmeja. Smaklig måltid!
Utöver Santa Marias fantastiska Seafood & fish och chiliflakes har de även en grym Tellicherry/five pepper som du kan läsa mer om HÄR eller spana in filmen nedan för spännande information:
Ikväll åt vi en riktig gomiddag. Ljummen sensommar med härlig kvällssol var som dukat för en grillning.
Helgrillad fläskfilé rubbad med örter, massa svartpeppar och salt. Till detta serverade jag råriven potatis som jag stekte i panna, som rösti fast inte som runda plättar utan en mer rustik omrörd variant. Galet gott och något jag verkligen rekommenderar som en variant på potatis, vilket man aldrig kan få för många av, eller hur?
Recept för 4 port
Fläskfilén :
Ca 700 gram fläskfilé
1 dl torkade örtkryddor
Nymalen svartpeppar
GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén från hinnor, dela den i två delar om den är av större mått. Klappa in kryddorna ordentligt runtom. Grilla! Använd en grilltermometer för att kontrollera när den är färdig. Innertemperaturen ska vara 67 grader. Den stiger något mer efter grillning. Låt vila i folie en stund före den skärs upp i skivor.
Jag använder denna örtblandning Herbes De Provence från kryddlandet.se
Klappa in köttet ordentligt med örtblandningen, salt och svartpeppar.
Grilltermometer är suveränt. Låt fläskfilén gå till 65-67 grader och sedan vila före den skärs upp.
Röstipotatis :
8 st medelstora potatisar
1 gul lök
Salt & peppar
Rapsolja
GÖR SÅHÄR :
Skala och riv potatisen grovt. Skala och hacka löken. Hetta upp en stekpanna med olja och stek potatis och lök på medelvärme tills den blivit genomstekt och lite knaprig, ca 30 min. Salta och peppra. Rör i pannan då och då.
Smaklig spis och fortsatt trevlig kväll önskar jag er. Själv har jag landat i soffan medan Nicke och Joline är ute med sina hojar och leker! Vi köpte en moped till henne tidigare i veckan då hon snart fyller femton. Nicke blev sugen han med så han köpte sig en motorcross modell större så nu är det ett evigt busande i skogen för dom två motortokiga.
Har ni nån gång fått den gröna dillkryddan på pommes när ni ätit på gatukök? Sjuhundra resor godare än den vanliga som är orange. Den gröna fanns förr i kryddburks-sortimentet både hos Kockens och Santa Marias med inte nu längre. Vet inte om den enbart finns i grossistförpackning kanske men jag hittar den då inte bland kryddorna i vanlig butik så jag gjorde en egen kryddblandning, för jag verkligen ÄLSKAR den kryddan!
Den finns under namnet ”mos & pommeskrydda” på vissa kryddsidor på nätet men då innehåller den en massa glutamat. Jag tror man kommer närmast originalet om man använder dill, aromat och lite lökpulver men jag vill inte använda aromat så jag gjorde en egen variant som blev tokgod faktiskt så prova om ni gillar den kryddan på pommes. Även god på fisk och kokt/grillad nypotatis.
Majonäsen är mitt grundrecept fast utan senap och vinäger då denna blir mer mild i smaken och smakar mer ”amerikansk majonäs”. Vill du inte göra egen så rekommenderar jag Hellmans.
Pommeskrydda med dill
4 msk torkad dill
2 msk torcomare örtsalt
1 msk vitlökspulver
1 msk lökpulver
GÖR SÅHÄR :
Blanda de torra kryddorna i en burk, skaka om. Förvara mörkt och torrt.
Vit majonäs
1 äggula
2 msk pressad citronjuice
2 dl rapsolja
Salt och peppar
GÖR SÅHÄR :
Blanda alla ingredienser utom olja i en skål. Använd stavmixern och mixa samman. Tillsätt oljan, först droppvis sedan kan man hälla på lite mer när majonäsen blivit vit och tjocknat något. Mixa hela tiden. Smaka av med salt och peppar. Vill du ha en lite mer flytande dip så tillsätt lite vatten och rör om.
Att doppa stora pommes med dillkryddan i en hemmagjord vit majonäs är himmelriket… Så galet gott!! Dom stora pommesen hittade jag i ICA sortiment i frysdisken.
Fick hem ett paket häromdagen jag beställt med lite kryddor och givetvis D´Elidas chilisåser. Måste bara rekommendera Kryddlandet till alla som är ute efter det lilla extra, kryddor i lösvikt eller ovanliga chilisåser, teer mm. Och framförallt olika märken som Jamie Oliver, Fiddes Payne, Chef Paul mm som man inte så ofta hittar på vanliga ICA. Leveransen går blixtsnabb. Jag fick hem paketet dagen efter jag beställt det så tummen upp för en riktigt bra och serviceinriktad kryddaffär på nätet!
Joline som är en galen teälskare köpte jag denna teabook till. En glittrig plåtbok fylld med te. Smaken var Vanilj, citron, apelsin och mandel. Supergod! Finns olika sorter, motiv och smaker och är en himla fin julklapp för 140 kr. *tips tips*
Vardagsfavoriten som vi ofta gör här hemma är långkokt köttfärssås. Älskas av alla och jag brukar oftast göra på 1 kg nötfärs och dryga ut med allehanda grönsaker, rotfrukter och tomatsåser så det blir en ordentlig gryta. Smart till matlådor och att frysa in. Köttfärssås går ju att ha till allt nästan! HÄR hittar du dessutom 21 recept och tips på vad du kan göra med överbliven köttfärssås.
Här är min egen storfavorit med massor av smak av tomat och oregano. Receptet innehåller både tomatpuré, finkrossade tomater och ketchup och jag lovar det blir riktigt härliga smaker av allting när det fått småkoka länge på spisen. En liten skvätt grädde rundar av det hela och du har en helt ljuvlig köttfärssås att servera till pasta och massor med riven ost.
När jag lagade den här såsen hade jag visst glömt att fylla på pasta-förrådet så det fick bli en blandning av stora makaroner och spiraler, men helst vill jag ha tunna spagetti.
Det här behöver du :
1 kg nötfärs
3 msk tomatpuré
3 msk torkad oregano
1 msk torkad basilika
1 burk finkrossade tomater
1 burk vatten
3 dl ketchup (Heinz)
2 msk oxfond
1 dl grädde
Salt och peppar
Riven ost (parmesan eller cheddar)
GÖR SÅHÄR :
Bryn nötfärsen tillsammans med tomatpurén och de torkade kryddorna så kommer smakerna fram bättre. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och låt puttra på svag värme med lock ca 2 – 3 timmar. Smaka av med salt och peppar.
Den godaste köttfärssåsen är en långkokt som fått puttra länge med riktigt, härliga och mustiga smaker.
Servera med pasta och toppa med en god riven ost och några varv med pepparkvarnen.
Vardagsfavoriten som vi ofta gör här hemma är långkokt köttfärssås. Älskas av alla och jag brukar oftast göra på 1 kg nötfärs och dryga ut med allehanda grönsaker, rotfrukter och tomatsåser så det blir en ordentlig gryta. Smart till matlådor och att frysa in. Köttfärssås går ju att ha till allt nästan! HÄR hittar du dessutom 21 recept och tips på vad du kan göra med överbliven köttfärssås.
Här är min egen storfavorit med massor av smak av tomat och oregano. Receptet innehåller både tomatpuré, finkrossade tomater och ketchup och jag lovar det blir riktigt härliga smaker av allting när det fått småkoka länge på spisen. En liten skvätt grädde rundar av det hela och du har en helt ljuvlig köttfärssås att servera till pasta och massor med riven ost.
När jag lagade den här såsen hade jag visst glömt att fylla på pasta-förrådet så det fick bli en blandning av stora makaroner och spiraler, men helst vill jag ha tunna spagetti.
Det här behöver du :
1 kg nötfärs
3 msk tomatpuré
3 msk torkad oregano
1 msk torkad basilika
1 burk finkrossade tomater
1 burk vatten
3 dl ketchup (Heinz)
2 msk oxfond
1 dl grädde
Salt och peppar
Riven ost (parmesan eller cheddar)
GÖR SÅHÄR :
Bryn nötfärsen tillsammans med tomatpurén och de torkade kryddorna så kommer smakerna fram bättre. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och låt puttra på svag värme med lock ca 2 – 3 timmar. Smaka av med salt och peppar.
Den godaste köttfärssåsen är en långkokt som fått puttra länge med riktigt, härliga och mustiga smaker.
Servera med pasta och toppa med en god riven ost och några varv med pepparkvarnen.