Fläskfilégryta med vitt vin och vitlök

fläskfilegryta_vitt_vin
Häromdan gjorde jag en så otroligt god gryta med massa goda smaker, allt för att väcka smaklökarna ett snäpp här hemma. Vitlök ska de va när man är förkyld – massor med vitlök! Det är dock lite svårt att smaka av dock när man knappt har nån näsa kvar men jädrans så gott det blev.

Denna enkla rätt tog mig två timmar i köket att få till, men har man inte ”slow-motion-mode” påkopplat borde det inte ta mer än 30 min. ;-) Tyckte jag var himla duktig i alla fall och det var gott med lite ”riktig” mat efter alla helger, julmat och festmåltider. Jag är något seg med uppdateringarna här just nu, men det känns som vi alla är på bättringsvägen ändå. Peppar, peppar…

Och som Vickan (Matplatsen) skrev till mig på instagram…
- ”Du och dina champinjoner”… :-P
Ja – så är det! Kan inte va utan dom!

4 port
Det här behöver du :
1 fläskfilé ca 450 gram
Smör till stekning
Trocomare örtsalt
Svartpeppar
3 vitlöksklyftor
2½ dl vitt vin
2 små rödlök
1 grön paprika
1 burk hela champinjoner
2 dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén och skär i skivor. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn fläskfilén så den får fin färg. Krydda med trocomare örtsalt och rikligt med svartpeppar. Pressa över tre vitlöksklyftor och slå på vinet.

Skär lök och paprika i strimlor, dela dom stora champinjonerna men låt dom små vara hela. Tillsätt i grytan.

Slå på grädden och låt koka ihop till en krämig sås, ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris, pasta, potatis eller en matig sallad.

fläskfile_köttgryta_vitt_vin

Dragonkotletter med grekisk klyftpotatis

dragonkotletter_fläskkotletter_recept_dragonsås
Äntligen helg!! :-P här blev det lite sovmorgon så skönt. Sitter i soffan framför nyhetsmorgon med en kopp te.
Ja, va sjutton åt vi nu till dom där grekiska potatisarna då?! Jo, det blev dragonkotletter. De är riktigt möra, bräserade med härlig smak av dragon i krämig sås. Ett ypperligt tips på helgmat. :-P

4 port
Det här behöver du : 
4- 6 fläskkotletter med ben
Salt & nymalen svartpeppar
3 tsk torkad dragon
6 dl vatten
2 msk grönsaksfond
½ pressad citron
3 dl grädde

Grekisk klyftpotatis :
10 – 12 potatisar
Olivolja
½ pressad citron
½ dl ströbröd
2 tsk torkad oregano
Flingsalt
Svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Smält smör i en het stekpanna. Bryn kotletterna så de får fin färg på bägge sidorna. Krydda med salt och peppar och dragon. Den torkade dragonkryddad smakar mer om den får brynas med i smöret direkt från början. Sänk sedan värmen och slå på vatten, fond, citron och grädde. Låt allt småputtra med lock ca 45 minuter. Smaka av med salt och peppar. Om du vill ha mer sås, fyll på med buljong/fond + vatten eller grädde och smaka av igen när de kokat upp. För tjockare konsistens på såsen rör ut lite maizenamjöl i vatten och slå i en smal stråle under omrörning till önskad konsistens.

dragonkotletter_dragonsås_fläskkotletter

fläskkotletter_med_ben_kotletter_dragonsås_dragonkotletter

sallad_middag_kotletter_sås

dragonkotletter_recept_dragonsås_fläskkotletter

Fläskfilé i cidersås

fläskfile_cidersås_cider_recept
Hej vänner… Det är väldigt vad ni är tysta…?

Inte många som kommenterar längre annat än när det är tävlingar. Blir lite besviken då siffror ändå visar att ni är här men ingen knappt som kommenterar… Tävlingar är desto mer fart på men det är ju trots allt inte därför jag driver bloggen för att anordna tävlingar utan som en bonus för mina läsare.

Jag sitter och plitar ner och tänker på er när jag skriver recept för att inspirera. Jag ”fiskar” verkligen inte efter hejarop eller bravur med det är alltid kul att höra av er, nåt litet livstecken i alla fall… ♥

Jag läser och försöker svara på allt jag får både på mail och kommentarer och blir lika glad varje gång ni skriver så sluta inte ge era livstecken, jag behöver dom! De ger mig så mycket glädje och härlig motivation att hålla på. Om ni nu tycker att jag ska fortsätta…?!

Jag lagade i alla fall en sån riktigt god söndagsmiddag i helgen. Väldigt klassisk med kött, potatis och sås men gudars så gott och uppskattat! En lite annorlunda tvist med cidersås, ni måste prova. :-P

Cidersås är inte mer konstigt än en gräddsås på sky, smaksatt med cider. Vilken cider man använder avgör såklart smaken. En söt bordscider ger en nästan för söt smak. Välj hellre en torr cider till såser, med eller utan alkohol är en smaksak. Jag använde Kiviks Astrakan torr, äppelcider.

6 port
Det här behöver du : 

2 fläskfiléer alt. 1 fläskytterfilé
Smör till stekning
Salt och nymalen svartpeppar

Cidersåsen :
Stekskyn från stekningen av köttet
2 msk kycklingfond
4 dl cider
1 tsk tomatpuré
1 burk creme fraiche (2dl)
1 dl grädde
1 krm malen ingefära
Maizenamjöl + vatten till redning
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär filéerna i grova bitar. Bryn i het panna med smör. Salta och peppra. När allt fått fin färg, lägg upp på ett fat vid sidan om. Vispa ur pannan med en skvätt vatten, tillsätt sen ingredienserna till såsen utom redning och salt o peppar. Låt allt koka upp. Lägg tillbaka köttet. Låt sedan puttra på låg värme ca 20 min. Red av såsen med maizenamjöl utrört i vatten för tjockare konsistens. Smaka av med salt och peppar.

fläskfile_recept_godaste_cidersås_gräddsås_sås

fläskfile_med_cidersås

Fläskgryta med champinjoner i krämig örtsås

fläskgryta_örtsås_champinjoner_recept
En väldigt snabb och vansinnigt god köttgryta av fläskkött har vi här. Med tunnskivad kotlett tar middagen inte mer än en halvtimme och klyftpotatis och broccoli tillagas under tiden grytan puttrar. Jag har fastnat lite för örter i såserna jag lagat på sistone, ett tag var jag mycket inne på kraftiga, mörka såser med balsamico och en skvätt vin, efter det blev det mycket smaksatta såser med glögg och cider men nu har jag snöat in på örter och gärna lite tomatiga och fräscha. Om du är noga med att bryna tomatpurén så kommer smakerna att fullkomligt blomma, det blir sååå gott! :-P
Örtkryddor använder du helt enligt eget tycke och smak, det finns ju massor av goda kryddblandningar, som provencale, örtagårdsblandning, vissa som passar extra bra till fisk, vilt osv.

Jag använder mig av en örtblandning jag hittade på nån marknad i fjol som innehåller b la. timjan, rosmarin, basilika, peppar, purjo och paprika. Smula den mellan fingrarna när du tillsätter så får du ut mer arom. Och förvara dom alltid mörkt. ;-)

Det här behöver du : 
250 gram tunnskivad, benfri fläskkotlett
2 gula lök
2 msk tomatpuré
6 dl vatten
2 msk oxfond
1 msk torkade örter
2 dl grädde
Salt & peppar
2 burkar champinjoner alt. färska

GÖR SÅHÄR :
Skär de tunna skivorna i tre bitar vardera, bryn i het stekpanna tillsammans med hackad lök och tomatpuré. Slå på vatten och fond samt smula över en matsked torkade örter. Sänk värmen och låt grytan småkoka utan lock ca 20 min. Tillsätt grädden och champinjoner, red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten och smaka av med salt och peppar. Ev. mer örtkrydda.

tunnskivad_kotlettt_fläsk_köttgryta_fläskgryta
Köttet får brynas tillsammans med lök och tomatpuré för att få riktigt god smak.

fläskgryta_köttgryta_sås
Slå sedan på vatten, fond och torkade örtkryddor. Jag använder mig av en örtblandning som innehåller b la. timjan, rosmarin, basilika, peppar, purjo och paprika.

fläskgryta_klyftpotatis_örtsås
Servera med te x. klyftpotatis och kokt broccoli.

Kycklingpasta med bacon och ädelostsås

pasta_kyckling_kycklingpasta
Söndagsmiddag med PASTA! Javisst – det går alla tiders de!
Vi kommer möta många mustiga köttgrytor, värmande soppor och långlagad mat i höst så varför inte lite enkel pastamiddag på en söndag? Dessutom alldeles ypperligt för veckans matlådor ju.

Här tänkte jag inte så mycket mer än just kyckling och pasta… Resten ”kom till” på vägen dit när jag stod i kylskåpsdörren och fundilerade.

Ost till pasta funkar alltid, en sås gör ju allt sjuhundra gånger godare då där satt den spiken.

Lite smaksättningar med bacon, chili, ungersk paprika och grönsaksfond. Lite grönt och nyttigt i form av broccoli, sugar snaps och paprika…

Salagadoola mechicka boola bibbidi-bobbidi-boo – Put ‘em together and what have you got bibbidi-bobbidi-boo…”
Så blev det då till slut en helt alldeles underbar, härlig söndagsmiddag! :-P

Det här behöver du : 
400 gram kycklingfilé
Salt & peppar
1 tsk malen, ungersk paprika (söt, mild)
1 pkt bacon 120 gram
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk grönsaksgond
2 tsk japansk soja
1 tsk D´Elidas chilisås
3 dl grädde
140 gram kvibille ädelost

4 port kokt pasta + lite av pastavattnet
1 bukett broccoli
1 näve sugar snaps
½ grön paprika
(jag slantade ner en pyttebit av en zucchini också) 

Svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär kycklingfiléerna i bitar. Bryn i het panna med olja. Skär bacon fint och lägg i tillsammans med kycklingen. Salta och peppra. Pudra över malen paprika. Pressa i en vitlöksklyfta och tillsätt soja, grönsaksfond, chilisås och grädde. Sänk värmen och låt allt få puttra ihop ca 10-15 min. Dra pannan från plattan och smula ner osten. Rör tills den smält. Smaka av.

Servera med nykokt pasta, kokt broccoli, sugar snaps, grön paprika och zucchini. Använd lite av pastavattnet att späda med om såsen till kycklingen blir för kraftig.

pasta_kyckling_pastasås_kycklingpasta
Ingredienserna. (förutom kyckling)

kyckling_bacon_pastasås_pasta
Kyckling och bacon fräser ihop. tillsätt sedan resten av ingredienserna.

pasta_kyckling_ädelost_sås
Sänk värmen och låt allt få småputtra 10 – 15 min. Smula ner osten… Låt smälta in…

kyckling_pasta_krämig_sås_pastakyckling_kycklingpasta
Servera! Ät och njut… ;-)

Pasta med gorgonzolasås och sommarprimörer

pasta_gorgoznola_primörer
Vem älskar inte pasta och en god sås? För att inte tala om gorgonzolasås?? Faktum är att även de som inte gillar mögelost i sig, alltså till ostbricka eller smaken överhuvudtaget brukar älska den här såsen ändå. ;-) Smaken blir ju mildare än osten i sig mild tack vare gräddmjölken, och konsistens är ju inte ost utan SÅS. ;-) Ja, ni fattar!

Jag har börjar tröttna rejält på grillat nu så när syrran bad mig laga trerätters åt henne och kompisen igår så bannlyste jag allt vad grillat heter och körde på pasta till varmrätt istället!

Med fräscha primörer såsom salladslök, paprika och späda morötter blir det en härlig sommarrätt med världen godaste sås! Jo, den gick hem hos tjejerna, liksom förrätten… Dom skulle aldrig mer gå ut och äta på restaurang, istället ringa syrran! Det ser jag som ett gott betyg! :-P

Senare idag ska ni även få recept & bilder på desserten jag serverade, och vad dom tyckte om den! :-P

Gorgonzolasås : 
1 klick smör
5 dl gräddmjölk
1 tsk vitvinsvinäger
150 gram gorgonzola eller annan grönmögelost
maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Smält smör i en kastrull och slå på gräddmjölken (hälften mjölk/hälften grädde). Låt koka upp. Tillsätt vitvinsvinäger. Sänk värmen och smula ner osten. Låt den smälta ner. Om du vill ha tjockare konsistens på såsen red av med lite maizenamjöl utrört i vatten. Smaka av med salt & peppar.

Blanda pasta med såsen och servera med sommarprimörer. Här har jag skurit späda små morötter i stavar och kokat hastigt i saltat vatten. Paprika, färsk rödlök och örter.

pasta_gorgonzola

Ostgratinerad kassler i krämig sås med grönsaker

kassler_ostgratinerad_krämig_sås_grönsaker
Hittade en fin bit kassler i frysen igår som genast åkte upp, perfekt o rensa frysen nu inför sommarens skörd av rabarber och jordgubbar som ska få plats.

Vad gör man då av en bit kassler?
Jag brukar ofta använda den som fyllning i smörgåstårtor, då ”finriver” jag den i matberedaren, blir supergott med den lite rökta smaken och saftig är den ju också. Kallskuren i tunna skivor är den väldigt god till färskpotatis på midsommar (om man inte gillar sill) med lite gräslök och gräddfil till.

Sen har vi klassiker ”hawaiikassler” i ugn med ananasskiva och ost, inte alla som gillar det men ett alternativ. ;-)

En annan favorit utöver detta recept är kassler och purjolåda som ni hittar recept på HÄR, en krämig gratäng med potatis och purjolök.

En liknande variant fast mer grönsaker hittar ni i ”skördefestgratängen” HÄR.

Vad har vi mer? Kommer ni ihåg de kalla makaronisalladerna man fick när man var liten, med gröna ärtor och ost och kassler i tärningar? Perfekt sommarmat, receptet hittar ni HÄR.

Ytterligare en HÄR, en grymt god LCHF variant med bland annat mozarella! Men NU till dagens recept! :-P

6 port
Det här behöver du :

1 kg kassler

1 gul lök
1/2 zucchini
1/2 röd paprika
1 morot
1 msk tomatpuré
2 dl vatten
2 msk grönsaksfond
3 dl grädde
Salt & peppar
1 burk hela champinjoner

200 gram små plommontomater
Riven parmesanost

GÖR SÅHÄR : 
Skiva upp kasslerna och lägg i en smord ugnsfast form. Skölj, skala och skär grönsaker och lök i mindre bitar. Fräs på i het stekpanna med lite olja och smör. (Inte tomaterna, dom ska gratineras överst och läggs på sist ihop med osten)

När grönsakerna mjuknat något tillsätt tomatpuré, vatten, grönsaksfond och grädde. Låt såsen koka ihop. Smaka av salt & peppar, tänk på kasslern är salt i sig. Slå sedan såsen över kasslern i formen. Toppa med halverade tomater och riven parmensanost. Gratinera i 200 grader ca 30 min.

kassler_i_ugn_grönsaker

grönsaker_krämig_sås

kassler_i_ugn_krämig_sås

kassler_kasslergratäng_krämig_sås

kassler_gratäng_kassler

Helstekt fläskytterfilé med grönpepparsås


Lilllördag idag och vi svänger väl ihop en liten gomiddag med potatisgratäng, ytterfilé och grönpepparsås… Oj så gott!! Potatisgratäng var bra länge sen nu så det var väl på tiden. Grönpepparsåsen är ett slag i sig, så vansinnigt god så den kan ätas med sked… ;-)

Jag har provat en hel del recept både med torkad grönpeppar, hel och mortlad och den i lag. Den absolut godaste är just den i lag som får fräsa ihop med lök på låg värme då blir den som allra godast. Och den får gärna ta tid, den ska reducera och smakerna ska fram, en skvätt konjak, kalvfond och grädde sen har du en helt gudomligt god sås till kött. Inget undantag att receptet på såsen kommer från Per Morberg, det brukar stämma när man provat hans såser. Klockrent!

Visste du förresten att grönpeppar är ”samma” peppar som svart och vit fast den gröna skördas omogen, den svarta halvmogen och den vita av fullmogen peppar. Grönpeppar kan köpas torkad, frystorkad, inlagd i lag av saltlake eller vinäger. Den jag har använt är den inlagda i vinäger (Santa maria).

Grönpepparsås (Per Morberg)
4 st schalottenlökar
50 g smör
0.5 dl grönpeppar i lag
0.5 dl konjak
3 dl kalvfond (hemmagjord, ta betydligt mindre mängd om du använder köpt fond på flaska + vatten)
3 dl vispgrädde
salt och nymalen peppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och finhacka löken. Smält smöret i en kastrull, lägg i löken samt den avrunna grönpepparn och fräs i några minuter tills löken börjar bli genomskinlig. Häll i konjaken (snåla inte, men se upp med flammor – gör det inte under fläkten!) och fonden och låt koka ner till två tredjedelar. Tillsätt grädden och låt sedan såsen koka ner till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Rör eventuellt ner ett par extra droppar konjak när det är dags att servera.

Helstekt fläskytterfilé 
1 ytterfilé
Smör till stekning
Salt & peppar
Aliminiumfolié

GÖR SÅHÄR :
Putsa ytterfilén och bind upp den med steksnöre  om den är ojämn i formen. Bryn på den i stekpanna i smör så den får gyllene färg runtom. Salta & peppra. Efterstek i ugnen tills innertemp visar 68 grader. Slå in i aluminiumfolié och låt vila.

Potatisgratäng
6-8 stora potatisar
2 dl riven ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form eller fyra mindre. Grädda i 200 grader ca 40-50min.


G
rönpepparn får fräsa på låg värme tillsammans med löken tills den mjuknat.


S
åsen har här reducerats ner med kalvfond och grädden är tillsatt. Den ska nu få reducera ner ytterliggare till en krämigare konsistens.


Y
tterfilén har fått vilat i folié ca 20 min före servering.


S
maklig måltid.

Fläskfilé i sötstark sås med ananaschutney


Häromdan gjorde jag nåt himla gott med en burk chuntey. Ananaschutney med sötsyrlig smak, stora härliga bitar av ananas och mango, vitlök och kryddor såsom kardemumma, spiskummin, kryddnejlika mm.

Denna chutney kan naturligvis användas vid sidan om till grillat kött eller som dipp, i en kall sås men jag valde att röra ner den i en varm sås tillsammans med fläskfilé och lite sommargrönsaker. Oj va gott det blev! Annorlunda smak som passar ypperligt som smaksättare till köttgrytor.

4 port
Det här behöver du :
1 fläskfilé (Scan svensk rapsgris)
1 knippe späda morötter
1 knippe salladslök
2 dl hönsbuljong (egen, tärning el. fond)
1 msk sambal oelek
½ burk Geeta´s chutney
1 dl grädde
ev. maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén och skär i ca 1 cm tjocka skivor. Bryn i stekpanna i smör så de får fin färg. Rör ner slantade morötter och skivad vårlök. Slå på hönsbuljongen. Tillsätt sambal oelek, ananaschutneyn och grädden. Sänk värmen och låt puttra ca 10-15 min. Red ev såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.


Grisar som får rapsolja på maten och ger ett mer häslosamt kött med högre andel nyttiga, omättade fetter är Scans senaste lansering. Jag har fått div varuprover och idag föll de sig för just fläskfilén tillsammans med den goda ananaschuntneyn.

Citerar; ”Rapsgrisen är det största som hänt svenskt griskött sedan Piggham. Det fina med rapsgrisen är att vi på helt naturlig väg får ett griskött som blir mörare och smakrikare samtidigt som det får en nyttigare fettsammansättning. Responsen vid såväl testlansering på Griffin´s Steakhouse som banketten på Årets Kock 2012 har till och med varit över förväntan. Kockar liksom konsumenter tycker att köttet är extra gott och saftigt ” /Torbjörn Lithell, kvalitets- och miljödirektör Scan
Här kan du läsa mer >>

Egen reflektion; 
All satsning på ”bättre” kött, hantering och uppfödning gillas. Här har man satsat på smaken. Vad jag kunnat läsa mig till än så länge hittar jag inte mkt info eller ”restriktioner” gällande uppfödning/slakt/hantering av ”rapsgris”. Det vill jag veta mer om. Ett griskött som jag otippat kommer att tänka på då blir förstås ”Bodalsgrisen” jag skrivit om tidigare. Där är hela konceptet utvecklat och informationen är sk. kundvänlig.

Jag hade också hellre provat en mer ”ovanlig” styckdetalj än just den uttjatade fläskfilén som ofta redan är väldigt mör och som tycks väljas ut bland de första av styckdelar till varuprover vilket stör mig en smula då vi som ofta lagar mat gärna provar lite udda detaljer och just fläskfilén är så intetsägande så omdömet blir väldigt likgiltig.

Skicka mig en oxsvans, eller en griskind, eller fläsksida så blir det genast mer intressant och fläskfilén får vila sig lite… Den svenska rapsgrisen kommer också med förädlade köttråvaror såsom wienerkorv, köttbullar, falukorv och kassler som vi också ska prova. Jag återkommer till de!


Skivorna av filén är stora och då blir man genast misstänksam och tror att de kommer krympa väldigt mycket i stekpannan men de gjorde de inte. Fint kött så sett var det.


Chutneyn med ananas och mangobitar är så vansinnigt god så den kan man nästan äta direkt ur burken med sked. Hel vitlök hittar man i också, och spännande kryddblandning med bl.a kardemumma, spiskummin och kryddnejlika får ju vilken köttgryta som helst att förvandlas till himmelriket! Vansinnigt god, så denna rekommenderar jag skarpt. Chuntneyn hittar du hos House of Milton.

Jag valde att göra en snabb köttgryta med sås på chutneyn. Späda sommargrönsaker som morötter och salladslök åkte ner också, och lite extra hetta av sambal oelek.


Chuntneyn puttrar med…


Smaklig spis, detta tycker jag ni ska prova! Vad brukar ni använda chutney till? Nån favorit?  

Pasta lövbiff i krämig sås med gorgonzola


Igår kom mamma och syrran hemma på middag. Pasta och lövbiff fick det bli. För att inte den strimlade lövbiffen ska bli seg och tråkig som den lätt kan bli så bräserade jag den ca 1½ timme i en kryddig sky av oxfond, vitlök, sambal oelek lök mm. Blir riktigt, riktigt mört och smakrikt då.

Bräsera utan lock och pyttsa på mer vätska efter hand hela tiden då den kokar bort. Väldigt enkelt för att få möra fina strimlor. Till en snabb wok däremot fräser jag på biffsstrimlor i riktigt het panna bara en ½-1 minut för att behålla dem möra, men här hade jag ju tänkt mig mig en pastassås så då föredrar jag att bräsera istället.

Sen när köttet är bräserat rör du ner en burk creme fraiche, en skvätt grädde, eller en burk färskost, det är en smaksak. Grönsaker  i form av strimlad morot, sugar snaps och zucchini behövs för lite krisp och fräschör, annars blir rätten på tok för mäktig. Sist av allt smular du ner gorgonzolaosten så får du en himmelsk krämig sås att blanda med pastan.

8 port
Det här behöver du :
6-8 port pasta (Rigatoni)
600 gram lövbiff
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
1 tsk tomatpuré
2 msk mörk oxfond
ca 1-1½ liter vatten

Såsen : 
1 burk creme fraiche
1 rejäl näve sugar snaps
2 morötter, tunna strimlor
½ zucchini, strimlor, slantar
150 gram gorgonzola el. annan grönmögelost
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Strimla lövbiffen och bryn i het stekpanna tillsammans med hackad gul lök. Pressa i vitlöksklyftorna, tillsätt sambal oelek, tomatpuré och oxfond. Sen sänker du till medelvärme och slår på vatten så det precis täcker köttet, låt bräsera (inget lock) och fyll på mer vatten efter hand. Efter ca 1½ timme är köttet så mört och fint att det bara smälter i munnen.

Rör ner ingredienserna till såsen. Tillsätt morötter (skurna i tunna strimlor) och sugarsnaps som du förvällt nån minut i saltat, kokande vatten. Zucchinin behöver inte förvällas utan tillsätts rå.
Smula ner osten och rör om så den smälter ner. Smaka av med salt & peppar. Blanda hela såsen med pasta eller servera var för sig. 


Lövbiff i strimlor, bryns tillsammans med gul lök.


Tillsätt resten av kryddorna och vatten så det precis täcker köttet. Bräsera utan lock ca 1½ timme och fyll på mer vatten efter hand det kokar bort.


Rör ner creme fraiche och tillsätt grönsaker.


Smula ner gorgonzolaost och låt den smälta.


Woilaaa! Lyxpasta en vardag… :-P