Pansarsoldatens pastasås
När jag började bläddra runt bland gamla militärrecept blev jag både nyfiken och nostalgisk då min pappa jobbat hela sitt liv inom Försvarsmakten. Konserver har jag ätit mycket som barn, likaså pulversoppor och chokladen pappa hade i skrivbordslådan på jobbet som jag tjatade att få smaka varje gång trots att den inte var speciellt god. […]
Chiligulasch
Gulasch, en mustig köttgryta med mycket smak, mycket vätska. En gryta baserad på nöt, lamm eller fläskkött och här med en extra touch av chili. Därtill innehåller den tomat, paprika, lök och i det här fallet en massa hetta från både D’Elidas chilisås, fefferoni, chilipulver och cayenne… En gryta som inspirerats av både det spanska […]
Omelett med spagetti och rökt fläsk
Det finns många sätt att trolla fram goda, billiga, matiga luncher, snabbt och enkelt. Omelett är en av dom. Ägg, ägg, ägg tänker ni nu… Men omelett som får sällskap av mer än kryddor kan bli hur gott som helst! Har man dessutom lite rester i kylskåpet så är det bara att plocka fram allt […]
Överbliven fläskfilé blev en god, krämig pastapanna
Överbliven, stekt fläskfilé kan du göra mycket gott av. Här blev det en halv bit över från nyårsafton. Har du annat överblivet kött såsom oxfilé, ryggbiff, entrecote, kanske en bit kassler, rollad kyckling etc så fungerar det alldeles utmärkt också. Här har jag bara skivat upp en fläskfilén (helstekt) tunt tillsammans med champinjoner. Kokade pastan […]
Årets första inlägg 2020
Nytt decennium, 2020! Hur säger ni? Tjugohundratjugo? Eller tjugotjugo? Jag har inte vant mig än men det lutar åt det sista.😉 Jag vill tacka er alla för all fin respons, för att ni följer mig här och på Instagram @kryddburken för alla kommentarer ni lämnar, mail ni skriver och för att ni alltid har en […]
Lucka 11 – Mat som lagar sig själv – Tjälknöl

Antistressmat

I måndags skrev jag om tidstjuvar, idag får du ett recept som i stort sett inte tar mer än några minuter att laga till, resten sköter den sig själv i ugnen.

Allt för att du ska slippa en del av stressen som många upplever nu inför julen, hur man ska hinna med allt som ska göras.

Då är det bra att ta till såna här maträtter, som i stort sett lagar sig själva.

Jag har i höst lagat en hel del plåtmat, uppskattar verkligen att kunna lägga allt på en plåt, ställa in i ugnen och så får det stå där på låg temperatur tills det är klart 5-6 timmar senare, lagom till lunch eller middag.

Tjälknöl är en variant på samma tema, här ställer man bara in en djupfryst stek i ugnen och så får den stå inne över natten eller dagen, för att sen läggas i en lag att kallna.

En mycket mångsidig stek, den passar både som middagsmat, smörgåspålägg och att ha med på julbordet.

Receptet kommer från min och Annika Dahlqvists kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt-Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo.

Varför inte ge bort den i julklapp till nån som behöver stressa av när det gäller matlagning eller till dig själv, för att få mattips inför en lugnare jul?

Fler tips på lättlagade rätter hittar Birgitta Höglunds bästa grilltips, som passar fint när som helst på året, inte bara på sommaren.

Här kan du läsa om hur min typ av mat gjort mig friskare och piggare med åren i en artikel på Kurera.se.

Har du Facebook, så gilla och dela gärna deras artikel därifrån i den här länken: Kurera på Facebook.

På det viset får många fler chansen att läsa den och äta sig till en bättre hälsa.

Tjälknöl från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Tjälknöl ca 6-8 port

1 kg fryst stek från vilt, nöt, lamm eller gris

1 liter vatten

1 dl salt

1 stor morot

3 stjärnanis

2 msk enbär

1 smulat lagerblad

1 tsk hel vitpeppar

Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform.

Sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100°.

Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter 3 timmar när köttet tinat.

Stek i ca 8-10 timmar beroende på tjocklek på steken.

När termometern visar 65º så har du ett rosa kött, vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70º.

Skala och riv moroten grovt, den ger lite naturlig sötma till lagen istället för socker som många gånger används till kryddning av tjälknöl.

Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel och blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp.

Lägg köttet i en hög, smal bunke och häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker.

Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4–5 timmar.

Ta upp köttet, låt rinna av i durkslag, torka av med hushållspapper och skiva steken tunt.

Beyti kebab på Kolgrill i Kalmar
I måndags gjorde vi lite ärenden och passade på att äta på Kolgrill i Kalmar. Ett ställe jag länge velat besöka just för deras turkiska mat. Har gått och blivit tokförälskad i just turkisk kebab. Iskender, shish kebab och den här varianten beyti kebab. Det finns två kolgrillar i Kalmar men efter lite forskning så […]
Fransk fläskgryta med örter, champinjoner och ris
Fläskgryta, en riktig vardagsfavorit som inte tar lång tid men ändå blir sagolikt god, mustig och smakrik. Du kan använda skinkstek, picnicbog, skinkschnitzel, karré etc. Billiga råvaror som du lätt kan trollar fram en riktigt härlig middag av. Grytor med nötkött såsom kalops, boeuf bourguignon, bolognese mm kräver betydlig längre tid på spisen. Jag har […]
Carbonara med champinjoner
Fredagsmiddag deluxe råkade det bli. Utan att ens hunnit helghandla så serverades den godaste pastan av kylskåpsrester och såklart lite trolleri.😉 Idag blev det både brödbak efter paltkoket i måndags då jag sparade spad till två limpor. Hur gott är inte det?? Två limpor paltbröd. Nyss uttagna ur ugnen och penslade med sirap. Och rimmat […]
Plommonspäckad fläskstek med gräddsås
Här kommer receptet på söndagssteken jag gjorde i helgen. Det blev så otroligt gott. Gjord på picnicbog, plommonspäckad och tillagad i gryta i en mustig buljong med lök, morot, äpple, lagerblad mm. Steken har puttrar i grytan i 2 timmar sedan fått vila i folie i rumstemperatur under tiden jag kokat ihop såsen. Det är […]