Svenska köttbullar i Alanya
Har du börjat fundera på köttbullarna som ska göras till jul?
Då får du ett av mina köttbullsrecept som är lika gott på julbordet som med en gräddsås till en vanlig vardagsmiddag.
Gör en större sats nu och lösfrys bullarna ostekta. Ta sen fram och tina dem i kylen kvällen före julafton, så blir jobbet med maten lite lättare då.
Ibland kommer suget efter något riktigt svenskt här i Alanya, då brukar jag göra de här köttbullarna på blandfärs av kalv och lamm.
Granatäppelkärnor fungerar bra istället för lingon till i en god rödkålssallad.
Köttbullar 2 port
250 g blandfärs
1 liten gul lök
1 äggula
2 msk grädde
1 msk sesamfrön
½ tsk Worcestershiresauce
Salt och peppar efter smak
Smör till stekning
Hacka löken fint och rör ihop med köttfärs och det övriga.
Krydda köttfärsen med ½-1 krm vardera av kryddpeppar, mald ingefära och malda nejlikor, så får du en riktigt gammaldags julköttbulle.
Vill du ha en mildare löksmak så stek den hackade löken i smör först, låt svalna innan den blandas med färsen.
Låt stå i kylen en halvtimme, så håller köttbullarna ihop bättre vid stekningen.
Rulla små bullar som du lägger på en vattensköljd skärbräda. Blöt händerna då och då så fastnar inte köttfärsen.
Bryn smör och häll ner köttbullarna. Låt steka en liten stund, sen skakar du på pannan så de rullar runt.
Gör så flera gånger under stekningen så blir bullarna runda och fina.
Steker du en större sats så dela upp det i flera stekningar, så får de en fin färg allihop.
Jag gjorde här en enkel gräddsås på 2 dl grädde och 1 msk kycklingfond.
Jag kokar ofta egen fond så jag vet att den är utan Glutamat E621, annars finns nu flera bra ekologiska alternativ.
Låt köttbullarna koka i såsen en stund tills den tjocknat. Servera med kokta morötter, broccoli och ättiksgurka.
Rödkålssallad med granatäpple och en tomatsallad är också gott till.
Ska du servera köttbullarna till julbordet så värmer du dem bara i ugnen på 125º i 10-15 minuter eller i en stekpanna strax innan.