Glögg med smaker från skogen
Jag blev tipsad om en intressant glögg från Marthaförbundet i Finland.
Det här var en glögg som passade mig riktigt bra efter lite modifiering, med ingredienser från skogen uppiffat med värmande kryddor.
Min mormor som kom från Pargas utanför Åbo, var med i Marthorna, en kvinnoförening som är aktiv än idag.
Som en hyllning till mina rötter i Finland så fick det på bilden bli glögg i en moccakopp från Arabia.
Jag fick både koppen och guldskeden av mormor när jag var liten på 60-talet.
Den lilla jultallriken med häst och tomte kommer också från Arabia.
Den fick jag av min mamma, den tallriken är alltid det första jag tar fram för att pynta till jul.
Jag plockade alltid kråkbär som barn och enligt min syster ska jag ha sagt att jag skulle hitta på nåt sätt att sälja dem när jag blev stor, nu blev det ju åtta kokböcker istället för bärsaft som skapades i mitt kök.
Vi har ofta skämtat om det här med kråkbär i familjen, för det var ingen annan som tyckte att de var goda, jag är den som är mest förtjust i sura bär.
Jag fick till min glädje en flaska kråkbärsvin av min systerson och hans flickvän, som de hade köpt på Svalbard.
När jag nu såg receptet på kråkbärsglöggen från Mathorna så passade den ju perfekt till att göra min variant av glögg, betydligt mindre söt än den som kommer från Systembolaget.
Det går förstås bra med råsaft från blåbär eller lingon också, om du nu inte har kråkbär på lut i frysen.
Vill du ha tips på glutenfria och mindre söta kakor till glöggen, så finns 7 av mina bästa julkakor här.
Skogsglögg ½ liter
3 dl osötad, råpressad saft av kråkbär, blåbär eller lingon
2 dl vatten eller vitt vin
4 kardemummakapslar
4 enbär
4 kryddnejlikor
1 kanelstång
Några tunna skivor färsk ingefära
Krossa enbär och kardemummakapslar lätt i en mortel.
Koka upp bärsaften med de övriga ingredienserna och låt puttra under lock i några minuter.
Låt stå i minst en timme så smakerna utvecklas, sila och hetta upp med vatten eller vin.
Vill du ta del av fler av mina recept på naturligt njutbar mat, dryck och godsaker så hittar du hundratals recept i kokböckerna nedan.
Kanske någon av dem kan bli en fin julklapp att lägga under granen?
Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv (Inbunden)
Gröna, sköna tillbehör (E-bok)
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)
Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)