Efterlängtad kokbok
Om du, liksom jag, uppskattar riktigt bra mat, missa då inte Jenny och Magnus Anderssons debut i kokboksvärlden.
Kokboken heter ”Ren & naturlig mat”, något som också kännetecknar deras mycket populära blogg Under vårt tak.
Boken inleds med berättelsen om hur Magnus som svårt sjuk i IBS till slut hittade lösningen på sina hälsoproblem med hjälp av maten.
Han tog sig bokstavligen tillbaka upp ur sjuksängen och skapade sig ett riktigt friskt och starkt liv, genom att förändra sitt sätt att äta och efterhand även med tillägg av en hel del naturlig och lekfull träning.
Kokboken innehåller många goda recept och tips på ett hälsosammare liv, det här är verkligen mat att både njuta och bli friskare av.
Vad sägs om; Jordgubbssalsa, Frittatavåfflor, Fisktacos med avokadosås och mangosalsa, Brasiliansk fiskgryta, Rökig högrevsgryta, Lammfärsspett med tzatzikimajonnäs, Baconlindad sötpotatis och Leverpastej på Paleoknäcke.
De avslutande godsakerna låter väldigt lockande, här några som jag absolut vill smaka; Mango – och limesorbet, Äppelkaksbollar och Rabarberpaj med ingefära.
Läsaren bjuds också på en inspirerande råvaruguide, med information om allt gott som ingår för den som väljer att gå tillbaka till en naturligare livsstil à la Paleo.
Jag fick mitt signerade exemplar av kokboken på posten häromdagen, så jag tog lite bilder ute i höstsolen vid Landstingshuset på Kungsholmen.
Satte mig sen på bänken där i solen och bläddrade, läste och njöt av allt läckert.
Fisktacos med mangosalsa vet jag sen tidigare att det är väldigt gott.
Blev nämligen bjuden på premiärförsöket av den rätten när jag och Therese Renåker deltog i Jenny och Magnus Paleohelg förra året.
Här kan du läsa mitt inlägg om den helgen och ta del av recept på Paleomuffins.
Jag har följt Under vårt tak i många år, vi blev bloggvänner och senare ledde det till att jag blev personlig vän med Jenny och Magnus.
De är ett mycket varmt och generöst par, vi delar kärleken till naturen och till mångt och mycket har vi samma matfilosofi.
Vi strävar efter att äta så rent och naturligt som möjligt, utan industrins konstgjorda tillsatser.
Jag är väldigt glad och stolt över att jag fick den stora äran att skriva förordet till den här viktiga kokboken.
Jenny och Magnus har många järn i matlagningselden, de har just dragit igång matplaneringstjänsten CookEat tillsammans med Hälsa som livsstil.
Där får du hjälp med allt från färdiga veckomenyer till inköpslistor att ta med till affären, så du enkelt kan njuta av hälsosam mat i vardagen.
Här på Under vårt tak kan du läsa mer om kokboken och beställa ett signerat exemplar.
Varmt lycka till med er kokbok, Jenny och Magnus
Dagens recept från boken är en antioxidantrik guldmjölk med gurkmejapasta, en riktigt bra dryck att värma sig med nu när höstkylan krupit över oss.
Förutom att den smakar väldigt gott så har den även gott om antiinflammatoriska egenskaper, så testa den om du har värk i lederna.
Gurkmejapastan passar också fint för smaksättning av t ex indiska grytor, wok eller varför inte till bokens paleovåfflor.
Guldmjölk 2 muggar
5 dl mandelmjölk
3 tsk gurkmejapasta
2 tsk honung (går att utesluta)
Så här gör du:
Mät upp mandelmjölken i en kastrull.
Tillsätt Gurkmejapastan och (eventuellt) honung, vispa samman.
Värm på medelvärme tills det blivit drickvarmt-
Rör om lite då och då under tiden som du värmer din Guldmjölk.
Häll upp i mugg och servera direkt.
Gurkmejapasta ger ca 40 muggar (ca 3 dl)
1,5 dl vatten
0,5 dl mald gurkmeja
2 msk mald kanel
2 msk mald ingefära
0,5 tsk mald kardemumma
0,5 tsk mald svartpeppar
3 msk kokosolja
Så här gör du:
Blanda ihop gurkmeja, kanel, ingefära och kardemumma i en skål.
Mät upp vatten och häll i en kastrull.
Vispa ner kryddblandningen och visp under uppvärmning på medelvärme tills det tjocknar (till en pasta).
Dra av kastrullen från plattan och tillsätt kokosoljan.
Rör om i pastan tills kokosoljan smält, låt svalna.
Häll upp och förvara i en tätslutande glasburk i kylen, den håller omkring 2 månader.