Ballongmage botad med LCHF

secondColumn-16x9Har Expressen som överskrift i en artikel från 8/11-14

Skulle tro att de flesta som börjar med LCHF märker just att magen mår bra och detta egentligen redan dagen efter…

Expressen skriver:
”Hundratusentals svenskar lider av magproblem.
Louise Sjöbäck, 57, Göteborg, blev av med sin ballongmage genom att börja äta enligt LCHF.
- Hela min kropp led av olika krämpor förut. Nu är allt borta. Det är jätteskönt, säger hon.”

Hon berättar också:
”Louise Sjöbäck, led av det under många år, och sökte hjälp för olika typer av krämpor. Sedan läste hon gamla läkarböcker, som tog upp magproblem och gav rådet att äta en LCHF-liknande kost. Då blev hon kvitt problemen. ”

Så gamla läkarböcker ger råd om LCHF-liknande kost :)

 

 

Förebygga bröstcancer med D vitamin?

Detta verkar vara möjligt att med rätt nivå av vitamin D i blodet så kan man numera förebygga bröstcancer och inte bara hoppas på tidig upptäckt.
GrassrootHealt.net kan mycket väl vara en sida som man ska bokmärka och studera lite djupare.

Vi i familjen tar 5-7000 IE /dagen året runt.
Ett bra D vitamin  tillskott är Holistics D3 5000 IE då räcker en kapsel om dagen fint.
Vill du veta mina nivåer efter dylikt intag?  Läs här!
Glöm inte läsa bloggens alla hälsoartiklar ang D vitamin av läkaren Elisabeth Puur, du hittar dem i kategorierna här till höger.

 

 

Här får vi bevis för varför vi inte ska äta biffkött

som är uppfött på kraftfoder och spannmål. Kvoten mellan omega 6 och omega 3 är fruktansvärt fel. Så fel att det inte är något konstigt att människor alltid har en underliggande inflammation redan från barnsben och som sedan underhålls och får lov att gro och växa till sig till ohälsa senare i livet.

Här får man bevisen iartikeln Dåligt fett i svenskt kött.
13390835_155804c

 

 

 

 

 

 

Klipper in de mest tänkvärda raderna och fetar det viktigaste:
Biffkor som helt föds upp på grönbete får kött med omega-3-fettsyror som hittills mest förknippats med fisk. Det visar försök som forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet gjort på Bjällansås gård utanför Fiskebäckskil.

Hos gräsätarna var kvoten mellan fettsyrorna omega-3 och omega-6 idealisk: nära 1 till 1. Men med inslag av spannmålsbaserat kraftfoder försämrades balansen snabbt. Hos djur som enbart fick kraftfoder var kvoten över 1 till 10.

Orsaken är enkel: växtens gröna delar är rika på omega-3 medan kraftfoder på säd, majs och soja främst innehåller omega-6.

- Ger man proteinrikt majs- foder hela vägen för att få snabb tillväxt på djuret så kan man få hur höga kvoter som helst. Jag såg nyligen en biff med kvoten 1 till 29, säger Jana Pickova på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som ansvarat för försöken.

Lägsta kvoten, 1 till 1,2, hittade hon hos en ko som helt fötts upp på gräs och grovfoder.

Kunskapen om olika fettsyrors roll i människokroppen har ökat snabbt de senaste tio åren. Men först nu har forskarna börjat förstå vad de nya rönen får för konsekvenser för livsmedelsproduk-tionen.

Omega-6-fettsyran linolsyra har viktiga funktioner i kroppen, men flera studier har visat att omega-6 behöver balanseras av omega-3-fettsyror som människan bara kan få i sig via kosten. Särskilt omega-3-fettsyrorna EPA/ DHA anses bidra till minskad risk för hjärtsjukdomar.

- EPA/DHA, som förknippats med fisk, visade sig även finnas i betesdjuren. Men om man tar in djuren för slutgödning före slakt så förstörs väldigt mycket av effekten från betet, säger Jana Pickova.

Dessvärre sker sådan slutgödning med spannmålsbaserat kraftfoder regelmässigt för att få upp slaktvikten, även hos de flesta djur som fått beta ute.

– Vi har sett att man mycket snabbt kan förändra fettbalansen i både kött och mjölk, och det gäller även ägg och fisk, varnar Jana Pickova.

Hos vilda djur ligger kvoten mellan omega-3 och omega-6 nära 1 till 1, och samma jämna fördelning återfinns i urmänniskans kost och i våra hjärnor.”

Vill du främja din hälsa ät GRÄSBETES BIFF! ex Gröna Gårdars
Lista på andra uppfödare av gräsbetes djur.

 

 

Glutenintoleransen bland barn ökar!

kokosnotmjolDetta berättar man oss idag på nyheterna svt och man vet inte varför.
Man skriver:

Sverige bland de värst drabbade länderna Allt fler svenska barn utvecklar celiaki, glutenintolerans. Sedan 1990-talet har andelen barn med glutenintolerans stigit från 0,5 procent till nästan fem gånger så många. ”

Forskningen bedrivs på Umeå Universitet och här lämande man ut ett pressmeddelande tidigare i år om ”Rätt spädbarnskost kan minska risken för glutenintolerans
Sedan nämns här inte vad som är rätt sådan kost.

Om jag hade fått börja om så hade mina barn aldrig fått gluten. För varför introducera något som ger alla barn mer eller mindre en skada på tarmen och skapar ohälsa som förr eller senare kommer dyka upp?

Vill du läsa lite om gluten och dess effekter?
Brödberoende- Kostdemokrati

Gluten och mjölk är källan till moderna sjukdomar

Vad gäller LCHF så är ju den naturligt glutenfri då vi inte ska äta spannmål. Jag tror också att om man inte uppnår hälsa och välbefinnande med en naturligt glutenfri lchf-kost så bör man titta på vad de processade mejerierna kan ställa till med. Eventuellt prova att utesluta dem för en längre period och utröna om man då får de hälsoförbättringar man saknar.

 

Juice är farligare än läsk

juice_halsa655_1072460chävdar Dr Robert Lustig och vad är det i juicen som är farligare än läsk frågar sig säkert någon?
Jo, det är fruktosen.

Problemet här är att gemene man tror att juice är hälsosamt, rena vitaminbomben… och därmed lätt dricker för mycket.

Lustig säger:
De sockerarter som förefaller vara de mest hälsosamma är oftast de värsta

Man skriver vidare på Svd:

”Men nu dricker ju inte de flesta av oss så mycket juice – däremot pimplar vi i oss mer än vi borde göra. De senaste 30 åren har vår konsumtion av fruktos, sockerarten som finns i juice, mer än fördubblats. Idag betraktas drycken som en törstsläckare – förr såg man den mer som en ”vitaminshot”. Det vill säga något helt annat än dagens tvådeciliters juiceförpackningar avsedda för barn, där sockerinnehållet ligger på runt 17 gram – vilket motsvarar över fyra teskedar socker.

Det största problemet är enligt Lustig avsaknaden av fibrer i juice. Äter man ett äpple ”balanseras sockret av fibrerna vilket ger levern en chans att fullt ut omsätta det som kommer in”. Dricker man däremot en halvliter äppeljuice handlar det istället om ”en enorm energimängd rakt in i levern”. Smoothie är inte heller någon höjdare då ”fruktfibrerna ’slås sönder till flisor’ när de mixas”, säger han till Daily Telegraph.”

Jag skriver ju då och då om fruktos… var hittar vi fruktos i större mängd?
Honung 70%
Agavesirap 50%
Sackaros (vitt socker) 50%

Intressant att han säger ”förefaller vara hälsosamma”  för inom lchf  har det ibland kunnat verka som om fruktos-socker är det bästa sockret…
Att man inom GI lägren förespråkat fruktos för deras låga GI är ju givet…
det är som fler LCHF företrädare sagt hundra gånger, det är levern och endast levern som kan förbränna fruktos därav ett lågt GI, är det likamed hälsosamt? Uppenbarligen inte…

Nyttigaste grönsakerna – Slv kommit ut med ny lista

swiss-chard-image-1Livsmedelsverket har i dagarna kommit ut med ny lista på våra nyttigaste grönsaker, de har företagit sig stora undersökningar och mätningar.
Här kan ni se hela rasket och hur de gjort det.

Bladgrönsaker ligger i topp och brocclin är fortfarande med i toppen och min älskade blomkål som no 8.

1. Gröna blad som spenat, mâchésallat, mangold och nässlor
2. Gröna bönor/haricot vert
3. Broccoli
4. Gröna ärter och sockerärter
5. Avokado
6. Vita bönor
7. Purjolök
8. Blomkål
9. Linser
10. Kikärter

Man nämner att kantareller är bättre än fet fisk som källa till vitamin D men glömmer lite att berätta att det är D2 och inte D3 som man då får i sig, och D2 är inte så potent som D3. Det är alltså D3 vi ska eftersträva att få i oss för att höja nivån av d vitamin i blodet.

Om vikten av D3-tillskott kan läsas här. Johannas kostblogg och Vitamin D council rekommenderar D3.

 

Bloggar etiketter:

Inflammation kopplas till depression

Skagen 100Berättar man på nyheterna idag. Sveriges radio skriver (man kan lyssna också):
”Inflammationer undersöks som möjliga faktorer kopplade till allt fler sjukdomstillstånd, allt från cancer och hjärtsjukdom till depression.

En svensk studie visar på ett samband mellan självmordsbenägenhet och ett specifikt ämne i ryggmärgsvätskan som har med inflammation att göra. I studien har 60 personer som försökt begå självmord jämförts med en kontrollgrupp.”

De skriver också:
”Sophie Erharts forskning är ett samarbete mellan Lunds universitet och Karolinska institutet där de undersöker sedan 20 år tillbaka just hur inflammation kan leda till psykiatriska sjukdomar. Enligt henne sker det nu en snabb utveckling inom forskningsområdet.”

Undra om detta forskningsområde också kikar på kostens betydelse för inflammation?
Vi alla LCHF´are är ju väldigt medvetna om hur vi ska äta för att minska på inflammationer i våra kroppar.
Inget spannmål överhuvudtaget och absolut inga växtoljor så som majsolja och solrosolja, allt detta innehåller höga halter av omega 6 som är just den fettsyran som driver inflammation.

Då torde en av lösningarna kunna vara att äta LCHF med de rätta fetterna och också ta ett bra tillskott av omega 3 om man tillhör skaran som äter mycket industriproducerat kött och ytterst lite fet fisk. Arctic Med menar på att äter man 100 gram makrill/lax ca 5 dgr/veckan är man hemma med omega 3 ratiot.

Sedan skulle jag också vilja peka på vikten av höga halter av D vitamin i blodet, det är också en viktig faktor, ett slags ”antidepressivt medel” mot årstidsbunden depression.

Var i första hand noga med vad du äter och överväg just dessa tillskott om du har en tendens till depressioner.

 

 

Bloggar etiketter: ,

Migrän och LCHF

Skagen 090Aftonbladet skriver idag att forskarna har fått ett genombrott ang migrän och jakten på lindring.
De skriver också:
”Över hundra tusen personer har deltagit i vad som beskrivs som den största migränstudien någonsin.
Merparten var fullständigt friska.
Men ungefär 20 000 medverkande led – precis som ungefär en miljon svenskar – av sjukdomen migrän.
Genom att jämföra friska och sjuka har forskarna nu lyckats hitta de fem samverkande regioner i generna som orsakar smärtorna.
Resultatet av studien kan få avgörande betydelse.
– Detta är ett stort genombrott inom migränforskningen. Studien är unik, eftersom alla de främsta forskningsinstituten inom området i USA och Europa har samarbetat. Att få till ett samarbete av det här slaget är i sig en bragd, säger John-Anker Zwart, professor i neurologi vid Oslo universitetsjukhus till tidningen VG.”

De skriver som avslutning:
”Att migrän är ärftligt är känt sedan tidigare.
Däremot är de bakomliggande faktorerna inte helt klarlagda – vilket rapporten som nu publicerats kan bidra med.
– Rent generellt tror man att man behöver ha en fallenhet, en genetisk ärvd bakgrund för att drabbas. Man tror också att det krävs en samverkan mellan flera olika gener för att sjukdomen ska manifesteras, säger Lars Edvinsson.
Även hormoner och faktorer som sömnbrist, stress och livsstil påverkar.
– Har man ett stressigt jobb så kanske man får fler anfall.”

Om man då har denna ”genetiska fallenhet, en genetisk ärvd bakgrund” kanske det kan vara idé att prova att just ändra sin livstil dvs äta LCHF.
Då många vittnar om just att migränen uteblir eller lindras betydligt med en LCHF-kost. GOOGLE: Migrän och LCHF
Expressen skriver:
”Det är inte bara överviktiga och drabbade av diabetes typ 2 som kan må bättre med LCHF. Migrän, orolig mage och acne är andra besvär som kan lindras av lågkolhydratkost.”

Bloggar etiketter: ,

Fästingvaccinet – Ska vi vaccinera oss i alla lägen alltid?

fästingvaccin”Ska alla vaccinera sig alltid mot allting?”
Denna fråga har jag brottats med under några års tid nu… ibland tänker jag att vi människor vill ”vaccinera” oss mot allt… även mot livet…
Att leva innebär inte det alltid en risk att dö? En risk att bli sjuk? En risk att bli skadad? En risk att bli sårad? mm mm
Jag kan konstatera att leva då innebär LIVET just allt detta, det är liksom det som är Livet

Att leva livet är väl att släppa lite på att ”styra livet”, to go with the flow liksom…

Nu blev jag visst lite allmänt filosofisk…

Det jag egentligen vill komma fram till är att nu går ”reklamen” för att vi helst ska vaccinera med fästingvaccinet, dvs mot TBE .
Ibland kan det nytta att läsa på lite när propagandan går om ”folk vaccinera eder!”
En bra sida som bör bokmärkas är vaccin.me läs och sök på den alltid innan du överväger att vaccinera dig och därmed kan du göra de rätta överväganden och valen som gäller dig.
Ang. Fästingvaccinet skriver de:
”Under sommarhalvåret propageras det friskt för vaccin mot TBE, i folkmun ”fästingvaccin”. Det senaste decenniet har både fästingbussar och fästingbåtar åkt på vaccinationsturné i de värsta riskområdena – inte bara en, utan minst två gånger per säsong, för att säkerställa att alla får sina två grundvaccinationer mer eller mindre utanför husdörren.

Text: Linda Karlström / Artikeln publicerad i senaste Tf-bladet

Är detta verkligen nödvändigt? Innan vi tar oss en närmare titt på vaccinet och TBE, som står för tick-borne encephalitis (fästingburen hjärninflammation) vill jag klargöra det allra viktigaste.

Fästingvaccinet är ett vaccin som alla andra. Det består av en kemikalie- och viruscocktail som sprutas in direkt i kroppen, förbi alla naturliga skyddsbarriärer. Syftet är att provocera kroppen till att framställa antikroppar, som påstås skydda mot insjuknande i TBE.

Detta resonemang håller inte. Antikropparnas antal är inte avgörande för om vi blir sjuka eller inte. Hela vaccinationsteorin bygger på en tro som aldrig bevisats på ett vetenskapligt sätt. (1-3) Immunförsvaret är oerhört komplext och alla delar samspelar med varandra. Vill man ha en bättre kaka räcker det inte att dubblera mängden mjöl och spetsa härligheten med aluminium och formaldehyd.

Detta faktum torde räcka för att säga nej tack till vaccin, men låt oss ändå för skojs skull anta att vaccinet mot TBE är effektivt, det vill säga ger ett skydd mot fästingburen hjärninflammation. Är det då värt alla biverkningar?”
Läs mer HÄR

 

Bloggar etiketter: , ,

Provsvar ang d-vitamin nivån

super-d-300x263Nu har jag fått veta provsvaret ang mina D vitamin nivåer i blodet.
Först vill jag redogöra för hur jag äter D vitamin tillskott och solar.

Under 2009 – 10 åt jag ca 4000-6000 IE dagen och uppehåll under sommartiden maj-sept.
Från 2011 – och framåt är det ca 7000 IE dagen och inget uppehåll under sommaren.

Jag solar alltid så fort jag kommer åt och sol finnes, börjar med ca 20 min på var sida och ökar efterhand.
När vädret är för varmt blir det ingen solning om jag inte har tillgång till bad.

I år nu inför provet så har jag alltså solat rätt mkt då vädret varit perfekt för mig att sola i, så sedan april och fram till nu har det solats så ofta det gått.

Här klipper jag nu in svaret jag fick på sidan ”Allt om vitamin D” när jag ställde frågan ”i vilket intervall man bör ligga med D vitaminet?”
Svar:
”Olika forskargrupper rekommenderar lite olika intervall och vetenskapen blir luddigare ju högre upp man kommer. Naturfolk i miljöer som anses motsvara vår ursprungliga miljö har nivåer på ca 50 ng/mL (125 nmol/L) vilket jämfört med medelnivåer i resten av den påklädda världen är högt. Naturfolken har inte alls de moderna folksjukdomar och genetiska skador som vi har och mycket tyder på att betydligt högre nivåer kan ge effektivt skydd mot ex vis cancer. En nivå man nämner är 65 ng/mL vid vilken man har reducerat risken kraftigt för de flesta cancerformer. Där någonstans eller något högre ligger jag själv. Vitamin D Council rekommenderar 50 – 100 ng/mL även om vetenskapen inte är entydig hela vägen. Det finns inga fall av förgiftning observerade under 100 ng/mL.”

Så nu kommer vi till det intressanta här, mitt provsvar visade 163 nmol/L och detta alltså med höga doser på drygt 7000IE och solning.
En jättefin nivå alltså!
Här kommer vi fortsättningsvis äta lika högt, men under våra 3 veckor på Kreta i sommar lämnar vi burken hemma ;)

Min slutsats blir att fortsätta på inslagna banan massa högdos D vitamin året runt!
exempelvis:
HOLISTIC 5000IE

Här finns en intressant lista på olika sorters människor mfl i världen med olika jobb och nivån av D vitaminet.

Edit:
”Vitamin D-status
När man mäter vitamin D-status genom blodprov (serum) så är det 25-hydroxy-vitamin D man är intresserad av, 25(OH)D. Det mäts i två olika enheter, i USA företrädesvis i ng/mL och i Europa i nmol/L. Sambandet mellan dessa enheter är

1 ng/mL = 2,5 nmol/L

Exempelvis motsvarar alltså 20 ng/mL 50 nmol/L” Från bloggen ”Allt om vitamin D”

 

Bloggar etiketter: