Varför vi blir sjuka av gluten

3144105_2048_1365Att inte tåla gluten har blivit allt vanligare. Sverige är ett av världens mest glutenintoleranta länder men sjukdomen upptäcks allt senare. Ändrade kostråd tros vara en orsak till att få spädbarn numera insjuknar och medianåldern för att bli sjuk har stigit till sju år. Ungefär hälften av alla svenskar har genetiska förutsättningar för glutenintolerans, celikali och risken att utveckla sjukdomen finns hela livet. Men vad beror den på? ”

Svaret får vi av Olof Sandström, Celiakiforskare:
Förändrat mjöl, vällingdrickande, infektioner och kejsarsnitt figurerar som orsaker. Kropp & Själ diskuterar hur det kommer sig att allt fler blir överkänsliga mot gluten. Gäster i studion är bland annat Olof Sandström, barnläkare och celiakiforskare vid Norrlands universitetsjukhus och Umeå universitet.”

Skriver man och berättar om idag på SR p1. Du kan lyssna på det via länken, tar 50 minuter.
Mycket intressant!

 

Fågelinfluensa i farten igen?

IMAG0672På nyheterna idag berättade man om en man som varit i Kina i december och inte varit i kontakt med fåglar ändå kommit hem till Kanada och nu avlidit i denna H5N1 variant.

Utan att vara varken läkare eller expert så grunnar jag över om inte återigen D vitaminet är det bästa skyddet mot all influensa?

Om man läser här på greenhealth så kan det verka så.

Vitamin D council är en sajt som alla som är lite intresserade av D vitamin och hälsa borde bokmärka och vid tillfällen studera, skriver just om Influensa generellt och D vitamin.

Så det kan finnas skäl att tro att höga nivåer av vitamin D i blodet är ett skydd mot alla sorters influensor även de här lite svårare så som svininfluensa och fågelinfluensa.

Även här kan man läsa om just detta att D vitamin är effektivare än influensavaccin.

Så är du en av alla dem som ska åka till Kina så se till att ha dina D vitamin nivåer där dom ska vara.
Jag föredrar HOLISTICS 5000IE

 

Fluor – behövs det verkligen?

imagesoch framförallt är det verkligen bra för oss, på riktigt?
Jag har säkert under 5 år undvikit fluortandkräm, använt bikarbonat, salt och/eller köpt saltpastatankräm eller Weleda och Kingfishers tandkrämer.

Det vi alla verka tro eller fås att tro är det ger starka tänder och färre tandläkarbesök eller i alla fall lägre kostnad då tänderna ska vara bra och starka.

Denna bok (engelska) The Fluoride Deception är väl den bok som mest ingående  berättar om köpt vetenskap, om hur det medicinska etablissemanget låter sig bedras, om fullständig likgiltighet för mänskligt lidande, om den råa makten och om dolda agendor vad gäller flour.
Boken verkar vara i klass med Ralf Sundbergs bok om Forskningsfusket, helt otroligt att att det förekommer sådant mygel och ljugerier och allt detta för att den stora girigheten.

Margareta Lundström på Kostdemokrati har skrivit om denna engelska bok  The Fluoride Deception, där får vi veta saker som vi alla borde känna till innan vi köper flourtandkräm. Jag väljer här att klippa in lite valda delar, men för den som vill och vågar veta mer bör läsa länken till Kostdemokrati.

Fluor används för att producera högoktanig bensin; för att smälta viktiga metaller som aluminium, stål och beryllium; för att anrika uran; för att tillverka kretskort; för tillverkning växtbesprutningsmedel, skidvalla; kylskåpsgas; teflon; plaster; mattor; vattentäta kläder; etsat glas, tegel och kakel och ett antal läkemedel, som Prozac och Cipro. ”

Fluor är en sådan potent kemikalie att den utgör en allvarlig miljörisk och en potentiell förgiftningsrisk för dem som arbetar med den. De av industrin sponsrade forskarna marknadsförde först fluor som en tandvårdsprodukt genom att relatera fluor till tandhälsa.

I kraft av sin ställning kunde de hävda att det i låga doser inte hade några negativa hälsoeffekter.

Så bidrog man till att ändra människors föreställning om fluor, från att vara ett gift till något hälsosamt. På så sätt avleddes uppmärksamheten från de skador som fluor förorsakat dem som arbetar i fabrikerna, de omkringboende och naturen.

Denna försköning av fluor har i mer än femtio år fört oss bakom ljuset. I stället för att framkalla synen av invalidiserade arbetare eller förgiftad skog ser vi leende barn. Den giftiga sidan har nästan helt försvunnit ur vårt medvetande.

 

Vid en i stor officiell genomgång, genomförd på initiativ av Brittiska regeringen år 2000, fann man att de flesta studier på effektiviteten av fluor av vattnet var av måttligt effekt. Fluoridering kan vara ansvarigt för 15 % färre hål i tänderna. Det är långt ifrån de 65 % som utlovades av de tidiga förespråkarna för fluor.

Är den eventuella nyttan av en handfull bättre tänder värt risken, om man är medveten om de hälsoproblem som fluor orsakar (rubbningar i centrala nervsystemet, artrit, risk för skelettcancer) Tillstånd som tidigare blivit trivialiserade eller doldes för allmänheten av de tidiga fluorförespråkarna.

”Hur många hål måste räddas för att rättfärdiga ett dödsfall i skelettcancer?” frågade den framlidne Dr. John Colquhoun, Chief Dental Officer i Auckland, New Zeeland – en fluor- kritiker som tidigare varit fluorförespråkare.”

 

Så vill jag komma med min slutkläm ;) som jag tror ändå många LCHF´are kanske känner till och faktiskt också kanske märkt själva…
När man helt upphör med stärkelse och socker så blir det knappt beläggning på tänderna och därmed heller ingen grogrund för tandlossning och hål i tänderna!
Detta var faktiskt också något som Weston Price noterade och var det han ursprungligen undersökta, tandhälsan hos naturfolk i jämförelse med folk som åt ”västerländs kost” dvs massa stärkelse och socker.

Hoppas att alla mina läsare orkar gå in på dessa sista 3 informationslänkar och läser och begrundar och fattar beslut sedan efter man läst om vad man anser gynnar kroppshälsan och tandhälsan bäst.

 

Inflammationsdrivande kost kopplas till depression

harry-potter-glasogon-1Sakta men säkert sipprar kunskapen ut… ja i alla fall för dom som vet med vilka ”glasögon” man ska läsa med…

Svd skriver:
”En ny stor Harvard-studie kopplar samman risken för depression med inflammationsdrivande mat som sockrade drycker, vitt mjöl och margarin. En diet med bland annat vin, kaffe, olivolja och gröna bladgrönsaker tycks däremot skydda mot inflammation. ”

De fortsätter:
En ständigt pågående och låggradig inflammation i kroppen har på senare år lyfts fram som en viktig orsak till hjärtsjukdomar, diabetes, stroke, cancer och demens.

Nu har forskare vid Harvard school of public health för första gången i en stor försöksstudie lyckats visa att den västerländska matens inflammatoriska verkan också tycks ha ett samband med vår allt sämre psykiska hälsa.

De kvinnor som konsumerade mycket sockrade drycker, vitt mjöl, rött kött och margarin löpte 29 till 41 procent större risk att drabbas av depression än de som åt mat som var mindre inflammationsdrivande.”

Sedan kunde man ju undra att varför blanda in ”rött kött”??  Det har inte med kött å göra alls (i alla fall inte rätt uppfött kött) det har just med allt övrigt som rabblas. Sedan kunde man ju önska att vårt kött kunde födas upp rätt så det inte innehöll så mycket omega 6 så som det gör…
När nu folk i allämnhet läser och hör om denna undersökning som hoppas jag att fler och fler lägger ihop 2 och 2 och faktiskt får det till 4 och 3 eller 5….
Hoppas många begrundar meningen:  En ständigt pågående och låggradig inflammation i kroppen har på senare år lyfts fram som en viktig orsak till hjärtsjukdomar, diabetes, stroke, cancer och demens.

 

Potatismjöl = resistent stärkelse = fettförbränning?

potatismjolLCHF.se och Per Wikholm berättar något intressant som man möjligens ska ha lite koll på eller till och med forska lite mer i.
LCHF.se skriver:

Kan resistent stärkelse förbättra blodsockerkontroll, insulinresistens och underlätta viktnedgång? Det finns en del forskning som pekar i den riktningen och nu testar den amerikanske diabetikern Steve Cooksey resistent stärkelse i ett experiment på sig själv.

Steve Cooksey äter en tämligen strikt LCHF/paleokost och är inblandad i en juridisk process om rätten att få ge kostråd utan att vara registrerad dietist/nutritionist. Vi har här på LCHF.se skrivit om detta yttrandefihetsmål här. Kort sammanfattat så blev han anmäld av den amerikanska motsvarigheten till Dietistförbundet för att han bloggade och gav personlig kostrådgivning till bland annat diabetiker. I hans delstat North Carolina finns nämligen en lag som säger att enbart legitimerade dietisster eller nutritionister får ge kostråd till allmänheten. Steve Cooksey förlorade målet i första instans men med stöd av det amerikanska Institutet för Rättvisa så kommer fallet att drivas vidare till högre instans då de anser att det strider mot den amerikanska konstitutionens lagar om yttrandefrihet.

Nu har som sagt Steve Cooksey startat ett experiment på sig själv med resistent stärkelse. Du kan följa hans personliga experiment på hans blogg http://www.diabetes-warrior.net här.

Per fortsätter:

”Hans inledande resultat är mycket positiva. Intag av resistent stärkelse i form av icke uppvärmt potatismjöl har minskat hans fasteblodsocker på morgonen och han får inte lika kraftiga blodsockertoppar när han för en gångs skull testar att äta kolhydratsrik mat som potatis. Allt detta ligger i linje med den forskning om resistent stärkelse som sammanfattas på Wikipedia här.

Vad är då resistent stärkelse? Det är stärkelse i en form som inte bryts ned i magsäcken och tunntarmen utan opåverkad passerar över till tjocktarmen där den tas om hand av tarmbakterier. Dessa producerar i sin tur kortkedjiga molekyler av mättat fett, främst smörsyra/butyrat. Såväl smörsyran som förändringarna i tarmfloran som den resistenta stärkelsen ger upphov till antas spela roll vid de positiva effekterna på blodsockerhantering, insulinresistens och fettförbränning som resistent stärkelse verkar ha.

 Var finns resistent stärkelse? Ni som varit inne på GI-kost känner säkert igen begreppet resistent stärkelse då det där talas mycket om att kylda potatisar är bättre än varma potatisar. Resistent stärkelse finns i råa, stärkelserika produkter som rå potatis och råa, stärkelserika rotfrukter. När denna stärkelse kokas/uppvärms så övergår stärkelsen till en form som snabbt bryts ned i kroppen och ger snabba blodsockerhöjningar. Om den uppkokade potatisen eller riset får svalna av eller kyls ned (som i sushi) så återgår en del av stärkelsen till formen resistent stärkelse. Under vår evolution fick vi i oss resistent stärkelse från råa, stärkelserika rotfrukter samt från sådant som vi inte äter längre som bark från tunna, färska kvistar.”

Lite intressant detta tycker jag, ”kul” att Per ber om ursäkt för att han ”svär i LCHF-kyrkan”… för mig kan det aldrig bli att ”svära i kyrkan” att informera om nytt och nytt tänkande tycker jag är viktigt. Viktigt att inte fastna i nya boxar, utan att alltid kunna tänka fritt och vara öppen, det tror jag är viktigt. Att kunna både värdera och också omvärdera är nog det viktigaste en människa kan göra…

 

Äggmjölk till små barn istället för välling?

äggmjölkDet har kommit att pratas om äggmjölk istället för välling till små barn och  då jag skrivit lite om det förut lite luftigt så tänker jag berätta mer nu.

Mitt bas-recept är:
1 helt ägg och 2 gulor, mixar dem med kakao säkert 2 tsk eller mer.
Kokar upp 2 dl vatten och runt 40-50 gram osaltat smör och/eller annat gott fett som kokosfett med eller utan smak.
Jag låter smörvattnet koka upp flera gånger och häller i lite i taget och mixar ca 3 gg, allt för att vara säker på att äggmjölken kommer upp i över 70 grader. Rå äggvita innehåller avidin och är ohälsosamt i stora mängder och ofta.

Detta är min äggmjölk.

När det då kommer till barn så måste man ju tänka lite själv, detta är ju dels en vuxen portion och ofta dricker jag den som en frukost eller måltidsersättning på sjukhus o flyg odyl. Till små barn måste man ju modifiera det hela. Ex så är ju kokosfett något som faktiskt alla måste vänja sig vid, vid överdosering blir det ofta illamående och tom ont i magen.

Men när man nu då inte vill ge dessa onyttiga vällingar och pappgröter (som jag kallar dom) så gör man en god äggmjölk enligt följande:
Först så är det mest viktigt att amma så länge man bara kan.
Är det riktigt små barn som aldrig ätit ägg ger man bara gulorna inte vitan. När man sedan anser att hela ägg kan introduceras gör man mer enligt basreceptet. Nedan följer ett recept för små barn:
3 äggulor bör räcka fint och ca 2 dl vatten. (Smaksättning behövs inte om barnet är litet, de är inte vana vid att allt måste smaka något.) Koka upp vattnet och ca 30 gram ekologiskt smör (allra helst opastöriserat gräsbetessmör)  och slå det kokande över gulorna och mixa samtidigt, låt vattnet få koka  och slå på i två omgångar helst.
Blir barnet mätt och nöjd så räcker det så här, öka annars med lite smör och ev en gula till.

Vill man introducera kokosfett bör detta göras väldigt försiktigt, med max 0,5 tsk första gångerna och sedan öka så sakteliga. Tycker barn inte ska ha mer än 1 msk (15 ml) som max. Det bör ta flera veckor att komma upp till denna 1 msk.
Vi vuxna behöver ju egentligen bara runt 3 msk som ju brukar räknas som en ”terapeutisk dos”.

Hoppas detta var lite klargörande om hur jag skulle gjort om jag fick börja om från början med mina barn. MEN det är du som avgör HUR du gör och DU kan aldrig lägga över ansvaret på andra. Så läs noga på och bestäm dig för hur du vill göra med just dina barn och sedan får man stå för det.

 

 

Fetma ökar i u-länder och samtidigt svälter miljontals

skinny_fatsoDetta kunde höras på nyheterna idag och här kan man läsa om det i GP. Nu har jag inte läst själva rapporten från Brittiska Tankesmedjan ODI.
Men mina tankar vill jag dela med mig av.
Det är fruktansvärt att så många fortfarande svälter på jorden och man önskar man kunde hjälpa alla lidande överallt.
Dock skulle jag idag vilja beröra tanken på att feta människor också i grunden svälter, eller är i alla fall felnärda.

Bilden är hämtad från sajten Mat för människor och artikeln Den svältande fetknoppen är väldigt intressant att läsa i sin helhet.
Man får genast en förståelse för att fetma inte alltid handlar om frosseri. Som artikelförfattaren Theresa Sandin skriver i början:
Feta människor kanske inte är dessa måttlösa, morallösa paddor som vi gärna vill tro. De kanske inte är tjocka för att de trycker i sig kakor hela dagarna trots att de är mätta. För att de kastas mellan frosseri och lättja. Antagligen inte.
Missa inte heller de två allra sista styckena i artikeln ;)

Lägger vi då också till kunskapen om att Gluten förstör tarmen att näring inte kan tas upp tillräckligt, att en glutenskadad tarm upptagningsyta minskas till en tiondel av ytan hos en frisk tarm. Lägger vi då till informationen om att Alla får en läckande tarm av gluten och då inser vi väl snabbt att alla mer eller mindre är eller kommer bli undernärda…

Finns ytterligare en sak att lägga till detta problem med att ”många blir feta och ”svälter” och andra svälter”, det är att maten vi äter är så oerhört näringsfattig. Det mesta som produceras idag innehåller lite eller ingen näring alls. jag brukar dra upp detta med att man idag får äta 4 morötter för att få i sig samma mängd näring, mineraler och vitaminer som en enda morot gav på 40-talet. Detta gäller ju givetvis allt, inte minst det oerhört hårt drivna och felnärda/uppfödda djuren som vi sedan äter.

Drar man då slutsatsen att detta gör att våra kroppar ”är hungriga” hela tiden på grund av brister i rätt näring så är det ju inte underligt heller att vi ”frossar” och har ett behov av att äta ofta. Dels ska vi ”slåss med” blodsockeret/insulinet och med allt vad det inbegriper ( första länken), sedan ska vi ”bekämpa” en tarm  som inte kan ta upp full näring (länk två och tre) av det vi ändå äter (länk fyra och fem).
Dömt att misslyckas va?

Så om vi ska hårdrar det hela så ”svälter” vi alla mer eller mindre…

 

 

Bodystore har billiga D vitaminer!

SA001257_1Under januari månad är det kampanj på D3  Star Nutrition,
man får köpa 2 burkar till priset för en

dvs två burkar kostar  79 sek. 108 kr med frakt enl kommentar. :)

En kapsel innehåller 2000 IE och jag skulle tagit minst 2 kapslar/dagen av dessa.

Knaprar du inte redan D vitamin är det HÖG TID ATT BÖRJA!

 

 

Bananer är ju inte LCHF men…

1484729461det finns säkert familjemedlemmar som äter en luftigare/liberalare LCHF och inkluderar frukt och därmed bananer.
Därför vill jag nämna detta  att om du bryr dig om din och anhörigas hälsa välj ekologiska bananer! Varför kanske du undrar?
Därför:
I augusti publicerade Testfakta en analys av bananer, som visade på en lång rad bekämpningsmedel i frukterna. De ekologiska bananerna som analyserades var dock helt fria från bekämpningsmedel – en nyhet som märktes direkt i fruktdisken.

I Coops butiker blev det brist på ekobananer innan leveranserna kunde ökas på. Även i Axfoods butiker märktes en tydlig förändring.

– Det blev en rejäl försäljningsökning direkt. Under september låg sedan försäljningen på 50 till 60 procent mer än samma tid förra året, och där verkar det ligga kvar, säger Ingmar Kroon på Axfood.

En sådan markant och ihållande förändring efter en nyhet om livsmedel har han inte sett tidigare. Samtidigt är han inte förvånad.

– När det handlar om hälsa och när det handlar om något som barn äter, då tar människor till sig sådana här rapporter på ett speciellt sätt.

 

D3-vitamin effektivare än influensavaccin

 holistic d3skriver KOSTDEMOKRATI.  Alla minns väl hysterin med massvaccineringarna mot svininfluensan 2009…
Dr Jaan Suurküla startade en blogg 2009, efter att på nära håll följt den stora massvaccineringen i samband med svininfluensan. Han har själv en bakgrund som specialist i invärtesmedicin samt företagshälsovård. Ansvarade för vaccinering av utlandsresenärer vid ett svenskt storföretag och blev därigenom medveten om problemen med vacciner. Mångårigt intresse för alternativmedicin.

Klipper in viktiga delar från kostdemokrati:

Dr Suurküla har skrivit mycket om effekten av D3-vitamin i jämförelse med vaccinering. Han har gått igenom flera studier med D-vitamin och kommit fram till att intag av D-vitamin innebär ett betydligt större skydd mot virus, än vad en vaccinering gör.

Vidare, menar Jaan Suurküla att influensavaccinering bygger på en felaktig teori.

Citat från bloggen:

”Visserligen är det korrekt att injektion av avdödat eller försvagat virus stimulerar bildning av antikroppar mot viruset. Men det bildas inte rätt slags antikroppar för att effektivt motverka sjukdom.”

Eftersom influensan inträder i kroppen via slemhinnorna behöver man aktivera slemhinneantikropparna för att stoppa infektion. Injektionsvaccinering aktiverar inte dessa utan stimulerar bildning av blodantikroppar. I slemhinnorna förökar viruset sig tusentals gånger och når först sedan blodet. Då har antalet ökat till många miljoner och därvid räcker inte blodantikropparna för att stoppa dem.”

Sedan skriver team kostdemokrati en viktig kommentar som måste lyftas fram här:

”Vi kan lägga lägga till att det är också mycket billigare än vaccin och och vaccination och det är en hake. Det går ju inte att tjäna pengar på D-vitamin (går inte att ta patent på).

Den andra haken är att D-vitamin förebygger de flesta sjukdomar och det innebär en krympande marknad för vård- och läkemedelsindustrin. Således måste den av myndigheterna föreslagna doseringen reduceras till ett minimum och sedan gäller det att sätta tak på de preparat som säljs och helst varna för överdosering. Allra bäst är dock att tala tyst om alla fördelar.

Därför blir det inga kampanjer, ingen information och därför rekommenderar Livsmedelsverket en tiondel av den mängd D-vitamin som vi egentligen skulle behöva för att optimera vår hälsa. Allt enligt instruktioner från organisationer som styrs av kost- och läkemedelsindustrin, vilka försvarar sitt monopol och sina marknadsandelar.”

Så än en gång ät ditt D3- vitamin och se till att få i dig en rejäl dos året runt!
Ät minst 4000 IE7dagen gärna mer, varför inte ta en kapsel Holistics 5000IE varje dag året runt?