Lasagne från Långkok för LCHF och Paleo
Foto Mikael Eriksson
Grönkålslasagne från min senaste kokbok
Idag är det tågresa från Stockholm till Östersund, det var skönt att mellanlanda hos Lennart på Kungsholmen några dagar.
Nu har jag lite att ta tag i därhemma, det roligaste blir förstås att träffa familj och vänner igen efter en lång vinter borta.
Just nu fantastiskt billig på bokrean…
Glad blir jag också av att se att så många köper min Långkokbok nu när den reas ut på Bokus för 49 kr, där den går att förboka inför rean som startar 25/2.
Passa på nu så den inte tar slut, den verkar gå som smör i solsken.
Den ligger nu på tredje plats av mest köpta kokböcker på just Bokus förra veckan.
Det går att hitta mina böcker till ännu billigare pris, blev tipsad att Adlibris säljer dem för 45 kr om du hellre handlar där.
Kanske du sett dem ännu billigare någon annanstans?
Mandelvåfflor i LCHF för seniorer
LCHF för seniorer som jag skrev med Annika Dahlqvist är tyvärr slutsåld från förlaget och de planerar inte att trycka någon ny upplaga.
Men den kommer ut på engelska i augusti, här finns alla mina kokböcker att förboka på Amazon.com
Grillmat LCHF är också med på bokrean, här hittar du den tillsammans med Långkok och många andra, intressanta LCHF-böcker på Adlibris för 45 kronor.
Så passa på att handla några fina gåbortspresenter inför sommarens fester.
Gammaldags gjutjärnsgryta från Norge
Foto Mikael Eriksson
Långkokt mat är bland det enklaste man kan laga, grytan sköter sig själv medan du gör något annat.
Så du som tycker att du är för upptagen för att kunna laga bra mat, ta chansen och handla min kokbok på rean, så har du samtidigt investerat i din framtida hälsa.
På köpet får du Ann Fernholms suveräna förord, där hon förklarar varför fett är så viktigt i vår mat.
Ge gärna bort kokboken till nära och kära som också kan må gott av att får lära sig laga bra mat från grunden.
Idag bjuder jag på två recept från boken, en långkokt köttfärssås och min godaste lasagne med nyttig grönkål istället för pastaplattor.
På bilden nedan är den serverad med smörstekt vitkål, riktigt gott tillbehör till alla slags pastasåser.
Köttfärssås från Långkok för LCHF och Paleo
Foto Mikael Eriksson
Köttfärssås med soltorkade tomater 4 port
600 g köttfärs50 g varmrökt sidfläsk
50 g smör, olivolja eller kokosolja
8 soltorkade tomater
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 ekologisk köttbuljongtärning + 2 dl vatten
eller 2 dl hemgjord kalvfond
½ dl tomatpuré
2 msk balsamvinäger
2 msk stött rosépeppar
1 msk oregano
1 msk paprikapulver
1 msk worcestershiresås
ca 1 tsk salt
ca ½ tsk grovmald svartpeppar
Hacka lök och vitlök fint. Skär morot och fläsk i små tärningar.
Fräs alltsammans i hälften av smör eller olja, tills löken är genomskinlig.
Häll över i en gryta. Bryn köttfärsen i resten av fettet. Stek några minuter under omrörning, så alla klumpar försvinner.
Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med en stund, så blir den mildare i smaken.
Krydda med vinäger, rosépeppar, oregano, paprika, Worcester, salt och peppar.
Häll så köttfärsröran över grönsakerna, rör om väl. Tillsätt buljong och koka upp.
Låt puttra på svag värme i 2 timmar, rör om då och då. Späd med vatten om såsen blir för tjock.
Lasagne på köttfärssås och grönkål 5-6 port
En sats köttfärssås, se ovan
400 gr grönkålsblad
Ostsås:
4 ekologiska ägg
250 g kesella 10%
1 dl grädde
3 dl riven, lagrad ost
ca ½ tsk salt
ca 1 krm vitpeppar
1 krm riven muskotnöt
Skär bort den grövre stjälken på grönkålsbladen. Lägg ner bladen i kokande saltat vatten och låt sjuda i 5-10 minuter, beroende på bladens tjocklek.
Häll grönkålen i ett durkslag och spola med kallt vatten så kokningen avstannar. Låt rinna av väl.
Rör ihop alla ingredienser till ostsåsen, blanda väl. Smörj en ugnsform och lägg ett lager grönkålsblad i botten.
Varva sen med köttfärssås och ostsås, precis som till en vanlig lasagne. Avsluta med ett lager ostsås.
Lägg gärna några delade cocktailtomater runt om formen.
Grädda i mitten av ugnen på 175° i ca 45 minuter, täck med folie om lasagnen blir för mörk.
Låt svalna en stund i formen, så blir den lättare att skära i fina bitar.
Lasagnen blir också god att göra på förvällda vitkålsblad.
Salt och peppar
Foto Mikael Eriksson