Grekisk sallad

Semesterminnen

Jag är en av alla dem som älskar den grekiska maten, så nu när sommaren närmar sig med stormsteg passar det fint med en grekisk sallad.

Den närmaste tiden blir det ju troligtvis inga resor till underbara Grekland, då är det bra att kunna laga rätterna här hemma och låta smaklökarna minnas.

Den är god både som ensamrätt i en lite större portion eller som tillbehör till grillat.

 

Grekisk sallad 2 port

150-200 g fetaost

2-4 tomater

20 svarta oliver

10 cm skalad gurka

1 grön paprika

1 liten rödlök

½ dl kallpressad olivolja

2 tsk oregano

Flingsalt

Citron

Skär tomaterna i klyftor, gurkan i bitar och paprikan i strimlor.

Rödlöken skär du i tunna skivor eller klyftor.

Blanda samman allt i en bunke, häll på hälften av olivoljan och smula över lite flingsalt.

Lägg upp i en skål, strö oliverna över och lägg fetaosten ovanpå, antingen i en hel skiva eller bryt sönder den i mindre bitar.

Ringla över resten av olivoljan, strö över oregano och pressa lite citron på salladen.

Fler goda mattips hittar du i mina kokböcker, här finns de om du vill köpa en eller ett par till dig själv eller som present.

Kanske någon av dem passar att skicka till din kära Mor, nu när det inte är självklart att kunna åka på besök?

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Här ser du en av mina favoriter från det grekiska köket, närmare bestämt från Santorini.

Tomatbiffarna hittar du i min nya kokbok gröna, sköna tillbehör, klicka på bilden så hittar du den på Adlibris för 182 kr.

Grekisk sallad till picknick

Grekisk sallad

Sommarmat

Sol och semester är för många förknippat med Grekland.

Jag är väldigt förtjust i den grekiska maten, den är enkel, mättande och mycket smakrik.

Fetaost och en god olivolja är stommen i många rätter, i den grekiska salladen ska det vara ordentligt av båda.

Grekisk sallad i Wonderbag

Grekisk sallad 2 port

150-200 g Fetaost

2-4 tomater

20 svarta oliver

10 cm skalad gurka

1 grön paprika

1 liten rödlök

½ dl kallpressad olivolja

2 tsk oregano

Flingsalt

Citron

Skär tomaterna i klyftor, gurkan i bitar och paprikan i strimlor.

Rödlöken skär du i tunna skivor eller klyftor.

Blanda samman allt i en bunke, häll på hälften av olivoljan och smula över lite flingsalt.

Lägg upp i en skål, strö oliverna över och lägg fetaosten ovanpå, antingen i en hel skiva eller bryt sönder den i mindre bitar.

Ringla över resten av olivoljan, strö över oregano och pressa lite citron på salladen.

Wonderbag

Reklam för min samarbetspartner Wonderbag

Den här salladen tog jag med en varm dag på stranden i Makrigialos på Kreta, då passade en mini-Wonderbag mycket bra som kylväska.

Mat och dryck hålls kallt i många timmar tillsammans med en frusen flaska vatten eller en kylklamp.

Den isolerande bagen klarar kylda maträtter lika bra som att hålla värmen vid långkok.

Just nu är det kampanj på Wonderbag med min kokbok på köpet, läs mer här.

På hemsidan hittar du också flera av mina recept, speciellt framtagna för Wonderbag.

Här ett gott tillbehör till grillat, brysselkål med chili och citron.

Wonderbag med kokbok

Wonderbag på Kreta


Grekiska biffar med tzatziki, sallad och råstekt potatis

grekisk_mat_biffar_tzatziki_recept
Gårdagens middag…. Herrejösses så gott! Blir hungrig igen bara av att hålla på med bilderna och skriva receptet!! :-P Det ska va nu den här gråa, regniga novembertiden som vi lyxar till helgerna med utländska smaker, minnen från Grekland och härliga, krispiga färger på mat och sallad. Det ger en liten extra kick och det är precis som om smaksinnen inte är riktigt beredda när det kommer såna här explosioner. Så jädrans gott alltså. :-P

Biffarna har jag smaksatt med vitlök, citron och oregano. De två äggen både binder ihop smeten och äggvitan gör att de reser sig och får fin, rund form. En matsked potatismjöl har jag också alltid i bara för att de ska bli fasta och fina och inte ”smula”. Till biffarna gjorde jag tzatziki, en grekisk sallad med tomat, oliver, fetaost, gurka och rödlök. och som ytterligare tillbehör för den som önskar – råstekt potatis smaksatt med örter. Nåt som kan falla er på läppen kanske? ;-)

16 st små biffar
Det här behöver du :
1 kilo blandfärs
1 msk potatismjöl
1 dl vatten
2 ägg
1 msk grönsaksfond
2 vitlöksklyftor
Rivet skal från en citron
2 tsk torkad oregano
1 tsk nystött svartpeppar
1 tsk salt
Malen söt paprika

GÖR SÅHÄR :
Blanda samtliga ingredienser till biffarna utom malen paprika. Forma till 16 runda biffar. Lägg på en varm ugnsplåt med smält smör på. Pudra över malen paprikakrydda. Stek i ugn ca 20 min i 200 grader.

tzatziki
Börja med att röra ihop tzatzikin så den får stå och dra till sig i kylen. Recept hittar du HÄR
Superkul med alla era tips på olika varianter av tzatziki dessutom – stort tack för att ni delar med er!

råstekt_potatis
Skala potatisen och skär i ca ½ cm tjocka skivor. Hetta upp en rymlig stek eller traktörpanna med lock. Tillsätt rapsolja (så det täcker botten, men inte mer) och lägg ner potatisen, den ska få en lite lätt friterad yta. Strö över torkade örter, flingsalt och en gnutta råsocker. Tillaga på hög värme utan lock tills potatisen får fin färg, sänk sedan till låg värme och lägg på locket. Låt steka ca 20-25 min med lock, vänd runt nån gång ibland.

råstekt_potatis_recept
Nästan helt färdig, nu på med locket ca 20 min så dom blir helt genomstekta lagom tills biffarna i ugnen är klara.

steka_biffar_i_ugnen_recept_grekiska
Biffarna på den varma ugnsplåten som jag smälte lite smör på. ca 20 min i 200 grader så är dom klara!

grekiska_biffar_recept
Riktigt saftiga och supergoda. :-P

grekisk_sallad_fetaost_oliver_rödlök
En grekisk middag utan denna sallad är ju nästan förbjudet. Härliga smakrika små tomater i olika färger, gurka, fetaost, oliver och rödlök… ;-)

grekiska_biffar_tzatziki_recept
Smaklig måltid!