Semesterminnen
Jag är en av alla dem som älskar den grekiska maten, så nu när sommaren närmar sig med stormsteg passar det fint med en grekisk sallad.
Den närmaste tiden blir det ju troligtvis inga resor till underbara Grekland, då är det bra att kunna laga rätterna här hemma och låta smaklökarna minnas.
Den är god både som ensamrätt i en lite större portion eller som tillbehör till grillat.
Grekisk sallad 2 port
150-200 g fetaost
2-4 tomater
20 svarta oliver
10 cm skalad gurka
1 grön paprika
1 liten rödlök
½ dl kallpressad olivolja
2 tsk oregano
Flingsalt
Citron
Skär tomaterna i klyftor, gurkan i bitar och paprikan i strimlor.
Rödlöken skär du i tunna skivor eller klyftor.
Blanda samman allt i en bunke, häll på hälften av olivoljan och smula över lite flingsalt.
Lägg upp i en skål, strö oliverna över och lägg fetaosten ovanpå, antingen i en hel skiva eller bryt sönder den i mindre bitar.
Ringla över resten av olivoljan, strö över oregano och pressa lite citron på salladen.
Fler goda mattips hittar du i mina kokböcker, här finns de om du vill köpa en eller ett par till dig själv eller som present.
Kanske någon av dem passar att skicka till din kära Mor, nu när det inte är självklart att kunna åka på besök?
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Här ser du en av mina favoriter från det grekiska köket, närmare bestämt från Santorini.
Tomatbiffarna hittar du i min nya kokbok gröna, sköna tillbehör, klicka på bilden så hittar du den på Adlibris för 182 kr.