Ett återkommande julgodis är självklart rocky road, just för att det är så enkelt att göra och gott är det också! Här har jag gjort en ljus variant enbart på vit choklad. Jag tog sen lite av det jag hade i skafferiet av skumtomtar och fudge.
En väldigt söt, len men vansinnigt god rocky road jag tycker ni ska prova om ni gillar vit choklad. Har man en stor bit toblerone av den vita sorten så blir det sju resor godare!
Det här behöver du :
300 gram vit choklad
150 gram ljus fudge (maraboufudge med schweizernöt)
1 påse skumtomtar
2 msk grädde
Rosa strössel
GÖR SÅHÄR :
Finhacka choklad och fudge och klipp skumtomtarna i bitar. Blanda allt i en skål. Smält över vattenbad med en liten skvätt grädde, ca 2 msk. Rör ihop så allt blandas och häll upp i formar med bakplåtspapper. Strö över valfritt strössel. Låt svalna. Ställ i kylskåp och skär sedan i bitar.
Dags för lite julgodis igen! Idag kör vi en julgodisutmaning Jenny och jag. Jenny driver ”Jennys matblogg” och den har ni säkert besök tidigare, annars är det hög tid! Vi gillar bägge enkla och goda recept som alla kan göra så vårt samarbete här går hand i hand med våra egna visioner. Krångla inte till det! Vi har ju haft lite utmaningar tidigare så nu kör vi igen. Jennys recept hittar du längst ner i inlägget.
Detta godis med oreokakor tar inte mer än 10 minuter att svänga ihop sen ska det stelna ett par timmar. Ruskigt gott och verkligen något för den sötsugne för det är väldigt sött så skär små tärningar! Med bara 4 ingredienser blir det här snabbt en favorit. Man kan naturligtvis smaksätta fudgen med annat än oreokakor, grunden är vit eller mörk choklad och en burk kondenserad mjölk sen är det bara fantasin som sätter stop.
Det här behöver du :
1 burk kondenserad mjölk
500 gram vit choklad
1 krm flingsalt
1 förp oreokakor (154 gram)
GÖR SÅHÄR :
Häll den kondenserad mjölken i en kastrull. Hetta upp en platta på spisen och låt mjölken bli varm.
Bryt i den vita chokladen men sänk nu värmen och rör hela tiden för att det inte ska bränna fast. Blandningen får inte bli för varm, då blir allt grynigt och separerar så dra kastrullen från platta lite då och då och bara rör.
När allt har smält ihop till en tjock massa tar du kastrullen helt från plattan och rör ner grovt hackade oreokakor och flingsalt. Häll upp smeten i en form med bakplåtspapper. Jag använde en form på ca 15*30 cm. Ställ i kylskåp över natten och skär sedan upp i mindre bitar. Förvara i kylskåp.
Ska erkänna att jag faktiskt aldrig ätit en oreokaka tidigare, men dom var goda!
Grovt hackade ska de röras ner i smeten.
Det är viktigt att smeten inte blir för varm så den bränner chokladen så håll mediumtemperatur på plattan och dra ifrån ibland och bara rör.
Smeten blir härligt glansig och tjock när allt smält ihop.
Häll allt i en form med bakplåtspapper och ställ i kylskåp ett par timmar.
Nu till Jennys julgodis. Vad sägs om detta polkabräck med vit och mörk choklad? Ser riktigt gott och juligt ut dessutom. För recept, klicka här >>
Nästa onsdag får ni återigen hålla utkik då återkommer vi med nya spännande recept på julgodis.:-P
Brukar ni koka fudge? Det är ju så enkelt och ganska svårt att misslyckas med. Du kan smaksätta din fudge med mörk choklad, marabou choklad, med eller utan nötter, kanske lakrits eller krossade polkagrisar eller i princip vad du vill! Det du behöver är en termometer som kan gå upp till 120 grader sen kan du koka fudge på löpande band, inga konstigheter alls! Här har jag gjort en variant med schweizernöt, förra året gjorde jag många satser med bara vanlig ljus marabou och den blev väldigt uppskattad. Prova dig fram till din egen favorit.
Det här behöver du :
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
2 msk flytande honung
100 gram marabou schweizernöt
GÖR SÅHÄR :
Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och låt stå på medelvärme tills kolan kokat till 120 grader. Dom sista graderna kan vara lite tröga så då kan du behöva öka värmen på plattan, det är lätt att termometern envisas med att stanna runt 105 grader annars. Passa noga så det inte kokar över eller bränner i botten bara.
Använd en stektermometer som du låter ligga i kastrullen. När termometern visar 120 grader, dra kastrullen från plattan och rör ner smör & honung. Ställ tillbaka på plattan och låt koka upp igen 2 minuter. Stäng av plattan och tag kastrullen åt sidan. Bryt ner chokladen och rör om tills den smält helt. Häll upp fudgen i en form ca 15*25 cm om du vill ha en högre fudge. Klä formen med bakplåtspapper. Låt svalna i rumstemperatur. Täck sedan formen och låt stå i kylskåp över natten. Skär upp i bitar.
Håll med om att det är roligt att ge bort något hemmagjort. Även detta godis gick till barnens klasskassa på julauktionen.
The post Marabou schweizernötfudge appeared first on Kryddburken.se.